Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Ooit gehoord van het Franse merk Lexon? De kans is groot van niet, tenzij je in 2019 op zat te letten bij de lancering van de eerste draadloze oplader voor telefoons met UV-C-licht. In 2019 was het een vreemde eend in de bijt, maar met de komst van het coronavirus is het zo'n gek idee nog niet. Maakt dat het een waardevolle aankoop? Dat lees je in mijn review.

Lexon Oblio

Lexon is niet het eerste bedrijf waaraan je zou denken als het om draadloze opladers gaat. Vanuit de Franse designstal verschijnen normaliter technologische producten die net even iets anders zijn dan de concurrentie – Lexon gaat meestal echter niet veel verder dan een lamp of klok. Een oplader die je telefoon tijdens het opladen kan desinfecteren is weliswaar anders dan je zou verwachten van de gevestigde orde, zoals Samsung of Anker, maar is weer op zo'n manier uniek dat je het juist eerder zou verwachten van Anker of Samsung, en niet van een fabrikant die zich volledig richt op speciale ontwerpen.

Wat we in ieder geval kunnen stellen is dat Lexon met de Oblio, de naam van de draadloze oplader, vooruitliep op de naderende pandemie. Lexon bracht de oplader namelijk niet op de markt tijdens de pandemie, maar deed dit al tijdens MWC 2019. Androidworld besteedde toen al kort aandacht aan de oplader. Tot een volledige review is het echter nooit gekomen, maar daar brengen we vandaag verandering in. Juist gezien de opkomst van de pandemie en de – vermoedelijk – blijvende effecten op handhygiëne is het zeker geen slecht idee om ook je telefoon wat vaker schoon te maken.

Het idee van de Oblio is dat je dit niet hoeft te doen met een doekje en wat zeep, maar dat 's avonds de telefoon aan de lader gaat en tegelijkertijd wordt gereinigd. Hiervoor gebruikt het bedrijf licht dat bekendstaat als UV-C, dat is een vorm van straling die normaliter niet op de aarde aanwezig is. Sinds de coronapandemie wordt dit type straling steeds vaker ingezet omdat het bacteriën kan doden. De straling is zelfs zo heftig dat het schadelijke effecten kan hebben als mensen met de UV-C-straling in aanraking komen. Hiervoor heeft Lexon beveiligingsmaatregelen getroffen: als je hand in aanraking dreigt te komen met de straling, en dat detecteert het met sensoren, zet de oplader het licht direct uit.

Naast zijn bacteriedodende werking, zocht ik uit of de oplader over het algemeen voldoet aan wat je mag verwachten van een draadloze oplader. Erg snel is de oplader alvast niet – in het beste scenario kan de oplader jouw telefoon met 10 watt draadloos opladen via Qi. Of het zo bij elkaar een compleet pakket is, lees je in de plus- en minpunten van de Lexon Oblio die ik na 3 weken met de draadloze oplader heb opgevangen. Alle testen zijn uitgevoerd met de Samsung Galaxy S21+, Galaxy S20 FE 5G en de OnePlus 8 Pro.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Lexon Oblio – de pluspunten

1. Vernieuwend ontwerp

Het eerste dat opvalt aan de draadloze oplader is dat hij écht even iets anders oogt dan je verwacht van een reguliere draadloze oplader. Vaak zijn zulke opladers ronde pucks waar een telefoon op kan worden neergelegd, of zijn het telefoonstandaarden met ingebouwde draadloze laders. Lexon heeft de Oblio voorzien van een ontwerp dat mijn broer omschreef als een ‘bloempot’.

Misschien klinkt dat wat negatief, zeker voor een draadloze oplader, maar het zorgt er wel voor dat hij makkelijk(er) wegvloeit in je inrichting. Nu stond de oplader bij mij op de slaapkamer, maar als je voornemens bent om zo'n oplader in de woonkamer neer te zetten dan kan het ontwerp dus juist in je voordeel werken. Er zit uiteraard nog wel een draad aan de oplader, dus helemaal opgaan in zijn omgeving wordt lastig.

Om de oplader nog iets beter in zijn omgeving te laten passen, kun je ook kiezen uit meerdere kleuren. Voor onze testen ontvingen wij van Lexon een blauwe (Dark Blue) Oblio, maar je kan ook kiezen uit Black, Gold en White. Zowel de buiten- als binnenzijde van de draadloze oplader krijg een andere kleur mee die past bij de gekozen kleur.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Over de gebruikte materialen op de Lexon Oblio ben ik over het algemeen heel erg te spreken. Voor de binnenzijde van de Oblio is gebruikgemaakt van een soft-touch plastic. Ondanks dat telefoons er dagelijks in zijn geplaatst, vertoont het materiaal geen krassen of andersoortige beschadigingen. Of dat zo blijft op de lange termijn, durf ik niet te zeggen.

2. Schone(re) telefoon

Wat de Lexon Oblio natuurlijk zo bijzonder maakt is de reinigingsfunctie. Met UV-C-straling zouden alle bacteriën als ‘sneeuw voor de zon’ moeten verdwijnen. Binnen 20 minuten nadat de telefoon in de oplader ligt moeten 99,9 procent van de bacteriën en virussen zijn gedood. Lexon gebruikt voor dit proces een lampje dat ‘paars’ UV-C-straling kan genereren. Van zodra je de telefoon in de lader zet wordt het lampje ingeschakeld en gaat het reinigingsproces van start.

Het lampje zit weggeborgen aan de bovenzijde van de oplader en schijnt van bovenaf op je scherm. Nadat je scherm is gereinigd, kun je de telefoon in principe omdraaien om ook de achterzijde van de telefoon te reinigen. Na 40 minuten moet je dan een schone(re) telefoon hebben. Helaas is het niet gelukt om tijdens de testperiode te monitoren wat het effect was van de straling die Lexon toepast. Lexon zegt dat labtesten met de Oblio uitwijzen dat de oplader daadwerkelijk effectief is. Uiteraard een fijn staaltje ‘WC-Eend adviseert WC-Eend’, maar dat is wat er voor ons mogelijk was.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Ondanks dat wij de effecten van de Oblio niet hebben kunnen testen, zijn de capaciteiten van UV-C goed vastgelegd en de claim van Lexon dus zeker geen oneindig ongefundeerde put. Het enige nadeel dat tijdens de test naar voren kwam, was dat de hoogte van huidige telefoons er voor zorgt dat je scherm niet volledig gereinigd kan worden. Dat was overigens alleen het geval bij telefoons met een diagonaal van 6,67-inch of groter, en het vormt dus zeker niet voor iedereen een probleem.

3. Prima draadloze lader

Naast dat de Lexon Oblio je telefoon moet reinigen, is het bovenal een prima draadloze oplader. De lader kan telefoons met ondersteuning voor het Qi-protocol opladen met maximaal 10 watt. Het is dus zeker niet de snelste , maar voor een draadloze oplader is het zeker ook niet sloom. De snelste opladers komen vaak toch af van fabrikanten van telefoons, dus met 10 watt blijft er – wat mij betreft – weinig over om écht te verbeteren. Een 15 watt-variant is altijd welkom, natuurlijk. Ik heb verder eigenlijk alleen maar goede ervaringen met het opladen, dit verloopt vlot zonder dat de oplader of telefoon te warm wordt. De ‘draadloze laadtijd’ lag telkens in lijn met de oplaadsnelheid gecombineerd met de batterijcapaciteit van de telefoon.

Wat de Oblio ook nog eens zo fijn maakt, is dat het ontwerp ertoe bijdraagt dat je telefoon altijd in de buurt blijft van de draadloze koperen coils. Het fenomeen dat je 's ochtends wakker wordt met een lege telefoon omdat deze net iets is verschoven, is haast onmogelijk met de Oblio. Bij de drie telefoons die ik heb getest met de Oblio, werd het opladen direct gestart. Vergeet niet om kort te kijken of het ledje van de lader gaat branden – ik stopte, met mijn stomme kop, de telefoon eens omgedraaid in de oplader en werd zo alsnog wakker met een lege telefoon. Waarschijnlijk zal het jou niet gebeuren, maar desondanks wel goed om even te melden.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Waar je wel even rekening mee moet houden als je de Oblio gaat aanschaffen, is dat er geen lader in de doos zit. Om de volle oplaadsnelheid te halen, zul je een snellader met QC 3.0 of hoger (18 watt of hoger) moeten gebruiken. Veel opladers van telefoons kunnen met zulk wattage opladen, maar het is dus wel even belangrijk om de opladers na te kijken. Controleer de oplader die je gebruikt voor de markering ‘9V/2A’. Het is namelijk mogelijk dat je oplader niet zo snel kan opladen en dat de Oblio niet met zijn volledige wattage je smartphone kan opladen.

Lexon Oblio – de minpunten

1. Niet alle telefoons passen

Het belangrijkste minpunt van de Lexon Oblio is wel de beperkte hoeveelheid ruimte in de lader. Na het testen van de Samsung Galaxy S21+, die met gemak paste in de Oblio, kwam ik er met de S20 FE achter dat dit niet zo vanzelfsprekend is. Niet omdat de S20 FE veel groter is, maar omdat ik voor de S20 FE een hoesje heb aangeschaft dat eigenlijk niet in de lader past. Nu staat wel aangegeven in de lijst met technologische specificaties, maar de vraag is of consumenten die lijst controleren voordat ze een lader aanschaffen.

Naast de S20 FE van Samsung heb ik eveneens de OnePlus 8 Pro uitgeprobeerd. In vergelijking met de S20 FE heeft de 8 Pro een veel dunner hoesje, maar het beeldformaat van de 8 Pro zorgt er dan weer voor dat de telefoon niet in de (op)lader past zonder er wat kracht voor te gebruiken. Haal je de telefoon uit het hoesje, dan is het probleem meteen verholpen. Gebruik je graag hoesjes die je telefoon stuiterbestendig maken, zoals een Otterbox of UAG, dan kan ik het afraden om de Oblio aan te schaffen. Gebruik je een dun plastic hoesje, dan zal je telefoon vermoedelijk zonder enige problemen in de lader passen.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Qua afmetingen mag je telefoon maximaal 8,3 cm breed en 1,05 cm dik zijn. Is je telefoon inclusief hoesje (veel) dikker of breder dan de genoemde afmetingen, dan is het niet aan te raden om deze oplader aan te schaffen. Let er ook op dat je telefoon, zoals ik eerder in deze review aangaf, soms niet geheel in de lader past als hij groter is dan gemiddeld. Dit kan problemen opleveren voor het reinigen van de telefoon, maar ook voor het opladen als de koperen ‘coil’ hoog in de telefoon is geplaatst.

2. Plastic is erg glanzend

Het ontwerp is één van de elementen waarop de Oblio mij positief heeft weten te verrassen. Toch is er nog wat op en aan te merken over het ontwerp – te beginnen bij de plastic buitenzijde. Gezien de lader een adviesprijs van 80 euro heeft, is dit naar mijns inziens wel erg glanzend afgewerkt. Wat bij de glanzende afwerking opvalt is dat het haast onmogelijk is om het schoon te maken. Van zodra de oplader vingerafdrukken bevat is er dus haast geen weg terug.

Gezien je een oplader liever niet met water schoonmaakt – water een stroom gaan immers niet zo goed samen – had ik liever een matte afwerking gezien. Opvallend is dat Lexon op zijn site renders heeft staan die suggereren dat de buitenzijde mat is afgewerkt. In werkelijkheid is dat dus niet het geval.

Wat mij verder opviel, is dat de binnenzijde is afgewerkt uit twee losse elementen van soft-touch plastic. Hoewel het materiaal erg solide en luxe aanvoelt, zie ik die luxe niet terug in de wijze waarop Lexon de binnenzijde – en met name de kieren – heeft afgewerkt. Echt een groot probleem is het niet, maar de adviesprijs van 80 euro werkt hier wederom niet in het voordeel van de Oblio.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Tot slot heb ik voor het design nog één kritiekpuntje en dat gaat over de plaatsing van de knop voor het UV-C-licht van de draadloze oplader. Met de knop kun je het licht in- en uitschakelen. Zeker als kinderen toegang hebben tot de oplader en dus eventueel in het licht kunnen gaan staren, kan het verstandig zijn om het uit te schakelen. Door de plaatsing van de knop op de Oblio is het echter net wat onhandig – de knop bevindt zich namelijk aan de onderzijde van de oplader. Elke keer als je de functie aan wilt zetten moet je dus de oplader optillen en de knop indrukken. Liever had ik gezien dat de knop achterop de lader zat, zodat je er altijd makkelijk bij kan. Ook als er een toestel in de lader zit.

3. Led-lampje kan niet uit

Een laatste probleem dat ik heb opgemerkt op de Oblio is dat het led-lampje niet uitgeschakeld kan worden. Van zodra je telefoon aan het opladen is begint het lampje te branden, en dit blijft dus ook branden in de avonduren. Zelf heb ik daar niet enorm veel last van gehad de afgelopen weken, met uitzondering van één nacht stond de lader namelijk niet naast mijn bed. In de nacht dat hij wel aan de lader bij mijn bed hing, merkte ik wel hoeveel licht het kleine lampje opbracht, en ik kan mij het ook goed inbeelden dat dit mensen 's avonds wakker kan houden.

Sommige opladers laten je het lichtje 's avonds uitschakelen, of gebruiken een lichtje dat ook in een donkere kamer weinig verstoring brengt. Hoewel het uitschakelen wat lastiger kan zijn en ook extra knoppen oplevert, zou een lampje dat zo weinig licht oplevert dat het je omgeving niet verlicht, wel fijn zijn. Uiteraard is het aan jezelf om te bepalen of je daar 's nachts last van kan hebben. Indien je ook met verlichting aan gemakkelijk in slaap valt, dan is er waarschijnlijk geen reden om de Oblio daarvoor te laten liggen. Slaap je echter minder vast en kan licht je slaap verstoren, dan is het iets om bij stil te staan.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Conclusie

Soms kijk je op van de producten die op de markt verschijnen, en dat was net zo bij de Lexon Oblio. In de basis is het gewoon een draadloze lader. Correctie: een goede draadloze lader. Lexon heeft in een vooruitziende innovatieblik in 2019 echter een draadloze oplader ontwikkeld die nu heel goed van pas komt. Met de draadloze lader, die UV-C-straling kan uitzenden, wordt het namelijk nog net iets makkelijker om je telefoon schoon te maken. Het kleine paarse lampje dood binnen 20 minuten bijna alle bacteriën op je telefoon, maar het blijft niet bij bacteriën: ook virussen gaan middels deze UV-C-straling.

Eigenlijk zou het onderdeel moeten zijn van een COVID-overlevingskit: elke dag even je telefoon aan de lader in het UV-licht om de bacteriën te doden – ten minste, dat zou ik zeggen als de lader niet de problemen zou hebben die hij heeft. Het belangrijkste minpunt van de oplader is dat telefoons soms niet in de lader passen. Het ontwerp waarbij je de telefoon in een ‘slot’ in de lader plaatst zorgt voor beperkte ruimte, en met een wat dikker hoesje heb je dan al snel problemen om hem in de lader te plaatsen.

Lexon Oblio review: de beste bacteriedodende draadloze oplader?

Een ander minpunt is de plastic buitenzijde die wel heel glanzend is en afdoet aan het gevoel van luxe als je de lader voor het eerst ziet staan. Ook is er nog de plastic binnenstukken waar een kier in zit. Dat is geen technische fout en de lader voelt ook nog steeds zeer solide aan, maar voor de prijs van de oplader had ik liever gezien dat het uit één stuk plastic was opgetrokken.

Toch moet ik, ondanks deze problemen, Lexon complimenteren op het uitproberen van iets nieuws. Daarbij vind ik het ontwerp goed passen bij de tijd waarin technologie vooral moet wegvallen in de huiselijke omgeving, iets dat de Oblio erg goed kan. Hoewel de prijs van 80 euro aan de hoge kant is, zou ik de lader alsnog aanraden voor degenen met een telefoon die klein genoeg is die dagelijks hun telefoon willen reinigen. Is dat reinigen wat jou betreft niet nodig, dan zijn er zeker snellere laders in de winkel te vinden die beter aansluiten bij de ‘normale’ behoeften voor een draadloze lader.

Lexon Oblio kopen

Lexon verkoopt de Oblio in een viertal kleuren: Dark blue, Black, Gold en White voor een adviesprijs van 79,90 euro. In Nederland is de draadloze oplader onder andere te koop via Amazon, Bol.com en via de officiële Lexon-webwinkel.

Lees meer over:
Draadloze lader Coronavirus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Opgelet: deze WhatsApp-fraude toont "nieuw beveiligingsprotocol"

In een nieuwe frauduleuze e-mail worden WhatsApp-gebruikers verzocht om zich te identificeren voor een zogezegd "beveiligings...

Google Assistent Driving Mode heet Rijstand in Nederland, breder beschikbaar

Vanochtend kon je nieuwe beelden van de Google Assistent Driving Mode op Androidworld bekijken. Inmiddels is de vervanger van...

Google Foto's krijgt Material You-design: zo ziet het eruit

Material You vormt Googles nieuwe uiterlijk voor Android-applicaties. Alle apps krijgen rondere vormen in de interface en de...

LOQED Touch Smart Lock: een jaar later en veel nieuwe functies verder

Het Nederlandse LOQED lanceerde begin 2020 zijn slimme slot dat je huissleutels overbodig maakt. In dit artikel geef ik uitl...

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Een nieuwe generatie draadloze Samsung-oortjes staat klaar. De Galaxy Buds 2 komen met active noise cancelling (ANC), en Sams...

Podcasts beluisteren met Google Podcasts, alles wat je moet weten

Met Google Podcasts kun je podcasts vinden en beluisteren. In dit artikel leer je alles over deze handige app van Google.Met...

Xiaomi Mi Band 6-variant met betaling via NFC komt naar Europa

Xiaomi komt met een nieuwe versie van zijn Mi band 6 die contactloos betalen met de fitnesstracker mogelijk maakt. De Mi Band...

Entertainment-week: Games in de aanbieding

Onze zustersite IGN Benelux heeft een overzicht gemaakt van games die deze week in de aanbieding. Aangezien de themaweek in h...

Telegram chatinstellingen: de belangrijkste functies uitgelegd

Androidworld-lezer Tom is Telegram-expert en legt eens in de zoveel tijd uit waarom Telegram zo handig is. In dit artikel leg...

Fitbit Sense en Versa 3 krijgen in VS ondersteuning voor snurkdetectie

Fitbit voegt snurk- en geluiddetectie toe als optie op de Sense en de Versa 3-smartwatches. De functie die gebruikt maakt van...

Lees meer

Net binnen

Podcasts beluisteren met Google Podcasts, alles wat je moet weten

Met Google Podcasts kun je podcasts vinden en beluisteren. In dit artikel leer je alles over deze handige app van Google.Met...

Telegram chatinstellingen: de belangrijkste functies uitgelegd

Androidworld-lezer Tom is Telegram-expert en legt eens in de zoveel tijd uit waarom Telegram zo handig is. In dit artikel leg...

Xiaomi Mi Band 6-variant met betaling via NFC komt naar Europa

Xiaomi komt met een nieuwe versie van zijn Mi band 6 die contactloos betalen met de fitnesstracker mogelijk maakt. De Mi Band...

LOQED Touch Smart Lock: een jaar later en veel nieuwe functies verder

Het Nederlandse LOQED lanceerde begin 2020 zijn slimme slot dat je huissleutels overbodig maakt. In dit artikel geef ik uitl...

Opgelet: deze WhatsApp-fraude toont "nieuw beveiligingsprotocol"

In een nieuwe frauduleuze e-mail worden WhatsApp-gebruikers verzocht om zich te identificeren voor een zogezegd "beveiligings...

Lees meer