Review Nexus 9, mooie tablet met kleine foutjes

Review Nexus 9, mooie tablet met kleine foutjes

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Tablets

Toen Google met de Nexus 7 kwam stond de techwereld even stil, zo'n mooie tablet voor zo weinig geld. ASUS had samen met Google een mooi product neergezet dat relatief zeer goedkoop in de markt werd gezet. In 2013 kreeg de tablet beperkte liefde van Google, er kwam een opfrisbeurt voor de Nexus 7, maar daar bleef het bij.

De tijden veranderen en dan geldt ook voor Google en zijn aanpak met de Nexus-lijn. De tijden dat het bedrijf voor een habbekrats toestellen op de markt zet om ons te overtuigen wat er allemaal kan met Android zijn voorbij.

Dan wordt ons verwachtingspatroon ook anders, kon Google nog overachieven met de Nexus 7, voor de Nexus 9 en Nexus 6 willen we keihard waarde voor ons geld. Dat zal even wennen zijn voor Google.

Nexus 9

De Nexus 9 is niet te vergelijken met de Nexus 7 en de Nexus 10: een andere fabrikant, andere tijd en andere eisen. Men heeft gekozen voor een afwijkend schermformaat en dan hebben we het niet over de schermdiagonaal van bijna 9 inch, maar over het 4-bij-3-scherm. Dit formaat kennen we van de iPad mini en het is een formaat dat felle voor- en tegenstanders heeft bij ons op de redactie.

HTC mag weer eens aantreden als officiële partner van Google. HTC was het bedrijf dat de T-Mobile G1 en de Nexus One heeft geproduceerd en Google de kickstart met Android heeft bezorgd. De eerste paar jaar was HTC king of Android maar die titel zijn ze al jaren kwijt aan Samsung. Kortom genoeg redenen om uit te kijken naar de Nexus 9.

Design

HTC heeft met de M7 en de M8 in de One-serie een uitsproken keuze gemaakt voor design. Toen we vernamen dat HTC de Nexus 9 zou gaan maken, hoopten we op een grote verbouwde One M8. Mooi metaal en speakers aan de voorzijde, schitterend. Die hoop bleek tevergeefs, want ondanks dat de Nexus 9 een metalen frame heeft, lijkt apparaat helemaal niet op de HTC One (M8) en je moet erg goed zoeken om de overeenkomsten te vinden. Het is op de eerste plaats qua uitstraling duidelijk een Nexus-tablet en daarna pas een HTC-tablet.

Nexus 9 voorkant

Is de Nexus 9 dan lelijk? Nee, zeker niet, want de tablet is het bekijken waard. Dan moet je wel echt op de details letten. Wanneer je de tablet uit de verpakking haalt, valt je oog direct op de metalen rand die rondom het frame loopt. Mooi materiaal met een geslepen rand waar het 8,9 inch scherm in ligt. De knoppen zijn mooi verwerkt en voelen premium en solide aan en dat doet denken aan de HTC One (M8). Dat is wel het enige metaal dat we tegenkomen op de tablet en dat is jammer. Vermoedelijk zal dit te maken hebben met het gewicht.

De voorzijde bestaat helemaal uit glas, inclusief de bezels (randen). Deze zijn wel vrij groot. De boven- en onderkant hebben een inkeping voor de speakers met aan de bovenkant ook nog de frontcam.

De achterzijde is anders, waar we gewend zijn dat die van hard materiaal gemaakt is kun je de achterzijde van de Nexus 9 gewoon induwen. Daar vallen heel veel collega-blogs over maar ik zie het probleem niet echt, materiaal dat meegeeft zal minder snel beschadigen. Wij denken dat er voor deze manier gekozen is om het gewicht laag te houden van de tablet.

Nexus 9 achterkant

Gewicht

Over gewicht gesproken, het was wel even wennen toen ik deze tablet voor het eerst vast had. Zonder dat ik vergelijkingsmateriaal voorhanden heb voelt de Nexus 9 zwaar aan, een gevoel dat wel verdwijnt naarmate je er meer mee werkt. De metalen rand zal absoluut aan het gevoel meewerken. De Nexus 9 weegt 425 gram en is vrij zwaar ten opzichte van de concurrenten.

Specificaties

Wat betreft specificaties doet de Nexus 9 het ook erg goed. Onder de motorkap draait een snelle NVIDIA Tegra K1-chipset met de veelbesproken 64 bit-processor. Laatstgenoemde moet door het efficiënt omgaan met de beschikbare resources voor een flinke snelheidswinst zorgen op de tablet.

De K1 heeft een dualcore-processor, maar die doet zijn werk goed. De meeste chipsets hebben tegenwoordig een quad-core- (of zelfs octa-core-processor, maar minder processorkernen wil hier niet per se slechter zeggen, deze nieuwe generatie processoren is snel, één van de best presterende op de huidige markt. Het werkgeheugen is 2 GB groot en dat is prima, al zijn er al smartphones met 3 GB. Het interne geheugen is 16 GB of 32 GB groot, verder zal er nog een 32 GB variant komen met een LTE-verbinding. Er is dus geen microSD-kaart mogelijkheid aan boord en dat is voor sommigen een no-go. De moderne mensch, en dat ben ik, streamt natuurlijk alles en dan heb je aan 16 GB al genoeg.

Score

AnTuTu-score Nexus 9

In het gebruik is de tablet heerlijk snel en kunnen we alle taken snel en probleemloos uitvoeren. Dat komt voor een gedeelte op het conto van de chipset, maar Android 5.0 is natuurlijk ook een belangrijke factor. Deze nieuwe versie van Android zorgt ervoor dat alles soepel loopt en geeft je heel veel vloeiende animaties tijdens het wisselen van schermen.

De accu heeft een capaciteit van 6700 mAh en heeft weinig moeite om de tablet een dag of twee aan de praat te houden. Dat ligt natuurlijk helemaal aan waar je hem voor gebruikt en hoe vaak. In mijn geval vooral in de avond om Netflix te kijken en mail te beantwoorden.

Nexus 9

Scherm

Zoals eerder verteld heeft het scherm een formaat van 8,9 inch en een resolutie van 2048x1536. Het scherm is scherp en de kleuren zijn goed en helder, maar het is niet alleen hosanna wat het scherm betreft.

Vanaf het eerste moment is er al sprake van backlight-bleeding bij de Nexus 9. Dat is een mooi woord voor wit licht dat vanonder de bezels over scherm schijnt en dat is niet zo heel erg mooi en eigenlijk gewoon vervelend. Het is absoluut niet dat het de tablet onbruikbaar maakt, maar je verwacht toch meer van een scherm van een premium-tablet. Het is geen probleem dat zich beperkt tot een aantal tablets, want we hebben deze geluiden ook al uit andere hoeken gehoord. Foei HTC en Foei Google: dit had nooit zo de fabriek mogen verlaten.

Dan nog even over het formaat van het scherm, en dan hebben we het niet over het 8,9 inch-formaat maar over de beeldverhouding 4:3. Voor mij een verademing want het maakt een tablet voor mij beter werkbaar en productiever. Tegenstanders hebben vooral moeite met deze verhouding wanneer je een film of andere media bekijkt op de tablet. Dan zie je inderdaad boven en onder een zwarte balk. Voor veel mensen een no-go maar ik van het formaat eigenlijk wel enthousiast van worden.

Software

De Nexus 9 is/was het eerste apparaat waar vanaf het begin Android 5.0 Lollipop op draait. Android 5.0 is naar mijn mening een zeer grote stap voorwaarts voor het besturingssysteem. Mooi, kleurrijk en leuke animaties en vooral bloedsnel.

Lees ook: 10 dingen die je moet weten over Android 5.0

Accounts

Je kunt vanaf het eerste scherm wisselen tussen de verschillende accounts. Dus wanneer de tablet in een familie- of vriendenomgeving wordt gebruikt, hoef je er geen algemeen account op te zetten. Men kan moeiteloos schakelen tussen de verschillende accounts zodat iedereen zijn eigen apps en instellingen heeft.

Wel opvallend is de witte achtergrond van het appoverzicht in de drawer. Waarom deze keuze is gemaakt, is mij nog niet duidelijk, het past niet bij het geheel van Android 5.0 Lollipop. Benieuwd hoe Android 5.0 er uit ziet op een tablet, check dan onze hands-on (inclusief video).

Lees ook: 7 handige functies die je nog niet kende van Android 5.0

Camera

Met een tablet moet je geen foto's maken, dat is veel te onhandig met zo een groot apparaat heen en weer zwaaien. Of je wil graag op een toerist lijken die met een rose iPad heen en weer staat te zwaaien voor de nachtwacht. Maar goed, er zit dus wel een camera op en aan beide zijden nog wel.

Aan de voorzijde zit een 1,6 megapixel camera en dat vind ik stom, heel stom. Dit is een tablet waar je veel mee gaat communiceren en bij communiceren wordt beeld steeds belangrijker. Waarom stop je dan in de Nexus 9 een 1,6 megapixelcamera en in de HTC Desire EYE een 13 megapixel camera, ik snap het niet. De achterzijde maakt foto's en filmpjes met 8 megapixels en dat is toch wel het minimale wat we van een camera in een dergelijk apparaat kunnen en moeten verwachten.

Conclusie

Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld ben ik blij met de Nexus 9. Het is geen geweldenaar zoals de Nexus 7 in zijn tijd, maar de tijden zelf zijn ook anders geworden. Van alle klachten die we gezien en gehoord hebben zien wij alleen de backlight bleeding terug. Dat laatste vinden wij enorm slordig maar het zal een groot gedeelte van de consument misschien niet eens opvallen, maar het hoort niet.

De Nexus 9 is een mooie tablet en met de juiste accessoire kun je met een gerust hart aan elke tafel gaan zitten. Ik betreur het feit dat het apparaat terug moet naar HTC.

Minpunten

→ Is iets te zwaar

→ Backlight bleeding

→ 4:3-formaat is niet ideaal voor media-consumptie

→ Geen SD-kaartslot

Pluspunten

→ Schermformaat is wél fijn voor browsen en werken

→ Android 5.0 out-of-the-box-bloedje-snel

Nexus 9 kopen

De Nexus 9 is te koop vanaf € 389 en te verkrijgen bij Coolblue, MediaMarkt en de Play Store.

Coolblue

Nexus 9 16GB zwart€ 399

Nexus 9 16GB wit€ 399

Nexus 9 32GB zwart€ 489

Mediamarkt

Nexus 9 16GB zwart€ 389

Nexus 9 16GB wit€ 389

Play Store

Nexus 9 16GB zwart€ 389

Nexus 9 16GB wit€ 389

Nexus 9 32GB zwart€ 479

Nexus 9 32GB wit€ 479

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk