OnePlus 3T vs Nokia 7 Plus: oude glorie neemt het op tegen nieuwe garde

OnePlus 3T vs Nokia 7 Plus: oude glorie neemt het op tegen nieuwe garde
Wat zijn de verschillen tussen een oud high-end toestel en een nieuwe middenklasser? Om hierachter te komen heb ik een paar weken lang de Nokia 7 Plus gebruikt en deze vergeleken met de 1,5 jaar oude OnePlus 3T. Een ongebruikelijke vergelijking met leuke resultaten!

Nokia 7 Plus tegen OnePlus 3T

Soms is het leuk om een keer iets nieuws te proberen. Mijn dagelijkse telefoon is een OnePlus 3T. Deze werd 15 november 2016 aangekondigd en is dus 1,5 jaar oud. De 128GB versie ging toentertijd voor 480 euro over de toonbank. De OnePlus 3T was typisch high-end met een Snapdragon 821, samen met 6GB werkgeheugen en het snelle UFS 2.0 geheugen. Nu, 1,5 jaar later, zijn de ontwikkelingen doorgegaan.

[readmore articles="193193"]

Vooral in de middenklasse is vooruitgang geboekt. Dit komt mede doordat functies van duurdere toestellen langzaamaan naar goedkopere toestellen komen. Een voorbeeld is de mid-range Nokia 7 Plus: een Snapdragon 660, 18:9 scherm en een dubbele camera voor een prijs van 400 euro. Kortom, genoeg ingrediënten voor een interessante vergelijking tussen deze twee toestellen. 

OnePlus 3T vs Nokia 7 Plus

Dit artikel is niet bedoeld om koopadvies te geven over of je een oudere smartphone moet kopen of een nieuwe. Hiervoor zijn er te veel verschillen per smartphone en kan er geen algemeen oordeel worden gegeven. Dit artikel richt zich op de meest opvallende verschillen tussen de OnePlus 3T en Nokia 7 Plus, zonder te concluderen welke telefoon de beste is. 

Prestaties

De chipset was het aspect waar ik het meest benieuwd naar was. De Snapdragon 821 was in 2016 de beste processor op Android-gebied. Deze chip heeft 4 rekenkernen en is gemaakt op het 14nm-procedé. De nieuwere Snapdragon 660 is één van de krachtigste mid-range chips die Qualcomm op dit moment aanbiedt. Deze chipset heeft 8 rekenkernen en is gemaakt op hetzelfde 14nm-procedé als de 821.

Voor het vergelijken heb ik de benchmark AnTutu gebruikt, die meerdere aspecten van de telefoon doormeet. Dit zijn de CPU, GPU, geheugensnelheid en interfacesnelheid. De algemene score van de OnePlus 3T is afgerond 176.000, die van de Nokia 7 Plus 141.000. Dit is een verschil van 24 procent in het voordeel van de OnePlus. Als we kijken waar dit verschil vandaan komt, wordt er vooral beter gescoord op het gebied van de GPU en geheugensnelheid. De GPU komt van pas tijdens het gamen, en de geheugensnelheid van belang hoe snel de telefoon apps kan starten.

De modem in een chipset wordt ook steeds verder doorontwikkeld. Dit bepaalt onder andere hoe snel je 4G en Wi-Fi is. Tijdens een Speedtest op mijn Wi-Fi netwerk was er een groot verschil in de downloadsnelheid tussen beide toestellen. De 7 Plus bleef steken op 209 mbit per seconde, terwijl de 3T vrolijk doorblies tot 288. Ter referentie: toestellen met de Snapdragon 845 - in dit geval de LG G7 ThinQ en de OnePlus 6 - halen met gemak 550 mbit en hoger. De uploadsnelheid was bij beide toestellen rond de 320 mbit, dus vergelijkbaar.

Nokia 7 Plus vs OnePlus 3T camera's

Tijdens het dagelijkse gebruik merkte ik hoe snel de OnePlus 3T nog is, zeker vergeleken met de Nokia 7 Plus. De OnePlus 3T opent apps vlotter en het multitasken gaat ook een stuk sneller. Tel daarbij de razendsnelle vingerafdrukscanner van de 3T op, en op het gebied van snelheid is in dit geval de oude glorie zeker geen vergane glorie.

Camera

Een ander gebied waar de laatste jaren de nodige aandacht voor is geweest is de camera. De Nokia 7 Plus heeft twee camera’s aan de achterzijde, één meer dan de 3T. Deze tweede camera wordt gebruikt om beter in te kunnen zoomen. De camera’s van de 7 Plus zijn dezelfde als die van de Nokia 8 Sirocco, waardoor het niet aan de hardware ligt.

Nokia 7 Plus vs OnePlus 3T camera's

Bij de camera is het echter ook zo dat de verwerking van de beelden heel belangrijk is, net als de algehele ervaring: hoe snel start een camera en hoe gemakkelijk stelt hij scherp?

Om antwoord te geven op deze laatste vragen: in sommige situaties had ik wat moeite om goed te kunnen focussen met de Nokia, waar de OnePlus dit moeiteloos deed. Ook start de camera van de OnePlus net een fractie sneller op, een logisch gevolg van het prestatieverschil tussen beide toestellen.

Links van de serie: OnePlus, rechts Nokia

Kijkend naar diverse foto’s die met HDR ingeschakeld zijn genomen, dan zien we dat de OnePlus een hoger dynamisch bereik heeft. Bij de foto met het kerktorentje is de lucht bijvoorbeeld nog goed te zien, terwijl deze bij de Nokia overbelicht is.

 

Daarnaast is er de neiging om de foto te overbelichten, wat ook terugkomt bij de foto van het water met het drijvende zilveren object in het midden. De OnePlus pakte de situatie perfect op, terwijl ik bij de Nokia na 5 foto’s met overal te hebben scherpgesteld niet verder kwam dan de twee rechter wazige exemplaren.

Links Nokia, rechts OnePlus

Ook met foto van de rode bank onder kunstlicht heeft de Nokia de nodige moeite: ik had slechts de tijd om één foto te maken. De OnePlus heeft hier geen moeite mee: klik, en klaar. De Nokia kan hier opnieuw zijn focus niet op orde krijgen en overbelicht de boel. Kortom, een duidelijk winnaar in de OnePlus op dit gebied.

Ontwerp

Waar de Nokia wel beter uit de verf komt is het moderne scherm met een 18:9 beeldverhouding. Hierdoor zijn de randen om het scherm dunner. De Nokia 7 Plus heeft een screen-to-body ratio van 77%, tegenover 73% van de OnePlus. Beide toestellen zitten stevig in elkaar, hier is door de jaren heen weinig in veranderd.

De overige zaken

Ten slotte nog wat overige zaken die me zijn opgevallen. Ten eerste de speaker: deze is bij de OnePlus net wat voller en harder dan de Nokia.

Nokia 7 Plus vs OnePlus 3T

Toch heeft de Nokia andere zaken voor zich spreken die voordelig zijn voor de lange termijn. Denk aan de aanwezigheid van Project Treble waardoor (grote) updates makkelijker zijn door te voeren. Ook A/B partities zijn aanwezig op de Nokia, waardoor je sneller updates kunt installeren door slechts opnieuw op te starten.

Ook zorgt Treble ervoor dat je geen opslagruimte vrij hoeft te hebben om updates te kunnen installeren: updates kunnen worden gestreamd in plaats van lokaal opgeslagen.

Google ARCore is sinds kort aanwezig op de Nokia 7 Plus, maar wel iets later dan bij de OnePlus. Als laatste de accuduur: deze is op de Nokia een stuk beter. Op dit toestel haalde ik per dag ongeveer 5,5 tot 6 uur screen on time, terwijl ik bij de OnePlus op de helft blijf steken.

Conclusie

Er zijn genoeg verschillen tussen een oude high-end smartphone en een nieuwe middenklasser. De OnePlus 3T toont aan hoeveel waar voor je geld dit toestel eigenlijk wel niet bood door een goede moderne middenklasser op diverse aspecten af te troeven zoals snelheid, camera en de speaker.

Nokia 7 Plus vs OnePlus 3T

De Nokia heeft daarentegen een moderner ontwerp, is beter voorbereid voor de toekomst met Treble en A/B partities en biedt een veel betere accuduur. De 3T is vandaag de dag niet meer te koop, de Nokia 7 Plus wel, onder andere via de Mediamarkt, Bol.com en Coolblue.

Voor welke telefoon zou jij gaan als je de keuze had? Laat het weten in de comments!

Lees meer over:
Nokia

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Android Auto laat je nu smarthome bedienen met Samsung SmartThings

Samsungs SmartThings-dienst voor smarthome-apparaten werkt nu met Android Auto. Je kan zo je slimme apparaten activeren vanui...

Het Android 11-powermenu is wel in One UI 3.1 aanwezig maar werkt iets anders

Android 11 beschikt over een aantal leuke nieuwe functies waaronder de smarthomebediening via de aan/uit-knop. Dit menu is ni...

Samsung Galaxy A42 5G, A51 of A71 cashback: tijdelijk 50 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 50 euro retour bij aanschaf van de Galaxy A42 5G, A51 of A71. De actie geldt tot en met 7 februari di...

Pathé Trakteert Kids: deze film kun je vandaag gratis bekijken

Pathé trakteert twee weken lang elke dag op een kinderfilm op Pathé Thuis. Dit doet de streamingdienst omdat de basisscholen...

Amerika trekt eerder verleende licenties voor leveringen aan Huawei in

De Verenigde Staten heeft een extra klap uitgedeeld aan Huawei door het intrekken van eerder verleende licenties voor chipmak...

Xiaomi Redmi Note 9T review: dit zijn de plus- en minpunten

Xiaomi heeft een budgettoestel uitgebracht die komt met 5G-ondersteuning. Xiaomi kiest voor een sterke chipset gezien de prij...

Play Store toont hoe apps in populariteit stijgen of dalen

Googles applicatiewinkel geeft je voortaan meer informatie omtrent de populariteit van apps. Je ziet nu aan de hand van nieuw...

OPPO Reno 5 Pro 5G officieel: met vier camera's en 65 watt snelladen

OPPO pakt uit met zijn Reno 5 Pro 5G. Het toestel werkt met een nieuwe cameraopstelling met 64 MP hoofdcamera, een Dimensity...

Huawei P50 Pro: nieuwe afbeeldingen en video tonen verwacht design

De Huawei P50 arriveert dit voorjaar en we krijgen alvast conceptrenders te zien van de Huawei P50 Pro en de Pro Plus-variant...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 3

Ontdek onze selectie van interessante apps in de Play Store. Dit keer bespreken we onder andere de compleet vernieuwde LiveSo...

Lees meer

Net binnen

Beste Android-apps in de Google Play Store week 3

Ontdek onze selectie van interessante apps in de Play Store. Dit keer bespreken we onder andere de compleet vernieuwde LiveSo...

OpenBoard is het toetsenbord dat je privacy respecteert

OpenBoard is een toetsenbord dat zijn code volledig openbaar maakt en je privacy respecteert. Een groep van enthousiaste comm...

Xiaomi Redmi Note 9T review: dit zijn de plus- en minpunten

Xiaomi heeft een budgettoestel uitgebracht die komt met 5G-ondersteuning. Xiaomi kiest voor een sterke chipset gezien de prij...

Samsung Galaxy A42 5G, A51 of A71 cashback: tijdelijk 50 euro retour

Samsung geeft tijdelijk 50 euro retour bij aanschaf van de Galaxy A42 5G, A51 of A71. De actie geldt tot en met 7 februari di...

Amerika trekt eerder verleende licenties voor leveringen aan Huawei in

De Verenigde Staten heeft een extra klap uitgedeeld aan Huawei door het intrekken van eerder verleende licenties voor chipmak...

Lees meer