Laws of Civilization review: zwart geld en corruptie in moderne Game of Thrones

Laws of Civilization review: zwart geld en corruptie in moderne Game of Thrones
Laws of Civilization is een politiek simulatiespel waarin jij meebeslist over de toekomst van het land. Je stemt en schrapt wetten en schakelt je tegenstander uit met politieke middelen of minder legale wijzen. Ik heb dit spel een aantal dagen geprobeerd, en hier lees je mijn bevindingen

Laws of Civilization

In Laws of Civilization doe jij een gooi naar de macht van een land naar keuze om vervolgens de touwtjes in handen te nemen. Je zet je beste beentje voor tijdens de verkiezingen met mooie beloftes om vervolgens zelf je eigen weg te bewandelen. Je vind werkelijk alle stereotypen rond politiek in een notendop, bepaalt zelf of je je volk glorieus en gelukkig maakt of eerder met de harde hand onderdrukt.

Op weg naar het parlement

Laws of Civilization bevat 16 landen - met uitzondering van Nederland - die je kan besturen. De ontwikkelaar heeft alle politieke partijen uit die landen onder een andere naam geregistreerd, net als hun populariteit en ideologie afhankelijk van zes pijlers, namelijk - vrij vertaald - een score voor: socialisme, conservatisme, globalisme, klimaatactivisme nationalisme en kapitalisme. Scores voor elke pijler kunnen positief of negatief zijn, en je hebt grote en piepkleine partijen.

[readmore articles="196365"]

Screenshots van het spel

Zes eenvoudige symbolen en hun scores duiden handig de ideologie van een partij aan

Je begint je spel dus met tal van keuzemogelijkheden wat partijen betreft, maar ook niet elk land begint op gelijke voet. Duitsland is bijvoorbeeld een rijker land dan Brazilië, terwijl die laatste dan weer een vierdubbel zo grote corruptiescore heeft. Later veel meer daarover. Laws of Civilization bevat dus enorm veel variatie voor wie van dit soort simulatie-games houdt.

Geld in eigen zak

Zodra je een partij en land gekozen hebt, kom je normaal gesproken in het parlement terecht en is het aan jou om wetsvoorstellen te doen. Je kan je parlementsleden in actie zetten, maar als je een kleinere partij bent, lijkt het soms aangewezen om wat meer de kat uit de boom te kijken en je geld te sparen om campagne te voeren voor de verkiezingen. Als je nieuwe wetten stemt of schrapt, moet je telkens controleren of ze al dan niet conform zijn met de ideologie van je partij.

[readmore articles="200002"]

Al is ook de situatie van belang. Hoe staat het met je staatsschuld en wat is de politieke opinie over dat onderwerp? Stel, je speelt zoals ik bijvoorbeeld met de socialistische partij in het erg corrupte Brazilië. Je staatsschuld is talrijk omdat je erg veel geld in eigen zak stopt, en een parlementslid stelt voor om de openbare bibliotheken af te schaffen als besparing. Ook al ben je als socialistische partij grote voorstander, dan wil je die staatsschuld graag een tikje omlaag om problemen te voorkomen.

Screenshots van het spel

Staatsschuld? Weg met die bibliotheken

Laws of Civilization zit vol met diepgang en moeilijke dilemma's rond wetsvoorstellen, wat het spel lang interessant maakt en ook het opnieuw spelen bevordert. Tussen twee verkiezingen in Brazilië ben je meteen benieuwd hoe het eraan toe gaat in een heel ander land. Gelukkig kan je meerdere spellen tegelijk bewaren in save slots.

Corruptie en huurmoordenaars

Speel je met bijvoorbeeld een land als Duitsland, dan verloopt alles koosjer. Je stemt netjes wetten die je land beter maken en stuurt parlementsleden op missie om ze te ontwikkelen. In Brazilië is er corruptie en is het erg normaal om tegenstanders om te kopen met je zwart geld. Is de partijvoorzitter van de concurrentie echter te duur om aan jouw kant te trekken? In dat geval maar even een huurmoordenaar sturen, weg tegenstand. Ben je eindelijk met je partij aan de macht gekomen en lever je de eerste minister? Dan maar gauw wetten stemmen om de volgende verkiezingen uit te stellen zodat je lang aan de bak blijft. 

Screenshots van het spel

Een populaire ex-premier die je voordeliger kan ombrengen dan omkopen, waar is mijn zwart geld?

Man of vrouw van het volk

Gelukkig is er meer dan alleen je tegenstander te slim af zijn. Je kan gelukkig ook als een echt staatsman- of vrouw kijken naar de noden van je volk en bijvoorbeeld investeren in wetenschap, zodat je plotseling ecologische wetten ontgrendelt en de planeet kan redden van de verdoemenis. Is je volk niet te spreken over onderwijs, maak de lagere school dan gratis. Wil je als nationalistische partij goed staan bij een andere partij als je samen stemt over wetten, dan geef je een sympathieke speech in de media waar je goed praat over tegenstanders

[readmore articles="200560"]

Sterk aan dit simulatiespel is dat de mogelijkheden haast oneindig zijn en je hebt zelf volledig de touwtjes in handen. Het spel beloont of straft ook in alle eerlijkheid. Heb je net de populaire partijvoorzitster van de oppositie letterlijk een kopje kleiner gemaakt, dan gaan partijen je ook meer afstraffen bij stemmingen. Je moet tegelijk ook zorgen dat je eigen achterban loyaal blijf, en ook dat is een hele klus. Partijleden die niet achter jouw beslissingen staan zullen tegendraads stemmen. Een ander leuke mechaniek zijn gebeurtenissen zoals terroristische aanslagen en ziekte-epidemieën die allemaal een invloed hebben op de publieke opinie.

Screenshots van het spel

Je kan verrast worden door een kleine variëteit aan plotse gebeurtenissen

Waarheidsgetrouw

De grootste minpunten bij dit spel zijn tegelijk erg waarheidsgetrouw voor internationale politiek. Er lijken namelijk altijd beperkingen te zijn afhankelijk van het land waarmee je speelt. Stel, je wil het onrustige Brazilië meer democratisch maken aan de hand van wetgeving, dan gaan alle andere partijen zich ertegen verzetten. Anderzijds, probeer maar eens het stemrecht in Duitsland of Frankrijk te beperken. Ondanks de vele mogelijkheden in dit spel heb ik nog niet de juiste middelen gevonden om een land echt een radicaal andere richting op te sturen.

Daarnaast is het in sommige gevallen haast onmogelijk om zonder slag of stoot aan de macht te blijven in een land, omdat de ideologie van jouw partij simpelweg geen oplossingen biedt voor de problemen in je land. In dat geval kan je enkel volop propaganda voeren en hopen dat andere partijen het verknoeien. Jammer is ook dat Nederland nog geen deel uitmaakt van dit spel, al worden er regelmatig nog nieuwe functies toegevoegd, dus er is zeker hoop. Het is ook jammer dat het spel niet in het Nederlands werkt, want sommige Engelstalige terminologie kan Laws of Civilization minder toegankelijk maken.

Screenshots van het spel

Dieven bestraffen? Die zullen we erin houden

De tijd uit het oog verloren

De tijdsschaal is ook een vreemd gegeven. Je begint standaard in 2019, maar je kan er ook voor kiezen om in het jaar 2000 te beginnen. Welke tijd je ook kiest, je moet over dezelfde wetten stemmen en je kan ook dezelfde nieuwigheden wetenschappelijk laten onderzoeken. Het voelt ook vreemd aan om in 2019 in bijvoorbeeld Frankrijk een ambulancedienst of gezondheidszorg uit te vinden. In dat geval zou het spel zich eigenlijk veel vroeger moeten afspelen. Ik begrijp daarom niet de tijdsschaal die gehanteerd wordt, en het lijkt een beetje op een idee van de ontwikkelaar dat niet helemaal correct is uitgevoerd.

[readmore articles="195710"]

Conclusie

Voor liefhebbers van dit niche genre is Laws of Civilization een zeldzaamheid. Het spel bevat voldoende diepgang en het geeft je echt het gevoel alsof je dingen met je partij verwezenlijkt. Dit simulatiespel zit bomvol strategie, en na een tijdje heb je het gevoel dat je het helemaal beet hebt. In dat geval sta je weer voor een nieuwe uitdaging als je de moeilijkheidsgraad verhoogd. 

Het spel geeft een sterke knipoog naar de internationale politiek waar soms ook een grond van waarheid achter verscholen zit. Het geheel voelt een beetje aan als een moderne versie van Game of Thrones maar dan zonder al die scènes met seks en incest.

[readmore articles="196868"]

Het is ook knap dat elke partij uit 16 landen in het spel beschikbaar is, en het systeem van pijlers is een handige manier om hun gedachtegoed te vertegenwoordigen. Grafisch is het spel erg eenvoudig gemaakt, maar de interface is in de eerste plaats toegankelijk en dat is het belangrijkste voor dit genre. Het sterkste punt van dit spel is het feit dat telkens opnieuw spelen een andere ervaring oplevert, waardoor je niet snel zal uitgekeken zijn.

Screenshots van het spel

Een partijlid met weinig loyaliteit, ervaring en populariteit, kan je beter ontslaan

Beschikbaarheid

De game bevat ook geen microtransacties, maar er is een gratis en premium-versie. De Lite-versie komt met een beperkt aantal landen en partijen en toont af en toe korte reclamevideo's, zonder dat het echt storend wordt. De gratis versie is daarom de ideale manier om het spel uit te proberen en eventueel later alle voordelen van de Premium-editie te verkrijgen voor 4,39 euro.

Het enig nadeel is wel dat je je save slots van de Lite-versie niet kan overdragen naar de aparte Premium-app. Raak dus nog niet te erg gehecht aan je land en partij zodra je aan je eerste verkiezingen begint. Dat de beste of degenen met het meeste zwart geld mogen winnen!

Heb jij Laws of Civilization al gespeeld, en wat zijn jouw bevindingen? Heb je ooit al een politiek simulatiespel geprobeerd, of heb je misschien andere aanbevelingen in dit genre? Laat het ons dan weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over:
Simulatie

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Pixel Feature Drops: dit zijn de 5 slimme en exclusieve functies voor Pixeltelefoons

Google heeft met de beveiligingsupdate van maart ook nieuwe Pixel Feature Drops beschikbaar gemaakt voor Pixel-telefoons. Dit...

Locatiedienst voor de Galaxy Watch 3 wordt binnenkort stopgezet, dit is het alternatief

Eigenaren van de Galaxy Watch 3 krijgen een melding te zien over het beëindigen van de 'Locatie ophalen'-dienst vanwege wijzi...

OPPO Find X3-reeks volledig gelekt: alle renders en specificaties

De OPPO Find X3-toestellen komen eraan, en in de aanloop van de lancering, zijn de telefoons nu volledig gelekt. We zien beel...

AW Poll: welke smarthome-apparaten gebruiken jullie (2021)?

"Hey Google zet de lampen aan", "Start de robotstofzuiger", "speel muziek op Spotify." Voor eigenaars van smarthome-producten...

'Xiaomi Mi 11 Pro heeft 8 MP periscoopcamera en 50x zoom'

Er zijn details gelekt over de camera van de aankomende Xiaomi Mi 11 Pro. De Mi 1 Pro is een krachtigere versie dan de Mi 11...

Samsung Galaxy A52 krijgt maandelijks beveiligingsupdates

De nog niet aangekondigde Samsung Galaxy A52 krijgt straks elke maand een nieuwe beveiligingsupdate. Dat is op te maken uit d...

Actie: Motorola geeft tijdelijk 50 euro cashback op de Moto G 5G

Bij aankoop van de Motorola Moto G 5G ontvang je nu tijdelijk 50 euro cashback! Wij leggen waar je deze telefoon met 50 euro...

Xiaomi maakt de sprong naar AMOLED-schermen voor de Redmi Note-serie

Xiaomi zal volgens geruchten later deze week in India de nieuwe Redmi Note 10-serie lanceren. De algemeen directeur van het...

Koop de Teufel Supreme On met €20,- korting (ADV)

Teufel is een fabrikant van hoogwaardige audioproducten uit Berlijn. Sinds een aantal jaren maakt dit bedrijf ook meer produc...

Instagram Live Rooms aangekondigd: stream met vier mensen tegelijk

Instagram introduceert zijn Live Rooms-functie. Het gaat om een uitbreiding voor Instagram Live waarmee je met meerdere mense...

Lees meer

Net binnen

WhatsApp werkt aan afbeeldingen die uit zichzelf verdwijnen

WhatsApp krijgt een nieuwe functie die je afbeeldingen laat versturen die automatisch weer verdwijnen. Je kan ze eenmaal beki...

AW Poll: welke smarthome-apparaten gebruiken jullie (2021)?

"Hey Google zet de lampen aan", "Start de robotstofzuiger", "speel muziek op Spotify." Voor eigenaars van smarthome-producten...

Actie: Motorola geeft tijdelijk 50 euro cashback op de Moto G 5G

Bij aankoop van de Motorola Moto G 5G ontvang je nu tijdelijk 50 euro cashback! Wij leggen waar je deze telefoon met 50 euro...

Instagram Live Rooms aangekondigd: stream met vier mensen tegelijk

Instagram introduceert zijn Live Rooms-functie. Het gaat om een uitbreiding voor Instagram Live waarmee je met meerdere mense...

Samsung Galaxy A52 krijgt maandelijks beveiligingsupdates

De nog niet aangekondigde Samsung Galaxy A52 krijgt straks elke maand een nieuwe beveiligingsupdate. Dat is op te maken uit d...

Lees meer