Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Motorola G8 Plus

Tot voorkort introduceerde Motorola eenmaal per jaar een nieuwe Motorola G-reeks. 2019 is voor Motorola het eerste jaar met twee Motorola G-toestelreeksen, met de G7 Power, G7 en G7 Plus eerder in het jaar, gevolgd door de Motorola G8 Plus richting het einde van 2019. Op de Motorola G8 Plus – die ik onder handen heb genomen voor mijn review – zijn weinig componenten aanwezig die afkomstig zijn van de G7-serie. Zowel de schermen als de cameramodules duiden op een nieuw familiegezicht, afkomstig van de One-reeks. Hoe differentieert Motorola zijn One en G-series?

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Motorola zet met de G8 Plus in op het midrange-segment; met een adviesprijs van 269 euro, ligt de prijs net iets lager dan die van de G7 Plus – die eerder dit jaar in de verkoop ging voor 299 euro. Intern bevat de G8 Plus een opvolger van de befaamde Snapdragon 660-chipset: de Snapdragon 665, met een snellere grafische processor en een zuiniger productieprocedé (11nm). Achterop bevat het toestel drie camera’s en voorop vinden we uiteraard één selfiecamera. Kan het toestel zich daarmee redden? Je leest het in mijn review, waar ik de afgelopen maand bloed, zweet en tranen in gestoken heb.

Specificaties

Afmetingen: 159.9 x 75.2 x 8.3 mm

Scherm: 6,3 inch Full HD+ (2.280 X 1.080) LCD-paneel

Processor: Qualcomm Snapdragon 665

RAM: 4 GB

Opslag: 64 GB

Selfiecamera: 25 MP met f/2.0

Hoofdcamera: 48 MP met f/1.7, 16 MP-groothoek met f/2.2, 5 MP-dieptesensor

Batterij: 4.000 mAh

Softwareversie: Android 9.0 Pie

Extra: Vingerafdrukscanner, dual-sim, microSD-uitbreiding

Behuizing en design

Soms word ik als een azijnpisser aangezien als het op design van telefoons aankomt. In het geval van de Motorola G8 Plus, is dat mogelijk wederom het geval. Telkens als ik de telefoon met mijn linkerhand beetpak, zitten mijn dikke vingers op de cameramodule van de telefoon. Elke keer als ik een foto maak, moet ik dus de cameramodule schoonmaken om mijn vette vingers van de lenzen af te halen. In de gevallen dat je snel een foto zou willen maken, bijvoorbeeld op school als er een specifieke dia voorbijkomt, is het vervelend als het beeld half wazig is vanwege mijn vette vingers. Ja, dat is nu eenmaal een probleem van vette vingers, maar het blijft desondanks ‘vervelend om mee om te gaan’.

Om nog bij de cameramodule te blijven: Motorola loopt vooruit op de grote modules die we in 2020 gaan zien, bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy A51. Het is nog geen vierkante module, in plaats daarvan verkiest Motorola een langwerpige cameramodule met drie sensoren, tezamen met een led-flitser. Wat mij betreft had het echt nog wel een stukje kleiner (en dunner) mogen zijn voor de drie sensoren die zich in de module bevinden. Het nadeel is bijvoorbeeld dat de G8 Plus behoorlijk op en neer beweegt als je de telefoon zonder hoesje gebruikt op een vlakke ondergrond. Er zit wel een hoesje in de doos, maar daar is alles mee gezegd: die is behoorlijk dus en voor betere bescherming zal je nog wel een hoesje moeten kopen.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Tot zover mijn geklaag over de cameramodule, ik ben namelijk zeer tevreden over de moeite die Motorola in de rest van het design heeft gestoken. Zo loopt de plastic achterkant afgerond door in de zijkanten, die eveneens van plastic zijn opgetrokken. Goedkoop voelt het niet aan; OPPO liet met zijn RX17 Neo al zien dat je prima een plastic behuizing kan gebruiken, zonder dat het goedkoop aanvoelt. Juist vanwege de dikte van de plastic achterkant, merk je niet dat Motorola plastic heeft gebruik voor het toestel. Daarnaast heb ik maar weinig krassen opgemerkt na afloop van de review.

Het mooiste deel van het design, zit hem toch in de speciale achterkant met een gradiënt patroon. Aan de onderkant heeft het toestel een lichte tint, terwijl Motorola voor de bovenkant een donkere tint heeft uitgekozen. Houd je het toestel in het licht, dan zie je duidelijk het kleurverloop van de G8 Plus. Tegenwoordig niet eens zo heel speciaal meer, maar toch ziet het er goed uit op een toestel van 269 euro. Mijn reviewexemplaar is voorzien van de rode kleuraccenten, maar er is ook nog een ‘dark blue’-variant, die eveneens voorzien is van een gradiënt patroon. Voor de zijkanten van de telefoon, heeft Motorola de donkere tint doorgetrokken: het is niet al te bijzonder, maar het ziet er simpelweg heel erg goed uit.

Onderop de telefoon vinden we een speaker, gevolgd door de usb-c-poort en de microfoon van de G8 Plus. Bovenop vinden we de zeer welkome audiopoort en nog een microfoon, ten slotte zijn er natuurlijk de knoppen die op de zijkant van het toestel zijn geplaatst. Alle knoppen geven afdoende feedback, zodat je zeker weet dat je ze in hebt gedrukt. Over het geheel, vind ik de Motorola G8 Plus echt een toestel dat zich kan meten met de concurrentie en er met sommige aspecten zelfs nog een schepje bovenop doet. Met een hoesje erbij, verdwijnen zorgen over de plastic behuizing als sneeuw voor de zon.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het 6,3-inch scherm van de Motorola G8 Plus heeft een resolutie van 2.280 x 1.080 (Full HD+). Aan de onder- en bovenkant zitten relatief dunne schermranden, gelet op de schermranden die je op veel midrange-smartphones tegenkomt. Aan de onderkant zijn de randen net iets dikker dan aan de bovenkant – daar heeft Motorola een relatief kleine notch ingezet om de camera te herbergen. Zelfs al ben ik (zo goed als) randloze schermen gewend op toestellen zoals de OnePlus 7(T) Pro, het is mij tijdens de testperiode nooit negatief opgevallen. Het kleinere 6,3-inch scherm van de Moto G8 Plus, is mij juist heel erg goed bevallen – er zijn wel een paar kleine op- en aanmerkingen te benoemen.

Onder andere betreffende de maximale helderheid van het scherm. Voor de duistere herfstdagen, is er weinig om je zorgen te maken. Met de ’zomerzon’, valt de helderheid van het gekozen scherm toch wat tegen. Het is daardoor soms wat moeilijk om het scherm goed af te lezen in een heldere omgeving. Over duisternis gesproken; voor de avonduren heeft de G8 Plus het perfecte scherm. Je kan uiteraard een nachtmodus instellen om het scherm geelachtig te maken, maar het scherm gaat ook behoorlijk dim. Niet zo dim als duurdere midrange- en high-end telefoons, maar het voldoet voor de late avonduurtjes (of vroege ochtenduurtjes) als je nog in bed blijft- of net in bed gaat liggen.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Over de kleuren van het scherm valt nog wat te discussiëren; gelukkig zijn er drie modi om uit te kiezen via het instellingen-menu. Vanuit de doos staat de telefoon op het verzadigde profiel, wat er soms net iets té contrastrijk uitziet. Een handmatige slider om de kleuren naar wens in te stellen is er (nog) niet. Voor de alledaagse gebruiker ziet het scherm er prima uit; let er wel op dat het om een LCD-paneel gaat. Daardoor ziet zwart er meer uit als donkergrijs; dat ligt niet per se aan de G8 Plus, maar is een bijkomstigheid van een LCD-scherm. Gelukkig is het scherm wel gelijkmatig verlicht, zo blijkt uit mijn praktijktesten. Enkel de randen vertonen donkere plekken als je het scherm vanaf een specifieke hoek bekijkt.

Het 6,3-inch scherm op de Motorola G8 Plus is niet het beste scherm van de planeet, maar ook zeker niet het slechtste scherm. Voor het prijspunt van de Moto G8 Plus, liggen de verwachtingen net iets lager dan bij toestellen zoals de Nokia 7.2, die een net iets beter scherm wist te presteren – of zelfs de Xiaomi Mi 9T Pro, met zijn AMOLED-scherm en ingebouwde vingerafdrukscanner. Zoals we van Motorola-telefoons gewend zijn, is het erg makkelijk om notificaties te bekijken als het scherm nog uitstaat. Met Peek Display, zie je de binnengekomen notificaties door over het scherm te zwaaien met je hand. Vervolgens kan je een icoontje ingedrukt houden en beantwoorden mits de app daar ondersteuning voor biedt.

Prestaties

Gezien de Motorola G8 Plus een midrange-telefoon is, moet ik mij altijd weer even inhouden. Als je eenmaal een high-end telefoon gebruikt en daarna terugschakelt naar een midrange-variant, dan is het altijd even wennen geblazen. Toch is de Motorola G8 Plus niet eens zo ‘budget’ als je in eerste instantie zou verwachten. Intern maakt Motorola immers gebruik van een Qualcomm Snapdragon 665-chipset: de opvolger van de welbekende Snapdragon 660. Zoals we in de benchmarks zullen zien, is daar in principe niks mis mee. Naast de Snapdragon 665-chipset, zit er 4 GB RAM in de G8 Plus tezamen met 64 GB-opslaggeheugen. Het geheugen is zoals we zullen zien, niet zo heel erg snel.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Toch voelt het toestel in de praktijk erg vlotjes aan. Bij alledaagse taken duurt het soms wel even voor een webpagina geladen is, maar dat hoort nu eenmaal bij een telefoon van net onder de 270 euro. Vooral bij het laden binnen de Facebook-app, heeft de telefoon er soms wat moeite mee. Veel andere apps hebben daar geen last van – zelfs al duurt het laden altijd wel een paar seconde langer dan bij de ‘duurste’ high-end telefoons. Wat bij de algehele ervaring helpt is dat de software zonder veel ongewenste applicaties wordt geleverd – of een schil, zoals we zien bij veel telefoons van de Chinese fabrikanten zoals Huawei, OPPO en Xiaomi.

Kijken we naar de benchmarkresultaten van de Motorola G8 Plus, dan zien we zeer respectabele scores van de midrange chipset. In een directe strijd met de Nokia 7.2, weet de goedkopere G8 Plus zelfs de winst te behalen. Een derde speler in de vergelijking is de Honor 20 Lite, een toestel dat begin 2019 op de markt kwam. Sindsdien is er veel voortuitgang geboekt en dat zie je ook wel aan de resultaten van de benchmarks. Voornamelijk bij de gaming benchmarks neemt de Nokia 7.2 de leiding – daar staat het zelfs op de eerste plaats. Als we op basis van de benchmarks een winnaar uit de bus mogen trekken, dan komt de Motorola G8 Plus over het algemeen als beste uit onze testen.

Voor de lage adviesprijs van het toestel, is dat een behoorlijke overwinning. Meestal zie je dat bij de midrange telefoons is bespaard op de interne hardware, maar de G8 Plus is een goed voorbeeld van hoe je hardware kan ontwikkelen om de concurrentie omver te gooien. Leg je de toestellen op een tafel naast elkaar neer, dan zullen de verschillen echter klein zijn. Op alle toestellen kan je prima de meest gangbare games spelen en van alledaagse taken zal de G8 Plus ook niet opkijken. Als de G8 Plus een persoon zou zijn, dan is het de perfecte allemansvriend. In ieder geval als het op prestaties aankomt: hij excelleert niet in de prestaties, maar weet voldoende prestaties te bieden om iedereen tevreden te houden.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Accuduur

Een kleine accu is niet meer van deze tijd: dat begrijpt Motorola heel erg goed. Begin 2019, toen het de G7 Plus op de markt bracht, zat daar nog een kleine 3.000 mAh-batterij in. In minder dan één jaar tijd is de batterijcapaciteit met 1.000 mAh gegroeid naar zo’n 4.000 mAh. Bij onze review van de G7 Plus, kwam naar voren dat de batterij van het toestel met gemak een dag mee kon gaan: bij bedtijd was er vaak nog zo’n 20 procent over. Het is natuurlijk maar de vraag of Motorola de batterijduur kan evenaren met een krachtigere chipset en een (iets) groter scherm. Toch zou het maar raar zijn als Motorola de batterijduur zou hebben verslechterd: dat is gelukkig (ook) helemaal niet het geval.

Hoe ziet mijn dag er eigenlijk uit? Laat het mij uitschrijven: meestal start mijn dag zo rond 6:00 uur als de eerste wekker gaat en ik de telefoon van de lader haal. Vervolgens begin ik met het bekijken van de YouTube-video's van de nacht die ik heb gemist. Eenmaal als ik alles heb bijgewerkt en bekeken, is het tijd om uit bed te gaan. Als het weer meezit probeer ik dan nog een rondje hard te lopen met de telefoon als ‘muziekpartner’. In de avond, na werk of school, ga ik vaak verder met social media en breng ik de nodige uurtjes door op Instagram, YouTube – oh, en ik maak ook nog wel eens foto’s.

Bij dagelijks gebruik kom ik met de Motorola G8 met gemak de dag door: als ik naar bed ga zo rond 23:30, zit er meestal nog 20 tot 30 procent van de capaciteit in de batterij. Ter vergelijking: veel van de andere (high-end) telefoons die ik dagelijks gebruik, halen met moeite het einde van de dag. Als ik een dag rustiger aan zou doen, dan eindig ik de dag soms met 40 tot 50 procent van de capaciteit waar je mogelijk zelfs een deel van de volgende dag mee zou kunnen halen. Opvallend is dat de G8 Plus in standby niet zo zuinig om lijkt te springen met de batterij: daar heb ik bij andere telefoons met dezelfde apps geen last van gehad.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Als de batterij eenmaal is geleegd, dan mag je hem weer gaan opladen. Motorola levert een blokje mee die tot maximaal 15W kan opladen. Verrassend, gezien de G7 Plus nog een oplaadblokje van 27W in de doos meegeleverd kreeg. Mogelijk heeft het te maken met de lagere adviesprijs van de G8 Plus: maar zelfs dan blijft het een beslissing die wij zelf nooit hadden genomen. Als de telefoon in de nacht aan de oplader ligt, vormt het geen (enkel) probleem. Moet je de telefoon overdag nog wat bijladen, dan gaat het plots een stuk minder snel. Een saillant detail: de G8 Plus biedt ondersteuning voor USB-PD (Power Delivery), en vereist dus niet het Motorola-oplaadblokje om met 15W te laden.

Schermontgrendeling

Motorola biedt onder andere gezichtsherkenning aan op de G8 Plus. Het gaat wederom om een 2D-variant van gezichtsherkenning, waarbij een 2D-foto gebruikt wordt om je gezicht te herkennen. Het is daardoor een relatief onveilige manier om de telefoon te ontgrendelen, in theorie kan iemand de telefoon ontgrendelen met een foto van je hoofd. Het instellen van gezichtsherkenning is makkelijk en vereist slechts dat je gezicht een paar seconde in beeld is. Het ontgrendelen van de telefoon als je ogen gesloten zijn, is niet mogelijk. Mocht je gezichtsherkenning inschakelen, zorg er dan voor dat je zelf nog moet vegen op het ontgrendelingsscherm – anders is je G8 Plus namelijk direct ontgrendeld.

Bij voorkeur gebruik je echter de vingerafdrukscanner die zich achterop de telefoon bevindt. Het is een scanner die razendsnel werkt: geen geklaag. Het instellen van de vingerafdruk duurt net iets langer dan bij gezichtsherkenning, maar het biedt wel een hoop meer zekerheden als het aankomt op beveiliging. Een vingerafdrukscanner – zeker het soort vingerafdrukscanner van de Motorola G8 Plus – is erg moeilijk om te misbruiken. Een leuke bijkomstigheid van de vingerafdrukscanner is dat je naar beneden kan vegen over de scanner om het notificatiepaneel te openen. Zo voorkom je dat je een klamme hand krijgt van de sport die het tegenwoordig is om de bovenkant van het scherm te bereiken.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Geluid

Als ik zie staan dat producten beschikt over ‘Dolby Atmos-speakers beginnen mijn oren te klapperen. Er bestaat immers niet zoiets als een ‘Dolby Atmos’-speaker: wel zijn er speakers die getuned zijn voor Dolby Atmos-weergave. Dat is precies het geval met de speakers op de Motorola G8 Plus – de twee bedrijven zijn de samenwerking aangegaan en hebben een sausje gegooid over de speakers van de G8. Meerdere inderdaad, want de telefoon beschikt over stereo-geluid; waarbij ik direct op zal merken dat de speaker onderop aanzienlijk luider is dan de speaker bovenop. Een echte stereo-ervaring, zal helaas nog moeten uitblijven op midrange-telefoons.

Toch is het beter dan de enkele speaker op veel midrange-telefoons, dus het voegt zeker waarde toe aan de G8 Plus. Het geluid zelf is wederom beter dan met enkele speakers, maar het klinkt wat mij betreft nogal ‘saai’. Bass is soms ver te zoeken bij de speakers en ook instrumenten blijven vaak op de achtergrond. Als je van tijd tot tijd een video bekijkt, zal de speaker echter prima voldoen. Je hebt ook nog eens als voordeel dat er nog een 3.5 mm-audiopoort aanwezig is op de telefoon. Mocht je een paar oortjes met zo’n aansluiting hebben liggen, dan is het fijn om te weten dat er nog een (relatief betaalbare) telefoon is die er ondersteuning voor biedt.

Het geluid van de 3.5 mm-audiopoort is prima, maar zal audiofielen niet overrompelen. Niet zo gek ook als je 269 euro neertikt voor een telefoon – dan mag je al blij zijn dat ze de audiopoort niet uit de telefoon halen om kosten te besparen. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de poort bovenop de telefoon. Als je dan door de regen fietst zonder een kabel in de poort, bestaat de kans dat er regen in komt en de telefoon beschadigd. Dat is en blijft echter een persoonlijke kwestie, waar ik verder niet over zal (door)zagen. Als het op geluid aankomt presteert de G8 Plus prima: ik ben blij verrast door de stereo-speakers: prima prestatie, Motorola!

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Camera

Foto’s

Op de achterkant van de Motorola G8 Plus zitten drie camera’s: een 48 MP-hoofdcamera, tezamen met de 16 MP-sensor met groothoeklens en de 5 MP-dieptesensor. Fijn, zou je denken: dan kan ik ook foto’s maken met de groothoeksensor. Dat is helaas niet het geval – Motorola heeft er immers voor gekozen om de actiecamera uit de Motorola One Action over te zetten op de Motorola G8 Plus. In plaats van een ‘standaard sensor’, heeft Motorola de sensor gedraaid in de behuizing zitten. Door de gedraaide sensor kan je horizontale video’s maken terwijl je de telefoon verticaal vast blijft houden.

Daardoor blijft er in werkelijkheid slechts één sensor over om foto’s mee te maken, de 48 MP-sensor met ‘quad-bayer pixels’. Klinkt heel technisch en dat is eigenlijk ook wel zo, maar gelukkig kan je het relatief simpel uitleggen. Alle 48 megapixels worden normaliter gebruikt om één foto te maken. In het geval van de Motorola G8 Plus – en zowat elke andere telefoon met een 48 MP-sensor – wordt het aantal megapixels door vieren gedeeld. Maak je foto’s in een 4:3-verhouding, dan krijgen ze een resolutie van 12 MP. In essentie worden er in de foto’s vier pixels gekoppeld tot één pixel. Daarmee zou het mogelijk zijn om meer licht op te vangen en foto’s te maken die (nog) meer details bevatten.

Tot zover de details over de gebruikte camerasensoren: wat je zou willen weten, is of de foto’s van de G8 Plus aan de maatstaaf voldoet. Een vergelijking met een high-end telefoon is natuurlijk wat lastig te maken met de prijs van 269 euro, die de G8 Plus in de winkel mag kosten. Foto’s die de G8 Plus overdag kan maken zijn prima: kiekjes voor social media zijn prima te maken met de telefoon. Wat wel opvalt is dat het dynamisch bereik van de G8 Plus niet geweldig is. In veel foto’s die je met de G8 Plus zal maken is de lucht compleet opgeblazen. Tegelijkertijd, als je ‘op de lucht focust’ is het voorwerp dat niet in focus is vaak veel te donker – een gulde middenweg is er niet echt voor de G8.

Foto’s die je in de avond maakt zijn duidelijk van een lagere kwaliteit. Foto’s bevatten weinig details en zijn daardoor simpelweg niet heel erg goed. Zelfs de foto’s die je maakt met de nachtmodus van de G8 Plus, zijn niet enorm bruikbaar. Motorola past immers een langere sluitertijd toe op een sensor zonder optische beeldstabilisatie – enige vorm van beweging is dus funest voor de foto’s. Om de selfiecamera niet over te slaan: de foto’s van de 25 MP-sensor zien er prima uit, maar vertonen precies dezelfde problemen met het dynamische bereik. Alle foto’s van de selfiecamera hebben een compleet witte achtergrond, omdat de sensor het dynamische bereik van niet juist kan afstellen.

Video’s

Video’s van de Motorola G8 Plus worden gemaakt met een 48 MP-sensor in de ‘standaard’ video-modus en met de 16 MP-sensor als je de speciale actiemodus inschakelt. Dat maakt de G8 Plus immers zo speciaal: de gedraaide 16 MP-sensor waarmee je horizontale video’s kan maken zodra je de telefoon verticaal vasthoudt. Video’s van de Motorola G8 Plus zien er prima uit, maar bieden net zoals bij de foto’s van de G8 Plus geen spectaculair dynamisch bereik. Daarnaast lijkt de G8 Plus in sommige gevallen moeite te hebben met het behouden van de focus, wat duidelijk te zien is aan de meerdere focuspogingen bij het (sneller) bewegen van de telefoon. Over de Action-modus kan ik alleen maar positief zijn: niet alleen is de stabilisatie geweldig, het focussen gaat ook net iets beter.

Camera-app

Over de camera-app van de Motorola G8 Plus kan ik kort maar krachtig zijn: het werkt gewoon niet zo heel erg handig. Er zijn enorm veel knoppen die niet allemaal even handig zijn in gebruik, of niet op de handigste plek staan. Zo kan je bijvoorbeeld de handmatige modus inschakelen, maar die knop zit weer aan de bovenkant van het scherm. Gebruik je de telefoon dus in portretmodus, dan moet je de telefoon behoorlijk balanceren om de modus in te schakelen. Daarnaast kost het veel tijd om te wisselen tussen de video en foto-modus: hoe vloeiend de animatie ook is, het hoeft toch niet zo lang te duren om naar een andere modus toe te wisselen?

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Wel handig is dat je door omhoog te swipen op het scherm, in en uit kan zoomen. Verder geeft de app advies bij het maken van foto’s. In de late avonduurtjes zie je bijvoorbeeld een melding die de suggestie geeft om ‘over (te, red.) schakelen naar Nachtzicht’. Standaard functionaliteiten zoals de gespiegelde selfie en HDR zijn natuurlijk ook aanwezig op de G8 Plus. Soms heb ik wel het gevoel dat er iets te veel instellingen aanwezig zijn op de telefoon. Het zou makkelijk moeten zijn om de camera te gebruiken als je er weinig kennis van hebt. Het zou de camera-app niet misstaan als Motorola de instellingen wat inkort tot het broodnodige, zoals de resoluties van de camera’s. Hoe fijn alles ook is.

Software

Software van de Motorola G8 Plus is precies zoals je zou verwachten: het gaat hier om een zo goed als schone versie van Android 9.0 Pie. Vanuit de doos krijg je slechts vijf applicaties van Motorola op de telefoon, waaronder de camera-app en de applicatie om de FM-radio functionaliteit van de G8 Plus te benutten. Daarnaast vinden we de welbekende Moto-app, om de verschillende gebaren te bedienen: de Moto Acties. Een daarvan is ‘Licht aan’, waarvoor je twee keer een hakkende beweging moet maken om de zaklamp op de telefoon in te schakelen. Daarnaast kan je twee keer achter elkaar met je pols draaien om de camera-app snel te openen.

Ook de 1-knopsnavigatie van de Motorola G8 Plus valt binnen de Moto Acties; vermoedelijk nemen we vanaf Android 10 afscheid van Motorola’s eigen navigatiemethode. Eigenlijk een onmisbare app, al had Motorola deze functies best in het instellingen-menu kunnen plaatsen. Hetzelfde geldt voor de Dolby Atmos-app, waarmee je verschillende geluidsinstellingen kan beheren. Ten slotte vinden we nog de Hulp-applicatie van Motorola. Daarin kan je met vragen terecht over je telefoon en direct contact opnemen met de support van Motorola. Het zijn gelukkig maar weinig apps, en als ze je irriteren: ze zijn allemaal door de gebruiker uit te schakelen.

Juist omdat de software van Motorola zo gepolijst is, valt er eigenlijk maar weinig te melden. Alles zit prima in elkaar en ik heb weinig softwareproblemen opgemerkt. Wat ook fijn is van een schone versie van Android? Dat Googles Digitaal Welzijn-app aanwezig is. Daarmee blijf je te allen tijde up-to-date over het smartphonegebruik van jezelf (of dat van je kinderen). Als de Motorola G8 Plus op termijn Android 10 krijgt, dan is het helemaal bij met de donkere thema’s. Het bedrijf biedt hier wat we gewend zijn van het merk: Moto op zijn best. Software, met uitzondering van de updates, is wat ze goed uit weten te werken – daar koop je een Moto voor.

Updatebeleid

In tegenstelling tot veel nieuwe Motorola-telefoons, valt de G8 niet in het Android One-programma. Het verliest daarmee ook het voorrecht op drie jaar aan beveiligingspatches en minimaal twee grote Android-upgrades. Eigenaren van de Motorola G8 Plus moeten het stellen met twee jaar wat betreft beveiligingspatches en één grote Android-upgrade. In vergelijking met de Android One-toestellen is dat behoorlijk karig – tel daar nog bij op dat de G8 Plus de ‘aanvoerder’ is van Motorola’s originele midrange G-lijn en je hebt de poppen aan het dansen. Daarnaast loopt het behoorlijk achter op de beveiligingsupdates van het toestel.

Ten tijde van de publicatie van de review, draait het toestel immers met de beveiligingspatches van september 2019: ten tijde van de lancering, liepen de beveiligingspatches al bijna twee maanden achter. Daarnaast draait de Motorola G8 Plus op Android 9.0 Pie, waardoor het toestel kort na zijn lancering zal stranden op Android 10 – waarom Motorola geen Android 10 uit de doos levert, is de grote vraag. Ben je niet veel updates gewend, dan zal je weinig problemen ervaring met het beleid van Motorola. In het complete plaatje, valt de software-ervaring op de G8 Plus echter wel wat tegen.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Conclusie

Toen ik de Motorola G8 Plus voor het eerst in handen kreeg, wist ik niet of de telefoon zou voldoen aan mijn verwachtingen. Het bedrijf heeft hoge ogen gegooid met zijn Motorola One-reeks, maar de G-serie lijkt daardoor het ondergeschoven kindje te worden. Is de gedachte van het ondergeschoven kindje bevestigd tijdens mijn reviewperiode? Eigenlijk helemaal niet. Motorola heeft een telefoon in de stijgers gezet die voor iedereen moet voldoen. Het design van de G8 Plus is wel wat onhandig en een doekje meenemen om de camera’s schoon te maken is geen overbodige luxe. Hoe zit het met de plastic achterkant? Ook die voelt erg stevig aan, maar vangt wel veel en snel vingerafdrukken op.

Bij de prestaties en de accuduur van de Motorola G8 Plus werd ik overdonderd. Het is duidelijk een midrange telefoon, en wat voor een. Voor een prijs van 269 euro zou ik nergens over mogen klagen. Met de batterij haal je makkelijk het einde van de dag en als je nog net iets meer moeite doet kan je de volgende dag ook nog op dezelfde batterijlading de dag voortzetten. Om terug te komen op de prestaties van de G8 Plus: die zijn simpelweg erg goed. Elke game die ik heb gespeeld op de G8 Plus, voelde gewoon vloeiend aan. Uiteraard zijn de zwaardere titels niet geschikt voor een toestel zoals de G8 Plus, maar de meeste (alledaagse) games voeren hun werk zonder veel haperingen uit.

Motorola G8 Plus review: de allemansvriend met veel camera’s

Over de camera’s ben ik weer iets minder te spreken, maar dat is een kwaaltje waar veel midrange-toestellen last van hebben. Begrijp mij niet verkeerd: foto’s zijn prima geschikt voor het kiekje dat op social media terechtkomt. Voor in een fotoboek: nee, dat zeker niet. Voornamelijk het dynamische bereik van de G8 Plus schiet tekort, waardoor luchten compleet opgeblazen worden. In video’s zie ik dezelfde ‘fouten’ terug, tezamen met een soms ietwat moeizame focus. Een leuke toevoeging is de Action-modus van de camera’s van de G8 Plus. Daarmee kan je landscape-video's maken terwijl je de camera in portretmodus in je handen houdt. Het nadeel is dat de groothoeklens daardoor niet te gebruiken is in de fotografie-modus.

Dan is de tijd aangebroken dat we de conclusie op papier zetten. Na een lange testperiode durf ik te stellen dat het toestel een echte aanrader is voor de kopers die momenteel op zoek zijn naar een midrange-telefoon voor tussen de 250 tot 300 euro. Is er dan totaal geen nadeel? Helaas, die is er wel: de software van de G8 Plus mag dan wel erg schoon zijn – softwareupdates zijn erg sporadisch. Zo draait de G8 Plus op het moment van schrijven nog op de september beveiligingspatches. Dat is simpelweg niet acceptabel. Desondanks krijgt het toestel mijn aankoopadvies: zelfs zonder de snelle updates kan er eigenlijk maar weinig foutlopen na het aanschaffen van de Motorola G8 Plus.

Positieve punten

+ Batterij gaat lang mee

+ Beter dan verwachte prestaties

+ Stereo-speakers zijn een pré

+ Action-camera is een leuke extra

Negatieve punten

- Kwaliteit van de camera’s valt tegen

- Plastic achterkant is een vingerafdrukmagneet

- Helderheid 6,3-inch LCD-scherm ligt relatief laag

Motorola G8 Plus kopen

De Motorola Moto G8 Plus is verkrijgbaar in de kleuren Cosmic Blue en Crystal Pink voor 269 euro. Je vindt de telefoon onder andere bij Coolblue, MediaMarkt, Belsimpel en Bol.com.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=7394]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk