Lenovo Chromebook C340-15 review: dit zijn de plus-en minpunten

Lenovo Chromebook C340-15 review: dit zijn de plus-en minpunten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Lenovo Chromebook C340-15

Eind 2018 voor de komst van de Google Pixel Slate-tablet kreeg Chrome OS-ondersteuning voor een touchscreen-interface, en nu Chromebooks beter dienst kunnen doen als tablet en ook met Android-apps werken, krijgen we veel meer apparaten met touchscreen te zien.

Dat geldt ook voor de Lenovo Chromebook C314-15 (599 euro) die zijn touchscreen 360 graden laat draaien zodat je het toetsenbord tegen de achterkant van het scherm kan dichtklappen. Lenovo pakt ook uit met een Intel Core i3-processor. Je leest hier alle plus- en minpunten van deze Chromebook.

Lenovo Chromebook C340-15 - de pluspunten

1. Bouwkwaliteit 

De Chromebook C340-15 heeft een glanzende metaal-look, maar als je wat meer in detail gaat kijken, dan zie je dat enkel de behuizing rond het scherm echt van metaal is gemaakt, en dat Lenovo voor de rest plastic heeft gekozen. Daarmee wil Lenovo deels de prijs drukken, maar het plastic gedeelte zorgt er ook voor dat de laptop wat lichter blijft. Anderzijds valt de keuze voor twee verschillende materialen weinig op, en dat is een goede zaak. De Chromebook voelt stevig en kwalitatief aan als je hem met het scharnier draait.

2. Scherm

De Lenovo Chromebook C340-15 heeft een Full HD LCD-touchscreen met een 15 inch grootte. Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van het touchscreen, want het scherm reageert vlot op je aanrakingen, en door het grotere paneel is het ook aangenaam om te werken en twee apps in split-screen naast elkaar te zetten. Op kleinere schermen is die functie eerder een gimmick, maar op het scherm van de Chromebook C340-15 werkt het echt goed. ChromeOS heeft ook uitstekende gestures die de bediening erg fijn maken.

[readmore articles="197564"]

Lenovo's scherm is ook buiten te gebruiken omdat het niet te glanzend is, alleen als het zonnetje stevig schijnt, wordt de zichtbaarheid wel verminderd. Ik was ook minder tevreden over de maximale helderheid van het LCD-scherm in vergelijking met andere laptops. Al zijn de kleuren wel aangenaam, en tijdens gamesessie via Stadia heb ik toch erg genoten van de beeldkwaliteit van dit 15 inch paneel.

3. Prestaties

Anders dan bij Windows 10-pc's heb je geen Intel Core i5-processor nodig om de meeste toepassingen vlot te laten werken op een ChromeOS-apparaat. Bij Chromebooks ben je meestal aangewezen op browser-toepassingen en Android-apps vanuit de Play Store, en die werken gewoon ontzettend vlot met de Core i3-8130u-processor van Intel. Ik speelde de game Asphalt 9 op de Chromebook C314-15 en dat werkte probleemloos zonder framedrops.

De Chromebook C340-15 heeft daarnaast 4 GB RAM en een ruime 128 GB eMMC-opslag. Je kan die opslag ook uitbreiden via microSD. Als je kosten wil besparen kan je ook overwegen om voor de goedkopere variant met Pentium 4417U-processor te kiezen, en die komt eveneens met 4 GB aan werkgeheugen. Je moet het in dat geval alleen met een 32 GB aan opslag doen, en dat is eerder krap als je van veel apps gebruik wil maken.

4. Toetsenbord en touchpad

Je voelt het meteen aan je vingers als je met een goed toetsenbord te maken hebt, en ook bij de Chromebook C340-15 kreeg ik een prettig gevoel tijdens het typen. Lenovo's toetsenbord is ook niet het beste wat je op een laptop kan vinden, maar de toetsen geven wel een aangename feedback en er is ook een verrassende travel tijdens het indrukken. Bovendien voelen de knoppen duurzaam aan. Onder het toetsenbord zit daarnaast ook verlichting en da's een leuke comfortfunctie die je niet bij elke laptop in deze prijsklasse zal vinden. Verder is ook de touchpad een plezier om te gebruiken, want hij reageert vlot en heeft een groot formaat.

5. Software

ChromeOS is een erg gebruiksvriendelijk besturingssysteem waarbij browser-toepassingen en Android-apps vanuit de Play Store centraal staan. De gebruiksinterface is prima aangepast voor touchscreens, want als je het toetsenbord naar achteren klapt, kan je gebruikmaken van grotere knoppen en handige gestures om je apparaat te bedienen. Je kan ook minstens zeven jaar van updates genieten.

[readmore articles="206685"]

Lenovo Chromebook C340-15 - de minpunten

1. Design en gewicht

Chromebooks zien er over het algemeen weinig spannend en ook erg vergelijkbaar uit met grijze designs die we vaak terugzien bij verschillende fabrikanten. Dat geldt ook helemaal voor de Chromebook C340-15 van Lenovo, want ondanks de materiaalkeuzes en de bouwkwaliteit die wel goed zit, word ik echt niet vrolijk van het design.

Lenovo Chromebook C340-15 review: dit zijn de plus-en minpunten

Daarbij komt dat de Chromebook C340-15 ook zwaar is met zijn gewicht van 1,65 kilogram en je kan hem dus niet in één hand vasthouden zoals een tablet. Op die manier lijkt het in één klap minder nuttig dat hij beschikt over zijn scherm met een scharnier dat 350 graden kan draaien. Vind je draagbaarheid als tablet belangrijk, dan moet je zeker eens kijken naar een kleiner model. De Chromebook is wel prettig in gebruik als je hem op je bureau voor je zet met het scherm voor je en het toetsenbord aan de achterkant.

2. Aansluitingen

Je laadt de Chromebook op met een usb-c-poort, maar verder is er rechts nog een tweede usb-c-aansluiting aanwezig. Aan de rechterkant vinden we ook de powerknop, de volumeknoppen en een microSD-slot. De knoppen op de Chromebook 340-15 voelen eerder goedkoop aan, en ze zijn gemaakt van plastic. Lenovo voegt daarnaast één usb-a 3.1-poort toe aan de rechterkant, maar stiekem had ik graag een tweede usb-a-poort gezien en ook een HDMI-aansluiting, gezien het vrij stevige formaat van deze Chromebook. Het voelt niet erg goed om voor het minste naar docking-stations en adapters te grijpen als je een 15 inch laptop gebruikt.

3. Accuduur

Deze Chromebook van Lenovo zingt het zo'n 10 uur uit als je hem gebruikt voor browsertoepassingen. Hoewel sommige laptopgebruikers ongetwijfeld dromen van zo'n gebruiksduur is 10 uur niet buitengewoon als je hem vergelijkt met sommige Chromebooks die 12 uur overleven na één oplaadbeurt. Die twee uur kan wel degelijk een verschil maken als je hem op verplaatsing met je meeneemt om te werken.

4. Camera

Chromebooks komen niet met camera om 'u' tegen te zeggen zoals dat bij sommige Android-telefoons wel het geval is, maar de Chromebook C340-15 heeft een wel erg matige VGA-camera als webcam. Hij doet het naar behoren voor bijvoorbeeld videovergaderingen, maar in minder goede lichtomstandigheden zijn beelden erg korrelig door hoge iso-waarden. Hij kan video-opnames maken met een 720p-resolutie. Wat wel een fijne toevoeging is, is het klepje waarmee je de lens kan bedekken als je de camera niet gebruikt.

Conclusie

De Chromebook C340-15 komt met een groot touchscreen en een degelijke Intel Core i3-processor voor een relatief toegankelijke prijs. Het scherm is over het algemeen goed en ook de prestaties en het toetsenbord met verlichting vormen een sterkte van dit apparaat.

Aan de andere kant biedt een touchscreen dat je in 360 graden kan draaien het voordeel dat je de Chromebook als tablet kan gebruiken door het toetsenbord naar achter te klappen, maar door het grote formaat en gewicht is hij niet aangenaam in gebruik als je hem vasthoudt. Je kan wel het scherm voor je zetten met het toetsenbord aan de achterkant, en dat is de beste manier om van het touchscreen gebruik te maken.

Ondanks dat grote formaat waar ik het over had, mist deze Chromebook ook een paar extra aansluitingen. Binnen de kortste keren moet je met adapters aan de slag gaan, en dat is jammer. De Chromebook C340-15 heeft ook niet de beste accuduur die we bij een Chromebook hebben gezien.

Lenovo wilde van de Chromebook C340-15 een soort van all-rounder maken die een beetje van alles kan en daar is het voor een stuk in geslaagd. Hij biedt een breed pakket aan mogelijkheden voor een relatief sterke prijs, maar wie zijn Chromebook als een draagbare tablet wil gebruiken kan beter naar een 14 inch of zelfs een 12 inch Chromebook kijken. Daarnaast zijn er ook betere alternatieven voor wie een 15 inch productiviteitsmachine wil die over genoeg aansluitingen beschikt.

Lenovo Chromebook C340-15 kopen

Je kan de Lenoco Chromebook C340-15 kopen met een Intel Core i3-processor, 4 GB RAM en 128 GB opslag voor een adviesprijs van 599 euro. Je vindt hem bij onder meer Coolblue, Bol.com en MediaMarkt

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk