Pixel Watch 2 review: dit zijn de plus- en minpunten

Pixel Watch 2 review: dit zijn de plus- en minpunten

Laura Jenny

door Laura Jenny

Pixel Watch 2 is meteen bij lancering beschikbaar in Nederland en dat is een feestje. Althans, is het echt een feestje? Lees in onze review of de Pixel Watch 2 van Google het waarmaakt.

Dit is de Google Pixel Watch 2 

De Google Pixel Watch 2 is de opvolger van de eerste Pixel-wearable van Google. Er zijn wat nieuwe mogelijkheden zoals de grotere kroon, die het apparaat makkelijker moet maken om te gebruiken. Ook zou de batterijduur zijn verbeterd, wat hard nodig was: we schreven over de Pixel Watch: “Ik heb geen idee in welke obscure testlabs het onder die omstandigheden is gelukt om de Pixel Watch een dag lang te gebruiken zonder opladen, maar in het echte leven krijg je een ander verhaal.” De conclusie was dat de Pixel Watch wel een dag kon meegaan, maar dan alleen bij vrij sober gebruik.

Niet fantastisch, dus we zijn blij te horen dat Google daar een focuspunt van heeft gemaakt. De Snapdragon W5 Gen 1-chipset zou hierbij moeten helpen, omdat deze zorgt voor efficiënter energiegebruik. Het is alleen de vraag: hoe is die batterijduur in de praktijk? Lees verder onder de specificaties van de gadget om te zien of de batterijduur een pluspunt of minpunt is.

pixel watch 2

Specificaties

Apparaat Pixel Watch 2
Scherm
Afmeting 41 x 41 x 12,3 mm
Gewicht 31 gram
Processor Qualcomm Snapdragon Wear W5 Gen 1
Geheugen 2GB RAM / 32 GB opslag
Besturingssysteem Android Wear OS 4
Accu 306 mAh
Sensoren Accelerometer, gyro, hartslag, altimeter, kompas, SpO2, thermometer (huidtemperatuur).
Connectiviteit GSM, HSPA, LTE, Bluetooth 5.0, A2DP, LE
Kleur Zilverkleurig/baaiblauw, matzwart/obsidiaan, zilverkleurig/porselein en goud/grijsgroen
Prijs 399 euro
Wat zit er in de doos?
  • Pixel Watch 2
  • Usb-c oplaadkabel
  • Gebruikershandleiding

Google Pixel Watch 2: de pluspunten

1. Een mooi, klein klokje

Het wordt door sommigen als een nadeel gezien, maar neem van mij aan: voor veel vrouwen en mensen met dunne polsen is de Pixel Watch 2 een verademing. Het slimme horloge past meteen goed om de pols, het klokje loopt niet over de pols heen en dat kleine formaat maakt Pixel Watch 2 een van de meest subtiele smartwatches. Dat zit een stuk lekkerder en je hebt niet het gevoel dat je steeds bang moet zijn dat je je smartwatch niet tegen een deurpost aan ramt met je arm. Ook is hij met zijn 31 gram erg licht en je voelt soms bijna niet door je hem draagt.

pixel watch 2 ontgrendelen

2. Bijzonder design

Het klokje van Pixel Watch 2 is rond en heeft net als bij de vorige een water-achtig effect: alsof er een bolle druppel op je pols ligt. Erg fraai. Natuurlijk komt een kleiner, ronder klokje ook met wat nadelen: het lijkt erop dat je op een vierkante smartwatch meer informatie kunt weergeven, maar in mijn ervaring met Pixel Watch 2 had ik niet het gevoel dat er veel informatie miste of dat het niet goed werd weergegeven. Totaal niet zelfs. Door het bijzondere design kreeg ik ook veel vragen en opmerkingen over het horloge: je ziet niet vaak een smartwatch met een ronde klok, zeker niet een die ook nog eens zo subtiel is als de Pixel Watch 2. Het enige nadeel aan dat mooie design is dat Google blijkbaar geen mogelijkheden heeft om het scherm te vervangen: je moet er dus wel extra voorzichtig mee zijn.

pixel watch 2 horloge

3. Veel apps tot je beschikking

Pixel Watch 2 maakt gebruik van Wear OS en het voordeel daarvan is dat je meteen een flink arsenaal aan apps tot je beschikking hebt. Of je nu Home Assistant wil gebruiken, Cactus Run wil spelen of een andere hartslagmeter-app wil gebruiken: het staat allemaal voor je klaar in de Play Store. Bovendien kun je je Google Wallet gebruiken om betalingen mee te doen via NFC. Ook is het mogelijk om via GPS en Strava je hardlooprondje vast te leggen. Het voelt goed om te kunnen bouwen op de Play Store, omdat hier veel ontwikkelaars en apps te vinden zijn. Op die manier ben je niet zo afhankelijk van één fabrikant voor alle apps, wat bij veel andere wearables wel het geval is.

pixel watch 2 screenshot

4. Leuke, aanpasbare wijzerplaten

De Pixel Watch 2 heeft veel mogelijkheden om te personaliseren. Niet alleen zijn er veel verschillende wijzerplaten beschikbaar, je kunt ze ook vaak kleuren en mogelijkheden geven naar wens. Wil je bijvoorbeeld juist graag alleen de stappenteller in beeld hebben, of wil jij dat de cijfers van de klok paars zijn? Je kunt het bij veel klokjes geheel naar je eigen hand zetten. Handig als je bepaalde gezondheidsinzichten altijd paraat wil hebben of als je simpelweg een wijzerplaat zoekt die in de kleuren is van je outfit van die dag. Het aanpassen van de wijzerplaten gaat snel en kan via de app op je telefoon heel makkelijk worden gedaan. Er zijn wat sportievere wijzerplaten, wat meer speelse varianten en wijzerplaten met een veelheid aan data in beeld: helemaal wat jij wil. En zelfs nog meer: je kunt in de Play Store ook nog allerlei andere wijzerplaten downloaden.

pixel watch 2 wijzerplaat

5. Werkt zeer soepel

Of het nu gaat om snel opladen of snel swipen en scrollen: Pixel Watch is lekker snel en alles werkt als een trein. Opstarten gaat rap, wisselen naar andere apps gaat soepel en ook opladen is in hoog tempo voor elkaar. Hierdoor voelt het apparaat ook echt als een premium smartwatch: er zijn geen vreemde haperingen, vastlopers, het werkt precies zoals het moet werken en dat ook nog zonder dat je steeds geduld hoeft op te brengen. Je krijgt meteen wat je wil en alles sluit zo naadloos op elkaar aan, dat je heel makkelijk went aan deze goede ervaring.

pixel watch 2 lamp

Google Pixel Watch 2: de minpunten

1. Nog steeds een veel te korte accuduur

Het is een groot nadeel van de Pixel Watch 2 en dat was het ook al in de Pixel Watch. De batterijduur is wel iets beter, maar alsnog gaat hij erg snel leeg. Zelfs als je WhatsApp of een andere ‘drukke’ app er niet op hebt geïnstalleerd, dan loopt hij in een razend tempo leeg. Met geluk haal je een dag, misschien anderhalf als je er niets op doet. Je kunt dit wijten aan de kleine vorm van het horloge, maar we denken niet dat het helemaal daaraan ligt. Er zijn andere slimme horloges die weken (!) meegaan met hun batterij: dan zou je denken dat een batterij die bij wijze van spreken de helft zo klein is toch minimaal wel 5 tot 7 dagen mee zou moeten kunnen. Met twee of drie dagen zouden we al blij zijn, maar Pixel Watch 2 kan dat in niet waarmaken en dat zorgt er helaas voor dat je het horloge heel vaak af en om moet doen voor laadsessies.

pixel watch 2 opladen

2. Dikke schermranden

Een ander probleem waar we ook al in de eerste smartwatch van Google mee te maken hadden, dat was dat de schermranden wel vrij dik zijn. Hoewel dat eraan bijdraagt dat er minder op het scherm kan worden weergegeven, heb ik al aangegeven dat dat geen probleem is. Ik ben geen app tegengekomen die hierdoor vreemd wordt weergegeven. Wel is het minder mooi om te zien dat het scherm niet helemaal tot de randen doorloopt: dat had er veel futuristischer en aantrekkelijker uitgezien dan die flinke zwarte ring die rond het horloge zit. Gelukkig is deze niet zo duidelijk zichtbaar als bij bijvoorbeeld verschillende Fitbits, maar het horloge kan hierdoor voor sommigen wat goedkoop of ouderwets ogen.

pixel watch 2 kerstboom

3. Draadloos laden is niet mogelijk

Gelukkig kan Pixel Watch 2 snel opladen, want dat moet immers vaak gebeuren. Echter missen we de mogelijkheid om draadloos te laden. Die was eerder wel aanwezig, maar door het pingebaseerde laadsysteem kan dat nu niet meer. Het voordeel is dat het laadsysteem efficiënt en snel is, maar het nadeel is dat je dus wel altijd die lader bij de hand moet hebben. Zonde, want het zou juist voor een apparaat dat zo regelmatig een laadsessie nodig heeft erg praktisch zijn het draadloos via je telefoon of een draadloze lader van stroom te kunnen voorzien.

pixel watch 2 oplader 2

4. Geen prettig bandje

Dat het apparaat wat kleiner is, kan voor mensen een reden zijn het niet te willen kopen. Dat is heel persoonlijk. Dat geldt ook voor het bandje, waar ik dan weer minder een fan van ben. Het is een bandje waarbij je de band door een lus steekt, dan op een pin duwt en dan weer door een lus steekt, waarbij de ‘restband’ dus aan de binnenkant zit. Mijn ervaring met dit type bandje is dat je hem niet zo makkelijk meteen op het juiste gaatje hebt. Het zijn wel bandjes die vrij lang meegaan en veel stevigheid bieden, maar ik vind het er niet mooi uitzien en niet heel prettig zitten.

pixel watch 2 bandje 2

5. Niet repareerbaar

Het apparaat mag dan voorzien zijn van allerlei gerecyclede materialen: het is bepaald niet duurzaam als we kijken naar het glas. Stoot je je slimme horloge ergens tegenaan of valt er iets op, dan kun je hem weggooien. Zodra het glas kapot is, is er helaas niets dat Google kan doen om het horloge te maken. Het heeft geen glaasjes extra om te gebruiken om Pixel Watch te kunnen repareren. Bizar en erg vervelend, want hierdoor is een apparaat dat 399 euro kost in een keer volledig waardeloos geworden. Google zal echt meer moeite moeten doen om te zorgen dat Pixel Watch 2 wel volledig repareerbaar is.

pixel watch 2 apps

Conclusie

Pixel Watch 2 is een mooi apparaat: prachtig om te zien, werkt als een trein en is bovendien in staat om met veel verschillende apps te werken binnen het Android Wear OS-besturingssysteem voor wearables. Echter wil dat niet zeggen dat het slimme horloge geen nadelen kent. Het kent zelfs nadelen waardoor menig fan zou afhaken.

We denken daarbij aan de batterijduur die te wensen overlaat, het uitblijven van het draadloos kunnen opladen en dat grote risico dat je loopt wanneer je het horloge ergens tegenaan stoot en het glas aan diggelen is. Dan ben je in principe die 399 euro gewoon kwijt. Doodzonde en totaal niet duurzaam, waardoor we Pixel Watch 2 niet ons volmondig ‘ja’ kunnen geven.

Plus: wat op de Pixel Watch nog acceptabel was omdat het nu eenmaal één van Googles eerste stappen was in de wereld van smartwatches, geldt nu niet meer. Inmiddels heeft Google voldoende feedback kunnen verzamelen om die problemen uit de wereld te helpen. Dat lijkt het ook te hebben geprobeerd, zoals bij de accuduur, maar we moeten concluderen dat dat niet volledig is gelukt.

  • Een mooi, klein klokje
  • Bijzonder design
  • Nog steeds een veel te korte accuduur
  • Dikke schermranden
Bekijk meer specificaties
pixel watch 2 zijkant

Google Pixel Watch 2 kopen

Google Pixel Watch 2 is verkrijgbaar voor 399 euro in de kleuren zilverkleurig/baaiblauw, matzwart/obsidiaan, zilverkleurig/porselein en goud/grijsgroen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk