Hands-on Sony Xperia XZs: super-slomo-camera imponeert

Hands-on Sony Xperia XZs: super-slomo-camera imponeert

Geen nieuw jasje, wel nieuwe camera

In september 2016 presenteerde Sony de Xperia XZ, een nieuw vlaggenschip in de Xperia X-range. De Sony Xperia XZs is qua specificaties en uiterlijk vrijwel gelijk aan de Xperia XZ, op de camera na. Het uiterlijk van het toestel kunnen we zeker als typisch Sony omschrijven, met een stijlvol, strak uiterlijk. De randen rondom het scherm zijn nog wel vrij fors.

Het nieuwe toestel draait op een wat oudere chipset: de Qualcomm Snapdragon 820-chipset werd in de vlaggenschepen van een jaar geleden gebruikt, maar deze biedt nog prima prestaties. In de tijd dat we het toestel in handen hebben gehad, reageerde het prima, maar uiteraard kunnen we dat pas echt goed beoordelen na een langere reviewperiode.

De nieuwe Xperia XZs is, net als de aankomende Xperia XZ Premium met 4K-scherm, voorzien van een nieuwe 'Motion Eye'-camera. Het is interessante aan deze camera is dat deze eigen geheugen bevat, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Sony Xperia XZs foto's

Super Slow Motion 

Om de nieuwe cameramogelijkheden die de Motion Eye-camera biedt te proberen, heeft Sony een uitgebreide testopstelling gemaakt op het Mobile World Congress. De eerste die we hebben getest, is de super slowmotion-functie. Deze is direct te starten vanuit camera-app en begint met een opname in de normale snelheid van 30 beeldjes per seconde. Daarbij wordt het mogelijk om op de super slowmotion-knop te drukken, die voor 0,2 seconden in slowmotion opneemt. Dat is niet zo lang, maar wanneer je opneemt in 960 beeldjes per seconde, komt dat neer op 6 seconden aan slowmotion-beelden.

Wanneer je de camera-app in de slowmotion-modus zet, maar nog niet opneemt, zie je direct verschil in kwaliteit. Het beeld heeft veel meer ruis, de uiteindelijke opname is ook in een lagere kwaliteit: de Xperia XZs-camera kan in 4K-kwaliteit opnemen, de slowmotion-beelden zijn in 720p-resolutie. Desalniettemin is deze slowmotion-functie erg indrukwekkend. De testopstelling waarbij we konden filmen bevatte honderden gekleurde balletjes in een watertank die met een sterke waterstraal werden weggeblazen. De beelden daarbij waren erg goed.

Het opnemen van 960 beelden per seconde kost veel verwerkingskracht en vereist snel geheugen. Hierbij biedt het ingebouwde geheugen van de camera uitkomst. Deze beperkende factor is de reden achter de beperkte slowmotion-duur van 0,2 seconde en dat blijkt in de praktijk wel lastig. We deden een poging om een sprong in super slowmotion vast te leggen, maar het timen was daarbij erg moeilijk.

Predictive Capture

Op een ander gebied doet Sony het qua timing wel erg goed. We hebben het daarbij over de functie Predictive Capture, oftewel 'voorspellend opnemen'. Wanneer je een foto maakt van bijvoorbeeld spelende kinderen, sportende mensen of van huisdieren, zul je het vast wel eens gehad hebben dat je net te laat bent met afdrukken. Met deze functie controleert de camera of er grote veranderingen plaatsvinden in het beeld en maakt uit voorzorg dan een viertal alternatieve foto's, nog voordat je zelf op de sluiterknop gedrukt hebt.

De testopstelling op de Sony-stand liet een soort speelgoedkanon zien waaruit een clownknuffel gelanceerd werd. Doordat deze onverwacht lanceerde, was het lastig om op het moment suprème een foto te maken, maar dat lukte ons prima door de voorspellende functie van de camera. Ondanks dat we zelf te laat waren, waren er vier foto's waar de vliegende knuffel wél op te zien waren.

Wat ons betreft is het een erg handige functie, waarbij foto's gemaakt worden in 17-megapixel-resolutie. De maximale resolutie van de Xperia XZs is 19 megapixel. De gevoeligheid van de functie mag wat wellicht nog wel wat hoger, zodat ook kleinere veranderingen gedetecteerd worden.

Sony Xperia XZs foto's

Sony Xperia XZs aanschaffen

De Sony Xperia XZs is grotendeels gelijk aan de Xperia XZ die een half jaar geleden is uitgebracht, maar biedt met de intelligentie camera erg interessante verbeteringen.

Het toestel is vanaf 13 maart te pre-orderen. Het toestel is exclusief verkrijgbaar bij T-Mobile en heeft een adviesprijs van 649 euro en komt beschikbaar in de kleuren zwart, zilver en blauw.

Lees meer over:
Sony Xperia XZs

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties