Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Lenovo Smart Tab M8

De Lenovo Smart Tab M8 is een veelzijdig apparaat. Je kan het apparaat als 8 inch-tablet gebruiken, maar zodra je de tablet in het laadstation zet, functioneert het als smarthomehub via de Ambient Mode van de Google Assistent.

In dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Lenovo Smart Tab M8 op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over deze tablet en kun je zelf beslissen of de de Smart Tab M8 misschien wel iets voor jou is.

Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

Lenovo Smart Tab M8 - de pluspunten

1. Compact formaat

De Lenovo Smart Tab M8 beschikt over een IPS LCD-scherm van 8 inch en heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels. Dit scherm biedt niet de scherpste beelden in de huidige tabletmarkt maar het formaat is daarentegen wel erg praktisch. De tablet is ideaal om een e-boek op te lezen, een eenvoudig spelletje zoals een woordzoeker op te spelen, YouTube-filmpjes af te spelen of om te browsen.

- Afmetingen: 199,1 mm x 121,8 mm x 8,15 mm

- Gewicht: 305 gram

Ik heb de tablet voornamelijk gebruikt voor het afspelen van het laatste NOS-journaal tijdens het ontbijt, het bekijken van video's op YouTube en tv kijken via de Ziggo GO-app. Daarnaast is het een prima apparaat om met de Albert Heijn-app in de keuken de online boodschappenmand te vullen en om recepten tijdens het koken te bekijken.

Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Smart Charging Station

Lenovo noemt het laadstation van de Tab M8 Smart Charging Station en de reden waarom dit onderdeel slim is, lees je bij punt drie. Het dock is niet alleen slim, maar ook erg praktisch. Als je namelijk het journaal wilt zien, of een review op YouTube wilt bekijken, dan plaats je de tablet in het laadstation. Je hebt op deze manier een perfecte kijkhoek en daarnaast wordt de tablet opgeladen.

De Lenovo Smart Tab M8 bevat een 5.000 mAh-accu en deze gaat in mijn geval een aantal dagen mee met bovenstaand gebruik. Daarnaast staat hij overdag in het laadstation met kabel zodat bijladen niet nodig is. Je kan de dock ook zonder kabel ergens plaatsen. De tablet wordt dan niet opgeladen.

Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Google Assistent Ambient Mode

Het leukste onderdeel van de Smart Tab M8 is toch wel de Ambient Mode van de Google Assistent. Deze Ambient-modus zagen we in 2019 voor het eerst op de Google Pixel-telefoon. Zodra deze telefoon in de ‘Pixel Stand’-oplader wordt gelegd, wordt er op het lockscreen een mooie visuele weergaven van je meldingen, afspraken en herinneringen getoond. Daarnaast kan je vanaf dit scherm onder andere je slimme lampen bedienen, kijken wie er voor de deur staat, je favoriete muziek afspelen en het apparaat als fotolijstje gebruiken.

Smart Tab M8 als fotolijstje

De Smart Tab M8 HD en Yoga Smart Tab van Lenovo zijn de eerste tablets die uitgerust zijn met de Ambient-modus van de Google Assistent en inmiddels wordt de functie ook naar verschillende telefoons uitgerold. Om Ambient Mode in de instellingen van de Google Assistent te kunnen selecteren, moest ik de taal van de tablet wel op English (US) zetten.

[readmore articles="202014"]

Je kan de Ambient-modus vergelijken met de speciale interface van de Google Nest Hub en de Lenovo Smart Tab M8 is daarmee ook deels een concurrent van deze smart display van Google. De Tab M8 heeft dan als voordeel dat je hem als tablet kan gebruiken. Dit is niet mogelijk bij de Google Nest Hub. Er zijn twee microfoons op de tablet aanwezig die je spraakopdrachten kunnen opvangen.

Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

Ambient-modus

4. Kale software

Kale software is op Androidworld een positief punt. Lenovo levert de tablet met Android Pie en voegt daar een eenvoudige schil aan toe zonder al teveel extra apps en functies.

Er zijn een aantal aangepast app-icoontjes te zien maar zodra je hierop tikt, worden standaard Google-apps geopend zoals de contactpersonen-app en rekenmachine. Lenovo heeft verder een handjevol apps aan de tablet toegevoegd. Een belangrijke is Kid's Mode. Met deze app kun je voor je kinderen gebruikersaccounts aanmaken en via de speciale kindermodus met ouderlijk toezicht en een gebruiksdashboard zelf bepalen wat je kinderen te zien krijgen.

- Gebruikershandleiding Lenovo Smart Tab M8

Verder is er nog een Dolby Atmos-app, een geluidsrecorder, een app met tips & tricks en een FM Radio-app. Een enkeling kun je verwijderen en de rest kun je uitschakelen. Het is mooi om te zien dat Lenovo geen grote aantallen eigen apps aan de tablet heeft toegevoegd. Mocht je een app missen, dan kun je die vast in de Play Store vinden. Zo bepaal je zelf welke apps op de tablet geïnstalleerd worden.

Ook de interface is op wat details na bijna gelijk aan standaard Android. Zo vind je er de Focus-modus, Digitaal welzijn en split-screen-modus. Lenovo voegt daar zelf Scrolling screenshot (voor het maken van lange screenshots), Dolby Audio (voor het verbeteren van het geluid), een blauw-licht-filter, Lenovo Entertainment en een scherm-assistent aan toe.

Het Lenovo Entertainment center haal je via een veeg vanuit de linker bovenhoek tevoorschijn en belooft je veel video-content maar in werkelijkheid valt dat tegen. Wellicht dat Lenovo hier met een update nog verandering in brengt. De scherm-assistent is daartegen een handigere optie. Met dit extra schermpje kun je snel tijdens het kijken van een film de tablet op 'niet storen' zetten of het blauw-licht-filter inschakelen. Je kan hier de kleurtoon van het scherm ook veranderen en een screenshot of schermopname maken. De penseel-optie onderin laat je eenvoudig notities maken of tekenen op het scherm van de tablet.

6. Ondersteuning voor 5 Ghz wifi-frequentieband 

Veel telefoons en tablets in het budgetsegment hebben alleen ondersteuning voor de 2.4 Ghz wifi-frequentieband. Veel apparaten in huis werken ook op dit 2.4 GHz signaal en het kan daarom voorkomen dat dit signaal 'overbelast' raakt. Daarom zenden veel moderne routers tegenwoordig ook een stabieler 5 GHz signaal uit. Dit signaal heeft een korter bereik, maar is meestal wel sneller. De Tab M8 biedt ook ondersteuning voor het 5 Ghz-signaal. Heb je een wifi-router die signalen uitzendt op beide golflengten, dan kun je dus schakelen tussenbeide.

Lenovo Smart Tab M8 - de minpunten

1. Updatebeleid

De Lenovo Smart Tab M8 kwam uit met Android 9 Pie en daar draait de tablet nog steeds op. De laatste beveiligingsupdate dateert van januari 2020. Lenovo staat helaas ook niet bekend om zijn goede updatebeleid en onderzoeken bevestigen dit. Toch heeft Lenovo Nederland mij verzekerd dat de Smart Tab M8 later dit jaar een update naar Android 10 krijgt en dat de tablet de komende anderhalf tot twee jaar elke drie maanden een beveiligingsupdate kan verwachten. Hopelijk zal het met de kwartaal-updates dan niet meer voorkomen dat het beveiligingsniveau vijf maanden achterloopt, zoals nu het geval is.

2. Micro-usb-poort

Usb-c is zowel qua design als mogelijke overdrachtssnelheden en ook stroomoverdracht superieur tegenover een micro-usb-aansluiting. Toch besloot Lenovo om de Smart Tab M8 met een micro-usb-aansluiting uit te rusten, waarschijnlijk vanwege het kostenplaatje.

- Poorten: 3.5 mm audioaansluiting, micro-usb + pogo pin voor opladen (tablet), micro-usb (dock)

Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Geen krachtpatser

De Lenovo Smart Tab M8 is uitgerust met een quad-core 2.0 GHz Mediatek Helio A22-processor gekregen en het toestel komt daarnaast met 2 GB aan werkgeheugen en 16 GB interne opslag. Deze tablet is hierdoor niet geschikt voor een avondje Fortnite spelen maar daar is de Smart Tab M8 ook niet voor bedoeld. Zoals ik bij punt 1 aangaf, kun je er prima eenvoudige spelletjes op spelen, op het internet surfen, video's bekijken en de je e-mail lezen.

Lenovo Smart Tab M8 review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

De Lenovo Smart Tab M8 is een eenvoudige tablet waar je de basistaken prima mee kunt uitvoeren zoals het spelen van niet al te zware spelletjes, het lezen van een e-boek, surfen op het internet, video's kijken enzovoorts. Daarnaast komt de tablet met een aantal handige extraatjes voor ouders zodat ze in de gaten kunnen houden waar hun kinderen mee bezig zijn op de tablet.

Smart staat voor het Smart Charging Station waar je de tablet in kunt zetten. Dit onderdeel heeft drie functies, je gebruikt hem als standaard, als laadstation en als smarthomehub met Google Assistant Ambient Mode. Vooral de laatste functie maakt deze tablet erg interessant. Zeker ook in combinatie met de adviesprijs van 139 euro. Je hebt met dit apparaat namelijk een alternatief voor de Google Nest Hub in handen die je ook nog eens als compacte tablet kan gebruiken.

Helaas loopt de beveiligingsupdate momenteel wel al vijf maanden achter maar de komst van kwartaalupdates zou hier verandering in moeten brengen, zo bevestigt Lenovo. Daarnaast krijgt de tablet een update naar Android 10 dit jaar, dat is mooi, maar Android 11 wordt dit jaar ook al geïntroduceerd. Toch zullen niet heel veel tablets in het budgetsegment een update naar een nieuwe Android-versie krijgen, dus Android 10 is al mooi meegenomen. De Smart Tab M8 is overigens niet geschikt voor de veeleisende gebruiker of gamer en Lenovo richt zich met deze tablet dan ook met name op gezinnen.

Lenovo Smart Tab M8 kopen

De Lenovo Smart Tab M8 is in de kleuren zilver of grijs aan te schaffen voor 139 euro. Je koopt de tablet met Smart Charging Station onder andere via Bol.com en Azerty. De Lenovo Smart Tab M8 is ook verkrijgbaar als versie zonder het laadstation en heet dan Lenovo Tab M8 (119 euro).

0 reacties

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk