Review Nexus 6: prachtige smartphone, maar niet voor iedereen

Review Nexus 6: prachtige smartphone, maar niet voor iedereen
Met de Nexus 6 presenteert Google het eerste Nexus-toestel van Motorola. Wij hebben lang naar dit toestel uitgekeken, maar hoe komt de Nexus 6 uit de bus in onze review? Is deze grote krachtpatser zijn geld waard?

Nexus 6, anders dan anders

Met de Nexus 6 komt Google met een nieuwe generatie in deze smartphone-serie in samenwerking met Motorola. Waren de vorige devices zoals de Nexus 4 en Nexus 5 gericht op een uitstekende prijs- kwaliteitverhouding, gaat de Nexus 6 echt voor het high-end-segment, ook qua prijs. Is deze Google-smartphone ook ruim € 600 waard?

Design

Er is één ding waar je niet omheen kunt als je de Nexus 6 ziet: hij is groot, heel groot. Met een scherm van net geen 6 inch (5,96 om precies te zijn), is het één van de grootste toestellen op de markt en mag zich nog net smartphone noemen, of liever phablet. Deze kruising tussen een smartphone en een tablet moet je aankunnen qua formaat. 

Nexus 6 review foto - Androidworld

De Nexus 6 heeft veel invloeden van Motorola die we terug kunnen zien in het design. Zo is de bovenkant aan de achterzijde afgerond, waardoor het toestel een unieke uitstraling krijgt. Dit Nexus-device heeft absoluut een premium uitstraling, de blauwe versie wij getest hebben is degelijk en tegelijkertijd toch chique. Aan de achterzijde vinden we zowel het Motorola- als Nexus-logo, in zilveren letters. Hierbij is het Nexus-logo van veel betere kwaliteit dan bij de Nexus 5, waar het logo er makkelijk vanaf kon gaan. Ook de opvallende camera met geïntegreerde dubbele flitser aan de achterzijde moet iets extra's toevoegen, maar daarover later meer. 

Nexus 6 review foto - Androidworld

De voorkant van de Nexus 6 is redelijk standaard, twee licht-uitstekende speakers en een frontcam, verder bestaat het toestel vooral uit scherm. Het is soms wel wat verwarrend of het toestel nu goed, of juist verkeerd om wordt vastgehouden met het scherm op de kop, de frontcam biedt dan uitkomst. De knoppen aan de zijkant, zowel de volume als de powerbutton, zijn iets lager geplaatst om deze makkelijker te bereiken. Een slimme zet, door het grote scherm zou je erg ver moeten je vingers moeten spreiden om deze te gebruiken. De powerbutton heeft een structuur meegekregen, waardoor deze makkelijk te herkennen is. Dit bleek ook leuk 'speelgoed' om er over te krassen met je vingers of nagel, tot ergernis van mijn vriendin. 

Verder vinden we nog een 3,5 mm-aansluiting voor de niet-meegeleverde headset aan de bovenzijde en aan de onderkant zit de microUSB-lader.

Nexus 6 review foto - Androidworld

Prestaties: software zet rem erop

Op papier is er niets te klagen over de Nexus 6, een Snapdragon 805-chipset samen met 3 GB RAMgeheugen, maar in de praktijk loopt het toestel niet altijd even soepel. Er zijn wel vaker haperingen merkbaar, dan duurt het even voordat het toestel reageert op een bepaalde actie. De vertraging is minimaal, maar wel merkbaar en dat zou simpelweg niet mogen voor een toestel van dit kaliber. Dit zou opgelost kunnen worden door Google met een software-update en we hopen dan ook dat dit snel zal gebeuren. 

Los van deze kleine vertraging heb je met de Nexus 6 een echte krachtpatser in handen. Het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd, maar ook het spelen van zwaardere games is geen enkel probleem voor deze Motorola-smartphone. Wel valt op de de camera(-software) vaak last heeft van wat problemen. De camera loopt vaker vast en werkt niet altijd optimaal. Ook dit zal een softwarebug zijn.

We hebben, voor de vorm, ook wat benchmarks losgelaten op de Nexus 6, AnTuTu gaf een score van 52.411, maar hou er hier wel rekening mee dat deze versie van AnTuTu (5.5) een andere scoreberekening hanteert. Hier scoort de Samsung Galaxy Note 4 bijvoorbeeld 48.622 en ligt dus vrij dicht in de buurt bij de Nexus 6. De grafische prestaties hebben we getest met 3DMark, waar een score uitkwam van 23290 in Ice Storm Unlimited.

Nexus 6 screenshots - Androidworld

Scherm: ik ben verliefd

Oké, ik ben verliefd. Het scherm van de Nexus 6 betreft een AMOLED-versie met een resolutie van 2560x1440, een quad HD-resolutie. Dit is één van de scherpste en beste schermen op de markt. Een dergelijke resolutie is onder andere te vinden in de Galaxy Note 4 en LG G3 (niet-AMOLED).

De helderheid van dit scherm is ruim voldoende en ook de kijkhoeken zijn simpelweg goed. Mede door het feit dat er een AMOLED-scherm is gebruikt is de zwarte kleur ook echt zwart en springen de kleuren van het scherm. Ook al is de quad HD-resolutie bij het dagelijks gebruik niet direct aanwijsbaar, teksten worden scherper wat je pas echt goed ziet als het toestel naast een ander exemplaar ligt.

Een andere, erg mooie functie van de Nexus 6 is het zogenaamde Ambient Display, met de vreselijke Nederlandse vertaling: Omgevingsscherm. Deze functie was al eerder te vinden, in een iets andere vorm, op Motorola-toestellen zoals de Moto X (2014) en wordt geactiveerd zodra je het toestel oppakt. Er verschijnt dan een zwart/wit-scherm met daarop de laatste meldingen op het lockscreen. Het toestel wordt niet volledig geactiveerd, maar het is wel mogelijk vluchtig notificaties te bekijken. Zodra het scherm aangeraakt wordt, zal deze pas volledig oplichten en functioneren. Jammer is wel dat het zwaaien over het scherm zoals bij Motorola niet werkt om de Ambient Mode te activeren. In de afgelopen weken ben ik deze optie erg gaan waarderen, een goede zet van Google om dit ook mee te leveren op de Nexus 6.

Nexus 6 review foto - Androidworld

Software: 5.0

Misschien wel het grootste pluspunt van de Nexus 6 is dat deze op Android 5.0.1 Lollipop draait en rechtstreeks door Google van updates wordt voorzien. In het verleden was die de heilige graal in Android-land, maar bij Android 5.0 waren er ook andere fabrikanten die snel, soms zelfs sneller dan Google, de nieuwe update konden uitrollen. Nu is dit niet meer per se een unique selling point voor de Nexus 6, maar het blijft wel nog een voordeel dat deze garantie er simpelweg is. Android 5.0 hebben we natuurlijk al vaker besproken, maar in deze review lopen we toch nog even door de belangrijkste punten.

De notificaties zijn flink aangepakt in Lollipop, deze zijn nu op het lockscreen te bekijken en ook de notificatiebalk is anders ingedeeld met slimme quick settings om de meest gebruikte functies snel te bereiken. Daarnaast is in Android 5.0 ook de zogenaamde battery saving mode toegevoegd, die automatisch in zal schakelen bij een accupercentage van 15% of lager. Deze is te herkennen aan de rode statusbalk die getoond wordt als de battery saving mode actief is. 

Het geheel in Android 5.0 is ook aangepakt qua layout, we zien nu het zogenaamde Material Design terug. Veel animaties, grote vlakken met effen kleuren, wat mij betreft zeker een vooruitgang als we kijken naar eerdere Android-versies. Al met al is Android 5.0 een flinke stap vooruit, maar er is ook nog ruimte voor verbetering zoals bijvoorbeeld het aanpakken van de snelheids-bugs en camera-software.

Camera: goed, niet geweldig

Aan de achterzijde van de Nexus 6 vinden we een 13 megapixel-camera die moet zorgen voor een goede fotokwaliteit. Opvallend is de flitser-ring die om de camera zit, waarbij er twee flitsers geïntegreerd zitten. Door deze gimmick zouden er betere foto's gemaakt moeten worden als de flitser actief is, echter is dit niet direct merkbaar. Design-wise is het een leuke toevoeging, dat wel.

Nexus 6 review foto - Androidworld

De foto's die gemaakt worden met de Nexus 6 zijn van voldoende kwaliteit, bij slecht licht is het nog acceptabel, maar net als bij andere smartphones niet overdadig. De meegeleverde standaard camera-app van Google, die ook in de Play Store staat, heeft op de Nexus 6 wel vaker last van haperingen. Deze loopt vast en opent niet altijd even snel en soepel, tijdens het daadwerkelijke maken van de foto's functioneert deze wel naar behoren. 

Nexus 6 voorbeeldfotoNexus 6 voorbeeldfoto

Geluid

De Nexus-toestellen stonden niet bekend om hun sublieme geluidskwaliteit, sterker nog, de speakers van de Nexus 5 waren erg matig. Daar heeft de Nexus 6 geen boodschap aan, het geluid is meer dan goed en komt je tegenmoet via beide frontspeakers. Anders dan de Moto X (2014) zijn luidspreker-grills aan de voorzijde voorzien van een speaker, waardoor er stereogeluid geproduceerd kan worden. Ik geef toe, het is geen Boomsound zoals op de HTC One (M8), maar de kwaliteit is zeker ruim voldoende.

Accu: voldoende met snelle lader

Eén van de grote pijnpunten van smartphones is de accu en vooral met een 6 inch-scherm van een quad HD-resolutie vreesde ik hier enigszins voor. Achteraf bleek dit niet nodig, de accu gaat ruim een dag mee bij vrij intensief gebruik. De software-updates zouden hiertoe bijgedragen hebben, de initiële Amerikaanse reviews spraken van een matige actieradius, maar dit lijkt verholpen.

Motorola heeft er ook een snellader bij gedaan, die binnen een mum van tijd de accu weer relatief vol kan laden. Deze zou met 15 minuten laden, voor zo'n zes uur extra accutijd moeten zorgen. Deze test hebben we niet kunnen nabootsen, maar dat het opladen met deze meegeleverde lader snel gaat is een feit. 

Conclusie

Met de Nexus 6 haal je een groot 6 inch-device in huis, dat lang niet voor iedereen is weggelegd. Velen zijn fan geworden van Nexus, los van de pure Android-ervaring, door de zeer goede prijs- kwaliteitverhouding. Bij de Nexus 6 is deze ook nog steeds goed, maar niet meer boven het gemiddelde zoals bij de voorgangers. 

Dit Motorola-toestel heeft zijn voordelen, het scherm is van goede kwaliteit en brengt een hoge resolutie met zich mee en de software is altijd up-to-date. Toch is de Nexus 6 niet voor iedereen weggelegd, in de eerste plaats door het design, maar ook zeker door het budget. Met een adviesprijs van € 649 voor de 32 GB-versie valt deze ook qua prijsstelling in het hoge segment en zullen we toch de nodige afhakers zien. Neemt niet weg dat ik persoonlijk enthousiast bent over de Nexus 6. Ik mis wel het echte unieke eraan, wat bij vorige toestellen wel het geval was. Ik durf zelfs te stellen dat deze Nexus het minst interessant is voor het grote publiek, gekeken naar de hele serie uit het verleden. 

Pluspunten

→ Helder, goed scherm

→ Android 5.0 Lollipop (+ snelle updates)

→ Design, opvallend, maar toch subtiel

Minpunten

→ Haperingen in bediening/camera

→ Geen unieke functies die er bovenuit springen

→ Accu en camera hadden beter gekund

Nexus 6 kopen

De Nexus 6 is beschikbaar in zowel 32 als 64 GB en er kan een keuze gemaakt worden uit de kleuren blauw en wit. De 32 GB is te koop voor een prijs van € 649, de 64 GB € 699 of gratis bij een abonnement.

Lees meer over:
Nexus 6

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

OnePlus en updates: gaat het bedrijf ten onder aan zijn updatebeleid?

OnePlus begon in 2013 als het bedrijf dat alles anders zou gaan doen en dit zelfs vastlegde in een motto: #NeverSettle. Het b...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 19

Elke week bespreken we in 'beste apps' weer een nieuwe selectie aan interessante apps die jouw aandacht verdienen. Niet elke...

OnePlus 9-camera verbeterd met beveiligingspatch mei

OnePlus heeft de camera van zijn laatste vlaggenschepen onder handen genomen met de beveiligingsupdate van de maand mei. De O...

'Xiaomi werkt aan roterende camera in de behuizing'

Een camera onder het scherm is al geruime tijd hebben we al vaker voorbij zien komen. Een flipcamera in de behuizing is daare...

'Samsung Galaxy S21 FE komt samen met Z Fold 3 op 19 augustus'

De Samsung Galaxy Z Fold 3 zal op 19 augustus voorgesteld worden tijdens een Galaxy Unpacked-evenement dat blijkt uit nieuwe...

'Google voegt weer nieuwe manier toe om Assistent te roepen'

Google gaat het binnenkort voor iedereen mogelijk maken om de aandacht van de Google Assistent te trekken door de powerknop o...

Vivo geeft toekomstige smartphones in de X-serie 3 Android-upgrades

Vivo heeft vandaag aangekondigd dat het zijn softwareondersteuning voor de X-serie uitbreidt. De flagships in de X-serie kunn...

Google Fit-tip: zo deel je je activiteiten op sociale media en in chatapps

Je kan in de Google Fit-app je workouts delen met familie en vrienden op sociale media of via chatapps. Je kan hierbij meerde...

Officieel: Nothing's eerste draadloze oordopjes worden volgende maand gelanceerd

'Nothing', het nieuwe bedrijf van OnePlus mede-oprichter Carl Pei, maakt de naam en details van zijn eerste product bekend. H...

Facebook vraagt gebruikers om artikelen te lezen voor ze te delen

Facebook zet zijn kruistocht tegen de verspreiding van desinformatie voort met een nieuwe waarschuwing die gebruikers in de a...

Lees meer

Net binnen

'Apple marktleider voor oortjes en koptelefoons in Nederland'

Apple is de grootste fabrikant van oortjes en koptelefoons, dat blijkt uit een onderzoek in Nederland. Het merk is vooral erg...

Officieel: Nothing's eerste draadloze oordopjes worden volgende maand gelanceerd

'Nothing', het nieuwe bedrijf van OnePlus mede-oprichter Carl Pei, maakt de naam en details van zijn eerste product bekend. H...

Facebook vraagt gebruikers om artikelen te lezen voor ze te delen

Facebook zet zijn kruistocht tegen de verspreiding van desinformatie voort met een nieuwe waarschuwing die gebruikers in de a...

'Google voegt weer nieuwe manier toe om Assistent te roepen'

Google gaat het binnenkort voor iedereen mogelijk maken om de aandacht van de Google Assistent te trekken door de powerknop o...

Google Fit-tip: zo deel je je activiteiten op sociale media en in chatapps

Je kan in de Google Fit-app je workouts delen met familie en vrienden op sociale media of via chatapps. Je kan hierbij meerde...

Lees meer