Nanoleaf Aurora review: slimme panelen zorgen voor sfeervolle verlichting

Nanoleaf Aurora review: slimme panelen zorgen voor sfeervolle verlichting

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Nanoleaf Aurora

Een aantal weken geleden kreeg ik de Nanoleaf Aurora Smarter Kit opgestuurd. Dit is het startpakket dat bestaat uit 9 driehoekige panelen met bijbehorende connectoren, een adapter, een controller, bevestigingstape en ac-adapter. Met dit pakket kun je zelf een lichtgevend kunstwerk bouwen op een van de muren in je huis. Een kunstwerk dat ook nog eens slim is. Mijn lichtgevende Pacman hangt inmiddels al een tijdje aan de muur en in deze review lees je mijn bevindingen.

Montage

Het in elkaar zetten van mijn kunstwerk heeft me in totaal een 1 uur gekost. Allereerst haal je alle onderdelen uit de doos en kies je uit een van de voorbeelden een constructie of je bedenkt er zelf een. Ik heb gekozen voor The Swanky Pacman. Daarna kun je met behulp van de YouTube-filmpjes op deze website aan de slag met de montage.

Nanoleaf Aurora - design inspirations

Er wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe de panelen aan elkaar gekoppeld moeten worden, hoe de set aangesloten wordt op je wifi-netwerk en hoe de koppeling met de bijbehorende app in zijn werk gaat. Alleen bij het bevestigen van de panelen ging ik de mist in. De gehele set met panelen is namelijk uitgeschakeld wanneer je hem aan de muur bevestigd met de bijgeleverde speciale tape. Toen Swanky Pacman eenmaal aan de muur hing, deed een derde van de panelen het niet. Deze moest ik dus weer loshalen om daarna de panelen met connectoren beter aan elkaar te laten aansluiten zodat de verbinding wel goed was. Tip: bij het ophangen van de panelen, de verlichting inschakelen. Zo zie je meteen of de gekoppelde panelen werken (of niet).

Ben je op een gegeven moment Swanky Pacman zat? Dan kun je de panelen weer losmaken met behulp van flosdraad en een verfkrabber. Met het flosdraad achter de panelen kun je voorzichtig de tape los wrikken en de panelen losmaken van de connector. Met de verfkrabber haal je de overgebleven lijmresten van de muur. Dit loshalen was natuurlijk een heikel punt, je wilt geen beschadigingen op de muur. Gelukkig werkt het flossen tussen de panelen net zo goed als tussen je tanden. Geen zichtbare plekjes op de muur dus.

Wanneer de slimme verlichting eenmaal hangt, is het wat mij betreft een genot om naar te kijken. De overgangen in kleuren zijn zeer geleidelijk en rustig voor de ogen en de verschillende kleuren die je eventueel per dagdeel kunt instellen, passen zeer goed bij de stemming of bezigheden van dat moment. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan zonlicht? Dan stel je een warm kleurenschema in met veel geel en oranje.

De panelen zouden ook als hoofdverlichting kunnen dienen, maar meer panelen (afhankelijk van de grootte van de ruimte) en volledige lichtsterkte van de panelen voor meer lichtopbrengst, zou ik dan wel adviseren. Maar in eerste instantie is Aurora bedoelt als sfeerverlichting en dat doen de panelen erg goed.

Nanoleaf Smarter Series - de app

De bijbehorende app Nanoleaf Smarter Series is niet vereist om de Nanoleaf-panelen op te laten lichten. Met de controller die onderaan de verlichting is bevestigd, kan de Aurora namelijk ook bediend worden. Hier zit een knop op voor het in- en uitschakelen van de verlichting en een knop voor het schakelen tussen verschillende kleurenschema's.

Door de Aurora te koppelen met de app, heb je meer mogelijkheden voor wat betreft kleurenschema's. Er zijn twee uitgebreide instructievideo's op de website met uitleg over hoe de Nanoleaf aan de app te koppelen en een uitleg van de app zelf. Het pairen van de Aurora met de app verloopt alleen niet zo soepel als de montage van de panelen. Een aantal keer werd het apparaat wel gevonden maar geen koppeling gemaakt. Een paar pogingen later werkte het wel, maar overigens alleen op een 2.4Ghz wifi-netwerk. Er is weinig tot geen ondersteuning voor 5Ghz-netwerken.

Bij het rondneuzen in de app loop je meteen tegen een aantal (Android)beperkingen aan. Zo werkt de terugknop niet in alle gevallen (app wordt afgesloten) en is de gebruiksinterface niet helemaal wat we gewend zijn van native Android-apps.

In de app kunnen meerdere kamers in huis met Aurora-verlichting aanmaakt worden. Het is dan mogelijk om de verschillende Aurora's in elke ruimte aan elkaar te koppelen zodat ze dezelfde kleuren tonen of de afzonderlijke Aurora's vanuit de app uitschakelen.

De app bevat een aantal kleurenschema's die meteen ingesteld kunnen worden maar je kunt ook je eigen schema aanmaken. Pacman wordt dan in de app getoond, waarna je de kleuren per paneel, de transitie, de helderheid, de snelheid kunt aanpassen, maar je begint met een 'Pallette'. Dit is een verzameling kleuren die je wilt gebruiken voor een kleurenschema voor Aurora. Er kan gekozen worden uit een palet van 16,7 miljoen kleuren. Dit aantal wordt in de toekomst uitgebreid naar 4 miljard kleuren.

Nanoleaf Smarter Series

IFTTT, Google Assistant en Alexa

De app bevat ook nog de mogelijkheid een kleurenschema op een ingestelde tijd in te schakelen. Dit kan per uur, per dag en per week. Helaas is er geen optie om de Aurora op een andere tijd weer automatisch uit te schakelen. Ook kan er niet per Aurora-set in afzonderlijke ruimtes in huis een tijdsschema worden ingesteld. Gemiste kans maar gelukkig is hier een oplossing voor: IFTTT.

Nanoleaf heeft namelijk een aantal handige applets voor IFTTT die meteen kunnen worden ingeschakeld. Zo kun je je Nanoleaf automatisch laten inschakelen of uitschakelen op een bepaalde dag of op werkdagen. Ook is er een applet om de verlichting als lichtalarm te laten fungeren (wake-up light) of een om de verlichting een bepaalde kleur te laten tonen als er een afspraak in Google Calendar of Office 365 bijna begint.

Ook is er een koppeling mogelijk tussen Nanoleaf en domoticasysteem SmartThings, de Nanoleaf schakelt dan bijvoorbeeld uit als je de kamer in loopt. Er zijn ook applets met koppelingen naar Weather Underground en Flic en speciaal voor kerstmis is er ook de 'Spread some holiday cheer'-applet. Uiteraard is het ook mogelijk om je eigen applets maken. Voor de Apple-gebruikers, Nanoleaf werkt ook met Apple HomeKit.

Nanoleaf werkt ook met Google Assistant zodat je de verlichting in of uit kunt schakelen met Google Assistant of een kleur kunt inspreken waarna de Aurora oplicht in die kleur. De eerder genoemde kleurenschema's werken niet met Google Assistant, maar wel weer in combinatie met IFTTT (zie deze applet) zodat je toch via een spraakopdracht het kleurenschema kunt veranderen. De verlichting werkt ook samen met de digitale assistent van Amazon, Alexa. Hiervoor heb je wel de Alexa-app van Amazon, een Amazon Echo, Echo Dot of Echo Show en de skill nodig.

Wat wel ontbreekt, is de mogelijkheid om de verlichting te laten reageren op muziek. Deze optie wordt in de herfst van dit jaar toegevoegd als extra module onder de naam Nanoleaf Aurora Rhythm.

Nanoleaf Aurora

Conclusie

Met de Nanoleaf Aurora kun je zelf uitgebreid aan de slag omdat de opbouw modulair is en dus op vele manieren aan de muur kan komen te hangen. Daarnaast kun je ze ook weer makkelijk losmaken om ze vervolgens op een andere manier/design aan de muur te hangen. Het resultaat is sfeervolle verlichting die aanpasbaar is aan het moment van de dag.

De montage is redelijk eenvoudig en de verlichting kan eenvoudig samenwerken met bestaande systemen en apps en digitale assistenten van derden. Dat is maar goed ook, de mogelijkheden in de eigen app zijn op dit gebied zeer beperkt. De app focust zich meer op kleurenschema's.

De panelen hebben een hoog 'hebben-gehalte' maar let wel: de Nanoleaf Aurora Smarter Kit met 9 panelen en accessoires kost € 209. Voor grotere kunstwerken aan de muur kun je extra panelen in Expension Packs kopen. Dit is een behoorlijk bedrag voor verlichting aan de muur en ik kan me voorstellen dat niet iedereen het ervoor over heeft. Het is aan een ieder zelf of hij of zij dit bedrag wil neerleggen voor deze panelen. Ikzelf zou het ervoor over hebben.

Positieve punten

+ Modulaire opbouw

+ Uitgebreid kleurenpallet om zelf kleurenschema's te maken

+ Samenwerking met IFTTT en digitale assistenten

Negatieve punten

- Aanschafprijs

- Bediening en uiterlijk van de app niet optimaal

Nanoleaf Aurora Smarter Kit  kopen

De Nanoleaf Aurora Smarter Kit kan voor € 209 worden aangeschaft bij Coolblue of Beaumotica. Een Expension Pack met 3 extra panelen kost € 74,95.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk