NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

NVIDIA Shield TV

NVIDIA heeft zijn Shield-aanbod uitgebreid met een nieuwe generatie SHIELD TV Pro en de de compleet nieuwe SHIELD TV. Deze nieuwe SHIELD TV is een mediaspeler in dongle-formaat en geschikt voor het grote publiek. De SHIELD TV Pro focust zich daarentegen op een kleiner publiek. Volgens NVIDIA Nederland bevat de SHIELD TV bijna dezelfde functies als de Pro en in Nederland ligt dan ook de focus op deze dongle.

In dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de NVIDIA Shield TV op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over deze dongle en kun je zelf beslissen of de NVIDIA Shield TV iets voor jou is.

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

NVIDIA Shield TV - de pluspunten

1. Compact formaat

De NVIDIA SHIELD TV is een cilindervormige streamingstick die met zijn afmetingen van 16,5 x 4 x 4 cm erg klein is en daardoor weinig ruimte inneemt. Je kan hem net als een Chromecast dus makkelijk achter je tv of tv-kastje wegwerken zonder dat hij in het zicht is. De Pro-versie van de NVIDIA neemt veel meer ruimte in beslag en hiervoor zal je een legplank in je tv-kast moeten reserveren.

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

Links: SHIELD TV Rechts: SHIELD TV Pro

2. Verbeterde Tegra  X1+-processor met meer mogelijkheden

De NVIDIA SHIELD TV draait op de snellere de Tegra X1+-processor die voor een prestatiewinst van 25 procent zorgt ten opzichte van zijn voorganger. Nu heb ik nooit veel problemen ondervonden met de snelheid mijn second gen SHIELD TV, toch presteert de dongle het net ietsje beter.

De processor ondersteunt nu ook de Dolby Vision en HDR10 voor betere beeldkwaliteit en Dolby Atmos voor beter geluid. Daarnaast kan de processor HD-streams upscalen om de beelden met behulp van kunstmatige intelligentie in 4K-kwaliteit te kunnen streamen. HD-beelden worden op deze manier opgewaardeerd naar beelden met een 4K-resolutie. De ingebouwde demo-functie laat het verschil in kwaliteit goed zien.

3. Android TV en ingebouwde Chromecast

De mediastreamer draait op Android TV gebaseerd op Android Pie. Android TV is een besturingssysteem dat Google speciaal ontwikkeld heeft voor smart-tv's, mediaspelers en settop-boxen. Het systeem bevat een overzichtelijk menu met je favoriete apps, games en videodiensten zoals Netflix en YouTube en geeft je toegang tot onder andere meer dan 5.000 apps en games via de Google Play Store. Je logt eenvoudig in met je Google-account in en vervolgens synchroniseert Android TV al je voorkeuren, net zoals bij een Android-telefoon. Je kan dan alle gegevens makkelijk overzetten naar een ander Android TV-apparaat. Helaas is er nog geen ondersteuning voor meerdere Google-accounts.

Inmiddels heeft Google Android 10 voor Android TV aangekondigd en NVIDIA staat erom bekend regelmatig updates met nieuwe functies en updates met nieuwe Android-versies naar zijn Android TV-apparaten te brengen. Deze dongle kan dus ook rekenen op een aantal updates. Nog een voordeel, de NVIDIA SHIELD TV bevat de nieuwe Play Store die over betere aanbevelingen beschikt.

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

De NVIDIA SHIELD TV beschikt over een ingebouwde Chromecast 4K waardoor je films en tv-programma's, podcasts, muziek, games, sport en nog veel meer vanaf je Android- of iOS-telefoon, Mac, Windows of Chromebook naar je tv kunt casten via de dongle. Tik hiervoor op het Cast-icoon in de mobiele app om het afspelen op je tv te starten.

4. Afstandsbediening met Netflix-knop

De NVIDIA SHIELD TV wordt geleverd een volledige nieuwe afstandsbediening die werkt op twee AAA-batterijen. Voorheen kon je de afstandsbediening van de NVIDIA SHIELD opladen maar hier is NVIDIA van afgestapt omdat je hem tijdens het opladen niet kunt gebruiken. De afstandsbediening met AAA-batterijen gaat overigens een half jaar mee.

De afstandsbediening is voorzien van motion-activated backlit-knoppen. De knopjes worden hierdoor verlicht zodat de afstandsbediening in alle lichtomstandigheden te gebruiken is. Er is ook een ingebouwde ‘lost remote’-locator waarmee je de zoekgeraakte afstandsbediening makkelijk kunt terugvinden en een handige Netflix-knop om snel je favoriete serie te kunnen starten.

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

In de afstandsbediening zit een microfoon waarmee je spraakbediening via de Google Assistent kunt starten. Daarnaast heeft NVIDIA bluetooth-ondersteuning eraan toegevoegd zodat je de SHIELD TV makkelijk kunt bedienen, ook als hij ergens achter in een tv-kastje verstopt zit.

5. Google Assistent 

Met de aanwezige Google Assistant krijg je via spraakopdrachten snel toegang tot het apparaat en kun je met 'routines' meerdere taken tegelijk uitvoeren. Routines werken net als bij telefoons alleen als de Engelse taal ingesteld is. Daarnaast kun je ook je smarthome-apparaten ermee bedienen. Integratie met Amazons Alexa is onderweg.

NVIDIA Shield TV - de minpunten

1. Weinig aansluitingen

De NVIDIA SHIELD TV bevat niet veel aansluitingen en dat kan voor sommigen een dealbreaker zijn. Aan de ene kant van de dongle zit een micro USB-aansluiting om de dongle via een adapter of een andere stroombron (USB-uitgang van de tv) van voeding te voorzien. Wil je via een USB-stick foto's of video's op de SHIELD TV, dan is dat dus niet mogelijk.

Naast deze aansluiting zit een Gigabit-netwerkaansluiting waarmee je het apparaatje kunt verbinden met je thuisnetwerk. Internet via een wifi-verbinding is ook mogelijk en dan komt van pas als je aansluiting ver verwijderd is van de SHIELD.

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

Aan de andere zijde van de dongle zit de HDMI-uitgang en een microSD-sleuf om het interne geheugen te kunnen uitbreiden. Standaard beschikt het apparaat over 8 GB en dan is niet voldoende als je een aantal films in HD- of UHD-kwaliteit wilt opslaan. Een HDMI-kabel wordt overigens niet meegeleverd.

> NVIDIA SHIELD TV - 2 GB RAM / 8 GB opslag / Bluetooth 5.0 / microSD

> NVIDIA SHIELD TV Pro - 3 GB RAM / 16 GB opslag / Bluetooth 5.0 / twee USB 3.0-poorten voor een Plex Media Server

2. Geen ondersteuning voor Google Stadia

De NVIDIA SHIELD heeft een ingebouwde Chromecast waarmee het mogelijk is om via je Android-telefoon content uit verschillende apps via de SHIELD TV op je televisie weer te geven. Je zou dus denken dat Googles gamestreamingdienst Stadia, dat onder andere werkt met de Chromecast Ultra, geschikt zou zijn voor de SHIELD.

Dat is helaas niet het geval. Stadia wil namelijk het gebruik van een console of mediastreamer overbodig maken door games in de cloud te streamen. Toch gaan er veel stemmen op om de NVIDIA SHIELD geschikt te maken voor Stadia. PlayStadia ging hierover in gesprek met Boris Böhles, PR Manager bij NVIDIA, en hij gaf aan dat NVIDIA daarvoor open staat omdat het bedrijf verschillende doelgroepen wil bedienen maar dat hij er verder geen commentaar op kan geven.

3. Geen interne Plex-server

De NVIDIA SHIELD TV Pro bevat twee USB 3.0-poorten die je kunt inzetten voor een Plex Media Server, harde schijven en andere USB-apparaten. De SHIELD TV heeft deze mogelijkheid niet.

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Alleen ondersteuning voor 32-bit apps

De NVIDIA SHIELD TV Pro heeft een 64-bitarchitectuur en de SHIELD TV draait op een 32-bitarchitectuur. Hierdoor kan de dongle niet alle SHIELD-games draaien:

Ook het werkgeheugen van 3 GB is volgens een NVIDIA een beperking hierin. NVIDIA heeft hiervoor gekozen om de prijs van de dongle laag te kunnen houden zonder de gebruikerservaring van het grootste deel van de gebruikers te benadelen. Alle andere Android TV-apps en -games (zo'n 5.000) werken wel gewoon.

Conclusie

De NVIDIA SHIELD TV is een compact alternatief voor de SHIELD TV Pro en komt met bijna dezelfde mogelijkheden, op USB-aansluitingen en ondersteuning voor Stadia en 64 bit games na. Deze dongle is volgens NVIDIA dan ook bestemd voor het 'mainstream' publiek. Voor beginners die aan de slag willen gaan met Android TV en het streamen van muziek, films en games in goede beeldkwaliteit. Dit apparaat past bijvoorbeeld erg goed bij een set met een soundbar die Dolby Atmos ondersteunt.

Heb je al een SHIELD TV of SHIELD TV Pro in je bezit en heb je niks te klagen? Dan is upgraden naar de dongle niet nodig, behalve als je via kunstmatige intelligentie beelden wilt upscalen naar 4K-kwaliteit. Deze functie komt namelijk niet naar oudere SHIELD-apparaten omdat de processor dit niet aankan. Daarnaast is de Tegra X1+processor van de nieuwe SHIELD TV iets sneller zodat de interface vloeiender verloopt, en ondersteunt deze Dolby Vision en Dolby Atmos.

Ben je een gamer en draai je Plex-servers, dan kun je beter voor de Shield TV Pro gaan. Deze mediaspeler is net iets veelzijdiger in mogelijkheden en geheugen maar daar betaal je dan wel 60 euro meer voor.

NVIDIA Shield TV review: dit zijn de plus- en minpunten

NVIDIA Shield TV kopen

De NVIDIA SHIELD TV en NVIDIA SHIELD TV Pro zijn nu beschikbaar in voor respectievelijk 159,99 euro en 219 euro. De SHIELD TV ligt ook bij Coolblue en de MediaMarkt in de schappen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk