Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Nexus 5, eerste indrukken en hands-on [video]

· 01 november 2013

Wachten is nooit leuk en zeker niet als het op je nieuwe speeltje is. Gelukkig hebben we dit keer heel snel de beschikking gekregen over het nieuwe Nexus-toestel van Google en LG: de Nexus 5.

Nexus 5

LG is net als vorig jaar de fabrikant van de Nexus-smartphone en na het succes van de Nexus 4 heeft het bedrijf nu ook weer een goed stuk hardware afgeleverd. Alleen hardware want Google neemt de software helemaal voor zijn rekening en dat is voor de echte Android-fetisjist (ik dus) een gouden combinatie.

Het produceren van een Nexus-toestel kan heel goed uitpakken voor een merk en dat is absoluut zo voor LG. Met de Nexus 4 heeft de wereld kunnen zien dat LG goed is in het maken van hardware. De Nexus 4 kwam voor LG eigenlijk op een goed moment en dat erkent het bedrijf ook. Met de Nexus 5 kan het bedrijf aan een brede doelgroep laten zien dat het bedrijf de laatste jaren grote stappen heeft gezet. 

Eerste indrukken

Waar we bij de Nexus 4 nog verrast werden door de glazen achterzijde die overigens (te) snel kapot ging, zien we bij de Nexus 5 een hele andere materiaalkeuze. Het hoogwaardige kunststof voelt heel erg zacht aan en geeft een goede grip in de hand. Je ziet er wel snel de vette vingers op, maar die zijn ook weer zo verwijderd. Die goede grip word ook veroorzaakt door de vierkante zijkanten, de randen staan echt rechtop en de randen zijn 'scherp'. 

Net als bij de LG G2 zitten de speakers onderop het toestel en aan weerszijden van de USB-aansluiting voor de lader. Dat is een prima plaats voor wanneer je de telefoon met zijn rug naar beneden legt en nog van de muziek wil genieten. Het geluid dat er uit komt is ook acceptabel, maar het niveau van HTC's Boomsound zit er niet in. Wat wel heel gaaf is dat Play Music de afbeelding van het nummer of de artiest over het hele scherm weergeeft.

Player

Bovenaan het scherm valt de apart gevormde luidspreker op. Dit is namelijk een heel klein rondje en de luidspreker ligt daarin, en met 'daarin' bedoelen we niet gelijk aan het scherm. Dat zou voor een ophoping van stof en dergelijke kunnen zorgen, denk maar aan het feit dat je dat gedeelte op je oor houdt.

Camera

Nog een apart design-dingetje is de camera aan de achterzijde. Deze is voorzien van een grote ronde ring die hem zeer zeker doet opvallen. Maar hier ligt de camera iets boven de behuizing en dat moet op een gegeven moment wel een aantal beschadigingen geven, de lens zelf ligt echter dieper. We zullen over een aantal weken zien of dit voor beschadigingen gaat zorgen en ik zal er niet voorzichtig mee zijn.

De camera-interface kennen we al en daar is niets in gewijzigd. Foto's maken doet hij ook prima met de 8 megapixel-camera en de OIS (Optical Image Stabilization). Dit zorgt ervoor dat wanneer je beweegt met de camera, je toch geen bewogen plaatjes krijgt. Met tegenlicht doet hij ook goed zijn werk getuige de onderstaande foto.

foto met tegenlicht

Bij opnemen van de video hebben we wel gemerkt dat de camera nog een beetje 'schokt' wanneer we hem draaien.

 

Software

De Nexus draait draait op de nieuwste Androidversie, Android 4.4. De Androidlauncher is met de komst van KitKat een stuk duidelijker geworden. Vanaf het lockscreen kun je vanuit de linkeronderzijde nog steeds snel bij de camera komen. Vanuit het midden kun je Google Now activeren, zonder dat je het toestel ontgrendelt.

De launcher heeft na het unlocken standaard maar één scherm maar dat kun je uitbreiden door er eenvoudig een app naar toe te slepen. Google Now komt nu vanuit links inzetten.  Het valt heel erg op dat Google alle iconen opnieuw heeft bewerkt en deze springen als het ware het scherm uit.

Zoals we al eerder wisten zoekt de Nexus 5 het telefoonnummer automatisch op wanneer je gaat bellen. Ik heb het toestel op Engels staan en dan kun je gebruik maken van de always-on-functie van de Nexus 5. Het toestel reageert erg rap en doet wat je hem vraagt.

Hands-on video Nexus 5

In de video hieronder vind je onze eerste indrukken. Wil je zien hoe de witte versie van de Nexus 5 er uitziet, dan kun je kijken naar onze korte unboxingvideo hier

Voorlopige conclusie

De combinatie Google en LG heeft wederom een mooi product afgeleverd en op het eerste gezicht is het weer een stap hoger. Nu gaan we de komende weken kijken hoe de Nexus 5 zich in het dagelijks leven gaat gedragen. Is een accu van 2300 mAh genoeg voor dit toestel? Hoe doet de camera het onder verschillende omstandigheden? Wil je de Nexus 5 aanschaffen of wil je weten waar deze te verkrijgen is, check dan 'Waar is de Nexus 5 te koop'

Alle vragen die gesteld zijn door de lezers, zullen we proberen te beantwoorden in de uitgebreide review van de Nexus 5.

Review Nexus 5
Score: 5,00 / 5
De nieuwste artikelen over Nexus 5

Het grote overzicht van smartphone-bescherming: wat is voor jou het beste?

Nexus 6P en Nexus 5X krijgen laatste beveiligingspatch, het einde van de laatste Nexus?

Hoera! De Nexus 5 is 5 jaar, tijd voor een eerbetoon

Nexus 5 krijgt niet-officiële Android Oreo-build

Nexus 5 krijgt Android 7.1 via CyanogenMod 14.1

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (41)
Bezig met laden van reacties...