OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten

OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten

OPPO brengt een nieuw paar draadloze oortjes uit, de Enco Air. Als we naar de prijs van 79 euro kijken, gaat het om wearables uit het middensegment, en in deze review ontdek je wat je allemaal krijgt in ruil voor dat bedrag.

OPPO Enco Air

Heel wat fabrikanten van telefoons mengen zich in de markt van draadloze oortjes. In de eerste plaats omdat de verkoop van zo'n oortjes in de lift is, maar ook omdat ze extra functies voor de oortjes in combinatie met hun smartphones kunnen ontwikkelen.

OPPO wil met die strategie ook het verschil maken met zijn Enco Air, en we lieten Jibbe Schietecatte kennis maken met deze draadloze oortjes. Jibbe is al een tijdlang een tester in ons AW Beta Team, de groep van vrijwillige producttesters bij Androidworld. Hij schreef zijn bevindingen neer, en je kan ze hier ontdekken. Zijn de OPPO Enco Air wat voor jou?

OPPO Enco Air - de pluspunten

1. Weinig origineel, maar goed ontwerp

Laten we er maar meteen geen doekjes omwinden, want het ontwerp van de Enco Air doet sterk denken aan de Apple AirPods. We zien wel vaker dat fabrikanten er niet in slagen om zelf wat origineels te bedenken en dat is bij de Enco Air niet anders.

OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten

Los daarvan zien de oortjes er strak uit en is de bouwkwaliteit goed. Het is een on-ear-ontwerp, dus zonder siliconen oordopjes die tot in het oor gaan. Of je dat prettiger vindt is persoonlijk, maar de oortjes blijven in ieder geval wel goed zitten. Verder zijn ze ipx4-waterbestendig, en dat is voldoende om bestand te zijn tegen een flinke regenbui.

Daarnaast voelt ook de bijhorende case waarin je de oortjes oplaadt degelijk aan. Het klepje om het doosje te openen is stevig, magneetjes houden de oortjes op hun plaats en een status-LED geeft het resterende batterijpercentage weer, maar ook wanneer de oortjes willen koppelen met een telefoon. De case ziet er dus goed uit, ook met het semi-doorschijnende ontwerp, en je kan hem opladen via de usb-c-poort aan de onderkant.

2. Rijk geluid voor on-ears

De Enco Air maken gebruik van 12 mm audiodrivers en die zorgen in de meeste gevallen voor goed rijke klank, ook bij de luide volumes. Wat opvalt is dat het stemgeluid ook in het bijzonder goed klinkt, terwijl de bastonen dan weer iets te weinig van zich laten horen in bepaalde muzieknummers.

OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten

Dat probleem zou je mogelijk kunnen compenseren met een equalizer, een tool waarmee je de klank aanpast, maar die is niet beschikbaar in de bijhorende app van OPPO. Je moet dus al een alternatief van derden gebruiken. Toch is het geluid verder goed gezien de prijs van deze oortjes, en zeker ook in combinatie met het on-ear-ontwerp dat het geluid automatisch sowieso al minder diep in je oor kan afspelen.

3. Goede gesprekskwaliteit

De OPPO Enco Air hebben geen actieve ruisonderdrukking (ANC), wel hebben ze een functie die de kwaliteit van telefoongesprekken verbetert. Dankzij de twee microfoons en 'Deep Neural Network'-technologie, zoals OPPO het noemt, onderscheiden ze achtergrondgeluid van jouw stemgeluid. Je stem klinkt dan duidelijker en minder robotisch. We waren hier enthousiast over bij onze testen, juist omdat heel wat oortjes in deze prijsklasse maar matig klinken tijdens het bellen, en het is dus echt een meerwaarde van de Enco Air.

OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten
De oortjes in een zwarte tint

4. Handige bediening, behoorlijke app

De meeste draadloze oortje komen met touchbediening, dat heeft ook OPPO geïntroduceerd bij de Enco Air. Je kan eenmaal tikken, tweemaal, driemaal of een oortje lang ingedrukt houden. De Enco Air werken ook met de Google Assistent en de bediening werkt erg consistent en zonder frustraties. Je kan deze snelkoppelingen bovendien makkelijk wijzigen. Heb je een OPPO-telefoon, dan kan dat rechtstreeks in de bluetooth-instellingen, erg handig. Op andere telefoons heb je een aparte applicatie nodig waarbij je in de instellingen duikt.

We spraken al heel kort over de app die met de oortjes gepaard gaat, en dat is de HeyMelody-app die ook OnePlus gebruikt bij zijn Buds en Buds Pro. In de app kan je niet alleen de touchbediening aanpassen, maar je vindt er ook de resterende accuduur van je oortjes of de case. Je kan je oortjes ook bijwerken met een nieuwe firmware-update. Het werkt allemaal eenvoudig, maar OPPO mist wel populaire functies zoals het opsporen van verloren oortjes of een equalizer.

OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten
De HeyMelody-app

5. Snelladen werkt goed

Een accuduur van 4 uur voor de oortjes en 24 uur samen met de oplaadcase, is eerder gemiddeld. Heel wat concurreren doen beter, terwijl er ook zijn die het minder goed doen. De Galaxy Buds Pro is een voorbeeld van zo'n paar dat het beter doet, namelijk een totaal van 28 uur, terwijl de FreeBuds 4 van Huawei het maar 22 uur volhouden. De Enco Air lijken zich ook wel aan die belofte te houden.

Wat interessant is aan OPPO's oortjes is de snellaadfunctie, en dat is ook een feature die het merk maar al te graag bij zijn telefoons naar voren schuift. De Enco Air kunnen na 10 minuten in de oplaadcase weer 8 uur lang muziek luisteren. Da's echt een sterk aspect van deze oortjes.

OPPO Enco Air - de minpunten

1. Geen ANC, wel ruisdetectie

De Enco Air kan omgevingsgeluid wegfilteren en stemgeluid boosten, maar dat is nog niet hetzelfde als actieve noise cancelling (ANC). Het voelt als een gemis dat de Enco Air niet over deze feature beschikt, zeker omdat we ANC steeds vaker zien bij oortjes uit het middensegment. Op openbare plaatsen of in drukke omgevingen ga je ANC echt missen als gebruiker van de Enco Air. De oortjes sluiten het omgevingsgeluid al wel deels af door alleen hun ontwerp, maar dat is nog niets vergeleken met ANC. Toegegeven, active noise cancelling werkt doorgaans beter voor in-ear-oortjes, maar we hebben het al wel gezien bij on-ear oortjes als de FreeBuds 4.

OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten
Het deksel heeft een transparante tint

2. Missen handige functies

We hadden het al over interessante functies uit de HeyMelody-app die ontbreken, en ook over ANC, maar er zijn nog meer extra's die we missen. Stuk voor stuk kenmerken die veel van OPPO's concurrenten wel aanbieden.

Allereerst is er geen ondersteuning voor multipointverbinding, dat wil zeggen de mogelijkheid om meerdere bluetooth-apparaten tegelijk te koppelen. Het voordeel hiervan is dat je dan naadloos tussen apparaten kan schakelen, bijvoorbeeld wanneer je plots een telefoongesprek krijgt op je telefoon terwijl je de oortjes gebruikt tijdens het gamen op een tablet. Jammer dat de Enco Air dit niet heeft, want het is wel een typische functie die werkt met bluetooth 5.2, de nieuwe standaard waar de oortjes gebruik van maken.

Een andere functie die we missen het automatisch pauzeren van media wanneer je de oortjes verwijderd. De oortjes detecteren niet wanneer ze verwijderd worden, en daardoor kan media niet automatisch gepauzeerd worden. Best vervelend, en zeker als je deze functie gewend bent.

Tot slot is er geen ondersteuning voor Android Fast Pair, de functie die je aan de hand van een melding helpt om snel te verbinden. Het werkt op alle Andorid-telefoons, maar OPPO kiest daarentegen voor een andere verbindingsfunctie die alleen werkt op toestellen met ColorOS 11.0 of een recentere versie. OPPO noemt het 'Open-Up Flash Connect'. Je kan zo al verbinden nog voor de oortjes goed en wel in je oor zitten. Leuk, als je een OPPO-smartphone hebt.

OPPO Enco Air review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

De Enco Air zijn in essentie prima draadloze oortjes. De fabrikant kiest hier voor een een on-ear uiterlijk en het design is verder erg verzorgd, evenals de kwaliteit van de oortjes. Belangrijk is ook dat ze in de meeste gevallen goed klinken, en gezien de prijs van 79 euro zal je door de klank niet teleurgesteld zijn.

Op twee vlakken zijn de Enco Air ook echt uitblinkers. Allereerst door de kwaliteit van telefoongesprekken, maar ook door het snelladen. Na 10 minuten opladen kan je weer 8 uur naar muziek luisteren, dat is echt een handigheid die gebruikers van deze oortjes zullen appreciëren.

Toch zijn er dan weer andere handigheden die je echt zal missen. Multipoint-ondersteuning bijvoorbeeld, draagdetectie en automatisch pauzeren, een equalizer in de app, een functie om je verloren oortjes terug te vinden of Fast Pair als je geen OPPO-telefoon hebt. Daarbij komt dat er meer dan voldoende concurrentie op de markt is. De Enco Air komt wel degelijk met een aantal troeven en het is niet helemaal eerlijk om ze één in een dozijn te noemen, maar OPPO zou wel meer mensen kunnen aantrekken als zijn Enco Air zichzelf meer zou onderscheiden en een completer pakket aan mogelijkheden zou aanbieden.

Alternatieven voor de OPPO Enco Air zijn de Huawei FreeBuds 4 (149,99 euro), OnePlus Buds (99 euro), de Samsung Galaxy Buds 2 (149 euro) en de JBL Tune 225 TWS (99 euro).

OPPO Enco Air kopen

De OPPO Enco Air is in een witte of zwarte tint te koop voor een adviesprijs van 79 euro. Je kan ze onder meer vinden bij Bol.com, Amazon.nl en de OPPO e-store.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google gaat gevoelige locatiedata automatisch wissen

Google verwijdert binnenkort automatisch de locatiedata van gevoelige plekken, zoals abortusklinieken. Sinds men in de Vereni...

AW Poll: 15 procent van de lezers gebruikt een SD-kaart voor extra opslag

De SD-kaart is nog steeds populair: 15 procent van de Androidworld-lezers gebruikt een SD-kaart in zijn telefoon om voldoende...

Updatenieuws: deze telefoons ontvangen een (beveiligings)update (week 26)

Er worden wekelijks vele beveiligingspatches en updates uitgebracht en deze zetten we voor je op rij in dit artikel. Dit keer...

Podcast Tech In Five Special: waarom is het ontwikkelen van een app voor een bank zo moeilijk?

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

Gerucht - WhatsApp wil afschermen mogelijk maken van ‘nu online’-status

WhatsApp wil dat zijn gebruikers straks ook hun ‘nu online’-status kunnen uitschakelen. Het was al mogelijk om de ‘laatst gez...

Lees meer

Net binnen

Updatenieuws: deze telefoons ontvangen een (beveiligings)update (week 26)

Er worden wekelijks vele beveiligingspatches en updates uitgebracht en deze zetten we voor je op rij in dit artikel. Dit keer...

Gerucht - WhatsApp wil afschermen mogelijk maken van ‘nu online’-status

WhatsApp wil dat zijn gebruikers straks ook hun ‘nu online’-status kunnen uitschakelen. Het was al mogelijk om de ‘laatst gez...

AW Poll: 15 procent van de lezers gebruikt een SD-kaart voor extra opslag

De SD-kaart is nog steeds populair: 15 procent van de Androidworld-lezers gebruikt een SD-kaart in zijn telefoon om voldoende...

Podcast Tech In Five Special: waarom is het ontwikkelen van een app voor een bank zo moeilijk?

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

Google gaat gevoelige locatiedata automatisch wissen

Google verwijdert binnenkort automatisch de locatiedata van gevoelige plekken, zoals abortusklinieken. Sinds men in de Vereni...

Lees meer