Review OnePlus 6, een absoluut toptoestel dat nog steeds kan verbeteren

Review OnePlus 6, een absoluut toptoestel dat nog steeds kan verbeteren
Naast de toestellen van Samsung kijken we ook altijd uit naar de toestellen van de de OnePlus. Dit merk heeft zich na een aantal jaar al aan de top genesteld en we zijn benieuwd of de OnePlus 6 dit kan waarmaken. Je leest het in de onderstaande review.

OnePlus 6

OnePlus kan niet meer leunen op de hype dat het merk ooit was. Het moet laten zien dat het door kan groeien tot een stabiele speler in de markt. Het zal zich moeten aanpassen om over een aantal jaar nog steeds te bestaan. Daarvoor werkt het bedrijf aan het verbeteren van de distributie en zien we zowaar ook wat marketing. De OnePlus 6 is een belangrijk toestel omdat het zich nergens meer achter kan verschuilen, het moet goed zijn. De naaste concurrenten zoals Samsung en Huawei doen het goed. Ik weet dat ze duurder zijn maar de lezer vergelijkt een toestel altijd met deze toppers. In de onderstaande review de resultaten van onze review.

Behuizing en design

Met de OnePlus 6 is het bedrijf wat betreft het design een heel andere weg ingeslagen. Dan heb ik het niet over het uiterlijk wat beteft de vorm, want wat valt daar nog aan te veranderen, maar over de gebruikte materialen. Waar de voorgangers van de OnePlus 6 nog kunststof als materiaal gebruikten heeft men bij het huidige vlaggenschip gekozen voor glas. Dit doet heel veel voor de uitstraling van het apparaat, onderbewust hebben we nog steeds een 'goedkoop' gevoel bij kunststof, wat overigens onzin is, en glas of metaal straalt duurzaamheid en klasse uit. De OnePlus 6 is dus gemaakt van glas en heeft daarbij wel wat weg van de Huawei Mate 10 Pro die een zelfde materiaal gebruikt. En wees bij glas niet bang dat het breekbaar is want het is keihard en het kan zeker niet zomaar stuk. 

Dit materiaal heeft ook zijn nadelen. Vooral de kleur Mirror Black is erg gevoelig voor vingerafdrukken die zich overigens erg makkelijk laten verwijderen, ik zou kiezen voor de andere zwarte kleur of de prachtige witte uitvoering die op 5 juni zal uitkomen. Daarnaast is de OnePlus 6 een stukje zwaarder geworden, de OnePlus 5T weegt 162 gram en de OnePlus 6 weegt 177 gram en dat is maar 11 gram maar wanneer je ze allebei vast hebt dan merk je dat wel.

Ook is de screen-to-body ratio een klein beetje groter geworden(+3%), de randen zijn dus smaller. Dat kan je vooral zien aan de onderzijde van het toestel, daar loopt het scherm verder door. De bovenzijde heeft de door velen zo gehate notch waardoor de speaker kleiner is geworden en de camera naar het midden is verplaatst. Hierdoor is het scherm wel groter geworden maar de buiten maten zijn niet noemenswaardig veranderd. Ten overstaande van de OnePlus 5T is de OnePlus 6 vrijwel hetzelfde gebleven en bij elke dimensie is de afwijking minder dan een millimeter.

Scherm, prestaties en accuduur

Het scherm dat in het toestel ligt is exact het zelfde AMOLED-scherm als bij zijn voorganger. Het is met 6.28 inch groter dan de 6.01 inch van de OnePlus 5T. Ook is de beeldschermverhouding anders geworden, dat was eerst 18:9 en nu is dat 19:9 en dat is helemaal toe te wijzen aan de notch. Deze inkeping van het scherm heeft de gemoederen behoorlijk bezig gehouden. Veel gebruikers zijn tegen dit design van het scherm, OnePlus heeft deze kritiek gehoord en het mogelijk gemaakt de notch 'uit te zetten' waarmee de onzin van de discussie gelijk bewezen is. Zet hem uit en je ziet er niks meer van.

Notch uitzetten op de Oneplus 6

Het scherm vind ik iets tegenvallen bij het gebruik in het zonlicht. Hij toestel beschikt over 'Adaptive Brightness' welke automatisch het scherm aanpast aan het aanwezige licht maar dat duurt soms wel een paar seconden. Ik had het idee dat bijvoorbeeld de Nokia 8 Sirocco dat beter voor elkaar had. De witheid van het wit (klinkt gek) is dan wel weer beter dan bij de Nokia. Verder ben ik erg te spreken over het scherm, de kleuren zijn helder en het is een fijn scherm om op te lezen. Het beschikt over een nachtmodus om in de avond te gebruiken. Er is ook een leesmodus die je automatisch kan laten aangaan wanneer je een bepaalde app gebruikt. Daarnaast is de bekende kalibratie voor het scherm aanwezig. 

kalibratie scherm OnePlus 6

Prestaties

OnePlus heeft de laatste Qualcomm-chipset in het toestel gelegd. De Snapdragon 845 is het beste wat er momenteel te krijgen is. De chipset maakt gebruik van  8 rekenkernen, 4x2.8 GHz Kryo 385 Gold en 4x1.7 GHz Kryo 385 Silver. Het grafische gedeelte wordt verzorgd door een Adreno 630 welke ook weer een upgrade is van de Adreno 540 van de OnePLus 5T. Wat geheugen betreft zijn er verschillende configuraties te koop. 

> Mirror Black (6GB RAM, 64GB) €519,-
> Mirror Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 256GB) €619,-
> Silk White (8GB RAM, 128GB) €569,- (vanaf 5 juni verkrijgbaar)

Het toestel dat wij hebben getest is de Mirror Black met 8GB aan werkgeheugen en 128GB aan interne opslag. Het is overigens wel vreemd dat de Midnight Black alleen in de 8/128GB te verkrijgen is maar dan wel weer in een versie met 256GB. 

Over snelheid heb je als gebruiker niks te klagen bij de OnePlus 6. Ik ben een stuk ongeduld en alles moet snel en hij kan me goed bijhouden. Apps openen echt razendsnel ook wanneer je de cache hebt gewist. Dat is iets waar OnePlus veel aandacht aan heeft besteed bij het ontwikkelen van de OnePlus. De snelheid op alle fronten is ontzettend belangrijk voor het bedrijf. In de uitingen spreekt men alleen daarover en niet over de camera, wat ook wel eens verfrissend is. Voor de cijfer-fetisjisten hebben we natuurlijk nog even een benchmark gedraaid via de app van AnTuTu. Hieronder zie je de resultaten.

Antutu-resultaten OnePlus 6

Zoals je kunt zien is Antutu erg blij met de resultaten van de OnePlus 6 en krijgt het toestel een plekje bovenaan de lijst. Daarbij maken we de kanttekening dat een test als deze niet als leidend moet worden gezien. Het is een aardige graadmeter wanneer het op de prestaties aankomt.

Accuduur

Een scherm van 6,28 inch heeft een flinke accu nodig om de boel aan de gang te houden. OnePlus weet te vertellen dat de Snapdragon 845-chipset een besparing van 10% op de accu kan bewerkstelligen.  Dat gevoel had ik totaal niet in de eerste twee dagen want ik kwam absoluut niet uit met de accuduur. Gelukkig was dat twee updates later helemaal anders en ben ik inmiddels positief wat betreft de accuduur van de OnePlus 6. De accu is exact hetzelfde gebleven als in de OnePlus 5T en op een normale dag die om 08.00 uur begon had ik rond midddernacht nog 20% over van de 3300 mAh grote accu. Ik ga ervan uit dat dat op een drukke dag wanneer ik veel mee onderweg ben en de hotspot aan heb staan wel anders is. 

Accu OnePlus 6

In de instellingen van het toestel zijn de standaard optimalisaties te vinden om de accuduur te verlengen. Wanneer je moet laden dan hoeft dat niet te betekenen dat je een paar uur naar een stopcontact zit te staren want ook de OnePlus 6 beschikt over Dash Charge. Deze snel-laad-technologie laat je binnen een half uur voor een hele dag opladen. Daarvoor moet je overigens wel de bijgeleverde lader gebruiken.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner is van vorm veranderd. In plaats van rond is deze ovaal geworden. Het is nog steeds snel en presteert voldoende.

Gezichtsherkenning

Bovenstaande manier om mijn OnePlus 6 te ontgrendelen gebruik ik bijna niet meer. Dat komt door de fantastische gezichtsherkenning-functie die op het toestel zit. Deze is zo accuraat en snel dat je je vinger bijna niet meer op de scanner legt. Net als bij de review van de OnePlus 5T durf ik te zeggen dat hij soms ook wel eens te goed werkt

Geluid

De speaker aan de onderzijde is 'ok'. Ik heb hem een uurtje gebruikt in plaats van een headset en dat was goed te doen. De hoge tonen zijn soms te hard maar ik kon zo  nu en dan toch nog wel eens een bas ontdekken. Net als andere merken heeft ook OnePlus heeft de oplossing voor een goede speaker nog niet gevonden.

Camera

De camera set-up is grofweg hetzelfde gebleven. Aan de achterzijde zien we een 16 megapixel en een 20 megapixelcamera. Aan de voorzijde maken we de selfies met een 16 megapixelcamera. Toch zijn er twee belangrijke veranderingen aangebracht aan de hard- en software van de camera. Ten eerste is de pixel van de 16 megapixelcamera groter geworden waardoor er mee licht binnen kan komen. Dat moet de OnePlus helpen om betere foto's te maken bij slecht licht. Daarnaast heeft OnePlus op veler verzoek OIS aan de 16 megapixelcamera toegevoegd. Deze maakt nu zowel van EIS (stabilisatie via software)  als OIS (mechanische stabilisatie) gebruik.

Foto's

OnePlus 6 vs 5T foto

OnePlus 6 vs OnePlus 5T camera

Door de grotere pixel in de camera komt er meer licht naar binnen en dat zullen we dus op de onderstaande foto moeten kunnen zien. Deze is genomen in een situatie waar niet veel licht aanwezig was, het is niet goed te zien maar de foto van de OnePlus 6 is iets beter. 

OnePlus 5T vbs OnePlus binnen camera

Dat de OnePlus 6 mooie foto's kan maken om 5 uur in de ochtend zien we aan de onderstaande plaat genomen in Rotterdam.

OnePLus 6 donker

Ook wat betreft de software heeft de camera een klein stapje vooruit gedaan. De portret-functie is op zowel de voor- als de achtercamera aanwezig. Er zijn trouwens nog wel wat bugs aanwezig in de software van de camera. Zo krijgt de foto de verkeerde datum mee waardoor hij in je Google Foto's ergens in april geplaatst wordt. Wanneer je dit niet weet ben je continu je foto's aan het zoeken. Een foto die in portret is geschoten en die is gedownload op een laptop wordt altijd op zijn kant weergegeven en moet je hem eerst 90% roteren. Heel gek dat dit er nog steeds in zit.

Camera-app OnePlus 6

De camera-app is netjes en clean. Je veegt naar boven om in het menu te komen. Daar vindt je ook een pro-mode waar je lekker met de instellingen kunt spelen. Ook zien we daar de mogelijkheid voor de slow-motion en de time-lapse. 

Video

Software

De OnePlus 5T maakt gebruik van een eigen skin over Android heen met de naam OxygenOS. Deze lijkt op veel plaatsen  best wel veel op standaard Android en dat is fijn. De ontwikkeling van de  software hangt bij OnePlus erg af van de input van de community. De OnePlus heeft geen niet-nuttige apps op het toestel staan. De enige waar je over kunt twijfelen is de community-app waarmee je op de fora van OnePlus terecht komt. Die zou ik lekker laten staan want wanneer je vragen hebt kun je daar makkelijk terecht. 

Het bedrijf heeft zich met het besturingssysteem geconcentreerd op het verminderen van de 'lag'.  Men wil de software zo perfectioneren dat de ervaring nu en over een jaar hetzelfde is, eigenlijk hetzelfde als de 'Born Fast Stay Fast'-belofte van Huawei. Het uiterlijk van de software is heerlijk minimalistisch en licht, geen overbodige rommel en andere troep. Rechts van het thuisscherm vindt je een overzicht van alle acties die je vaak uitvoert en een overzicht van je accu en je data. Van mij hoeft dat niet maar hij zit me ook niet in de weg. Het toestel dat ik voor de OnePlus 6 gebruikt heb is de Nokia 8 Sirocco met Android One en ik had geen aanpassingsproblemen, wat zeker voor OxygenOS pleit.

Updatebeleid

OnePlus behoort zeker niet tot de slechtste merken wat betreft het updaten. De updates van de laatste toestellen zoals de OnePlus 5 en 5T naar Android 8.0 kwamen redelijk snel naar de toestellen. Het is veilig om te stellen dat je wat betreft updates bij OnePlus aan de goede kant van de streep staat.

 Waterdicht of niet?

Er is onduidelijk over het wel of niet waterdicht zijn van de OnePlus 6. Tijdens de presentatie is er niet over gesproken maar op de website staat het wel prominent.  OnePlus heeft het toestel zo goed mogelijk beschermd tegen water door een special soort foam tussen het scherm en het batterijklepje te gebruiken en waterdichte materialen in de hoofdtelefoonaansluiting en vingerafdrukscanner. Rond de knopjes heeft men ringetjes van siliconen gebruikt. OnePlus stelt dat de OnePlus 6 een val in de wasbak of een omgegooid glas water prima kan overleven, je moet er alleen niet mee gaan zwemmen. Voor de duidelijkheid de OnePlus 6 beschikt over geen enkel certificaat op dit gebied.

Waterdichtheid van de OnePlus 6

Conclusie

De OnePlus 6 is een volwassen toestel. Ook is het voor zijn prijsklasse een top-toestel er zal niet veel beters te vinden zijn voor een prijs van €519. Misschien dat de onlangs gelanceerde Honor 10 bij het toestel in de buurt komt maar deze loopt zeker achter op softwaregebied. Wanneer je een toestel met een top-camera wil hebben dan koop je de OnePlus 6 niet. Dan betaal je 200-300 euro meer en koop je een Samsung Galaxy S9+ of een Huawei P20 Pro. De OnePlus 6 neemt prima foto's en  zal over het algemeen niemand echt teleurstellen op dat vlak. 

Positieve punten

+ Goed scherm

+ Goed design

+ Accuduur verbeterd

Negatieve punten

- Bugs in de camera

OnePlus 6 kopen

De OnePlus 6 is beschikbaar in de kleuren Midnight Black, Mirror Black en Silk White, de prijzen zijn als volgt:

> Mirror Black (6GB RAM, 64GB) €519,-
> Mirror Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 128GB) €569,-
> Midnight Black (8GB RAM, 256GB) €619,-
> Silk White (8GB RAM, 128GB) €569,- (vanaf 5 juni verkrijgbaar)

Al deze toestellen zijn te verkrijgen op de eigen website van OnePlus, maar voor het eerst ook in Nederland. In de webshop van Belsimpel kun je de OnePlus 6 nu ook bestellen en binnen 24 uur in huis hebben.

Lees meer over:
OnePlus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google over de beschikbaarheid van de Google Pixel 6 in Nederland

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

Even voorstellen: Laura aangenaam!

Hai, ik ben Laura, de redacteur die jullie vanaf nu in het weekend voorziet van het laatste Android-nieuws en -  achtergronde...

Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold

Google rolt een verbetering uit voor zijn nieuwe weerbericht-widgets. Voortaan kan je het formaat aanpassen zodat er meer inf...

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Sony heeft zijn krachtigste telefoon ooit voorgesteld. De Xperia Pro-I komt met een enorme 1 inch camerasensor die rechtstree...

Nieuwe parkeerapp laat je met een Tikkie betalen, zonder registratie

Parkeren met een app en betalen met een Tikkie zonder eerst een account aan te hoeven maken. Dat kan met nieuwe Nederlandse p...

Samsung start uitrol beveiligingsupdate van november voor de Galaxy S21

Zoals ook de afgelopen maanden het geval is geweest, is Samsung er weer vroeg bij met de uitrol van de nieuwe beveiligingsupd...

AW Poll: wat vinden jullie van de Sony Xperia Pro-I?

De Xperia Pro-I is de nieuwste telg in Sony's Xperia-familie en dit cameramonster komt naar Nederland voor maar liefst 1.799...

Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Google strijdt al jaren tegen apps die locatiegegevens verzamelen terwijl ze die eigenlijk niet, of slechts voor een ‘beperkt...

Zoom lanceert live ondertiteling voor videovergaderingen

Zoom heeft maakt nu voor iedereen live ondertiteling beschikbaar gemaakt in zijn dienst voor videovergaderingen. Je kan Engel...

Lees meer

Net binnen

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

AW Poll: wat vinden jullie van de Sony Xperia Pro-I?

De Xperia Pro-I is de nieuwste telg in Sony's Xperia-familie en dit cameramonster komt naar Nederland voor maar liefst 1.799...

Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold

Google rolt een verbetering uit voor zijn nieuwe weerbericht-widgets. Voortaan kan je het formaat aanpassen zodat er meer inf...

Google over de beschikbaarheid van de Google Pixel 6 in Nederland

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Nieuwe parkeerapp laat je met een Tikkie betalen, zonder registratie

Parkeren met een app en betalen met een Tikkie zonder eerst een account aan te hoeven maken. Dat kan met nieuwe Nederlandse p...

Lees meer