Review Nest Cam IQ Indoor: misschien wel de slimste beveilingscamera

Review Nest Cam IQ Indoor: misschien wel de slimste beveilingscamera

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

De Nest Cam IQ is een stapje hoger dan de reguliere Nest Cam en biedt daarmee een aantal extra functies. Tegenover deze extra functies staat een hogere prijs, maar kan de Nest Cam IQ dit waarmaken?

Nest Cam IQ - design en beeldkwaliteit

De Nest Cam IQ is goed gebouwd, het design zit erg goed in elkaar en vooral de afwerking verdient credits. Zo is bijvoorbeeld het snoertje van de stroomadapter netjes weggewerkt en het geheel voelt gewoon degelijk aan.

Het design is wat mij betreft erg aansprekend, ook al is er een relatief grote lens in verwerkt. Toch past de Nest Cam IQ in praktisch elk interieurs en kon deze zelfs de goedkeuring van mijn vriendin krijgen, die normaal gesproken erg kritisch is op dit soort punten.

Hij is wel een stukje groter dan zijn voorganger, maar voor mij persoonlijk geen issue. Het is mogelijk hem neer te zetten op de voet, maar ophangen behoort ook tot de mogelijkheden. Hou er wel rekening mee dat de ophangset niet standaard meegeleverd wordt met de Nest Cam IQ.

Afbeelding van de Nest Cam IQ

De Nest Cam IQ beschikt over een 4K-sensor, waardoor beelden betere kwaliteit hebben. Het is niet zo dat de camera continu in 4K opneemt, dit is nog steeds 'gewoon' in full HD. Maar als je inzoomt op bijvoorbeeld een persoon, dan is de kwaliteit vele malen beter. Vaak zie je bij traditionele camera's dat juist deze kwaliteit bedroevend is, maar Nest heeft hier een goede oplossing voor gevonden.

Mensen herkennen en Supersight

Eén van de functies die de Nest Cam IQ heeft is gezichtsherkenning. Hiermee worden gezichten vastgelegd, die de volgende keer aan elkaar gekoppeld worden. In de app kun je namen toevoegen aan de gezichten, zodat je weet wie zich in de ruimte bevindt. Op dit te kunnen doen, is er wel een abonnement nodig van 10 euro per maand.

De functie van gezichtsherkenning werkt bijzonder goed. De match is bijna 100 procent, ook als er bijvoorbeeld een andere haardracht is of bril. De mogelijkheid om in te stellen alleen meldingen te krijgen als er onbekenden of ongewenste mensen zijn is erg handig. Ook hier heeft de Nest Cam IQ weer een streepje voor op de concurrentie.

Met Supersight is het mogelijk om mensen te volgen. De camera zoomt vanzelf in als de actie zich bijvoorbeeld in een hoek afspeelt, om zo op afstand toch alles mee te krijgen wat er gebeurt. Op deze manier wordt er eigenlijk een bepaald object gevolgd, zodat je altijd een scherp beeld hebt van hetgeen er gebeurt.

Naast deze ingezoomde beelden, krijg je ook nog een overzicht van de kamer. De Nest Cam IQ kan tot 12 keer inzoomen op een gezicht, waardoor deze altijd dichtbij genoeg getrokken kan worden op de video.

Deze functies, vooral het herkennen van gezichten ben ik erg positief over. Dit moet bijna perfect uitgevoerd worden om geen slechte ervaring te bieden en daarin is de Nest Cam IQ meer dan geslaagd.

Nest Cam IQ

Audio en app

De audio van de camera is ook aangepakt, door voor een betere microfoon en speaker te zorgen. Het is natuurlijk nog steeds een camera waar het geluid uit komt, maar ook hier valt de kwaliteit allerminst tegen. Praten door de camera zorgt voor een redelijk goed hoorbaar geluid en de microfoon pikt de juiste geluiden op en geeft deze door.

De Nest-app is niet nieuw, maar daardoor niet minder goed. Heb je meerdere Nest-producten, zoals bijvoorbeeld een thermostaat, dan kan deze vanuit de app bediend worden. Hier heb je ook een overzicht van alle camera's en kun je een aantal instelling aanpassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het al dan niet ontvangen van meldingen en gebruik maken van geofencing. Hiermee ontvang je alleen meldingen als het toestel zich niet in bijvoorbeeld het huis bevindt. Hou er wel rekening mee dat de locatie van slechts één toestel gebruikt kan worden. Is je partner wel nog thuis, dan zul je alsnog continu meldingen krijgen.

Nest Cam IQ

Conclusie

De Nest Cam IQ is een bijzonder goede beveiligings-camera, zo niet de beste voor consumenten. Het herkennen van gezichten werkt bijzonder goed, net als het volgen van personen die door de ruimte lopen. Ook de audio is verbeterd, maar...

De prijs van de Nest Cam IQ is 349 euro en daarmee heel stevig. Hiervoor krijg je ook een duo-pack reguliere Nest Cams. Wil je functies als gezichtsherkenning, dan heb je ook nog een abonnement nodig. Ditzelfde geldt als je beelden langer dan een dag wil opslaan. Dan is de Nest Cam IQ een dure optie, maar besluit je er toch voor te gaan, dan heb je een bijzonder goede en misschien wel de beste camera om alles in de gaten te houden!

+ Scherp beeld
+ Gezichtsherkenning werkt weg goed
+ Tracking met Supersight
+ Luxe afwerking en goede bouwkwaliteit

- Veel functies met abonnement
- Relatief duur

De Nest Cam IQ kopen kan voor 349 euro, bij onder andere Coolblue.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk