Review Nest Cam: kleine, slimme camera imponeert door eenvoud

Review Nest Cam: kleine, slimme camera imponeert door eenvoud

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Nest en Dropcam

Het Amerikaanse bedrijf Nest Labs werd in 2010 opgericht door twee voormalig Apple-medewerkers en bracht in 2011 de bekende slimme thermostaat, de Nest Learning Thermostat, uit. In 2013 introduceerde het bedrijf een slimme rookmelder, de Nest Protect. In 2014 werd Nest Labs overgenomen door Google en zal in de toekomst worden ondergebracht in het nieuw-opgerichte moederbedrijf van Google, Alphabet.

Lees meer: eerste indrukken Nest-thermostaat

Nest heeft binnen een half jaar na de overname door Google zelf ook een interessante speler in de markt voor home-automation overgenomen, namelijk de ip-camera-fabrikant Dropcam. De Nest Cam is een verbeterde versie van de Dropcam Pro, waarbij onder andere de HD-sensor plaats heeft gemaakt voor een full HD-sensor.

De Nest Cam lijkt op foto's vrij groot, maar is dat in de praktijk helemaal niet. Het kleine cameraatje is slechts 12 centimeter hoog, maar voelt ondanks zijn geringe grootte erg solide aan. De houder is verzwaard, waardoor het apparaatje overal goed blijft staan. Het is ook mogelijk om de camera op een statief te plaatsen of op te hangen door middel van een magneethouder, maar ook wanneer deze ergens staat, valt hij niet in vervelende zin op. Het installeren is eenvoudig: je haalt de Nest Cam uit de doos en met de Nest-app scan je de QR-code achterop het apparaatje en volgt een paar eenvoudige stappen.

Foto van de Nest Cam

Nest Aware bewaakt en bewaart

Tegelijkertijd met de Nest Cam kwam Nest ook met een nieuwe gerelateerde dienst. De clouddienst Nest Aware bewaart videobeelden voor je. Er zijn twee soorten abonnementen, 10 dagen aan beeld en geluid voor 10 euro en 30 dagen aan beeld en geluid voor 30 euro. Alles wat dan wordt opgenomen met de Nest Cam kan dan tot 30 dagen in full HD-kwaliteit teruggekeken worden.

Het 'slimme' dat we kennen van de thermostaat en rookmelder, zit bij de Nest Cam in zijn notificaties wanneer er geluid of beweging gedetecteerd wordt. Nest geeft daar zelf een voorbeeld van: wanneer er 's nachts een airco voortdurend draait, zal Nest dat geluid herkennen en er geen notificatie voor geven. Ook wordt bijvoorbeeld een boom waarvan de bladen voor het raam bewegen bij wat wind niet gezien als inbreker.

Wanneer je een abonnement hebt op Nest Aware, kun je ook activiteitenzones instellen. Je kunt bijvoorbeeld een notificatie krijgen wanneer een bepaalde deur opengaat of wanneer er activiteit is bij een raam. Ook zonder Nest Aware-abonnement kun je notificaties instellingen voor wanneer er beweging of geluid gesignaleerd is. Het is dan niet mogelijk om activiteitenzones in te stellen, maar je kunt wel meteen live kijken wat er aan de hand is.

Foto van de Nest Cam

Prima beelden, veel notificaties

Het leuke aan Nest Aware is dat je dus 10 of 30 dagen terug kunt kijken. Je kunt de beelden terugkijken in de volledige kwaliteit (full HD). De beeldkwaliteit is daarbij uitstekend en dat geldt ook voor de video's die in het donker opgenomen zijn. De Nest-software voorkomt dat een inbreker de camera verwart door er met een zaklamp op te schijnen. Bij andere camera's kan dit er wel eens voor zorgen dat deze op de dagmodus springt, waardoor de beelden onbruikbaar zijn, maar volgens Nest is dat bij de Cam niet het geval.

Foto gemaakt door de Nest Cam.

Het is ook mogelijk opgenomen video's te downloaden, niet alleen wanneer je een inbreker betrapt hebt, maar ook wanneer je iets grappigs ziet gebeuren. Wanneer je een fragment hebt gevonden, kun je er met Nest Aware een clip van maken en deze downloaden. Het is ook mogelijk om een timelapsevideo te maken, waarbij je bijvoorbeeld een leuke video kunt maken van hoe je iets in elkaar hebt gezet. Geavanceerdere mogelijkheden, zoals bij eigenlijk alles bij deze camera, zijn er niet. Nest test met een kleine groep gebruikers om direct video te streamen via YouTube.

Het bedienen van de camera verloopt via de website van Nest of via de Nest-app. Dit is dezelfde app als die voor de thermostaat en rookmelder gebruikt worden. De app is ook de bron van notificaties bij de detectie van beweging of geluid. In mijn geval heb ik de camera in mijn keuken geplaatst, waar hij in de gaten houdt of er iemand binnenkomt. Die detectie is behoorlijk scherp, binnen enkele seconden nadat iemand binnen is gekomen, ontvang ik een melding op mijn telefoon. Helaas kan Nest nog geen onderscheid maken tussen een persoon die binnenkomt of een huisdier, wat in mijn geval voor heel, heel veel valse meldingen zorgde. Dagelijks krijg ik tientallen meldingen van mijn katten die door het beeld lopen, wat er voor zorgt dat ik de meldingen wat sneller negeer. Hierdoor had ik bijvoorbeeld niet in de gaten dat er een (gewenste) bezoeker was toen ik weg was gegaan en per ongeluk de deur van het slot had gelaten.

Foto gemaakt door de Nest Cam.

In eerste instantie was het ook lastig om de fragmenten te bekijken die na een melding opgeslagen zijn, maar sinds de laatste update van de Nest-app werkt dat een stuk vlotter. De video's zijn in ieder geval nogal groot, waardoor het lang kan duren voordat ze geladen zijn en kunnen worden bekeken op een mobiele verbinding. Dat kan voor frustratie zorgen, zeker als je je zorgen maakt wanneer je een melding hebt gehad.

Je kunt via de app of website ook 'terugpraten'. Er zit een speakertje in de camera, waardoor je bijvoorbeeld je hond terecht kunt wijzen wanneer je ziet dat hij stiekem op de bank ligt, Ook kun je de Cam als babyfoon gebruiken in combinatie met de meldingen en het terugpraten. Een gesprek voeren gaat helaas niet echt, omdat er een (kleine) vertraging in de beelden en het geluid zit.

Nest Cam in de Nest-app.

Nest Cam met thermostaat en rookmelder

Nest heeft de afgelopen jaar gewerkt aan een eigen ecosysteem van apparaten die met elkaar samenwerken. Zo kan de rookmelder automatisch aan de thermostaat doorgeven dat er iemand thuis is of zelfs de ketel uitschakelen wanneer er sprake is van rookontwikkeling. Dit systeem kan worden uitgebreid met producten die onder het 'Works with Nest'-programma vallen.

De Nest Cam werkt uiteraard ook prima samen met de andere Nest-apparaten. Zo kun je de camera automatisch inschakelen wanneer de thermostaat doorgeeft dat er niemand thuis is. De slimme camera werkt ook samen met de rookmelder: wanneer de rookmelder rook detecteert, zal de Nest Cam automatisch beginnen te filmen en het materiaal opslaan, ook als je geen Nest Aware-abonnement hebt. Gelukkig heb ik bij het testen geen noodsituaties meegemaakt, waardoor ik hier geen gebruik van hebben hoeven te maken.

Waar de Nest-thermostaat en -rookmelder prima ondersteuning hebben voor IFTTT (if this then that), is dat bij de Nest Cam nog niet het geval. Je kunt bijvoorbeeld met deze koppeling bijvoorbeeld Philips Hue-lampen rood laten knipperen als er rook gedetecteerd is in het huis. Voor de Nest Cam zou het bijvoorbeeld handig kunnen zijn om de camera in te schakelen als je het huis verlaat en geen Nest-thermostaat hebt. Mogelijk komt dit nog, maar vooralsnog is het een gemis voor de iets geavanceerdere gebruiker.

Conclusie

De Nest Cam is duidelijk een product van eenvoud. De installatie is eenvoudig, de bediening is eenvoudig en de mogelijkheden zijn beperkt gehouden. De camera maakt uitstekende video's, ook als het donker is, ziet er goed uit en de Nest Aware-dienst is een goede toevoeging. Dat Nest Aware is meteen een nadeel voor de gebruiker die de opslag graag lokaal of zelf wil regelen. Ook kan er nog wel wat verbeterd worden aan de detectiefunctie van Nest Aware, maar we weten dat Nest zijn producten regelmatig van (grote) updates voorziet, waardoor we verwachten dat dit in de toekomst nog wel zal gebeuren.

De prijs van de Nest Cam is met 199 euro vrij fors, zeker als je een abonnement op Nest Aware neemt. Aan de andere kant heb je dan wel een uitstekend product waarbij je niet hoeft na te denken over de werking. Je kunt de Nest Cam onder andere bij Coolblue [affiliate] bestellen.

Pluspunten

+Uitstekende beeldkwaliteit
+Goedwerkende infrarood-functie
+Mooi design
+Meldingen werken ook zonder abonnement

Minpunten

-Geen mogelijkheid video lokaal op te slaan
-Abonnement is verplicht voor geavanceerde melding
-Vrij duur, zeker in combinatie met Nest Aware
-Geen optie om huisdieren al dan niet te detecteren

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk