Review ASUS Chromebook 12: leuk als extraatje

Review ASUS Chromebook 12: leuk als extraatje

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

ASUS Chromebook 12

In augustus lanceerde Asus in alle stilte een nieuwe Chromebook. Deze Asus C223N kreeg de naam Chromebook 12 mee waarmee naar het bijna 12 inch scherm gerefereerd werd. Ik kon heel even de chromebook uitproberen, en ik heb er deze bondige review over geschreven.

Review ASUS Chromebook 12: leuk als extraatje

Behuizing en design

Asus heeft op safe gespeeld met het ontwerp van deze Chromebook 12. De laptop heeft namelijk een 'saaie' alledaagse grijze kleur met achteraan in het midden het ASUS-logo en in de linkerbovenhoek het Chrome-logo. Rondom het scherm zit een brede plastic rand met in midden bovenaan de camera en de microfoon. Onder het scherm zien we wederom het grote, glimmende ASUS-logo. Het toetsenbord is donkergrijs en de kast rondom het toetsenbord is enigzins opgeruwd door een klein reliëf in het materiaal.

[readmore articles="194481,194245"]

Review ASUS Chromebook 12: leuk als extraatje

Rondom het toetsenbord zit juist weer geen brede rand. Ze zijn er bij ASUS in geslaagd een 'normaal' formaat toetsenbord in een kleine laptop te leggen.

Scherm

Het LED HD-scherm heeft een 16:9-ratio, een formaat van 11.6 inch en een pixelverhouding van 1366 x 768. Als ik het scherm van de ASUS vergelijk met dat van de Acer Chromebook R13 dan zijn de kleuren op de ASUS wat contrastrijker en is het scherm op maximale brightness veel helderder dan de Acer. De zwartwaarden vind ik persoonlijk beter op de Acer R13, want op de ASUS zijn ze eerder aan de grijze kant. In tegenstelling tot de Acer, heeft de ASUS Chromebook 12 geen touchscreen en kun je het scherm ook niet 180 graden omvouwen tot een convertible tablet. Overigens valt de Chromebook van Acer in een andere prijsklasse waardoor het vergelijk misschien niet helemaal eerlijk is. Het is maar om aan te geven waar de verschillen zitten.

Prestaties

Deze Chromebook 12 draait op een Intel Celeron Dual-core N3350 processor met een kloksnelheid van 1,1 GHz. Het interne geheugen is 32GB groot en dat kun je ook nog eens uitbreiden met een microSD-kaart dat er langs de linkerzijde in past. De laptop opent snel links en doet dat misschien net iets sneller dan de Mediatek op de Acer R13.

[readmore articles="194573,194689,194606"]

Review ASUS Chromebook 12: leuk als extraatje

Aansluitingen 

Hoeveel we ook op het internet en in de cloud doen, we hebben verschillende aansluitingen op onze laptop nodig. Op de ASUS Chromebook 12 zit aan de linkerzijde de USB-C-aansluiting voor de lader of een ander apparaat dat gebruik maakt van USB-C. Daarnaast zit de eerder benoemde microSD-poort met daarnaast een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting, en er is ook een USB 3.0-aansluiting. De rechterzijde beschikt alleen over een zelfde USB-C-aansluiting voor bijvoorbeeld het opladen van de laptop. We treffen geen HDMI-aansluiting aan op de laptop dus als je een extra scherm wil aansluiten zul je dat via USB moeten doen.

Accu

De specificaties van deze laptop beloven een accuduur van 10 uur in totaal. Dat heb ik er tijdens een werkdag niet uit kunnen halen. In mijn geval ging ik na 8 uur werken al in het rood. Het voordeel van een kleinere accu is dat de laptop erg mobiel blijft, en met een gewicht van minder dan een kilo is dat meer dan geslaagd. Anderzijds, wie hoopt op de 10 uur die geadverteerd wordt, komt ietwat bedrogen uit.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord heeft een aparte rij voor de cijfers aan de bovenzijde, met helemaal links de aan/uit-knop. In vergelijking met de Acer R13 maakt het toetsenbord op de ASUS Chromebook 12 iets meer lawaai tijdens het typen en het voelt ook minder hoogwaardig aan. De trackpad heeft goede afmetingen en reageert accuraat en snel op aanrakingen.

Extra mogelijkheden

De camera op de laptop een 720P HD-exemplaar, dus verwacht daar geen spectaculaire prestaties van. De stereo speakers die onderaan de laptop zitten zijn 2 watt geven een helder geluid en lekker stevig geluid op.

Conclusie

Deze Chromebook 12 is wat mij betreft niet ideaal om als daily driver te gebruiken. Dat ligt vooral aan de afmetingen van 286 x 199 x 17.25 mm. Het toetsenbord is wel net zo groot als op mijn Acer R13, maar rondom de laptop zit weinig 'vlees' waardoor hij wat minder makkelijk op schoot te gebruiken is. Wat dat betreft prefereer ik een iets bredere laptop met een groter scherm. De ASUS Chromebook 12 is wat mij betreft een perfecte laptop die als extra dient. Denk bijvoorbeeld een laptop die je meeneemt op vakantie of misschien voor notities te maken op school. Het geringe gewicht maakt hem uitstekend om mee te nemen in een rugzak of tas. Voor intensief gebruik zou ik toch de Acer R13 met touchscreen aanraden.

Positieve punten

+ Formaat, lekker klein en makkelijk mee te nemen

+ licht

+ Scherm is helder

Negatieve punten

- Kwaliteit toetsenbord

- Accu te klein voor langdurig gebruik zonder opladen

- Zwartwaarden beeldscherm

ASUS C223 Chromebook 12 kopen

Deze Chromebook ligt momenteel nog niet in de winkels, maar dat kan elk moment het geval zijn. De adviesprijs zal rond de €320 zijn.

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk