Nuki Smart Lock review: slim deurslot maakt van je smartphone een sleutel

Nuki Smart Lock review: slim deurslot maakt van je smartphone een sleutel

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Nuki Smart Lock

Het idee van Nuki is geboren in 2013. In mei van 2015 ging Nuki Smart Lock live op Kickstarter en bleek een groot succes. Nadat de eerste backers hun Nuki hadden ontvangen, is de productie verder opgeschroefd en sinds februari 2017 is het slimme slot van Nuki ook beschikbaar in Nederland en België.

Hoe werkt het?

Nuki is slim en zorgt ervoor dat het slot op de deur kan worden geopend met de app op je smartphone of Android Wear-smartwatch. Een sleutel is dan niet meer nodig.

Om dit te bewerkstelligen, plaats je het smart lock op het deurslot (de sleutel blijft in het slot) en maak je verbinding met de Nuki Bridge (netwerkbrug). De bridge zorgt voor de internetverbinding en is voortdurend verbonden met Nuki via Bluetooth of wifi. Zo kun je tijdens je vakantie op Aruba, de deur opendoen voor de schoonmaker. Alle familieleden kunnen vervolgens aan het netwerk toegevoegd worden zodat zij met hun Androidtelefoon de deur kunnen openen. Nuki werkt ook zonder bridge, alleen is het slot dan alleen te openen als je in de buurt bent (via Bluetooth).

Nuki heeft ook een 'Auto-Unlock'-functie waarmee de het slot automatisch geopend kan worden als je in de buurt bent. Als je dan weer de deur uit gaat, kan Nuki automatisch vergrendeld worden. De 'Lock 'n' Go'-functie sluit Nuki je deur, als je jouw woning verlaat. Druk je tweemaal op de knop op het Smart Lock, dan wordt het slot ontgrendeld en na 20 seconden automatisch weer afgesloten.

Nuki Smart Lock + Nuki Bridge

Beveiliging

Het slimme slot werkt met Bluetooth 4.0 LE (Low Energy) en heeft derhalve geen beschikking over end-to-end-encryptie. Het bedrijf heeft ervoor gekozen om zelf extra veiligheid te bieden, door het implementeren van symmetrische 256-bits encryptie (Xsalsa20). Deze end-to-end-encryptie tussen de Nuki, de Bridge en de smartphone wordt via het SSL-protocol gecontroleerd. Daarnaast functioneert de Nuki-server enkel als router ook wanneer er firewalls zijn geïnstalleerd op de smartphone of op de WLAN-adapter. Deze server is niet in staat om de gebruikte cryptosleutels te herkennen, en kan dus de bijbehorende data niet ontcijferen.

Montage van Nuki

Vele slimme deursloten zijn geschikt voor de Amerikaanse markt, maar Nuki past ook op Europese cilindersloten, wel zo handig. Daarnaast heeft Nuki als voordeel dat het op een bestaand deurslot kan worden bevestigd. Er hoeft niets aangepast worden, kozijnen worden niet beschadigd. Om er zeker van te zijn dat Nuki op jouw deurslot past, kun je hier terecht.

Er zijn twee manieren om het slimme slot op de cilinder te monteren, met 'mounting plate A' waarbij Nuki op de cilinder wordt bevestigd of met 'mounting plate B' waarbij Nuki op het deuroppervlak wordt gekleefd. De eerste is geschikt voor cilinders die 3 tot 30mm uitsteken en de tweede voor cilinders die tot 3mm uitsteken. Aangezien mijn voordeur een cilinder heeft dat maar tot 3mm uitsteekt, moest ik voor optie B kiezen. Deze plaat wordt aan de deur geplakt door middel van een plakstrip aan de achterzijde. Deze plakstrip laat volgens Nuki geen gebruikssporen achter, en kan op de cilinder geplakt worden.

Nu ben ik geen fan van plakstrips en al helemaal niet van een plakstrip op het slot van de voordeur. Want wat als het plaksel het begeeft? Dan komt het slot los van de cilinder en kan het mogelijk niet meer werken. Ik heb dus gekozen om Nuki op de achterdeur te bevestigen, met plaat A. Hiermee is het slot goed bevestigd, via schroeven.

Na een tijdje gebruik te hebben gemaakt van het slot, vallen een paar dingen op. Het slimme slot neemt wel even de tijd om de sleutel te draaien en de deur te openen, daarbij is dit ook goed hoorbaar. Nuki kan daarnaast ook op slot gedraaid worden als de deur geopend is. Dat is niet erg handig.

Verder werkt vooral de Auto Unlock-functie erg goed, wanneer je in een bepaalde radius van je deur bent. Het slot gaat dan open, en je kunt zo met je tassen vol met boodschappen naar binnen zonder eerst de tassen neer te zetten, te zoeken naar sleutels, de deur te openen en met de tassen naar binnen te wandelen. Wat een gemak.

De Nuki-app

De app van Nuki is natuurlijk een vereiste als je dit slimme deurslot wilt gebruiken. In de app kun je:

> de status van je deurslot controleren

> het deurslot op afstand openen of sluiten - handig wanneer je tijdens je vakantie de buurvrouw binnen wilt laten zodat ze de planten water kan geven

> de Auto-Unlock-functie gebruiken, zodat het slot automatisch opengaat of sluit als je in de buurt bent

> de Lock 'n' Go-functie gebruiken via de app.

> Toegangsrechten beheren voor familie, vrienden, de babysitter of loodgieter, eventueel ook periodiek

Via je Android Wear-smartwatch kun je ook deze functies gebruiken. De Nuki-interface is ook via je desktop te benaderen en er is IFTTT-ondersteuning en een Amazon Alexa-skill.

Conclusie

Het slimme deurslot van Nuki is erg makkelijk in gebruik, en kan eenvoudig met elk familielid gedeeld worden. Daarnaast kan het met Auto Unlock automatisch de deur voor je openen zonder een vinger uit te hoeven steken, of met Lock 'n' Go tweemaal op de knop op het Smart Lock of in de app drukken, zodat het slot na 20 seconden automatisch weer afgesloten. Al deze handigheidjes maken de Nuki echt tot een slim slot.

De montage van het slot is erg eenvoudig, alhoewel een plakstrip om het slot te bevestigen niet mijn voorkeur verdient. Daarnaast duurt het even voordat het slot geopend is en hoor je hierbij behoorlijk wat geluid.

Positieve punten

+ Gemak van de mogelijkheden van Nuki

+ Integratie met Android Wear

+ Samenwerking met IFTTT, Alexa en aanwezigheid web-interface

Negatieve punten

- Plakstrip bij mounting plate B

- Openen slot duurt lang en is lawaaiig

Nuki Smart Lock kopen

Het Nuki Smart Lock kost € 229 en de Nuki Bridge kost € 99. Beide kunnen voor € 299 tegelijkertijd worden aangeschaft via het pakket, Nuki Combo. Er is ook een Nuki Fob, een soort afstandbediening waar je geen smartphone voor nodig hebt. Deze kost €39. De Nuki is sinds kort verkrijgbaar in de eigen webshop of via Coolblue of Bol.com.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk