Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Pebble Steel: klassieke horloge als smartwatch

· 19 augustus 2014

Wordt 2014 het doorbraakjaar van de smartwatch? Het zou best kunnen. Zeker nu de grote merken zich op deze ontluikende markt hebben gestort, is er keuze te over. Hoe wil Pebble, toch een smartwatchpionier, ons overtuigen met hun Steel?

Krakkemikkig

De vertwijfeling sloeg even toe. Niet lang nadat ik me op sociale media vrolijk maakte over mijn pas gekochte Pebble Steel, toonde Motorola de eerste beelden van de oogstrelende Moto 360. Niet veel later volgde grootmacht Samsung met een opgepepte Gear-reeks met gebogen OLED-scherm. In vergelijking met deze smartwatches lijkt de Pebble Steel maar een krakkemikkig ding: geen touchscreen, geen luidspreker en zelfs geen kleurenscherm. Is de Pebble Steel eigenlijk wel de naam ‘smartwatch’ waardig?

Bijna zes maanden bevindt de Pebble Steel zich om mijn pols. Tijd genoeg dus om te weten of mijn goede eerste indrukken overeind zijn gebleven. En ik mag het belangrijkste van mijn conclusie nu al wel prijsgeven: de Pebble Steel heeft mijn dagelijks smartphonegebruik volledig veranderd. Want niet langer tuur ik om de x minuten naar mijn smartphone, op zoek naar gemiste meldingen of andere, meestal nutteloze info.

Ook geen loos geveeg meer doorheen apps. Sterker zelfs: mijn smartphone staat continu in stille modus. Hij geeft geen kik meer! De Pebble Steel is mijn first-line-of-defense geworden: als het niet op het Pebble-schermpje verschijnt, is het wellicht niet de moeite waard om te bekijken.

 

 

Trillinkjes

Notificaties is waar het om draait bij de Pebble, en dat gebeurt heel rechttoe rechtaan: de belangrijkste info verschijnt als puur tekstbericht meteen op schermpje én wordt begeleid met een trillinkje. Een moeilijk te negeren combinatie, maar toch subtiel. Niemand in je directe omgeving die zal merken dat je een notificatie krijgt, en zelfs een snelle blik van jou op het horloge zal weinigen doen vermoeden dat je toch even afgeleid bent. Subtiel en efficiënt!

Overigens is de Pebble wel degelijk minimaal hoorbaar tijdens een notificatie, maar dat is enkel een bijwerking van het trillen. Er is ook een niet-storen-modus zodat de Pebble je tussen bepaalde uren niet zal lastigvallen met notificaties.

Van mails, tekstberichten, of bijvoorbeeld Zabbix-meldingen, krijg je meteen een samenvatting van de inhoud te zien op de Pebble, zoals de afzender en de eerste woorden van het bericht. Enkel voor Whatsapp-meldingen krijg ik geen bijkomende info te zien op mijn Pebble. In de Pebble-app valt te lezen dat ondersteuning voor Whatsapp nog in bètafase zit.

Iedere notificatie blijft netjes op het scherm staan, tot je hem met een druk op de middelste van de drie rechterknoppen doet verdwijnen. Vanaf de Pebble Steel kun je sinds firmware versie 2.0 overigens een overzicht opvragen van alle recente notificaties, wat handig is voor als je een boodschap toch net iets te snel hebt weggeklikt.

Granulariteit

Welke app-notificaties je al dan niet doorstuurt naar de Pebble, bepaal je in eerste instantie vanuit de officiële Pebble-app. Vink je bijvoorbeeld Gmail aan, dan worden alle inkomende mails via een trilling (de Pebble Steel heeft geen luidspreker en maakt dus ook geen piepjes) doorgegeven. Ook voor sms-berichten kun je de gewenste applicatie selecteren. Zo voer je al een eerste schifting door van notificaties.

De granulariteit van notificaties had wat mij betreft echter nog fijner gemogen. Zo lijkt het me erg handig om enkel meldingen te ontvangen van mails van bepaalde personen, of enkel mails met een zelfgekozen Gmail label. Idem voor instant messaging via Hangouts of Whatsapp zodat je enkel van bepaalde groepen/personen op de hoogte wordt gebracht, en dat de rest van de notificaties worden genegeerd.

 

 

Dat Pebble dergelijke functionaliteit niet voorzag in de eigen Pebble-app is overigens geen groot drama. Het aanbod aan tweak-apps voor de Pebble is behoorlijk. Zo gebruik ik de app Pebble Notifier om zeer precies te bepalen welke apps/processen hun meldingen (niet) mogen sturen naar mijn Pebble Steel.

Bovendien kun je vaak in de app zelf instellen hoe met notificaties moet worden omgegaan. Sommige apps hebben zelfs ingebouwde ondersteuning voor Pebble-notificaties, zoals het uitstekende Pushover.

Eveneens meldenswaard is dat je een superhandige melding krijgt wanneer de batterij van je smartphone op 15 procent is gekomen. Deze simpele melding is al meer dan één keer een lifesaver gebleken om tijdig de telefoon te herladen (zoals al gezegd staat mijn telefoon constant op stil/niet trillen).

Er is meer

De Pebble Steel kan meer dan het alleen maar het verwerken van notificaties. Zo gebruik ik het horloge om de Google Music-app te bedienen. Je kunt niet alleen een volgend/vorig nummer opvragen, maar ziet op het scherm van de Pebble ook info over het huidige nummer. Muziekcontrole is vooral handig (én veilig) in de wagen.

Nog zo’n handigheidje is het weigeren van inkomende telefoontjes: ook dat kan met één druk op de knop, al merk ik af en toe dat de Pebble Steel blijft trillen ook al werd het telefoontje afgeketst door mij.

In de Pebble appstore zit een ruim aanbod aan apps die de functionaliteit verder uitbreiden. Daar zitten handige apps tussen (b.v. een richtingwijzer voor Google Maps, of om in te checken met Foursquare) maar ook schijnbare leuke apps waar je door de beperkingen van het schermpje uiteindelijk niet zo veel aan hebt. Zo kun je foto’s maken en bekijken vanaf de Pebble, maar natuurlijk zien de foto’s er niet uit op dat monochrome, lageresolutiescherm.

Er zijn ook apps die tweerichtingsverkeer toelaten, zoals het intypen van een antwoord op een bericht rechtstreeks op de Pebble. Een beetje onzinnig, want dergelijke zaken doe je natuurlijk beter en sneller op je smartphone.

Watchfaces

Tot slot zou je nog bijna vergeten dat de Pebble Steel ook prima dienst doet als ... horloge!  De keuze in zogenaamde watchfaces is bijna eindeloos, en je geeft er je Pebble meteen een heel gek, stoer, cool of opvallend uiterlijk mee. Zo past de Pebble zich ondanks zijn klassieke looks toch vlot aan aan de gewenste situatie of gemoedstoestand. Je hebt telkens weer een ‘nieuw’ horloge rond je pols.

Je kunt tot 8 van deze watchfaces tegelijkertijd laden op het horloge en via de knoppen aan de rechterkant onmiddellijk een andere watchface selecteren (dat is in principe ook hun primaire functie, naast het navigeren door de menu’s).

 

 

Naast het tonen van de tijd, kan een watchface bijkomende functionaliteiten bieden: zo tonen sommige watchfaces specifieke info van apps, bijvoorbeeld de weersverwachting, of de batterijstatus van de Pebble Steel. Als je veel functionaliteit wilt, dan kan ik de Pebble-app Glance aanraden. Die laat zelfs toe om standaard tekstberichtjes te versturen vanaf de Pebble, b.v. als antwoord op een gemist/geweigerd telefoontje.

Display

Bij Pebble geen gegoochel met pixels, kleurweergave of lcd-paneeltjes. De resolutie van het monochrome lcd-schermpje is niet bijster hoog, de afleesbaarheid des te beter. Het lijkt wel hoe meer licht erop valt, hoe beter het schermpje leesbaar wordt. Perfect voor buiten, dus. Wordt het toch te donker, dan activeert een snelle draai van je pols even de backlight, al is die niet heel fel, wellicht om de batterij te sparen.

Wat de batterij betreft kunnen we kort zijn: 7 dagen is het maximum haalbare. Afhankelijk van de gekozen watchface en het aantal notificaties, kan het zijn dat je maar 5 dagen haalt. Op zich is het vreemd dat je een polshorloge zo vaak moet laden, maar in vergelijking met andere smartwatches steekt de Pebble Steel er met kop en schouders bovenuit. Een autonomie van (bijna) een week is heel aanvaardbaar, vind ik. Enige domper is de bedrijfseigen USB-lader. Zorg er voor dat je die niet kwijtgeraakt, want anders kun je je Pebble niet meer laden.

Kopen of niet?

De Pebble Steel is een bijzonder apparaat, dat verdacht eenvoudig werkt maar toch een grote impact heeft op de manier waarop je met je smartphone omgaat. Het heeft de potentie om je smartphonegebruik heel wat subtieler en sociaal meer aanvaardbaar te laten gebeuren, en tegelijkertijd meer gefocuster om te gaan met al die signalen. Ik vind het dan ook moeilijk om de Pebble Steel niet aan te bevelen.

Misschien dat het eerder klassieke design nog wel het grootste nadeel van de Pebble zal blijken. De watchfaces veranderen dan wel het schermpje, het jonge/hippe/sportieve volkje zal wellicht niet meteen vallen voor het vierkante retrodesign en het lederen/ijzeren bandje. De Steel blijft daardoor een gadget voor de geeks, en geen product voor de grote massa.

En dan is er nog de prijs. Zelf heb ik ongeveer 240 euro betaald voor mijn Pebble Steel. Dat was de prijs tijdens de pre-order en met alle taksen en verzending vanuit China inbegrepen. Bij Bol.com en Coolblue moet je vandaag toch al snel 330 euro neertellen voor de Pebble Steel. Dat vind ik persoonlijk net wat teveel gevraagd. De hoge prijs is wellicht ook te verklaren door de grote vraag versus de beperkte beschikbaarheid. Maar het blijft behoorlijk wat geld, al kun je aan een horloge natuurlijk zoveel uitgeven als je maar wilt.

Elektronica veroudert echter snel, en de vraag is of de Pebble over één of twee jaar alweer niet volledig voorbijgestreefd is. Al geloof ik dan weer dat ouderdomsverschijnselen eerder weggelegd zullen zijn voor smartwatches die zijn uitgerust met alle denkbare toeters en bellen (ja, ik kijk naar jullie, Samsung, LG, Sony en Motorola). De Pebble heeft geen zwaardere processor nodig, of meer geheugen of stemherkenning of andere macguffins.

Je merkt ook aan alles dat de mensen achter Pebble hun eigen weg volgen en hun ecosysteem willen vrijwaren: de Pebble Steel is intern en functioneel zo goed als gelijk aan de originele Pebble, met als gevolg dat appcompatibiliteit quasi gegarandeerd is. Het lijkt me straf dat ze daar met hun toekomstige smartwatches verandering in zouden brengen.

Score: 4/5

+ algemene bouwkwaliteit en afwerking
+ perfect afleesbaar scherm
+ autonomie tot één week
+ waterdicht (niet getest)

- slome Pebble-app
- nog beperkte Whatsapp-ondersteuning
- achtergrondverlichting niet heel sterk
- bedrijfseigen USB-lader
- beperkt aantal apps/watchfaces dat tegelijkertijd geïnstalleerd kan worden

Review
Score: 4,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (27)
Bezig met laden van reacties...