O by Nespresso review: hoe slim is dit slimme koffiezetapparaat?

O by Nespresso review: hoe slim is dit slimme koffiezetapparaat?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

O by Nespresso

O by Nespresso is de naam van een concept-koffiezetapparaat dat je zonder knoppen, toetsen of hendels koffie laat zetten. Nespresso omschrijft het als volgt: "Het intuïtieve systeem van de O by Nespresso herkent moeiteloos koffiecapsules en interactie vindt plaats via de Nespresso-app, waardoor de perfecte kop koffie bereid kan worden, aangepast op jouw smaak."

Nespresso heeft 1000 exemplaren van de O by Nespresso tijdelijk voor een zeer selecte testgroep beschikbaar gesteld waaronder Nederland. Ik mocht dit slimme apparaat testen en in deze review lees je of ik de O by Nespresso zou kopen als hij in deze vorm op de markt zou komen.

O by Nespresso review: hoe slim is dit slimme koffiezetapparaat?

Behuizing en design

De O by Nespresso heeft een heel ander design dan de bekende Nespresso-machines. Deze conceptmachine is namelijk samen met designstudio NONOBJECT uit Los Angeles ontwikkeld en NONOBJECT staat bekend om zijn ontwerpen met ronde vormen. Nespresso wilde het apparaat een futuristische uitstraling meegeven dat perfect in de keukens en woonruimtes van nu. Als je de 'ouderwetse' Nespresso-machines gewend bent, is dit misschien even wennen maar het apparaat misstaat niet in een moderne keuken (zoals de mijne).

De 'O' in de naam is overigens geïnspireerd op een kiezelsteen die steeds maar weer verplaatst is, waardoor er een perfect gladde vorm is ontstaan. Bijzonder is het glazen voetstuk, met dezelfde ronde vormen, waar je het kopje op moet plaatsen.

Installatie

De meeste koffiezetapparaten werken zodra je de stekker in het stopcontact steekt. Die vlieger gaat niet op voor een slim Nespresso-apparaat. Op het apparaat selecteer je de gewenste taal, je vult het waterreservoir bij en zet het apparaat op spoelstand. Na het spoelen vul je het waterreservoir opnieuw en download je de Nespresso-app. Via deze app en een bluetooth- en wifiverbinding maak je verbinding met de O by Nespresso. Dan kun je pas met het apparaat aan de slag.

Voor andere testers was dat verbinden en koppelen een behoorlijke klus. Zij waren er ongeveer een uur mee bezig om met succes verbinding met het apparaat te maken, ik was er in minder dan 10 minuten mee klaar. Het enige verschil tussenbeide was de telefoon. Zij hebben een iPhone en ik een Android-telefoon.

O by Nespresso review: hoe slim is dit slimme koffiezetapparaat?

Nu verbind ik wel vaker apparaten met bluetooth of met een internetverbinding maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het installeren van dit apparaat zou dus voor sommigen wel eens voor problemen kunnen zorgen. Daarnaast begrijp ik niet waarom er een bluetooth-verbinding is vereist als er al een wifiverbinding is. De laatste wordt overigens gebruikt om de 'database bij te werken'. Wat dat precies inhoudt, weet ik niet. In de maand dat ik het apparaat heb kunnen testen, is deze melding één keer voorbijgekomen.

De app

De app is een belangrijk onderdeel van een slim apparaat. Normaal gesproken zou je met een app een slim koffiezetapparaat zo kunnen instellen dat je verder weinig meer hoeft te doen. Daarbij kun je denken aan je het aanmaken van meerdere gebruikersprofielen voor verschillende koffiesterktes, tijden instellen om de koffiemachine aan te zetten en een lekker bakje klaar te hebben als je 's ochtends de keuken in komt, meldingen inschakelen om automatisch nieuwe koffiecups te bestellen en ga zo maar door.

Bij de O by Nespresso is niets van dit alles waarheid. Nespresso laat je de app gebruiken om in te stellen welke koffie je wilt bereiden bij welke capsule, de kopgrootte en de bereiding. Deze gegevens worden vervolgens op de O by Nespresso opgeslagen. Daarnaast geeft de app je informatie over de verschillende extractie-instellingen waarover later meer. De handleiding geeft tevens aan dat de app je meldingen geeft over de machine maar die heb ik nooit gehad.

Als je denkt dat je 's ochtends in je bed alvast met de bereiding van een perfect kopje koffie kunt beginnen, dan heb je het mis. Je moet namelijk het apparaat eerst aanzetten om verbinding ermee te maken en de app te bedienen.

Het perfecte kopje koffie

Nespresso wil van jou een echte barista maken en dat is volgens het merk mogelijk door de volgende mogelijkheden van de O by Nespresso:

- De perfecte kopgrootte voor elke koffie bepalen
- Moeiteloos de koffiecapsules van Nespresso herkennen
- Je helpen om jouw koffiekennis te vergroten en verrijken
- Jouw favoriete recepten voor de perfecte kop koffie bereiden

De O by Nespresso beschikt over een viertal bereidingsparameters – druk, stroom, temperatuur en pre-infusie – die ervoor moeten zorgen dat elk kopje perfect bereid wordt. Vooral de instelling Expert Brewing en zijn 'op maat gemaakte extractietechnieken' moet het beste uit elke koffie naar boven halen: "Alle aroma’s in de verschillende koffies worden met Expert Brewing opnieuw gedefinieerd en de consument beleeft de smaak van zijn favoriete koffie op een geheel unieke wijze." Nu ben ik geen koffie-expert maar het verschil tussen de koffie gemaakt door mijn 'domme' Nespresso-apparaat (die ik al een jaar gebruik) en de Expert-stand van de O by Nespresso merk ik niet direct op.

Dagelijks gebruik

Het eerste dat opvalt is het aantal handelingen dat je moet verrichten om een kopje koffie geserveerd te krijgen. Eerst stop je het koffiecapsule in het apparaat, dan krijg je de melding te zien dat je te maken hebt met een O by Nespresso-apparaat moet je een keuze maken. Dit is eigenlijk overbodig omdat de capsule al automatisch herkend wordt. Daarna tik en veeg je een aantal keer om de gewenste bereiding te selecteren en vervolgens plaats je een kopje onder het apparaat zodat de koffie gezet kan worden.

Heb je een doorzichtig kopje zoals ik? Dan herkent de sensor onder in het midden het kopje niet altijd. Dit voorkom ik door een stukje papier tussen het kopje en het apparaat te plaatsen. Niet echt futuristisch, maar ik wil 's ochtends wel graag koffie.

Uiteindelijk duurt het 40 seconden voordat het 'domme' Nespresso-apparaat een kopje koffie heeft gezet. De O by Nespresso doet daar 1 minuut en 20 seconden over. Ik kan met mijn eigen Nespresso-machine dus twee kopjes koffie zetten in de tijd dat de O by Nespresso er eentje aflevert. Dat is dan ook meteen de achilleshiel van de O by Nespresso: snelheid. Ik wil 's ochtends voordat ik aan het werk ga, meteen een bak koffie maar dat zit er bij de O by Nespresso niet in.

Dan beschikt het apparaat ook nog over een te klein waterreservoir, die je vaker moet vullen dan bij mijn 'domme' apparaat dat een veel groter waterreservoir heeft, en zo af en toe krijg je een foutmelding als een capsule vastzit of een updatemelding om de database bij te werken. Tijdens zo'n update kun je trouwens geen koffie zetten. Je moet dan wachten of voor een kop thee kiezen. Dit zijn misschien 'ongemakken' die bij een slim apparaat horen, maar de praktijk wijst uit dat ik er niet zo goed mee om kan gaan.

Conclusie

De O by Nespresso is de voorloper van een nieuwe generatie koffiesystemen. Uiteindelijk is dat ook zo want elk nieuw product ontstaat op de tekentafel om vervolgens van een prototype te evolueren in het eindresultaat. Wel zal Nespresso nog flink aan dit concept moeten sleutelen om er een gebruikersvriendelijk eindproduct van te maken. Deze koffiemachine levert namelijk meer frustraties op dan momenten dat je kunt genieten van de voordelen van een slim apparaat.

Voor nu gebruik ik dus weer mijn oude vertrouwde maar bovenal snelle Nespresso-machine met drie fysieke knoppen en wellicht dat deze in de verre toekomst nog eens ingewisseld wordt voor een futuristische slimme variant.

Positieve punten

+ Automatisch herkennen van koffiecapsules

+ Bijzonder design

Negatieve punten

- Kopje koffie zetten duurt tergend lang

- Gebruikersvriendelijkheid

- Te klein waterreservoir

- Transparante kopjes worden niet herkend

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk