Review: de Ulefone Metal-smartphone is voorzien van adware

Review: de Ulefone Metal-smartphone is voorzien van adware

Hardware

Even vooraf: dit onderdeel is korter dan gebruikelijk. Daar heb ik voor gekozen omdat de malafide software een stuk interessanter is dan de hardware.

De Metal (verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs en zilver) heeft een metalen behuizing en voelt degelijk aan. De knoppen zitten wat diep in de behuizing, waardoor je ze minder goed kan indrukken. De telefoon bevat een vingerafdrukscanner aan de achterkant en die werkt uitstekend. Met een dikte van 9,4mm en een gewicht van 155 gram is de Metal een forse 5 inch smartphone, maar dat komt door de bovengemiddeld grote 3000 mAh accu. Omdat de hd-resolutie (1280 bij 720 pixels) weinig stroom vraagt, is de accuduur van de telefoon goed. Maar ik had er meer van verwacht, want meer dan anderhalve dag gebruik zit er niet in. Opladen gaat via de micro-usb-poort.
Het display is erg gevoelig voor vingerafdrukken en viezigheid. Zaken als de scherpte, kleurweergave en kijkhoeken zijn wel in orde. Ook is de telefoon lekker snel in gebruik. De MediaTek 6753-chipset en 3GB werkgeheugen zorgen voor genoeg rekenkracht. Omdat er een zwakke grafische processor aanwezig is, gaat gamen echter minder soepel.

Ulefone Metal

Het apparaat heeft 16GB intern opslaggeheugen met ruimte voor een micro-sd-kaartje. Dat slot kan ook gebruikt worden voor een tweede simkaart: aan jou de keuze. Fijn is dat de Metal alle Nederlandse 4G-banden ondersteunt, en over de internet- en belkwaliteit heb ik niets te klagen. De camera's maken minder indruk, maar dat is te verwachten op een goedkope smartphone. De 8 en 2 megapixel camera's zijn softwarematig opgekrikt naar 13 en 5 megapixel, al is dat vooral mooie marketingpraat. Foto's die overdag gemaakt zijn, ogen wat uitgewassen. s' Avonds treedt er veel ruis op. De camera's doen wat ze moeten doen, maar zijn hardwaretechnisch het grootste minpunt van de Ulefone Metal.

Ulefone Metal

Het toestel wordt zolang de voorraad strekt geleverd met een hoesje en tempered screenprotector. De accessoires voelen goedkoop aan, maar gratis extra bescherming is mooi meegenomen. Tot zover de hardware.

Ulefone Metal software

Normaliter wordt de Android-software in één alinea besproken. Er wordt wat gezegd over de versie, de eventuele schil van de fabrikant en zaken als voorgeïnstalleerde apps. Vaak is het niets spannends en zo hoort het: je verwacht dat de software gewoon werkt. Bij de Ulefone Metal is dat niet het geval. De telefoon - die ik rechtstreeks van Ulefone heb ontvangen - draait op Android 6.0 Marshmallow en installeert ongevraagd malafide applicaties. Daar kwam ik direct na het instellen van de smartphone achter. Tussen mijn apps stonden plots vage namen als Super File Manager, Superb Cleaner en Daily Ring. Ik kwam erachter dat die apps je telefoon zogenaamd sneller maken en andere dubieuze beloftes doen, en verwijderde ze van het toestel.

Advertenties

Tot mijn verbazing stonden de apps de volgende ochtend weer op de Metal, en toonden ze allerlei advertenties. Het vergrendelscherm bevatte een extra laag met vreemde informatie en app-reclame. Toen ik daardoorheen was gekomen en het startscherm voor me had, openden apps als Super Locker en Smart Locker (onderdeel van Super File Manager) zich. Die blijken verantwoordelijk voor het dubbele vergrendelscherm, waarna ik al die apps opnieuw heb verwijderd.

Tientallen klachten

Ook kreeg ik Google-pop-ups van GameAssistant. Er werd toestemming gevraagd voor toegang tot androidmarket, maar dat weigerde ik. En dat heb ik geweten: GameAssistant is een doorzetter. Dagenlang kreeg ik meerdere keren per dag dit pop-up-scherm, zonder mogelijkheid om de vage dienst te verwijderen of uit te schakelen. Ik zocht op internet naar meer informatie, en kwam erachter dat op Ulefone's forum tientallen gebruikers hetzelfde ervaren. Op dat moment veranderde mijn review-insteek naar het ontdekken van de adware (apps die ongevraagd vervelende dingen doen).

Sms'jes van 5 euro per week

En de Metal stelde niet teleur. Al snel bleek dat er op de achtergrond geprobeerd werd om nog meer applicaties te installeren. Een voorbeeld is Clean Master, afkomstig van het dubieuze Cheetah Mobile. Gelukkig blokkeert Android's ingebouwde beveiliging de installatie telkens, maar waarom lukt dat bij de eerdergenoemde apps niet? En waarom werkt het permissiemodel van Android 6.0, waarin apps om toestemming horen te vragen als ze toegang willen tot je contacten of telefoon, niet? Nu kon de app Daily Ring mij ongevraagd aanmelden voor een betaalde sms-dienst van 5 euro per week. Hier kwam ik pas achter na de eerste betaling, en T-Mobile kan niets betekenen omdat 'het mijn eigen verantwoordelijkheid is om goed in de gaten te houden waar ik me voor aanmeld of wie er toegang heeft tot mijn toestel.' De kans is groot dat andere providers daar hetzelfde over denken. Ik heb mijn mobiele nummer direct geblokkeerd voor betaalde sms-diensten, waardoor een paar dagen later Daily Ring's tweede poging om mij aan te melden voor zo'n service niet slaagde. Opvallend is dat Android's beveiliging pas op de negende testdag waarschuwde dat ik Daily Ring beter kon verwijderen omdat de app zonder toestemming sms'jes kan versturen. Iets met mosterd na de maaltijd, Google... Misschien komt het omdat de beveiligingsupdate van 1 mei is, en de Metal dus vijf maanden achterloopt op Google's updates.

Ulefone Metal

Ulefone legt de schuld bij een derde partij

Ik wist genoeg: de Ulefone Metal zit boordevol nare apps die zichzelf na het verwijderen gewoon weer installeren. Het ligt voor de hand dat smartphonemaker Ulefone daar verantwoordelijk voor is, maar marketingmanager Miles Zhu ontkent dat. 'Wij hebben nooit adware in de software verwerkt'. Hij vermoedt dat de adware afkomstig is van MTK Development of MTK Company; twee dochterbedrijven van chipmaker MediaTek. Zhu wil geen details geven, maar zegt dat Ulefone werkt aan een update die de adware moet verwijderen. De voorbereidende update arriveerde op 19 oktober, maar de adware is nog steeds aanwezig.

Of Ulefone de adware wel of niet op zijn toestellen heeft geïnstalleerd, is niet te achterhalen. Wel is duidelijk dat een oudere Ulefone-smartphone via een update ook voorzien werd van adware, en Zhu in het begin loog over de adware op de Metal. Toen ik mijn bevindingen met hem deelde, zei hij dat ik de derde gebruiker was die dit meldde. Dat klopt niet: op het forum waren al vele klachten te vinden, waar Zhu ook op gereageerd heeft. Een kwalijke zaak, als je het mij vraagt.

Update 25-10: Zhu zegt dat hij niet gelogen heeft over de hoeveelheid Metal-gebruikers met adware, en wist dat er veel meldingen waren. Die wilde hij niet aan mij vertellen omdat Ulefone nader onderzoek verrichtte onder de gebruikers. Ook laat Zhu weten dat de update van 19 oktober de adware wel degelijk verwijdert. Het klopt dat de malafide apps nog steeds aanwezig zijn, maar wanneer je ze (eenmalig) verwijdert zou je er verlost van zijn. Verder benadrukt hij dat Ulefone de adware niet in de software heeft geplaatst, en dit moet komen door een externe partij.

Conclusie

Ik kan dan ook kort zijn over de Ulefone Metal: koop deze smartphone niet. Voor slechts 109 euro biedt hij een prima ontwerp en vlotte specificaties, maar adware is onacceptabel. Apps die zichzelf constant installeren, advertenties tonen en zelfs op eigen houtje dure sms'jes sturen: dat moet je niet willen. Het wekt daarnaast de vraag of persoonlijke informatie als je Google-account, wachtwoorden en vingerafdruk wel veilig zijn. Misschien heeft Ulefone of een andere partij wel een achterdeurtje in de software gebouwd die gegevens doorsluist. Dat is geen fijne gedachte, en ik denk niet dat Ulefone mijn vertrouwen terug kan winnen met een software-update die de adware verwijdert. Daarom reset ik de telefoon en gaat hij terug de doos in. Geen Ulefone voor mij.

Lees meer over:
Ulefone

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties