Review Moto G 3rd gen (2015): stop maar met zoeken, hallo Moto

Review Moto G 3rd gen (2015): stop maar met zoeken, hallo Moto

Moto G

De Moto G-lijn werd gestart door in 2013 de Moto G uit te geven, terwijl een jaar later een vernieuwde Moto G werd uitgegeven. Ten opzichte van het model ervoor werd onder andere de schermdiagonaal vergroot van 4,5 inch naar 5 inch. Daarnaast zagen we een microSD-kaartslot verschijnen en al met al werden deze upgrades met veel lof ontvangen. De derde generatie Moto G bevat ook een 5 inch scherm en heeft ook een microSD-kaartslot. Wel is de resolutie van de camera op de achterkant nu 13 megapixels in plaats van 8 megapixels en standaard bevat het toestel ook 4G-mogelijkheden, wat bij de vorige Moto G's niet gelijk het geval was.

De rest van de specificaties van het model wat wij getest hebben bestaat uit de Snapdragon 410-chipset van Qualcomm, een quadcore-variant met een maximale kloksnelheid van 1,2GHz en 1GB werkgeheugen. Er is 8GB intern geheugen aanwezig en het scherm heeft een HD-resolutie van 1280x720 pixels. De camera die we aan de voorkant vinden is een 5 megapixel-exemplaar en het toestel bevat een 2470mAh-accu.

Motorola Moto G 3rd generation
De Moto G 3rd gen weegt 155 gram, meet 142,1 x 72,4 x 11,6mm en wordt uitgeleverd met Android 5.1.1 Lollipop. Bluetooth, WiFi, GPS en LTE zijn ook in het toestel aanwezig. Het toestel biedt ten opzichte van zijn voorgangers ook nog bescherming tegen stof en water en kan hierdoor 30 minuten lang 1 meter onder water worden gehouden. Er zijn slechts enkele Motorola-applicaties op het toestel voorgeïnstalleerd, maar voor de rest draait het toestel op stock Android.

De Moto G 3rd generation is te verkrijgen in het wit en zwart, maar losse achterkantjes zijn te verkrijgen in verschillende kleuren voor het bedrag van € 12,99 per stuk. Een versie met 2GB werkgeheugen en 16GB opslaggeheugen moet later op de markt verschijnen en gaat 'maximaal 50 euro meer kosten', aldus Motorola Nederland. Het 8GB-model heeft trouwens zo'n 4,5GB over voor de eindgebruiker, de rest wordt opgeslokt door het Android-besturingssysteem en de applicaties.

Eerste indrukken

Op dinsdag 28 juli werd de Moto G gepresenteerd, waarbij Androidworld aanwezig was en die avond hebben we ook een preview online gezet met onze eerste indrukken van het toestel. Het toestel is zoals daarin ook beschreven prima afgewerkt, waarbij de witte Motorola mij persoonlijk iets meer kon bekoren. De accu is afgeschermd en ook zijn er enkele maatregelen getroffen om het toestel waterdicht te kunnen maken.

Aan de binnenkant van de cover zijn extra uitstulpingen aangebracht om onder andere het slot voor de SIMkaart en de microSD-kaart af te sluiten. Op de voorkant is de naam van Motorola niet te zien en op de achterkant zien we alleen een klein logo van de fabrikant. Voor de rest is de module op de achterkant waarin de camera en de dubbele flitser zijn geimplementeerd voorzien van een laagje zilver plastic wat ervoor moet zorgen dat er een metalen look te zien is.

Aan de bovenkant is de 3,5mm-poort te vinden in het midden van het toestel en ook vinden we daar een microfoon. De linkerkant van het toestel is vrij van poorten en knoppen en aan de rechterkant zien we een losse powerbutton en de volumeknop. De powerknop heeft een heel licht relief net zoals de verwijderbare covers, terwijl de volumeknop dat niet heeft. Bij het witte toestel zijn deze knoppen in het zilver uitgevoerd wat mooi past bij de zilveren rand en de zilverkleurige module op de achterkant van het toestel. Aan de onderkant vinden we tenslotte nog de microUSB-poort om het toestel op te laden en data te synchroniseren.

Het valt op dat de speakergrills aan de voorkant erg diep lijken te zijn, maar hier is wel een membraan in geplaatst, waarschijnlijk om de waterdichtheid te kunnen waarborgen. Het doosje waarin het toestel wordt geleverd is anders dan de vorige generatie Moto G's en in plaats van rechthoekig en redelijk hoog is het nu een doosje wat iets platter en vierkanter is. Ook bij deze Moto G wordt geen oplader geleverd, maar alleen een microUSB-kabel en natuurlijk een beknopte handleiding. Scheelt weer iets in de productiekosten en persoonlijk vind ik dat Motorola helemaal gelijk heeft, omdat iedereen tegenwoordig toch wel verschillende laders thuis heeft liggen van andere smartphones of apparatuur.

Software

Over de software kunnen we weer kort zijn, die is namelijk meer dan prima. Motorola levert zijn toestellen uit met stock Android, waarbij slechts enkele Motorola-applicaties zijn pre-installed en ook bij de Moto G 3rd gen is dat het geval. De software is gebaseerd op Android 5.1.1 Lollipop en de Moto-apps die we op het toestel vinden zijn; Motorola Assist, Motorola Migrate en ook is er een help-app geïnstalleerd.

Met assist kun je snel allerlei instellingen regelen, waarbij er wordt ingegaan op drie gebieden; assistentie, acties of display. Bij de eerste categorie kun je denken aan het instellen van bepaalde tijden waarop je ligt te slapen en waarvoor je dan notificaties in- of juist uit kunt schakelen op een bepaalde tijd of kunt kiezen wat er moet gebeuren met het scherm. Bij acties kun je instellen of je de camera of zaklamp snel wilt opstarten door een bepaalde beweging te maken. De camera snel openen (als het toestel uitstaat) kan door twee keer te draaien met de pols terwijl je de zaklamp opstart door te schudden met het toestel, maar dat werkt weer alleen als het scherm aanstaat. Motorola Migrate spreekt voor zich, hiermee kun je content, instellingen en onder andere contacten overzetten naar je nieuwe Moto G. Motorola Help kun je zien als digitale handleiding van het toestel, waarin je van alles kunt leren over de Moto G en hoe Motorola-smartphones werken.

Natuurlijk zijn er ook verschillende Google-apps op het toestel te vinden en heeft Motorola zijn persoonlijke stempel gedrukt op bijvoorbeeld de galerij-applicatie. Al met al fijn om mee te werken, alhoewel ik ook niet heel veel hekel heb aan skins van fabrikanten zoals die van HTC, Sony of LG. Ook noemenswaardig is de aanwezigheid van de FM-radio

Hardware

Er is op dit toestel één speaker te vinden, jammer wat mij betreft en had er dan ook graag twee gezien. Het geluid klinkt goed, maar verwacht geen Boomsound-kwaliteit. Na ondergedompeld te zijn onder water kan het ook even duren, voordat de speaker weer volledig werkt, even rekening mee houden dus. Ook is een notificatieledje niet meer aanwezig en dat vind ik gewoonweg jammer. Bij de vorige generatie was deze al niet goed bruikbaar en gaf alleen wit licht, maar daarbij kon je tenminste nog in één oogopslag zien dat je een berichtje of gemiste oproep had. Wat mij betreft mag Motorola nog steeds een deal sluiten met een fabrikant van RGB-ledjes en ik denk dat er veel mensen net zo over denken. Wel een pluspuntje voor 'Moto Display', waarmee je snel kunt zien of je notificaties hebt door het toestel even op te pakken. Als het toestel dat detecteert gaat het scherm aan, zie je de tijd en eventuele notificaties van bijvoorbeeld gemiste oproepen, sms'jes, HangOuts-berichten of natuurlijk onze Androidworld-reader.

Soms viel het me op dat ik wat blauw licht zag als ik tussen de knoppen aan de rechterkant van het toestel en de behuizing als het display aanstond, maar storend was dit niet. De achterkant is gemaakt van polycarbonaat, een stevig soort plastic, en bevat een reliëf, maar toch voelt het toestel wat glad aan in de hand, terwijl dat bij de Moto G 2014 toch iets minder leek. Deze covertjes zijn in verschillende kleuren te koop voor het bedrag van € 12,99, zodat je jouw witte of zwarte toestel nog kunt voorzien van een leuke persoonlijke touch.

Motorola Moto G 3rd generation - waterdichtheid
Het TFT-scherm is dus weer 5 inch groot en heeft een resolutie van 1280x720 pixels wat neerkomt op een PPI van 293 en dat is wat mij betreft prima voor een toestel in deze prijsklasse. Pixels zijn te zien, maar alleen als je het scherm een paar centimeter voor je ogen houdt. Natuurlijk afgelopen week ook paar belletjes gemaakt met de Moto G en ook daarop is niks aan te merken, zoals je mag verwachten van een telefoon.

De processor is de Snapdragon 410 van Qualcomm met vier rekenkernen die geklokt zijn op maximaal 1,2GHz. In de door ons geteste variant is dus 1GB werkgeheugen aanwezig, maar alhoewel deze hardware je op papier misschien niet gelijk in de lucht zal doen springen zijn de prestaties meer dan prima. Ondertussen zijn er de afgelopen dagen toch wel weer tientallen applicaties en enkele games op het toestel geïnstalleerd, maar het toestel trok dat allemaal prima. Zware 3D-games vereisen ook veel kracht van de videochip en daar blinkt het toestel niet in uit, maar al met al is het een prima allrounder op het gebied van games.

Enkele gedraaide benchmarks van 3D Mark, AnTuTu en Quadrant geven onderstaande resultaten:
Motorola Moto G 3rd gen - benchmarks

Accu

De Moto G-serie staat bekend om hun prima accuduur en ook bij deze Moto G is dat het geval. De accucapaciteit bedraagt 2470mAh en dat is maar liefst 400mAh dan de twee vorige Moto G's. Motorola belooft een 'volle dag met zwaar gebruik' en dat is inderdaad redelijk makkelijk te halen. Met een toestel wat was verbonden via WiFi of LTE, waarbij constant de Hangouts- en WhatsApp-berichtjes binnen kwamen, soms een e-mail op werd gelezen en waar regelmatig een foto mee werd geschoten of een belletje mee werd gepleegd was een dag makkelijk uit te houden. Vaak lukte het zelfs om anderhalve dag met de accu te doen, waarbij de smartphone 's nachts niet werd opgeladen en als je het apparaat iets minder intensief gebruikt dan is zelfs twee dagen op één acculading prima haalbaar.

De accu is niet meer door de gebruiker te verwijderen en dat kun je als voor- of nadeel beschouwen. Persoonlijk heb ik al jaren smartphones met een geïntegreerde accu en ben er dus aan gewend, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat een extra accu mee kunnen nemen wel erg handig is.

Motorola Moto G 3rd generation - accu

Camera

De camera in de Moto G-serie heeft een evolutie doorgemaakt in de afgelopen drie generaties. De eerste Moto G bevatte nog een 5 megapixel-camera en de tweede generatie kon foto's schieten in een resolutie van 8 megapixels, maar kon filmen in slechts 1280x720 pixels. De sensor van de Moto G derde generatie is 13 megapixels en kan ook in full HD-filmen. De interface kennen we van andere Motorola-toestellen en standaard zie je slechts twee icoontjes; één om om te wisselen tussen de camera op de achterkant en de frontcam en een icoontje om te wisselen tussen het maken van een video of het schieten van een foto.

Als je vanaf de linkerkant van het scherm naar binnen veegt krijg je weer de kenmerkende halve ring te zien, waarbij je enkele opties kunt instellen. Hierbij moet je denken aan het aan of uitzetten van HDR (High Dynamic Range), verschillende modi voor de flitser, instellingen voor video, foto-resolutie en of je een zogenaamde geotag wilt toevoegen aan een foto of video, zodat je altijd terug kunt kijken waar deze precies is genomen. Ik heb gelijk de optie aangezet voor de focus, want dat blijft soms toch wat apart bij Motorola. Je hebt namelijk standaard geen optie om zelf te kiezen op wat voor onderwerp je wilt focussen en als je dan intuïtief op het scherm klikt wordt er een foto gemaakt in plaats van de focus op iets gelegd. Met deze optie ingeschakeld krijg je een gele ring te zien die je kunt verschuiven en daar zal dan ook op gefocust worden, te zien op de screenshot hieronder,

Motorola Moto G 3rd generation - camera-interface
Foto's kun je nu schieten in een verhouding van 16:9 met een resolutie van 9,7 megapixel en ook is er een 4:3-optie waarbij foto's worden gemaakt in een resolutie van 13 megapixels. In- en uitzoomen werkt door middel van naar boven of onder vegen op het scherm. Als je vanaf de rechterkant van het scherm naar het midden veegt opent automatisch de galerij, waar je al deze gemaakte foto's direct kunt zien. Al met al is het dus de interface die we al kennen met dezelfde bediening als op vorige Motorola-toestellen, misschien even wennen als dit je eerste Motorola-smartphone is, maar lekker simpel en alles werkt prima.

Resultaten mogen er ook zijn, maar bedenk wel dat dit een midrange-toestel is qua hardware en ook qua prijs. Door de hogere resolutie zijn er wat meer details te zien, maar ook in slechte lichtomstandigheden maakt de Moto G nog prima foto's. Natuurlijk bestaan er betere camera's, maar als je de camera weer in het totaalplaatje plakt en nog even over de prijs nadenkt mag je hier ook zeer zeker niet over klagen.

Conclusie

Met deze nieuwe generatie Moto G heeft Motorola zichzelf weer overtroffen. Het toestel ziet er prima uit, voelt robuust aan en biedt een microSD-kaartslot. Het scherm en camera zijn prima, de accu is weer goed en stock Android blijft een pluspunt. Ook LTE is in dit toestel standaard aanwezig en de los verkrijgbare covertjes kunnen het toestel net wat meer eigen maken.

Wel is er ingeboet op de aanwezigheid van twee SIMkaartslots wat bij de vorige generatie nog wel het geval was en een notificatieledje is ook niet meer aanwezig, maar al met al zorgen bovenstaande punten, de bijkomstigheid van de stof- en waterdichtheid en de adviesprijs van € 199 ervoor dat dit weer een topper is van Motorola.

Pluspunten

→ MicroSD-kaartslot
→ Water- en stofdicht
→ Bijna stock Android
→ Accuduur is prima
→ Camera is sterk verbeterd

Minpunten

→ Slechts één speaker
→ Geen bijgeleverde oplader
→ Notificatieledje is niet aanwezig

Moto G 3rd generation kopen

[tds=3550]

Lees meer over:
Motorola

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Zo ziet de Google Klok er binnenkort uit op een tablet

We denken nu misschien bij alles wat we horen over Google en tablets aan de Pixel Tablet, maar Google is ook nog steeds een b...

ING kampt met storing: mobiel bankieren niet mogelijk

Veel klanten van de ING hebben sinds maandagochtend last van problemen met internetbankieren. De bank geeft aan dat er ze wer...

'Google Pixel Watch draait op vier jaar oude processor'

Google Pixel Watch draait volgens geruchten op een processor die Samsung Galaxy Watch uit 2018 ook gebruikte. Het gaat om de...

Fitbit-app en Google Fit blijven voorlopig naast elkaar bestaan

Google is van plan om Fitbit flink te integreren in zijn nieuwe smartwatch Pixel Watch, maar wat betekent dat eigenlijk voor...

App van de Week: de Nike Run Club viert de verjaardag van Nike

Sportmerk Nike wordt dit jaar 50 en dat is zeker een leeftijd om even bij stil te staan. Een halve eeuw is het merk al bezig...

WhatsApp Status laat straks linkvoorbeelden zien met meer details

Vorige week konden we de emoji-reacties, en de mogelijkheid om grotere WhatsApp-groepen te maken en grotere bestanden verstur...

Motorola Razr 3 krijgt veel grotere vouwbare schermen

Voor zijn volgende generatie van bouwbare telefoons gebruikt Motorola twee grotere schermen. De Motorola Razr 3 heeft een 6,7...

Lees meer

Net binnen

ING kampt met storing: mobiel bankieren niet mogelijk

Veel klanten van de ING hebben sinds maandagochtend last van problemen met internetbankieren. De bank geeft aan dat er ze wer...

Motorola Razr 3 krijgt veel grotere vouwbare schermen

Voor zijn volgende generatie van bouwbare telefoons gebruikt Motorola twee grotere schermen. De Motorola Razr 3 heeft een 6,7...

WhatsApp Status laat straks linkvoorbeelden zien met meer details

Vorige week konden we de emoji-reacties, en de mogelijkheid om grotere WhatsApp-groepen te maken en grotere bestanden verstur...

App van de Week: de Nike Run Club viert de verjaardag van Nike

Sportmerk Nike wordt dit jaar 50 en dat is zeker een leeftijd om even bij stil te staan. Een halve eeuw is het merk al bezig...

'Google Pixel Watch draait op vier jaar oude processor'

Google Pixel Watch draait volgens geruchten op een processor die Samsung Galaxy Watch uit 2018 ook gebruikte. Het gaat om de...

Lees meer