OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

OPPO werkt aan een hele interessante vouwbare telefoon die je eigenlijk geen vouwbare telefoon kan noemen. Androidworld mocht als eerste website in Nederland een prototype van deze OPPO X 2021 bekijken. In deze hands-on kom je erachter wat je van dit concept van OPPO kan verwachten.

OPPO X 2021

Tijdens de Mobile World Congress in Shanghai zagen we al een eerste glimp van de OPPO X 2021, dat is OPPO's oprolbare concept-smartphone. Wij konden vanochtend heel even een blik werpen op deze telefoon. De OPPO X 2021 is momenteel nog een prototype en bedoeld als showcase om te laten zien wat OPPO kan. Of en wanneer de telefoon in de winkels komt te liggen is niet bekend, maar de hands-on geeft ons in ieder geval een beeld van wat mogelijk komen gaat.

OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

Geen scharnier

Wat meteen opvalt is de afwezigheid van een scharnier. De OPPO X 2021 vouw je niet verticaal open zoals de Huawei Mate Xs en klap je ook niet horizontaal open zoals de Motorola Razr. Nee, de OPPO X 2021 komt zonder scharnier, hij schuift (of rolt) namelijk uit. De telefoon past dus in een nieuwe categorie: oprolbare telefoons.

OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

OPPO X 2021 als smartphone

De OPPO X 2021 heeft een 6,7 inch AMOLED-scherm dat je kan uitschuiven tot een 7,4 inch tabletscherm. Dat doe je door het scherm te ontgrendelen en daarna twee keer op de powerknop te drukken of door op de powerknop naar boven te vegen. Het inschuiven vindt ook plaats door twee keer op de powerknop te drukken of erover naar beneden te vegen. Dit werkte overigens nog niet altijd even goed, en daaruit kon je opmaken dat het nog om een prototype ging.

Gerelateerde artikelen

OPPO noemt het schuifconcept Roll Motor en dat concept zorgt ervoor dat het flexibele OLED-scherm gelijkmatig uitschuift tot de gewenste grootte. Volgens OPPO kan het scherm van de telefoon 100.000 keer in- en uitschuiven zonder dat het vouwen in het flexibele scherm achterlaat. Dat scherm is tevens voorzien van een extra laag zodat het wat dikker is, en hiermee elastischer. OPPO noemt het een Warp Track-laminaat dat 0,1 mm dik is. Deze laag komt het schuiven ten goede, aldus OPPO, want het vermindert de kans op kromtrekken of breken.

OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

OPPO X 2021 als tablet

Aangepaste software

OPPO heeft zijn Color OS aangepast op het scherm van de X 2021. Dat is erg belangrijk voor het succes van een dergelijk apparaat want de hardware mag dan wel innovatief zijn, je moet er in het dagelijks leven ook goed op kunnen werken. Uiteraard zijn OPPO's eigen apps aangepast, maar ook apps van derden passen werken met de verschillende schermformaten van de telefoon. Volgens OPPO kan je het scherm overal voor inzetten, of je nu een game speelt in de 16:9-beeldverhouding, een video in een 21:9-aspect ratio voor cinema bekijkt of een boek leest.

OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

Je kan de OPPO X 2021 dus als een smartphone gebruiken want het heeft een 6,7 inch scherm. Zodra je het apparaat uitschuift kun je het apparaat als een tablet gebruiken dankzij het 7,4 inch scherm. De interface past zich hierop automatisch aan dat proces verloopt erg vloeiend. Verder bevatte dit prototype de gebruikelijke functies voor een dergelijke telefoon zoals een splitscreen-weergave waarbij je twee apps tegelijkertijd kunt gebruiken. De OPPO X 2021 kan ook YouTube-video's automatisch aanpassen, tot het gewenste formaat.

OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

Conclusie

We hebben een prototype van de OPPO X 2021 in handen gehad en de eerste indrukken van de smartphone zijn veelbelovend. Het uitschuiven van het scherm, verloopt erg soepel en de daaropvolgende animatie die de interface automatisch aanpast, ziet er gewoonweg erg goed uit. Over de software kan nog weinig gezegd worden omdat deze, net als de hardware, nog niet af zijn maar een aantal handige features zoals de splitscreen-weergave zijn aanwezig. Uiteraard kan alleen een langere testperiode een beter beeld geven van de OPPO X 2021 maar of dat er in de komende tijd inzit, is niet zeker. Zoals aangegeven is het niet bekend of OPPO van plan is zijn X 2021 te lanceren. OPPO focust met deze oprolbare telefoon eerder op het ontwikkelen van de technologie, dan op het daadwerkelijk uitbrengen ervan. Uiteraard hopen we wel in de nabije toekomst iets te gaan zien van OPPO dat een uitvloeisel is van dit oprolbare concept. LG zit in overigens in hetzelfde vaarwater met zijn technologie want ook dat bedrijf zou aan een oprolbare telefoon werken. De strijd is in ieder geval losgebarsten.

Wat vind jij van het oprolbare concept van OPPO? Of zou je liever een vouwbare telefoon zien? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

OPPO X 2021 hands-on: OPPO's antwoord op de vouwbare telefoon rolt

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk