Opinie: na 1 jaar OnePlus 3T geen OnePlus meer voor mij

Opinie: na 1 jaar OnePlus 3T geen OnePlus meer voor mij

OnePlus 3T na 1 jaar

Na 3,5 jaar mijn Nexus 5 te hebben gehad was het tijd voor een nieuwe smartphone. Mijn oog was gevallen op de Google Pixel XL maar deze was niet officieel in Nederland te verkrijgen. Daarom ging ik voor een goedkoper alternatief: de OnePlus 3T. Deze telefoon voldeed aan mijn standaarden en kan ook voor langere tijd worden gebruikt, zo was het idee.

OnePlus 3T midnight blackHet is goed om tijdens het lezen van dit artikel in je achterhoofd te houden dat ik streng oordeel over mijn smartphone. Ik merk kleine dingen al snel op die voor andere mensen wellicht niks zou uitmaken. Neem daarom deze wetenschap mee met alle onderstaande punten.

De rozengeur en maneschijn

Laten we positief beginnen met waarom ik nog steeds na een jaar gebruik blij ben met de OnePlus 3T. Neem het scherm. Een 5.5 inch AMOLED exemplaar geproduceerd door Samsung: ik vind het elke keer nog genieten als ik een video kijk of een game speel op dit apparaat. Als ik een app op een zwart thema instel blijf ik het tof vinden om te zien hoe mooi het contrast is.

OnePlus 3T Midnight black

De multimedia-ervaring wordt nog beter gemaakt door de goede speaker aan de onderzijde. Deze klinkt ook meer dan prima en gebruik ik regelmatig om wat muziek af te spelen. Op de speaker wordt nog wel eens bezuinigd maar dit is bij de 3T niet het geval.

Ook de snelheid is meer dan adequaat: de Snapdragon 821 van 2016 staat prima zijn mannetje en ik heb geen last van haperingen. Daarnaast is de vingerafdrukscanner razendsnel en vind ik de positie aan de voorkant ideaal. Ook het twee keer tikken om het scherm aan te zetten vind ik super handig en mis ik algauw als ik andere smartphones moet reviewen die deze functie niet hebben.

De telefoon zelf ligt ook heel erg goed in de hand met een licht gebolde achterkant en voelt daarmee prima handelbaar. Als ik een smartphone moet reviewen en deze heeft geen afgeronde hoeken of is wat dikker dan merk ik dat meteen. Het terugkeren naar m’n OnePlus voelt dan ook altijd erg fijn aan.

De nadelen voor de lange termijn

Er zijn echter wel een aantal nadelen waardoor ik niet zo verliefd ben op m’n OnePlus als ik op mijn Nexus was. Het grootste nadeel in mijn ogen is de software, naast wat hardwarematig issues die ik later zal beschrijven.

Hoe lang en wanneer krijg ik updates?

Eerst OxygenOS. Deze Android-versie van OnePlus bleef altijd dicht bij stock Android kon daarmee op veel aanhang rekenen. Toch kende het toen al zijn gebreken: je kon de telefoon niet op tril zetten zonder de ‘niet storen’ modus aan te zetten waardoor de ‘alert-slider’ vrij nutteloos was. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld bij het bellen niet de full-screen bel-app in beeld maar slechts een melding. Deze moet ik naar beneden swipen om vervolgens op te kunnen nemen. Daarnaast kon je geen tijdschema’s instellen voor het inschakelen van de verschillende stiltemodussen.

Ook is OnePlus niet erg duidelijk in hoe lang het zijn toestellen ondersteunt en wanneer je updates kan ontvangen. Hier kwam ik algauw achter toen er niet consequent maandelijks beveiligingsupdates werden uitgegeven. Sterker nog: als je de stabiele versie van OxygenOS voor de 3T draait krijg je gemiddeld eens per twee of drie maanden de nieuwste veiligheidspatch. Momenteel is de nieuwste beveiligingsupdates december. Ondertussen weet ik dat Android 8.1 het laatste stadium is van de 3T en dat ik dus binnenkort geen versie-updates meer krijg. Jammer, voor een toestel dat ik nog maar een jaar heb.

[readmore articles="188270"]

Voor snellere beveiligingsupdates wisselde ik al snel naar de Open Bèta. Zo draai ik nu sinds kort de veiligheidsupdate van april. Met de Open Bèta was ik een tijdje tevreden mee, tot Android Oreo om de hoek kwam kijken.

OnePlus 3T Android Oreo OxygenOS

Android Oreo brengt onheil

Android 8.0 Oreo werd op 21 augustus door Google vrijgegeven en OnePlus gaf de 3 en 3T op 19 november als eerste toestellen deze update. Vrij vlot en geen reden tot klagen. Tot ik erachter kwam dat de stabiliteit en het uiterlijk van de software sterk te wensen overliet. Komende van de bijna stock Android van Nougat was de overgang naar het niet-stock-Android een grote.

OnePlus 3T Oreo quick toggels

Zo ben ik geen fan van het duffe uiterlijk van quick toggels en de dichtheid waarop deze zijn geplaatst. Daarnaast is het zo handige menu - als je éénmaal op een icoontje klikt - verdwenen zodat je nu altijd naar instellingen moet gaan om je Wi-Fi of Bluetooth te beheren. Hiermee kan je dus niet als je in een app zit even van Wi-Fi wisselen, wat voorheen wel mogelijk was.

Ook vind ik het kleurenschema niet mooi en ben ik blij dat OnePlus recentelijk weer witte toggels op een donkere achtergrond mogelijk heeft gemaakt. Het lichte blauw in de instellingen vind ik ook niet mooi. Dit is echter een kwestie van gewenning en is uiteindelijk geen dealbreaker.

OnePlus 3T Oreo quick toggels

Wat dat wel is zijn meldingen die consequent niet worden doorgegeven. Hier hebben meer mensen last van, ook die de stabiele versie van OxygenOS draaien. OnePlus heeft de achergrondprocessen zo erg gelimiteerd als ik een tijdje een app niet open, simpelweg geen meldingen van deze app binnenkrijg.

Het hinderlijkste voorbeeld is Slack. Op Androidworld maken wij hier gebruik van en daarom is het handig om hierop bereikbaar te zijn. Als ik de app echter niet om de 1/1.5 uur open krijg ik simpelweg geen meldingen hiervan binnen, wat ik ook heb geprobeerd. Denk aan Doze / accubesparing uitzetten, het had nul effect. Ook wordt een draaiende Glympse die je locatie real-time aangeeft gewoon uitgezet als je de telefoon een kwartiertje niet gebruikt.

OnePlus 3T

Zelfde geldt voor het delen van de locatie in WhatsApp. Meldingen in Google Allo? Vergeet het maar. Kortom, ik moet er zelf om denken de betreffende app te openen en deze meldingen te checken. Deze bug is al langer bekend maar tot op heden nog steeds niet opgelost. Sinds OnePlus steeds meer aandacht aan de 5 en 5T en de komende 6 besteedt wordt de kans hierop helaas steeds kleiner. De bovenstaande issues zijn ook na een factory reset helaas niet verdwenen.

Daarnaast is accuduur van de 3T is niet om over naar huis te schrijven. Een korte dag moet lukken, maar een gewone dag van 08.00 - 22.00 is al te veel gevraagd. Vooral in standby loopt het toestel sneller leeg dan ik gewend ben. Een screen-on time van maximaal 3 / 3.5 uur is dan ook redelijk normaal geworden. Gelukkig is daar nog altijd Dash Charge die me wel weer de dag door helpt, maar fijn is het niet.

Voelt stevig, is het niet

Andere nadelen die ik ervaar hebben te maken met de hardware van de telefoon. Zo zitten mijn volumeknoppen de laatste tijd regelmatig in de behuizing vast. Dit kwam voor het eerst na een halfjaar voor maar verdween vanzelf. De laatste paar weken is de issue weer terug. De knoppen werken gelukkig nog wel maar het voelt niet prettig aan.

Ook is de achterkant vrij krasgevoelig, zeker de Midnight Black editie die ik heb. Zoals ik wel eerder heb geschreven in mijn artikel over de Nexus 5 ben ik geen fan van hoesjes. Daarom heb ik afgelopen december een skin van dBrand gebruikt om meer grip op de telefoon te krijgen en krassen te voorkomen. De foto’s hiervan zie je hierboven.

OnePlus 3T krassen schermTen slotte het mooie AMOLED-scherm. Deze krast ook sneller dan ik had verwacht. Hier had ik absoluut geen last van met de Nexus 5 maar op één of andere manier heb ik al diverse krassen midden op het scherm zitten. Hier komen na verloop van tijd alleen maar meer bij. Erg zonde natuurlijk! Wat nog meer zonde is, is een val van 0.5 meter op een laminaten-vloer: voorkant van het scherm kapot. Auch.

OnePlus 3T kapot scherm

OnePlus-struggels

Daarnaast zijn er nog de OnePlus-struggels die niet per se gerelateerd zijn aan de 3T. Zo is het software-team zo klein dat er simpelweg geen updates worden uitgeven als het Chinese nieuwjaar wordt gevierd. Daarnaast kennen we de verhalen van cheaten in benchmarks, de gelekte credtitcardgegevens, de foutieve code die klemboarddata naar Alibaba stuurde wat toch niet zo was, updates van OxygenOS die over http worden gestuurd, etc.

[readmore articles="192069,189397"]

Al met al zorgen deze redenen ervoor dat mijn blik heb verlengd naar andere merken. Zowel Nokia als Google lijken potentiële kandidaten voor een nieuwe smartphone. Ik vind snelle software-updates samen met een stabiele Android prettig en OnePlus geeft mij deze ervaring niet. Kortom, geen OnePlus meer voor mij!

Voor meer foto's in volledige resolutie kan je het betreffende Google Foto's album bekijken.

Lees meer over:
OnePlus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties