Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Piano, euh Sky Black

Preview Samsung Galaxy A3 en A5 (2017): meer klasse voor minder geld

· 19 januari 2017

Begin januari kondigde Samsung de Galaxy A 2017-serie aan. De Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) zullen vanaf begin februari in Nederland en België te koop zijn en wij hebben al even met de toestellen kunnen spelen.

Hands-on Samsung Galaxy A3 en Galaxy A5 (2017)

De Galaxy A-serie stamt uit 2014 en werd vooraf gegaan aan de Samsung Galaxy Alpha. De toestellen in deze lijn zijn gedeeltelijk uit metaal vervaardigd en combineren een stijlvol uiterlijk met mid-range-specificaties.

Op 2 januari kondigde Samsung de 2017-lijn van Galaxy A-toestellen aan in de vorm van de nieuwe Galaxy A3, A5 en A7. De Galaxy A3 en A5 komen naar Nederland en België, de Galaxy A7 (2017) zit vermoedelijk te dicht bij de Galaxy S7 om interessant te zijn.

De Galaxy A3 (2017) heeft een 4,7-inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Het toestel is voorzien van 2GB aan werkgeheugen en heeft 16GB aan opslag. Deze is bij beide toestellen uit te breiden door middel van een microSD-kaart. Het scherm van de Galaxy A5 (2017) heeft een diagonaal van 5,2-inch en een full HD-resolutie. De nieuwe Galaxy A5 heeft 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagruimte. De A3 en A5 hebben respectievelijk een 13- en een 16-megapixel-camera aan de achterzijde. De Galaxy A3 heeft een 8-megapixel-camera aan de voorzijde en de selfiecamera van de Galaxy A5 heeft een maximale resolutie van 16 megapixel.

Foto van de Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017)

Strak, stijlvol uiterlijk

De nieuwe toestellen zijn qua uiterlijk duidelijk geïnspireerd op de vlaggenschepen van Samsung: de nieuwe Galaxy A3 en A5 lijken veel op de Galaxy S7 en qua achter- en zijkant ook op de Galaxy Note 7. De zwarte versie van de toestellen, de versie die wij hebben uitgeprobeerd, heeft ook een volledig zwarte rand en doet erg stijlvol aan.

De camera's van de toestellen lijken bij fatsoenlijk licht prima te presteren, maar uiteraard zullen we deze een stuk uitgebreider gaan testen in onze uiteindelijke review. Beide smartphones hebben een AMOLED-scherm en dat zie je aan de heldere kleuren. Het verschil in resolutie valt daarbij wel op en dan vooral bij tekst: deze is op de Samsung Galaxy A3 (2017) een stuk minder scherp. In principe is een resolutie van 1280 bij 720 voldoende te noemen op een 4,7-inch-scherm, maar door de manier waarop de pixels zijn opgebouwd in het A3-scherm, zijn er veel minder subpixels dan bij normale schermen. Dat merk je dus vooral bij tekst, maar ook dat went snel.

Het glas van de schermen van de twee nieuwe toestellen loopt ietwat bol, het zogenaamde 2,5D-glas. Dat ziet er erg mooi uit, maar heeft wel als nadeel dat het glas kwetsbaarder is: zonder hoesje zal een val op de voorkant vaak tot een sterretje leiden. Overigens geldt dat voor veel nieuwere toestellen: 2,5D-glas is erg in trek.

Foto van de Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017)

Snel, maar gedateerde software

De Galaxy A3 en A5 (2017) draaien op een eigen chipset van Samsung. Deze Exynos 7870 en 7880 hebben een acht processor-kernen die aardige prestaties lijken te leveren. In de korte tijd dat we met de toestellen gespeeld hebben, reageerden de toestellen soepeltjes. Uiteraard zal het afwachten zijn hoe de toestellen reageren na een tijdje en wanneer de toestellen helemaal 'ingericht' zijn met apps, maar de eerste indrukken zijn in ieder geval positief.

Foto van de Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017)

Wat opvalt is dat de software van de nieuwe Galaxy A-toestellen redelijk licht aandoet. Dat heeft niet alleen te maken met het ingetogen kleurgebruik, waar onder andere gekozen is voor een lichte statusbalk bovenaan het scherm, maar ook met de software. De zelfmeegeleverde apps van Samsung zijn netjes in een mapje geplaatst in het menu en dat geldt ook voor de Google- en Microsoft-apps. Dan is het aantal meegeleverde apps nog steeds behoorlijk, maar heb je als gebruiker tenminste wel wat meer overzicht.

De nieuwe toestellen draaien op Android 6.0.1 Marshmallow, een Android-versie die al eind 2015 uitgebracht werd. Inmiddels is Android 7.0 Nougat alweer een half jaar beschikbaar en is Android 7.1.1 Nougat eind vorige maand gelanceerd. Nu zal dit voor veel mensen niet direct iets uitmaken aangezien het overgrote merendeel van Android-apps op deze Android-versie werken, maar het feit dat de software nu al flink achterloopt, belooft niet veel goeds voor toekomstige updates.

Foto van de Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017)

Prijzen en beschikbaarheid Samsung Galaxy A3 en Galaxy A5 (2017)

De nieuwe Galaxy A-serie ziet er erg stijlvol uit en de eerste indrukken qua prestaties zijn positief. Uiteraard hou je nog een uitgebreide review van ons tegoed. 

De Samsung Galaxy A3 (2017) en Galaxy A5 (2017) zullen vanaf 3 februari in de Nederlandse en Belgische winkels liggen. De toestellen krijgen naast de 'Black Sky'-uitvoering die wij hebben geprobeerd ook een gouden (Gold Sand) en een roze (Peach Cloud) uitvoering.

De Galaxy A3 (2017) krijgt een adviesverkoopprijs van 329 euro en de Galaxy A5 (2017) zal een prijskaartje van 429 euro krijgen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (25)
Bezig met laden van reacties...