Polar Vantage M review: sporthorloge dat je persoonlijk advies geeft

Polar Vantage M review: sporthorloge dat je persoonlijk advies geeft

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Polar Vantage M review

Polar is zowel bij recreatieve sporter als atleten bekend als het sportmerk bij uitstek. Al jaren brengt Polar verschillende goede accessoires op de markt die je kunnen bijstaan bij het beoefenen van je sportactiviteiten, zoals de Polar M400 die zeker bekend in de oren klinkt bij verschillende sporters. Om sporters nog net dat extra beetje ondersteuning te bieden, bracht Polar de Vantage M en de Vantage V op de markt. Deze hebben enkele extra technische snufjes meegekregen, die je nog beter zullen helpen om je klaar te stomen voor jouw persoonlijk loopdoel. Ik mocht de Polar Vantage M enkele weken gebruiken als trouwe looppartner en hier lees mijn review.

Polar Vantage M specificaties

Afmetingen: 46 x 46 x 12,4 mm

Scherm: 1,2 inch LCD scherm

Accu: 230 mAh

Extra: GPS, hartslagmeter, hoogtemeter, versnellingsmeter, gyroscoop, waterdichtheid tot 30 meter

Behuizing en design

Bij deze nieuwe Polar Vantage M heeft Polar ervoor gekozen om voor een rond design te gaan, terwijl zijn voorganger, de Polar M430, nog rechthoekig was. Dit zorgt er voor dat de sporthorloge meer lijkt op een ‘gewoon’ horloge en gemakkelijker te combineren is met een overhemd of blouse.

Met afmetingen van 46 mm op 46mm en een dikte van 12,4 mm, is deze sporthorloge zeker niet klein van formaat, maar dankzij het lichtgewicht van 45 g valt deze niet op aan de pols. Aan de linkerkant heb je twee knoppen en aan de rechterkant heb je er drie. Leuk detail is dat de middelste knop aan de rechterkant een rode kleur heeft.

Rond het 1,2 inch scherm is er een brede rand aanwezig, waardoor het scherm groter lijkt dan dat het in werkelijkheid is. Persoonlijk had ik liever een groter scherm, dan een dikke rand er om heen. De horlogekast zelf is vervaardigd uit kunststof, maar dat komt zeker niet goedkoop over.

De siliconen bandjes zijn eenvoudig door een ander bandje te vervangen dankzij het ‘Quick Lose’-systeem, waarbij je via een hendeltje het bandje los klikt.

Scherm en bediening

De Polar Vantage M heeft geen touchscreen, wat wel het geval is bij de duurdere Polar Vantage V. Navigeren door de menu’s doe je met de knoppen rechts bovenaan en rechts onderaan. Om een menu te openen druk je op de middelste knop aan de rechterkant en om terug te gaan gebruik je de knop linksonder. Als laatste is er de knop linksboven, waarmee je de backlight activeert.

> Lees de review van de Polar Ignite hier

Het 1,2 inch LCD kleurenscherm is transflectief, wat betekent dat invallend licht wordt weerkaatst. Dit zorgt ervoor dat het display buitenhuis heel goed zichtbaar is, maar jammer genoeg valt het binnenhuis erg tegen. Zodra je in een minder belichte omgeving bent zal je al snel merken dat de zichtbaarheid afneemt. Soms lijkt het zelfs alsof je met een zonnebril in huis rondloopt. Bij een polsbeweging schakelt de backlight automatisch aan, maar dit licht is niet altijd fel genoeg om de moeilijke leesbaarheid in een donkere omgeving te verbeteren. De enige oplossing om er voor te zorgen dat het display beter zichtbaar is, is door de backlight handmatig te activeren. Daar zit dan weer het probleem dat de backlight maar voor een korte periode actief blijft. Dit vind ik wel een probleem waar Polar best een oplossing voor zoekt.

Links foto buitenhuis, rechts binnenhuis

De scherpte van het scherm is niet te vergelijken met smartwatches zoals de Samsung Galaxy Watch of de Huawei Watch GT, maar er zijn zeker geen pixels zichtbaar. De kleuren worden eveneens mooi weergegeven.

Prestaties en accuduur 

Welke processor er aanwezig is in de Polar Vantage M is ons onbekend, in geen enkel persbericht konden we dit vinden en ook na het zoeken op het internet kwamen we zonder resultaat terug. Ik kan je wel zeggen dat alles soepel loopt op de horloge. Het navigeren door de verschillende menu’s gaat zonder haperingen. Binnen de 10 seconden na het opstarten maakt het horloge gps-verbinding, waardoor je meteen kunt starten met sporten.

De accuduur is ongeveer vier dagen met continue hartslagmeting, sleep-tracking, notificaties op de horloge en ongeveer 90 minuten sporten waarbij gps wordt gebruikt.

Software Polar Vantage M

De software van de Polar Vantage M is heel eenvoudig en gericht op sporten. Daarom is dit ook eerder een sporthorloge, dan een fitnesstracker of smartwatch. Er zijn twee keuzes van wijzerplaten: een digitale of analoge. Deze wijzerplaten kan je combineren met 6 beginschermen. Hierbij heb je de keuze uit het logo van Polar, jouw dagactiviteit, slaapmeting, trainingsstatus, huidige hartslag en laatste training. Door aan de rechterzijkant op de middelste knop te drukken, krijg je meer informatie over het beginscherm. Zo krijg je bijvoorbeeld bij het dagactiviteit-scherm te zien hoeveel stappen je hebt gezet, hoe lang je actief was en hoeveel calorieën je hebt verbruikt.

Verder kan je ook meldingen ontvangen op het horloge via een bluetoothverbinding met je smartphone. Bij sommige meldingen, zoals Messenger, is het mogelijk om te reageren met ‘vind ik leuk’. Antwoorden via vooropgestelde berichten, zoals bij de Fitbit Versa (Lite), is niet mogelijk. Via een vibratie aan de pols wordt je op de hoogte gesteld van een melding, die ook zichtbaar is door een polsbeweging te maken.

Een NFC-chip is niet aanwezig, wat wel aanwezig is bij bijvoorbeeld de smartwatches van Fitbit. Op zich is dit geen probleem, want Polar heeft geen eigen contactloos betalingssysteem zoals Google Pay, Garmin Pay of Fitbit Pay. Wel een belangrijke functie die niet aanwezig is op de Polar Vantage M, is de muziekbediening. Ben je dus een sporter die graag naar muziek luistert, dan zal je de horloge niet kunnen gebruiken om van nummer te veranderen, en zelfs niet het geluid aan te passen. Erg jammer vind ik dit.

Dagelijkse Activiteit

De Polar Vantage M houdt ook je dagelijkse activiteit zoals stappen, continue hartslagmeting en slaapuren bij.

Bij het eerste gebruik van de Polar Flow-app zal je jouw profiel moeten instellen, waarbij je aangeeft hoeveel je per beweegt of traint per week. Hierna zal Polar voor jou bepalen wat jouw persoonlijk bewegingsdoel is. Hierbij geldt niet hoeveel stappen je per dag zet, maar eerder over de intensiteit van jouw beweging, dat wordt onderverdeeld in rusten, zitten, lage, gemiddelde en hoge intensiteit.

Dankzij de continue hartslagmeting kan je jouw hartslag via de app opvolgen, maar wederom is dit eerder beperkt. Zo zal je niet kunnen zien wat je hartslag in rust is, maar enkel de laagste hartslag en hoogste hartslag van die dag.

Dankzij het compacte design kan je de Polar Vantage M ook dragen tijdens het slapen. De sportwatch geeft dan weer hoe lang je geslapen hebt en wanneer je wakker was. Dit is niet te vergelijken met andere fitnesstrackers zoals de Fitbit Versa of Huawei Watch GT, want je zal niet te weten komen welke slaapfasen je gedurende de nacht hebt doorlopen.

Verder krijg je geen meldingen als je te lang hebt stilgezeten of kan je geen badges verdienen door je bewegingsdoel te behalen.

Sporten 

Zoals ik hierboven al zei, moet je deze horloge niet kopen om als smartwatch te gebruiken. Dit horloge is bedoeld voor de gedreven sporter. In totaal heb je de keuze uit 119 sportprofielen, zowel sporten die je alleen beoefend of groepssporten, zoals voetbal of ijshockey. Zwemmen kan je ook met dit horloge dankzij de waterdichtheid tot 30 meter diepte.

Op de Polar Vantage M kan je via de Polar Flow-app 20 sportprofielen instellen. Handig want zo kan je jouw favoriete sporten meteen starten vanop je horloge. Automatische activiteitstracking ontbreekt hier, dus als je vergeet om jouw sportactiviteit manueel te starten, zal deze niet bijgehouden worden.

Zelf heb ik de Polar Vantage M gebruikt tijdens mijn wekelijkse looptrainingen. Tijdens de training krijg je een duidelijk overzicht over alle parameters, zoals hartslag, hartslagzone, snelheid, afgelegde afstand en wordt je na elke kilometer op de hoogte gebracht van jouw gemiddelde snelheid. Hoe je deze parameters op het horloge afleest, kan je via de Polar Flow-app aanpassen naar eigen smaak.

Na elke training kan je op de horloge een uitgebreide samenvatting raadplegen over de gedane training. Zo zie je de afgelegde afstand, de gemiddelde en maximale hartslag, de gemiddelde en maximale snelheid, de getrainde hartslagzones, de verbrande calorieën, je pasfrequentie en de hoogte.

Jammer genoeg is de beloningsfunctie die we kennen van de Polar M430 weggevallen en krijg je op het einde van je training geen melding meer dat je een persoonlijk record hebt gelopen, zoals langste afstand of snelste tijd.

Nieuw op de Polar Vantage M is de weergave van jouw cardiale belastingstatus. Hierbij wordt de intensiteit van de gedane trainingssessie vergeleken met trainingssessies van de voorbije 90 dagen. Als resultaat zal je op de Polar Vantage M kunnen aflezen of je te weinig, behoudend, productief of overbelastend traint. Dit vind ik persoonlijke een heel handige parameter om te weten of ik kan gaan trainen of beter enkele dagen rust neem.

Wil je trainen voor een lange afstand, zoals een marathon, dan kan je via de Polar website een gepersonaliseerd trainingsschema aanmaken en wordt dit schema gesynchroniseerd met de Polar Vantage M. Momenteel ben ik zelf niet gedreven aan het trainen en heb ik deze schema’s nog niet uitgeprobeerd met de Vantage M. Vroeger heb ik deze wel nog getest met Polar M430 en kan ik je vertellen dat deze synchronisatie prima werkte.

Hartslagmeting

Polar maakt bij de Polar Vantage M gebruik van ‘Precision Prime’-sensorfusie technologie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van 9 leds (5 groen en 4 rode) en 4 optische sensoren om de nauwkeurigheid van de hartslagmeting te vergroten.

Polar Vantage M review: sporthorloge dat je persoonlijk advies geeft

Tijdens mijn lange afstand looptrainingen heb ik deze hartslagmeter vergeleken met die van de Fitbit Versa en een Polar-borstband, en kan ik concluderen dat deze even accuraat werken. Op het einde van de training hadden deze ongeveer dezelfde gemiddelde hartslag met een maximale afwijking van 2 tot 3 hartslagen. Enkel bij intervaltrainingen zal je merken dat de optische hartslagmeter van de Polar Vantage M iets trager reageert en raad ik je aan om gebruik te maken van een borstband.

Polar Vantage M review: sporthorloge dat je persoonlijk advies geeft

Gps-meting

De ingebouwde gps van de Polar Vantage M werkt accuraat. Tijdens mijn testperiode van enkele weken heb ik slechts twee keer een foute meting ervaren, waarbij mijn maximale gelopen snelheid eens 24 km/u was gemeten, wat voor mij onmogelijk is. Als ik kijk naar de kaart van de gelopen afstand, merk ik dat deze correct wordt weergegeven.

Verder is er ook een automatische start- en stopfunctie, zodat je zelf niet op een knop moet duwen om de training even te onderbreken als je even stilstaat aan een rood licht.

Polar Vantage M review: sporthorloge dat je persoonlijk advies geeft

Polar Flow-app

De Polar Vantage M synchroniseert continue met de Polar Flow-app. Binnen deze app vind je uitgebreidere informatie over je dagelijkse activiteit, hartslagmeting, slaap en sporttrainingen. Verder kan je via de instellingen van het horloge jouw sportprofielen en trainingsweergave aanpassen. Je kan de app ook koppelen met andere platformen zoals MyFitnessPal, Strava, TrainingPeaks, Nike+ Run Club en Google Fit.

Conclusie

Dankzij het mooie ontwerp kan je de Polar Vantage M de hele dag door dragen, waarbij je dagelijkse beweging, slaap en hartslag in beeld wordt gebracht. De focus van de dagelijkse activiteit-informatie is eerder gericht op beweging en minder doelgericht zoals 10.000 stappen halen per dag. Zo zal je eveneens niet weten wat je rusthartslag is, of welke slaapfasen je hebt doorlopen tijdens de nacht, en krijg je geen meldingen om extra te gaan bewegen.

Tijdens het sporten krijg je accurate informatie over je hartslag en je snelheid, en kan je via de functie ‘cardiobelasting’ zien of je op een correcte manier aan het trainen bent om blessurevrij te blijven. Heb je de ambitie om een marathon te gaan lopen, dan kan je gebruik maken van de Polar-trainingsschema’s.

De nadelen van het horloge vind ik de leesbaarheid van het scherm als wanneer je je in minder belichte omstandigheden bevindt en de beperkte smartwatch-functies. Buiten het lezen van meldingen, zijn er geen echte functies zoals wijzerplaten of apps, zoals we dat kennen van bij smartwatches als de Fitbit Versa Lite of Samsung Galaxy Watch.

Ben je een recreatieve sporter die graag zijn grenzen verlegt en zich goed wil laten bijstaan tijdens sportactiviteiten? Dan is de Polar Vantage M een prima keuze. Sport je eerder sporadisch en wil je liever dagelijks bezig zijn met je doel om bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag te halen of wil je hierin gestimuleerd worden? Dan kun je beter uitkijken naar een fitnesstracker zoals de Fitbit Charge 3.

Polar Vantage M review: sporthorloge dat je persoonlijk advies geeft

Positieve punten

+ Accurate hartslagmeting

+ Snelle GPS-verbinding

+ Cardiobelasting-status

+ Mooi ontwerp

Negatieve punten

- Schermhelderheid binnenhuis

- Geen muziekbediening

- Basis dagelijkse activiteitsmeting

Polar Vantage M kopen

De Polar Vantage M is beschikbaar in een zwarte, witte en rode uitvoering en heeft een adviesprijs van 279, 90 euro. Deze kan je ondertussen goedkoper aankopen bij onder andere Bol.com en Coolblue.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk