Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

NexTec Tx101: 10 inch 3G-tablet voor €349

· 05 november 2013

Het zit een beetje in de mens gebakken dat we toch wat argwanend tegen een product aankijken wanneer er geen bekend merk op de buitenkant staat. Vooral wanneer het onbekend is en uit China komt, maar dit is niet altijd terecht.

NexTec Tx101

Dit is zo'n merk wat nog niemand kent en onbekend maakt onbemind. Ik heb onlangs de beschikking gekregen over een tablet die het bedrijf NexTec gaat uitbrengen in Nederland en ik ben blij verrast.


Als klein bedrijf kun je een aantal dingen doen om je product goed in de markt te zetten. Je brengt hele goedkope tablet uit met zeer lage specificaties en die verkoop je als partij aan bijvoorbeeld een speelgoedwinkel of je kijkt goed rond in de markt en je stelt een product samen dat in vergelijking met de top vergelijkbare specificaties heeft maar toch voordelig in prijs blijft.

De NexTec TX101 is het resultaat van de laatste redenering en wij hebben hem een tijdje mogen gebruiken voor een review.

Nextec achter

Design

De tablet die we getest hebben is wit en dat is nog steeds een populaire kleur voor een tablet. De voorzijde bestaat helemaal uit glas dat overloopt in een kunststof rand. Wanneer we hem in landschapsmodus vasthouden, zien we aan de bovenzijde de 0.3 megapixelcamera die net iets uit het midden geplaatst is. 

De achterzijde is van aluminium met aan de bovenzijde een witte kunstof rand waar de 5 megapixelcamera in geplaatst is. Onderaan zitten de twee speakers en verder is er links en rechts aangegeven wat voor aansluitingen er op deze plaats zitten. De hele tablet ziet er netjes uit alhoewel je best een verschil in afwerking zult zien wanneer je er een tablet van Samsung of ASUS naast legt.

NexTec

Bediening

Het eerste wat me opviel was dat de aan/uitknop aan de linkerkant zit samen met de volumeknoppen, dat ben ik niet gewend. De knoppen zijn van kunststof en zitten netjes verwerkt in de zijkant. De andere zijde staat bol van de aansluitingen, het begint met een mini-HDMI, daarnaast een microUSB. Naast deze twee aansluitingen zit een klepje waarachter de MicroSD gaat en de SIMkaart. Verder heeft de tablet aan die zijkant een reset-knop (die zien we niet vaak meer), de ingang voor het oplaadsnoer (geen microUSB maar apart model) en de koptelefoonaansluiting.

zijkant

Wanneer we de tablet aanzetten, zien we een vrijwel standaard Androidervaring en daar houden we natuurlijk van. De maker heeft een aantal extra applicaties toegevoegd zoals een soundrecorder en een File-explorer. Misschien dat je ze eens gebruikt maar het heeft niet echt toegevoegde waarde.

De tablet is erg responsive, het openen van de applicaties gaat ontzettend snel en ook surfen gaat heel rap. Ook bij het spelen van spelletjes merk ik geen vertraging bij het laden. De Samsung-quad-core chipset doet zijn best.

Specificaties

De tablet draait op een Samsung Exynos 4412-chipset met een kloksnelheid van 1.5 GHz en dat is dezelfde chipset en een iets hogere kloksnelheid dan die van de Samsung Galaxy Note 10.1 3G. Deze tablet heeft best veel overeenkomsten met de laatstgenoemde tablet van Samsung. Ook in de NexTec treffen we Bleutooth 4.0 aan, 2GB RAM, 16 GB intern geheugen een camera van 5 megapixels aan de achterzijde en een HDMI-aansluiting.

Natuurlijk zijn ze niet helemaal hetzelfde want het verschil in prijs moet ergens vandaan komen. Het 10.1 Inch 16:10 IPS scherm meet 1024 x 800 pixels en dat is wel wat minder dan bij zijn Samsung-collega. De tablet is met 650 gram ook 53 gram zwaarder en de iets groter, alleen het iets hogere gewicht vind ik minder fijn. De accu heeft een inhoud van 6000 mAh maar in de tijd dat ik deze tablet gebruikt heb redde ik makkelijk een dag gebruik. De tablet die ik getest heb draaide nog de Android 4.0-versie, de tablets die verkocht gaan worden zullen voorzien zijn van Android 4.2. 

Bellen

Het gaat hier om een tablet die naast de WiFi-verbinding ook gebruik kan maken van een 3G-verbinding. Makkelijk voor degene die onderweg in bijvoorbeeld de trein gebruik willen maken van het mobiele internet. Het grappige is dat deze tablet ook een telefoon-interface heeft en je dus, met een headset, gewoon kunt bellen en gebeld kunt worden.

De interface voor het bellen is eigenlijk bedoeld voor gebruik op een telefoon want hij wordt enigszins uit zijn verband gehaald. Nu zal het niet heel snel voorkomen dat je gaat bellen met een 10.1 inch-tablet, maar het zal maar eens nodig zijn!

Tel.Interface

Camera

De NexTec Tx101 heeft ook aan beide zijden een camera, aan de achterzijde is dat een 5 megapixel en aan de voorzijde een camera met 0.3 megapixels. Het is jammer dat de camera aan de voorzijde zo weinig megapixels heeft omdat het gebruik van videobellen flink aan het stijgen is en de kwaliteit van de camera aan de voorzijde wel afdoende is maar meer pixels zouden wel welkom zijn.

Screenshot

De tablet maakt zeer acceptabele foto's. Zoals we aan het screenshot zien maakt de tablet gebruik van een standaard interface en kun je tijdens het fotograferen en filmen in- en uitzoomen. Hieronder staat zowel een voorbeeld van een foto en een filmpje.

Buitenshot

Prijs/kwaliteit

De NexTec zal voor een zeer scherpe prijs in de markt gezet worden, want een adviesprijs van €389,- is zeer acceptabel wanneer je naar de specificaties kijkt van de NexTec Tx101.

NexTec heeft ons de kans gegeven om deze tablet te verkopen in onze webshop tegen de introductieprijs van €349. Hiervoor ontvang je binnen 8 werkdagen de NexTec Tx101 in huis.

 Nextec Banner

Review NexTec Tx101
Score: 4,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (14)
Bezig met laden van reacties...