Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

Oral-B iO serie 9

Eind februari van dit jaar hebben wij jullie al bericht van de feestelijke lancering van de nieuwste elektrische tandenborstel van Oral-B in Barcelona. Daarbij heb ik de tandborstel heel kort kunnen testen (exclusief de app omdat deze nog niet beschikbaar was) en jullie mijn eerste indrukken kunnen geven. Inmiddels is de Oral-B iO al een aantal weken in Nederland te koop en hebben wij op de redactie van Androidworld deze mogen ontvangen om verder aan de tand te voelen.

Hieronder heb ik de plus- en minpunten van deze tandenborstel met app op een rijtje gezet zodat je zelf kan onderzoeken of het aanschaf hiervan je waard is.

Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

Oral-B iO - de pluspunten

1. Design

Als eerste wat opvalt is het uiterlijk van de tandenborstel vergeleken met zijn voorgangers. De Oral-B iO is langer en gestroomlijnder vormgegeven. Dat is met name te zien aan de opzetborstel die vloeiend overloopt in de borstel zelf. In de overloop van de opzetborstel naar het handvat zit een ring die verschillende kleuren kan weergeven. De ring licht op bij gebruik en de kleur kan je via het handvat of de app naar wens instellen. Tijdens het poetsen kleurt de ring groen wanneer je voldoende poetsdruk toepast en rood wanneer je teveel druk uitoefent.

Verder op de borstel vinden we een aan/uit knop, een standenknop en een OLED-scherm terug. Aan de onderzijde zien we een zilverkleurige ring terug die geplaatst wordt op de magnetische lader. De borstel is in de drie series waarin hij verkrijgbaar is uitgevoerd in 4 kleuren. De kleuren zijn gebaseerd op edelstenen en mineralen. Het geheel ziet er daardoor erg mooi, luxe en stijlvol uit.

Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Stiller en minder trillingen

Oral-B heeft naar eigen zeggen 6 jaar aan ontwikkeling en meer dan 250 patenten in deze nieuwe tandenborstel gestoken. Dat zegt de gemiddelde consument waarschijnlijk niet zoveel. Waar het om gaat is dat deze borstel niet een evolutie is van hun vorige tandenborstels, maar een geheel nieuwe borstel. Een revolutie zoals Oral-B dat zelf zegt.

Volgens Oral-B wordt de energie die de motor in de borstel opwekt gekanaliseerd naar de borstelkop en gaat niet verloren in trillingen en geluid in de borstel zelf. En dat is te merken want de trillingen die de borstel in je hand maakt en het geluid dat het produceert zijn beide stukken minder dan zijn voorgangers en dat poetst wel heel fijn.

3. De app

De borstel heeft een aantal hardwarematige innovaties meegekregen die tot uiting komen in het gebruik van de Oral-B-app die in de Play Store te vinden is. Waar ik positief door verrast was, is de snelheid waarmee de borstel met bluetooth verbinding maakt met de borstel. Na het openen van de app is deze direct verbonden met de borstel waardoor je meteen kan beginnen met poetsen.

Vanuit de app kan je middels kunstmatige intelligentie en 3D teeth tracking niet alleen zien waar je aan het poetsen ben, maar middels de 3D teeth tracking functie ook zien of je je tanden aan de voorkant, achterkant of bovenkant aan het poetsen bent. De app geeft dan aan wanneer je een sectie van je gebit voldoende gepoetst hebt. In de praktijk betekent dit dat ik tussen de 3 en 4 minuten (aanbevolen hoeveelheid tijd volgens tandartsen is minimaal 2 minuten) aan het poetsen ben. Maar vervelend vindt ik het niet, want na een poetsbeurt voelt mijn gebit heerlijk schoon aan.

Tevens kan je via de app de kleur van de ring personaliseren, poetsstanden die je niet gebruikt uitschakelen, je poetstijd waarop de borstel signalen geeft aanpassen. Ik zou graag alleen in de app de mogelijkheid willen zien om te wisselen van poetsstand tijdens het poetsen en de actuele acculading van de borstel in beeld willen hebben.

Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Verschillende opties

Ik hou van het hebben van opties en om zaken naar persoonlijke voorkeur te kunnen instellen. Dat biedt de Oral-B iO met de keuze uit 7 poetsstanden die makkelijk via de borstel zelf in te stellen zijn. Elk stand varieert in snelheid en sommige standen geven gevarieerde pulserende bewegingen. Zes daarvan zijn voor je tanden bedoelt en de zevende is om je tong te poetsen.

Naast de poetsstanden zijn er ook programma’s of routines via de app in te stellen om in de loop van een aantal weken een specifiek doel te bereiken op het gebied van mondverzorging, zoals het krijgen van wittere tanden, frissere adem of het verzorgen van je beugel. Deze routines gaan wel gepaard met het gebruik van andere mondverzorgingsproducten zoals tandflos of mondwater, waarbij hoe kan het ook anders de producten van Oral-B worden aanbevolen.

Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

5. OLED-schermpje

Als laatste pluspunt wil ik het Oled schermpje vermelden van de Oral-B iO. Op de 8- en 9-serie betreft dit een kleurenscherm. Op de 7-serie is deze zwart/wit. Maar waar het om gaat is dat wanneer de je de borstel ’s morgen oppakt, deze je goedemorgen wenst of goedenavond in de avond. Hij laat je middels een smiley zien of je te kort, precies goed of super goed hebt gepoetst. Het is naar mijn mening niet allemaal baanbrekend, maar wat het schermpje laat zien, ziet er leuk en mooi uit.

Oral-B iO - de minpunten

1. De prijs

Toen ik in mijn eerste indrukken om jullie mening vroeg, vielen een aantal van jullie over de prijs van de Oral-B iO. Toen was alleen bekend dat het instapmodel een aantal tientjes boven de 300 euro zou liggen. Nu de drie nieuwe series in de winkels liggen, zijn uiteraard de adviesprijzen bekend.

De 7-serie met 5 poetsstanden is te koop voor 299,99 euro, de 8-serie met 6 poetsstanden voor 329,99 euro en als laatst de 9-serie met 7 poetsstanden (en dus als enige met 3D teeth tracking en een oplaadbare reisetui) voor maar liefst 399,99 euro. Hoewel sommige borstels inmiddels iets in prijs gezakt zijn, zijn dat geen misselijke bedragen voor een tandenborstel. Voor dat geld kan je een leuke smartphone kopen zoals de OnePlus Nord of Google Pixel 4a.

De Oral-B iO lijkt dan ook op een niche-product of een showcase van wat de fabrikant in huis heeft. Een product waarvan de innovatie in de toekomst naar producten in lagere segmenten doorsijpelt, zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note-serie. Geen product voor de massa, maar met een specifiek doelgroep in gedachte. De Oral-B iO is naar mijn mening een luxe product waarvan de aanschaf helaas (vanwege het gezondheidsaspect) niet voor iedereen is weggelegd.

Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Opzetborstels

De revolutie van de Oral-B iO heeft niet alleen gezorgd voor een heel nieuw handvat maar ook voor nieuwe opzetborstels. De opzetborstel hebben een andere vorm dan de Oral-B opzetborstels die we tot nu toe kenden. Ze lopen aan de onderkant in vorm uit, waardoor ze samen met het handvat er gestroomlijnder uit ziet. Meer als één geheel. Mooi om te zien, maar wat mij betreft iets minder praktisch.

Het is geen smakelijk verhaal, maar de vorm van deze nieuwe borstels zorgt er in tegenstelling tot de oude borstels voor dat tijdens het poetsen mijn mond wat wijder open staat en er meer tandpasta en dergelijke tijdens het poetsen mijn mond uitloopt. Ik moet daardoor dus ook echt boven de wasbak blijven staan bij het poetsen. Al tandenpoetsend multitasken zit er voor mij niet in tijdens het gebruik van de Oral-B iO.

Nog een minpuntje betreffende deze nieuwe opzetborstels is dat je bij de aanschaf van de Oral-B iO een ander type opzetborstels moet aanschaffen dan je nu wellicht gewend bent. Deze opzetborstels zijn op dit moment alleen online verkrijgbaar en een stuk prijziger dan de andere oudere opzetborstels.

3. Niet met meerdere personen te gebruiken

Het feit dat je de ring in het handvat met een eigen kleur kan personaliseren (in plaats van een kleurtje op het opzetborstel te zetten) verraadt dat Oral-B wil dat ieder persoon zijn eigen borstel aanschaft. De borstels zijn ook in Duo-Pack verkrijgbaar met twee verschillende kleuren handvatten in de verpakking. Bijvoorbeeld een zwarte en een roze of paarse. Ik krijg daarbij het for him/for her idee.

Dat staat natuurlijk geweldig mooi in je badkamer, maar dat betekent op dit moment een flinke investering. Nu kan je natuurlijk meerdere opzetborstels binnen je gezin gebruiken op hetzelfde handvat. Alleen zijn de borstels door het ontbreken van het kleurtje moeilijk uit elkaar te houden. Daarnaast kan de borstel in combinatie met de app maar gegevens van één persoon bijhouden. Dus het bijhouden van een mondverzorgingsprogramma gaat niet als meerdere personen hetzelfde handvat gebruiken.

Aangezien de prijs van de borstels hoog zijn vind ik het op zijn zachts gezegd jammer dat er geen meerdere profielen per borstel aan te koppelen zijn.

Conclusie

Slimme producten gaan een steeds grotere rol in ons leven spelen. Ook de slimme tandenborstel is al een poos aanwezig en wordt steeds slimmer. Hier is de Oral-B iO een mooi voorbeeld van. De Oral-B iO spreekt wat mij betreft verschillende (kleinere) doelgroepen aan. De groep die van luxe houdt zal het esthetische aspect van de Oral-B iO aanspreken: de mooie vormgeving en kleuren waarin deze beschikbaar is.

Een andere groep is de groep die het beste wilt op het gebied van mondverzorging en de gezondheid van hun gebit naar een hoger plan willen trekken. Wellicht zijn er nog meer groepen die deze borstel aantrekt, maar tot welke groep ze ook behoren: zij zullen flink in de buidel moeten tasten hiervoor. Kortom: het is een hele mooie en slimme borstel die niet voor iedereen binnen handbereik ligt.

Oral-B iO review: dit zijn de plus- en minpunten

Oral-B iO kopen

De Oral-B iO is verkrijgbaar in 3 series. De 9, de 8 en de 7 series zijn in respectievelijk zwart/wit/roze, zwart/wit/paars en wit verkrijgbaar. Van alle series is er een n- en -s versie te koop (bijvoorbeeld 9s en 9n). Het verschil lijkt ‘m te zitten in het type meegeleverde opzetborstelhouder. Tevens zijn er Duopacks te koop waardoor je per borstel minder kwijt bent.

- Oral-B iO - 9n kopen via Bol.com of Coolblue

- Oral-B iO - 8n kopen via Bol.com of Coolblue

- Oral-B iO - 7n kopen via Bol.com of Coolblue

Lees meer over:
Oral B

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties