Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review OnePlus One: groot(s) toestel voor kleine prijs

· 24 juni 2014

In deze review van de OnePlus One bekijken we deze Android-smartphone die op papier meekan met de top, maar voor de helft van de prijs van huidige toptoestellen te koop is. Kan de OnePlus One de hooggespannen verwachtingen waarmaken?

OnePlus One

De OnePlus One is een verhaal op zich dat richting het eind toch op een kleine soap begint te lijken. OnePlus is opgericht door de ex-baas van Oppo en achteraf blijkt dat Oppo een aandeel heeft in OnePlus. Dat maakt verder weinig uit, maar hier zijn ze niet volledig eerlijk over geweest vanaf het begin.

Na de lancering van de OnePlus One met bijbehorende lage prijs was iedereen lyrisch, een toptoestel voor een budgetprijs. OnePlus werd overspoeld met (gratis) aandacht over de gehele wereld en het bedrijf lanceerde een invite-systeem om het toestel te mogen aanschaffen. Deze invites zijn op het moment van schrijven nog erg schaars, in Nederland is slechts een handjevol mensen die de OnePlus One in hun bezit heeft. De frustraties hieromtrent worden steeds groter en het lijkt erop dat er steeds meer potentiële kopers afhaken. De reden voor de vertraging is een combinatie van pech en toeval, maar feit is, de OnePlus One is midden juni praktisch niet verkrijgbaar.

Wij hebben inmiddels wel ruim de gelegenheid gehad de OnePlus One te testen, hieronder de uitgebreide review van de OnePlus One.

Design

De OnePlus One lijkt op een heel fijn, niet-zacht tapijt aan de achterzijde.

Als het op design aankomt, is de OnePlus One Sandstone Black 64GB een toestel met een uniek element. Het device beschikt over een achterzijde die ik persoonlijk nog nooit op een smartphone gezien heb en ook zeker niet verwacht had. Er zijn wel vaker toestellen die een 'soft touch'-afwerking hebben, maar de OnePlus One lijkt op een heel fijn, niet-zacht tapijt aan de achterzijde. Er zijn korreltjes voelbaar, waardoor de achterkant vaak vrij zacht aanvoelt. Dit is in het begin erg vreemd, maar voelt wel goed aan.

Aan de buitenkant van de OnePlus One zien we nog iets opvallends en dat zijn de capacitieve knoppen aan de voorzijde. Op zichzelf is dat niet zo spannend, veel fabrikanten maken hier gebruik van, maar het is ook mogelijk om on-screen-knoppen te gebruiken, waardoor deze geen functie meer hebben. Het is natuurlijk goed om keuze te geven aan de consument, maar wat mij betreft was een iets kleiner toestel een betere keuze geweest dan de optie om capacitieve buttons te gebruiken.

Het toestel is met 5,5 inch zeker niet klein te noemen. Ook de randen rondom het scherm zijn in vergelijking met andere toestellen redelijk groot. Dit maakt het soms wat lastig om de One met één hand te bedienen, vooral als je in de linkerbovenhoek moet zijn als rechtshandige.

De OnePlus One heeft een plastic rand met metal-look rondom het scherm die iets verder naar beneden ligt. Hierdoor lijkt het alsof het scherm bovenop het toestel ligt. Een uiterlijk kenmerk waar ik persoonlijk niet warm of koud van wordt, maar het stoort niet in het totaalplaatje en maakt de OnePlus One wel weer iets unieker.

Uiteraard zitten alle knoppen er op, rechts de power-button, links de volume-toetsen, aan de bovenzijde de 3,5 mm-jack en onderaan de speakers en microUSB-aansluiting. Achterop vinden we licht uitstekende camera met flits, het OnePlus-logo en onderaan het Cyanogen-beeldmerk van de software die erop draait.

De OnePlus One beschikt niet over een verwijderbare accu en het geheugen is niet verder uit te breiden. Bij de 64 GB-versie zou dat geen probleem moeten zijn, er is voldoende opslagruimte beschikbaar. Bij een nieuw toestel is er ongeveer 60 GB vrij.

Scherm

Op de OnePlus One vinden we een 5,5 inch full HD-scherm met een resolutie van 1920x1080. De kijkhoek is 178 graden en is ook in de praktijk goed te noemen. Ook al zijn er schermen die op papier scherper zijn, doordat bijvoorbeeld de schermafmeting kleiner is, voldoet de OnePlus One, het scherm geeft heldere kleuren weer. Er zijn klachten over een gelige gloed bij het weergeven van wit, dit heb ik zelf niet ervaren. Dit is wellicht ook de reden dat de makers hebben aangegeven ongeveer 30% van de geproduceerde toestellen af te keuren, omdat het scherm simpelweg niet voldoende kwaliteit kan leveren. 

Prestaties

Onder de motorkap van de OnePlus One vinden we een Qualcomm Snapdragon 801-chipset die ook in andere top-toestellen gebruikt wordt, zoals de Samsung Galaxy S5, HTC One (M8), Sony Xperia Z2 en LG G3. 

De prestaties van de OnePlus One zijn ruimschoots voldoende, bij regulier gebruik is geen enkele vertraging merkbaar en ook het spelen van zwaardere games vormt voor de OnePlus One geen enkel probleem. Tijdens het gebruik in de review-periode is het toestel één keer vastgelopen zonder verklaarbare reden, maar door de frequentie hou ik dit op toeval. Zowel het openen van apps, games en het navigeren door menu's gaat vlot en soepel, exact zoals je dat zou verwachten van een toestel met deze specificaties. Ook hierin kan de OnePlus One zich dus prima meten met toptoestellen als de Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en Sony Xperia Z2.

Ook hebben we benchmarks gedraaid voor zover deze iets waard zijn, bij AnTuTu werd een score van 36436 behaald waarbij er op dit moment weinig toestellen die out-of-the-box zo goed scoren. Ook bij de grafische benchmark-test-app 3D-Mark scoort de OnePlus One goed, een score van 19.858.

Software

Op de OnePlus One die we in Europa kunnen kopen, draait CyanogenMod 11S, een aangepaste versie van het Android-besturingssysteem waarin vele extra's zijn toegevoegd zoals thema's en extra instellingen. Mocht je de beslissing genomen hebben een Chinese versie aan te schaffen, hier draait ColorOS op, de skin van Oppo. CyanogenMod 11S is op dit moment gebaseerd op Android 4.4.2, maar de verwachting is dat deze nog een aantal updates gaat ontvangen.

CyanogenMod is één van de bekendste en populairste custom ROMs die op dit moment te verkrijgen is en wordt actief onderhouden en voorzien van updates. Sterker nog, CyanogenMod wordt vaak gezien als een verbetering ten opzichte van de standaard-skins van de fabrikanten. Zelf had ik al enige ervaring met CyanogenMod op andere smartphones en ook deze keer weer kan deze software-versie me enthousiast maken.

CyanogenMod zit simpelweg goed in elkaar, er is nagedacht over de functies en het Android-systeem is aangevuld met extra, handige features. Eerder noemde ik de thema's al, maar ook de snelle instellingen die te zien zijn in de statusbalk, zijn aanpasbaar in volgorde en functie. Via de instellingen kunnen er aanpassingen gedaan worden aan het lettertype, lockscreen, achtergronden en nog een aantal andere elementen via het themabeheer. Standaard-thema's zijn ruim voldoende te downloaden via de Play Store en de Theme showcase-app brengt je wellicht op ideeën. Standaard zijn er twee thema's aanwezig, Holo en Hexo.

Tijdens de testperiode heb ik maar weinig nadelen kunnen ontdekken, behalve één toch wel vervelend punt. De galerij-app van Cyanogen, die ook in de Play Store te downloaden is, werkt niet naar behoren. De laadtijden zijn extreem lang, het lijkt net of de cache elke keer opnieuw opgebouwd moet worden. Dit kan ongetwijfeld eenvoudig verholpen worden met een update, andere galerij-apps uit de Play Store zoals  Quickpic werken wel naar behoren, ook qua snelheid.

 

Camera

De camera-app van CyangenMod is heerlijk eenvoudig en overzichtelijk, waarbij er toch genoeg zaken ingesteld kunnen worden. Er is een zogenaamde Burstmode waarmee snel foto's achter elkaar gemaakt kunnen worden shuttertijd is aan te passen. De 13 megapixel-camera die aan de achterzijde te vinden beschikt over een Sony Exmor-lens met f/2.0. Deze module bestaat uit zes verschillende lenzen, waarbij we bij de concurrenten er 'slechts' vijf zien. Deze extra lens zou voor een betere weergave en kleuren moeten zorgen, maar het verschil is praktisch niet et zien met het blote oog. 

Via veegbewegingen kunnen verschillende modi geselecteerd worden zoals HDR, actie-foto's, water, sepia en nog een handjevol andere opties. Aan de voorzijde heeft de OnePlus One een 5 megapixel-camera die ruimschoots voldoet voor videobellen, selfies en andere toepassingen die een frontcam vereisten.

Met de OnePlus One kunnen 2K en 4K-video's worden opgenomen, een functie die we steeds vaker terugzien in nieuwe toestellen. Helaas zijn op dit moment nog maar weinig apparaten zoals TV's of schermen klaar voor deze nieuwe, nog scherpere weergave. Het opnemen van 4K-video kost wel veel opslagruimte, een aantal minuten opnemen kost al ruim meer dan 1 GB.

Accu

De accu van de OnePlus One heeft een capaciteit van 3100 mAh en dat is stevig. Deze gaat over het algemeen genomen langer mee dan bijvoorbeeld de Galaxy S5 (2800 mAh). Met flink intensief gebruiker, een uur bellen, constant synchronisatie en WiFi aan, 10 minuten gamen en regelmatig contact via Hangouts en WhatsApp houdt de OnePlus One het een dag vol (07:00-23:00 uur) maar moet dan wel echt aan de lader. Dus bij intensief gebruik gaat de accu van de OnePlus One zeker een dag mee. Vreemd was wel dat het opladen met mijn standaard-lader (1A) niet helemaal goed ging, de OnePlus One stopt op een gegeven moment (bij 36%) met laden tot twee maal toe. Dit was echter niet het geval met de meegeleverde kabel en lader.

4G

4G is een aandachtspunt voor de OnePlus One en voor sommigen wellicht een reden om hem niet te kopen. Niet alle netwerken functioneren goed op het 4G-vlak. T-Mobile heeft wel landelijke dekking, Vodafone alleen in de drukkere gebieden, bijvoorbeeld centrum van een stad en KPN heeft praktisch geen ondersteuning. Meer informatie over De OnePlus One en 4G is hier terug te vinden. Op het 3G-netwerk functioneert de OnePlus One prima met alle netwerken in Nederland en België.

Conclusie

De OnePlus One is, vooral als we naar de prijs kijken, simpelweg een goede smartphone. De prestaties zijn zoals ik verwacht had, de camera maakt foto's die ruim voldoende zijn voor een smartphone-camera en het scherm geeft kleuren op een prettige manier weer. De software, CyanogenMod 11S, heeft ook zijn verwachting waargemaakt en zal naar alle waarschijnlijkheid regelmatig updates ontvangen. Alleen de galerij-app, niet-volledige 4G-ondersteuning en het relatief grote scherm zijn de minder positieve kanten aan de OnePlus One. Zou ik het toestel aanraden? Ja, maar alleen als je kunt leven met een 5,5 inch-scherm.

Positief

→ Prijs- kwaliteitverhouding

→ Prestaties ruim voldoende

→ Durft anders te zijn

Negatief

→ 4G-support niet voor elk netwerk 

→ Scherm vrij groot, met één hand bedienen lastig

→ Galerij-app functioneert niet naar behoren

→ Slechte beschikbaarheid

OnePlus One kopen

De OnePlus One is alleen te koop met een invite (of in China, maar dat is niet aan te raden). Op het moment van schrijven zijn de invites schaars en ook wij hebben geen uitnodigingen om uit te delen. Heb je een invte, dan kun je voor € 299 de OnePlus One 64GB aanschaffen, de 16 GB-versie gaat voor € 269 over de toonbank exclusief verzendkosten. De kans is klein dat de OnePlus One ooit in de winkel zal komen te liggen.

Als wij invites binnenkrijgen, zullen we die uiteraard met jullie delen, maar voor nu hebben wij geen invites om uit te delen voor de OnePlus One, vragen heeft dus geen nut!

Review OnePlus One
Score: 4,50 / 5
De nieuwste artikelen over OnePlus One

OnePlus bevestigt onthulling eerste concepttelefoon in januari 2020

'98 procent van de Nederlanders koopt geen tweedehands telefoon via Marktplaats'

OnePlus One versus OnePlus 5T

OnePlus One versus LG G6

OnePlus One versus Huawei Mate 10 Pro

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (29)
Bezig met laden van reacties...