Review Nexus 7 (2013): de beste in zijn soort

Review Nexus 7 (2013): de beste in zijn soort

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Nexus 7 (2013)

De Nexus 7 (2013) is een product dat ontstaan is uit een samenwerking tussen Google en ASUS. De hardware wordt verzorgd door ASUS, de software(-updates) door Google, net als bij de Nexus 7 (2012). Vooral dit laatste, het snel ontvangen van software-updates rechtstreeks van Google, wordt als een groot pluspunt ervaren. De naamgeving kan wel licht verwarrend zijn, de eerste Nexus 7 wordt nu Nexus 7 (2012) genoemd, de nieuwe Nexus 7 gaat als Nexus 7 (2013) door het leven. In onderstaande review spreken we over de Nexus 7, als we het over de Nexus 7 (2013) hebben.

Design

De Nexus 7 heeft ten opzichte van de vorige versie een subtiele transformatie ondergaan, die er toch voor heeft gezorgd dat deze 7 inch-tablet een andere look en feel heeft. Het apparaat is een dunner en smaller geworden en daarnaast is het materiaal aan de achterkant aangepast naar een vlak softtouch-oppervlak. Door deze zachte achterkant krijgt het toestel een prettige grip, wat mij betreft zelfs beter dan de vorige Nexus 7.

Zoals aangegeven is ook het formaat gewijzigd, de tablet is smaller en dunner geworden, maar er wordt nog steeds gebruik gemaakt van een 7 inch-scherm. Hierbij zijn de randen aan de boven- en onderzijde nog relatief groot, maar dit zou een voor een optimale bedieningen moeten zorgen. Aan de voorzijde vinden we naast het scherm rechtsboven een frontcamera. Aan de achterkant zit linksboven een vrij grote lens zonder flits. In het midden van het toestel vinden we, zoals bij alle Nexustoestellen, het Nexuslogo met onderaan de fabrikant en boven en beneden zitten twee speakers. Alle knoppen (aan, uit en volume) vinden we aan de rechterzijkant, aan de bovenkant de 3,5 mm-jack en aan de onderzijde de microUSB-aansluiting. Al met al hebben Google en ASUS de Nexus 7 relatief simpel gehouden qua design, iets wat ik zelf voor een dergelijke tablet wel kan waarderen. De enige aanmerking op het uiterlijk van de Nexus 7 zou kunnen zijn dat deze toch wel aan de lange kant is.

Specificaties

De Nexus 7 beschikt over een 7 inch-scherm met een enorm hoge resolutie van 1920x1200 (WUXGA). Onder de motorkap vinden we een Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chipset die geklokt is op 1,5 GHz in combinatie met een Adreno 320 grafische chip. Aan RAM-geheugen is er 2 GB beschikbaar in de Nexus 7 en qua opslag is er de keuze uit 16 of 32 GB. Aan de achterzijde vinden we een 5 megapixelcamera, aan de voorzijde een 1,2 megapixelcamera. De tablet heeft afmetingen van 114 x 200 x 8.65 mm, weegt 290 gram en heeft een accu met een capaciteit van 3950 mAh. Er zijn, los van de opslag, twee verschillende versies. Eén met, en één zonder LTE (4G). Alle specificaties zijn verder gelijk, alleen is de 4G-versie 9 gram zwaarder.

Prestaties

De Nexus 7 draait op een Snapdragon S4 Pro-chipset. Op dit moment is dit zeker niet meer de nieuwste mobiele chipset, maar deze levert prima prestaties in de Nexus 7. Het gebruiken van de tablet, navigeren door de menu's, opstarten van apps en games en natuurlijk het spelen van (zware) grafische games is geen enkel probleem voor deze tablet. Sterker nog, vooral op grafisch gebied doet de Nexus 7 het erg goed, dit was dan ook één van de focuspunten van Google en ASUS bij het ontwikkelen van deze opvolger.

Natuurlijk hebben we ook een aantal tests gedraaid met de Nexus 7, waaronder de bekende AnTuTu Benchmark. Hier komt de Nexus 7 uit op een score van 18.322. Verder hebben we de Quadrant Benchmark gedraaid, hier kwam een score van uit en de grafische benchmarktool 3D Mark gebruikt om de grafische prestaties van de Nexus 7 te meten. In de 'Ice Storm Extreme' behaalt de Nexus 7 een score van 6790.

Scherm

In de Nexus 7 vinden we een zeer helder 7 inch-scherm met een resolutie van 1920x1200 (WUXGA). Deze resolutie is qua pixeldichtheid gelijk aan full HD op een 7 inch-scherm, maar het scherm is iets breder in portretmodus (120 extra pixels). Het scherm is een grote vooruitgang ten opzichte van de Nexus 7 (2012) en is wat mij betreft ook één van de grote pluspunten van deze tablet. De kleuren zijn helder en ook buiten in de zon is de tablet nog redelijk te bedienen en te bekijken. Als we op het moment van schrijven kijken naar het 7 inch-segment in tabets mogen we wel stellen dat de Nexus 7 op dit moment de beste tablet is als het om schermen gaat.

Ook na een aantal tests waarbij er verschillende kleuren op het scherm getoond worden, moeten we concluderen dat de helderheid en de weergave van de kleuren op de Nexus 7 bijna onovertroffen zijn op dit moment. Ook hier hebben ASUS en Google weer prima werk geleverd.

Accu

Een hekel punt van de hedendaagse smartphone is de accu. Bij tablets dit probleem iets minder groot, doordat er meer ruimte is in de behuizing en er dus vaak een betere accu gebruikt kan worden. Op papier is de accu van de Nexus 7 niet zo groot, 3950 mAh, maar de gebruiksduur met deze beperkte capaciteit is verrassend goed. Er waren zelfs momenten tijdens het testen waarbij we verbaasd waren dat de Nexus 7 nog steeds niet aan de lader hoefde. Kortom, ook op accugebied hebben ASUS en Google wederom goed werk afgeleverd. De Nexus 7 kan ook draadloos opgeladen worden via bijvoorbeeld een draadloze Zens-lader. Wanneer we de accuduur vergelijken met andere tablets, als de iPad Mini, Galaxy Tab 3 (8 inch), dan doet de Nexus 7 het uitstekend op accugebied.

Software

Een bijkomend voordeel van Nexusapparaten is dat deze door Google van updates worden voorzien, hetgeen doorgaans wil zeggen dat na de lancering van een nieuwe Androidversie, deze binnen een aantal weken beschikbaar is voor het toestel. Bij de Nexus 7 is dit ook het geval. Deze draait op dit moment dan ook op Android 4.3, op dit moment de laatst beschikbare Androidversie.

Zelf ben ik een grote fan van standaard-Android, niet alleen door het uiterlijk, dat strak en zonder veel extra's is, maar ook de functionaliteit die deze met zich meebrengt. Deze is ruim voldoende om de tablet goed te laten functioneren, maar er zitten niet overdreven veel functies in. Functies die eventueel ontbreken, kunnen bijna altijd door applicaties uit de Play Store worden ingevuld.

Eén van de nieuwe functies in Android 4.3 zijn de gebruikersprofielen. Hiermee is het mogelijk om gebruikers toe te voegen (vanaf Android 4.2) en deze specifieke rechten en beperkingen op te leggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het profiel van een zoon of dochter bepaalde applicaties uit te schakelen, zodat deze niet gebruikt kunnen worden. Ook nieuwe apps en games kunnen alleen maar geïnstalleerd worden via de hoofd-account van de tablet.

Android 4.3 op de Nexus 7 voldoet voor de meeste gebruikers, maar ben je op zoek naar extra functies, dan zijn er gelukkig nog ruim één miljoen applicaties beschikbaar in de Play Store.

Overstappen van Nexus 7 (2012)?

De grote vraag als je in het bezit bent van een Nexus 7 (2012) is of het de moeite waard is om over te stappen. Gebruik je de tablet veel, game je er regelmatig op en wordt deze dagelijks intensief gebruikt, dan is een overstap zeker de moeite waard. Aan de andere kant, vooral na de Android 4.3-update voor de Nexus 7 (2012) werkt deze tablet ook (weer) naar behoren. Dus is de investering van €269 te veel, dan kun je ook met de eerste versie tijden vooruit.

Conclusie

De Nexus 7 is op dit moment de beste in zijn klasse. De missie van Google en ASUS om een betaalbare tablet in de markt te zetten, met hierin goede hardware is dan ook zeer zeker geslaagd. Tablets in deze prijsklasse zijn vaak veel minder van kwaliteit, waardoor de Nexus 7 er met kop en schouders bovenuit steekt. Dit in combinatie met de snelle updates naar nieuwe Androidversies rechtstreeks via Google, maken de Nexus 7 op dit moment de beste keuze in de 7 inch-serie.

Pluspunten

Minpunten

Beschikbaarheid en prijs

De Nexus 7 is in Nederland en België via verschillende retailers te koop voor een adviesprijs van € 269 voor de 32GB-versie.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk