LIFX Mini Smart Bulbs review: enkel de lamp en meer heb je niet nodig

LIFX Mini Smart Bulbs review: enkel de lamp en meer heb je niet nodig
LIFX gaat de concurrentie aan met Philips Hue en biedt slimme verlichting aan waarbij je geen hub nodig hebt. LIFX heeft hun assortiment uitgebreid met een Mini-serie, zeg maar een kleinere ronde ledlamp. Ik mocht twee van deze exemplaren ontvangen, die ik enkele weken uitgebreid heb getest.

LIFX Mini Smart Bulbs

LIFX kondigde vorig jaar aan hun slimme verlichting op markt te brengen in de Benelux. In tegenstelling tot Philips Hue heb je bij de LIFX-verlichting geen hub(= een verbinding-apparaat om je lampen met je wifi-netwerk te koppelen) nodig en maak je, via de lamp, meteen verbinding met je wifi-netwerk. De LIFX Mini Smart Bulbs zijn hun nieuwste slimme lampen en hebben een rond ontwerp, waarbij de vorige versie nog een platte kop had. Deze zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen waaronder ‘Mini Day & Dusk’, ‘Mini Colour’ en ‘Mini White’. De lampen worden bediend via de LIFX-app en werken samen met Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit.  

Specificaties

Mini White

Lichthoeveelheid: 800 lumen
Lichtkleur: warm wit (2700K)
Fitting: E27
Vermogen: 9 Watt
Energieklasse: A+
Extra: wifi, Google Home, Amazon Alexa, IFTTT, Logitech Harmony

Mini Day & Dusk

Lichthoeveelheid: 800 lumen
Lichtkleur: warm wit, helder wit, daglicht wit
Fitting: E27
Vermogen: 9 Watt
Energieklasse: A+
Extra: wifi, Google Home, Amazon Alexa, IFTTT, Logitech Harmony

Mini Colour

Lichthoeveelheid: 800 lumen
Lichtkleur: wit en kleur
Kleurverlichting: RGB
Fitting: E27
Vermogen: 9 Watt
Energieklasse: A+
Extra: wifi, Google Home, Amazon Alexa, IFTTT, Logitech Harmony

Design

Zoals ik al zei, hebben de slimme lampen van de LIFX Mini-serie een bol design. Ondanks het gebruik van geïntegreerde wifi zijn de lampen niet groter dan een gewone ledlamp, maar wel iets zwaarder. Verder hebben deze een E27-fitting waardoor hij in de meeste lichtarmaturen past.

vergelijking

Links een standaard ledlamp, rechts LIFX-Mini

Zelf heb ik de ‘Mini White’ en de ‘Mini Colour’ ontvangen om te testen. De ‘Mini White’ is een 9 watt ledlamp dat een warm wit licht (2700 Kelvin) geeft, dat je kan dimmen naar eigen wens. Bij de ‘Mini Colour’ heb je een 9W ledlamp waarbij je de kleurtemperatuur kunt regelen van warm licht (2500 K) tot ijzig wit licht (9000 K) en de kleur aanpast naar eigen wens. Hierbij heb je dankzij de RGB kleurcombinaties, keuze uit 16 miljoen kleuren. Beide lampen hebben een maximaal vermogen van 800 Lumen. Dit is best krachtig te noemen, want op vol vermogen lukt het me aardig om mijn leefruimte van licht te voorzien.

verlichting

Installatie

Om de lamp te installeren, draai je deze in het lichtarmatuur en zet je de lichtschakelaar aan. Net als bij andere slimme lampen moet je je lichtschakelaar ingeschakeld laten om alle slimme functies te gebruiken. Dit wil echter niet zeggen dat je de lamp opnieuw moet instellen als bijvoorbeeld de elektriciteit uitvalt. De lamp onthoudt zijn laatste stand, dus als je deze opnieuw inschakelt, geeft deze licht als voorheen.

Om de slimme lamp in te stellen, download je de LIFX-app op je smartphone. Het koppelen liep niet altijd van een leien dakje. Het duurt even vooraleer de lamp verschijnt binnen de app, soms helpt het om de app eens te herstarten. Van zodra de lamp in de app zichtbaar is, loopt de installatie verder wel vlot. Een menu leidt je door de instellingen, waar je de verbinding met je wifi instelt en aangeeft waar deze lamp zich in je huis bevindt. Zo kan je de lampen groeperen, om deze als een groep te bedienen.

LIFX-app

Wanneer je de lampen met de LIFX-app hebt gekoppeld, kan je deze app verder gebruiken voor de bediening van je lichten. Deze bedieningsmogelijkheden zijn redelijk uitgebreid. Op het beginscherm krijg je een overzicht van alle aangesloten lampen en kan je deze door een druk op de knop in- en uitschakelen. Als je even blijft drukken op de knop kan je er voor kiezen om de lamp uitgesteld in- of uit te schakelen. Hierbij gaat de de lamp langzaam dimmen. Handig bijvoorbeeld voor als de kinderen moeten gaan slapen of moeten opstaan.

Verdere bediening vind je door op de naam van de lamp te drukken. Op dit scherm kan je de lichten dimmen en via een soort draairad de temperatuur en kleur regelen. Deze manier van werken vind ik wel handig. De mogelijkheden van de lampen verschillen volgens het type-lamp je hebt. Bij de Mini White kan je enkel dimmen, de Mini Day & Dusk kan je dimmen en de temperatuur instellen, en bij de Mini Colour kan je al het voorgaande en nog als extra, de kleur instellen. Via het het menu ‘Create’ (niet aanwezig bij de Mini White) kan je de kleur instellen volgens een bepaald thema, of gewoon door een bepaalde kleur (enkel bij de Mini Colour) te kiezen.

Eerste twee foto’s zijn de bediening van de Mini Colour, de laatste is de bediening van de Mini White

Soms schrok ik wel van de kleur die de lamp aanneemt bij bepaalde thema’s. Zoals bij het thema ‘Relaxing’, waar je plots een groene kleur krijgt. Naar mijn mening niet echt een kleur om tot rust te komen. Jammer genoeg kan je deze thema’s niet zelf aanpassen. Handiger is dan weer wel het scherm waarop je de kleuren gewoon kunt selecteren.

verlichting

Verder heb je ook nog enkel effectjes die je kunt toepassen zoals ‘Flicker’(kaarslicht), Spooky (leuk voor Halloween) of een ‘Music visualizer’. Die laatste zorgt er voor dat de lamp flikkert op de muziek, die wordt opgevangen via de microfoon van je smartphone. Leuk voor tijdens een feestje zou je denken, maar dit werkt niet zo goed. In dat geval koop je beter echte discolampen. De hoeveelheid effecten die aanwezig zijn, verschilt ook per type lamp.

Eerste foto Mini Colour en tweede foto Mini White

Ten laatste heb je de ‘Day & Dusk’-functie, waarmee je de lampen gedurende de hele dag het natuurlijk daglicht kunt laten volgen. Hierbij kan je tijdens vier perioden van de dag (wakker worden, dag, avond en nacht) de temperatuur en de helderheid instellen. De perioden kan je ook in of uitschakelen, waardoor je de lampen bijvoorbeeld enkel ‘s avonds kunt activeren.

Toch mis ik wel nog wat meer aanpasmogelijkheden zoals het instellen van kleuren of automatisch bediening bij zonsopgang en zonsondergang. Verder dan de vier perioden is er ook geen mogelijkheid om andere vaste tijdstippen in te stellen of verschillende dagschema’s in te stellen. ‘s Nachts even de lampen activeren om zo de indruk te geven dat er ‘leven’ is in huis, zit er dus niet in. Gelukkig kan je hiervoor wel gebruik maken van externe diensten zoals Google Assistent en IFTTT.

Google Assistant

Om de lampen te bedienen kan je ook gebruik maken van digitale assistenten zoals Amazon Alexa, Google Assistent en Apple Home. Omdat ik niet in het bezit ben van een slimme speaker van Amazon, heb ik enkel de Google Assistent kunnen testen. Via de Google Home-app was het heel eenvoudig om de lampen te koppelen met de Google Assistent, en bedien ik de lampen via mijn Google Home.

Jammer genoeg werkt de Nederlandse taal nog steeds onvoldoende om alle commando’s zonder problemen uit te voeren. Commando’s zoals ‘Hey Google, lampen aan’ of ‘Hey Google, dim lampen naar 30 procent’ werden wel zonder problemen uitgevoerd. Zodra ik de kleur van de lamp wilde wijzigen, wist de Nederlandse assistent niet meer hoe ze me kon helpen. Hierdoor moest ik overschakelen naar de Engelse assistent, die me dan zonder problemen verder hielp. Zelfs commando’s zoals ‘Hey Google, change light to warm white’ werden correct uitgevoerd.

IFTTT en Logitech Harmony

Naast de digitale assistenten kan je LIFX ook koppelen aan automatisatie-software zoals IFTTT. Hierdoor kunnen de lampen automatisch in- of uitschakelen bij zonsopgang of zonsondergang, of blauw verkleuren als er sneeuw op komst is. Via IFTTT kunnen de lampen ook getriggerd worden door een ander slim product, zoals je als Fitbit-gebruiker kunt instellen dat je lampen uitgaan als je in slaap valt.

screenshots

LIFX wordt ook ondersteund door Logitech Harmony-afstandsbediening, waarmee je de slimme lampen kunt bedienen of scenes kunt aanmaken. Zo kan je met één druk op de afstandsbediening er voor zorgen dat je tv en decoder worden geactiveerd en je lampen automatisch dimmen of een bepaalde kleur aannemen.

Conclusie

De LIFX Mini-lampen zijn van uitstekende kwaliteit. De lampen bieden een hoge lichtopbrengst en de bijhorende app zorgt voor veel bedieningsmogelijkheden. Binnen de app had ik wel liever meer automatisatie-functies gezien, maar dit kan je oplossen door de lampen te koppelen aan Google Assistent of IFTTT.  Hierdoor zijn er ‘eindeloze’ oplossingen om je verlichting slim te maken.

De ingebouwde wifi-verbinding is handig omdat je hierdoor geen hub moet aankopen, wat wel het geval is bij Philips Hue en Ikea Tradfri. Nochtans kan dit ook een nadeel zijn. Als je meerdere lampen wilt gebruiken, kan je best eerst even nagaan hoe krachtig je wifi-netwerk is. Hoe meer apparaten je via wifi koppelt, hoe minder de kwaliteit van je netwerk wordt en alles vertraagt. De wifi-golven van alle verschillende apparaten kunnen elkaar ook hinderen, waardoor deze niet optimaal werken. Wil je dus je hele huis voorzien van slimme verlichting kan je misschien beter uitkijken naar een systeem zoals Philips Hue. Hierbij koppel je enkel de hub aan je netwerk en kan je tot maximaal 50 lampen verbinden met de hub.

Voordelen

+ Uitgebreide app

+ Google Assistent

+ IFTTT en Logitech Harmony

+ Mooie lichtopbrengst

+ Geen hub nodig

Nadelen

- Trage app-koppeling

- Weinig automatisatie binnen de app

- Gevaar voor wifi-verstoring

LIFX Mini-Serie kopen

De slimme lampen van LIFX zijn te koop bij Coolblue. De Mini-White, Mini-Day & Dusk en de Mini-Colour hebben een respectievelijke prijs van 24,99 euro, 29,99 euro en 54,99 euro.

Lees meer over:
Smart lampen LIFX

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

De nieuwste update van Google Assistant maakt je leven weer iets gemakkelijker

Google heeft zojuist een aantal nieuwe mogelijkheden aangekondigd voor Google Assistent, die het leven van gebruikers gemakke...

OnePlus Health-app nu beschikbaar in Nederland, dit kan je ermee

OnePlus heeft in Nederland en België zijn Health-app uitgerold. Dat is de app die verbindt met de OnePlus Watch en alle activ...

Samsung Galaxy Tab S7 Lite gelekt: betaalbare tablet

Samsung komt binnenkort met de voordelige Tab S7 Lite. Het apparaat is de voordeligere versie van de Galaxy Tab S7, zijn prem...

Miljoenen privégegevens op straat bij datalek Allekabels.nl

Er is er gigantisch datalek ontstaan bij de webshop Allebkabels.nl, en 3,6 miljoen klanten zijn daar het slachtoffer van. De...

OPPO A94, OPPO A74, OPPO A54 officieel: betaalbare 5G-smartphones in elke prijsklasse

OPPO lanceert vier nieuwe telefoons in zijn A-serie die 5G naar het grote publiek moeten brengen. De telefoons variëren in pr...

10 verborgen Android 12-functies om naar uit te kijken

Android 12 is nu twee maanden beschikbaar in de vorm van een previewversie voor ontwikkelaars. Ondertussen is er al veel  ond...

CoronaCheck gebruikt in juni vaccinatie als toegangsbewijs

CoronaCheck gaat straks niet alleen mensen die een negatief testbewijs hebben toegang geven tot evenementen en locaties. Ook...

Problemen met Google Documenten? Dat kan aan je adblocker liggen

Google erkent dat er een probleem is met het gebruik van Google Documenten en Presentaties. Het heeft te maken met een verand...

TCL pakt uit met telefoon die vouwt en uitrolt tot 10 inch tablet

TCL heeft een nieuw concepttoestel voorgesteld dat zowel vouwbaar als oprolbaar Is. Het apparaat heeft de naam Fold 'n Roll e...

Google Earths nieuwe timelampse toont klimaatverandering in 37 jaar

Google Earth pakt uit met een nieuwe timelapsefunctie, en je kan nu letterlijk de planeet voor je ogen zien veranderen zoals...

Lees meer

Net binnen

Google Earths nieuwe timelampse toont klimaatverandering in 37 jaar

Google Earth pakt uit met een nieuwe timelapsefunctie, en je kan nu letterlijk de planeet voor je ogen zien veranderen zoals...

10 verborgen Android 12-functies om naar uit te kijken

Android 12 is nu twee maanden beschikbaar in de vorm van een previewversie voor ontwikkelaars. Ondertussen is er al veel  ond...

Problemen met Google Documenten? Dat kan aan je adblocker liggen

Google erkent dat er een probleem is met het gebruik van Google Documenten en Presentaties. Het heeft te maken met een verand...

Miljoenen privégegevens op straat bij datalek Allekabels.nl

Er is er gigantisch datalek ontstaan bij de webshop Allebkabels.nl, en 3,6 miljoen klanten zijn daar het slachtoffer van. De...

TCL pakt uit met telefoon die vouwt en uitrolt tot 10 inch tablet

TCL heeft een nieuw concepttoestel voorgesteld dat zowel vouwbaar als oprolbaar Is. Het apparaat heeft de naam Fold 'n Roll e...

Lees meer