Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Komoot — Fiets & Wandelkaarten

Komoot heeft als omschrijving 'Fiets & Wandelkaarten' maar het is zeker veel meer dan een app met fietsroutes en wandelkaarten. Komoot is namelijk een complete navigatie-app met routeplanner, Highlights en Collecties bestemd voor de outdoor-liefhebber en actieve sporter. Komoot bevat niet alleen routes voor wandelaars en toerfietsers maar ook voor mountainbikers (Enduro), gravelbikers, wielrenners, bergwandelaars en hardlopers. De app maakt hierbij onderscheid tussen 'gewone' fietsen en e-bikes.

[readmore articles="206686"]

Wil je eropuit dit weekend? Dan begin je in Komoot (app of desktop) met het vinden van de perfecte route. Je kunt je hiervoor laten inspireren door Komoot-vrienden of er eentje zelf aanmaken via 'Plannen'. Ik gebruik voornamelijk de routeplanner, maar je kan ook een route van één van je Komoot-vrienden overnemen en desgewenst aanpassen.

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Routeplanner

De routeplanner in Komoot is ongetwijfeld de meest uitgebreide mogelijkheid in de app. Je selecteert allereerst het vervoermiddel of de activiteit, vervolgens de richting en als laatste je conditieniveau. Dan ga je aan de slag met het vormen van de perfecte route voor dit weekend.

- Wandelen

- Tourfietsen (e-bike)

- Mountainbiken (Enduro) (e-bike)

- Wielrennen (e-bike)

- Hardlopen

- Gravelbiken (e-bike)

- Bergwandelen

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Je begint met plannen van je route door het start- en eindpunt (A en B) te selecteren. Daarna tik je ergens op de kaart om de een zogenaamde waypoint toe te voegen. Als je klikt op "Aan tour toevoegen" zal de routeplanner automatisch het nieuwe waypoint toevoegen en op de optimale plek in je Tour plaatsen. Je kan hiervoor eenvoudigweg een punt op de kaart selecteren, of één van de vele opties zoals in de laatste screenshot hieronder worden weergegeven.

Highlights: de favoriete plekken van Komoot-gebruikers

Eén van bovengenoemde opties is 'Highlights'. Highlights zijn de favoriete plekken van Komoot-gebruikers, aanbevolen door de mensen die ze het beste kennen. Je herkent ze als de kleine rode stippen op de kaart en er zijn duizenden om uit te kiezen in honderden verschillende landen. Het zijn als het ware persoonlijke aanbevelingen langs een route met foto's en uitleg.

> Komoot-hulpgidsen

Per Highlight zie je hoeveel Komoot-gebruikers deze hebben aanbevolen en welke tours deze Highlight bevatten. Daaronder vind je tips van Komoot-gebruikers over deze plek en vergelijkbare Highlights. Voorbeelden zijn watervallen, MTB-trails, gravelwegen, mooie uitzichten, kastelen, musea, uitkijktorens en ga zo maar door. Per geselecteerd vervoermiddel worden andere Highlights op de kaart weergegeven.

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Moeilijkheidsgraden MTB-singletracks en wandelpaden

Komoot biedt op maat gemaakte moeilijkheidsgraden voor elke sport. Elke tour in Komoot krijgt zo'n moeilijkheidsgraad mee. Deze wordt berekend op basis van het vereiste conditieniveau, het type sport, en de technische vaardigheid die ervoor nodig is. Deze moeilijkheidsgraden variëren van makkelijk (blauw), gemiddeld (rood), tot zwaar (zwart). Op deze manier kom je er eenvoudig achter of een bepaalde route voor jou weggelegd is of dat je hem beter kunt aanpassen. Je vindt hier alle moeilijkheidsgraden per sport terug.

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Een zware fietstocht

Tijdens het maken van een route kom je op de kaart ook aanduidingen (kleuren en/of stippellijnen) van moeilijkheidsgraden voor MTB-singletracks (S0 tot S5) en wandelpaden (T1 tot T6) tegen. Met deze gegevens kun je je route verder optimaliseren.

Singletrack Scale: De moeilijkheidsgraad van je Tours is gebaseerd op deze schaal en de meegerekende factoren zijn de gesteldheid van het pad, de aanwezige obstakels, de hellingsgraad, het type en de hoek van de bochten en — daarmee — de technische vaardigheden die nodig zijn om de route veilig te volbrengen.

> Overzicht moeilijkheidsgraden voor MTB-singletracks

SAC-schaal (Swiss Alpine Club) voor wandelpaden: De moeilijkheidsgraad wordt gebaseerd op de ondergrond, helling, en aanwezigheid van geëxponeerde passages, en de ervaring, uitrusting, en voorzorgsmaatregelen die nodig zijn om de paden veilig te volbrengen.

> Overzicht moeilijkheidsgraden voor wandelpaden

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

S4 MTB-trail

Tourinformatie en tours opnemen

Als je eenmaal een route met waypoints aangemaakt hebt, zie je meteen een beknopt overzicht van de tijd, afstand, hoogteprofiel ervan. Daaronder vind je alle geselecteerde waypoints en gedetailleerde informatie over de moeilijkheidsgraad, route-tips, het hoogteprofiel, wegtypes en ondergrond. De tourinformatie wordt afgesloten door uitgebreide weersinformatie en bijbehorende tips.

[readmore articles="207274"]

De route-tips zijn met name belangrijk omdat je je hiermee beter kunt voorbereiden op de route. Kom je bijvoorbeeld onderweg een veerpont of beweegbare brug tegen? Is er een stuk op de route die beperkt toegankelijk is? Is er een steile helling of moet je ergens van de fiets afstappen? Dan kun je deze waarschuwingen negeren of desgewenst de route aanpassen om ze te omzeilen.

Komoot laat je tevens een tour opnemen in de app maar je kan hier ook andere apparaten voor gebruiken. Zie de volgende alinea.

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Integratie met fietscomputers, e-bikes en smartwatches

Komoot werkt ook met andere smartwatches en fietscomputers. Zo is er Wahoo-integratie. Zodra je je je komoot-account met je Wahoo ELEMNT, ELEMNT BOLT of ELEMNT ROAM koppelt, worden je geplande routes meteen automatisch gesynchroniseerd. Komoot werkt ook met fietscomputers van Garmin, Ciclo, Lezyne, Gryton, Meilan, Mio en Sigma.

Komoot werkt daarnaast met een aantal smartwatches van Garmin, Polar, Samsung en Apple. Met deze (sport)horloges kun je dan je geplande tours vanaf je pols bekijken en uiteraard navigeren. Dan zijn er ook nog e-bikes waar Komoot mee te gebruiken is: Specialized e-bikes en Bosch e-bikes.

Komoot Maps en Komoot Premium

Komoot Maps biedt spraaknavigatie en offline kaarten voor een eenmalige aankoop. Je kan hierbij kiezen uit drie pakketten: Enkele regio (3,99 euro), het Regiopakket (8,99 euro) en het Wereldpakket (29,99 euro). Zo kun je er dus voor kiezen om alleen in je eigen regio Komoot te gebruiken. Ga je op vakantie? Dan kan je voor het Regiopakket kiezen. Het Wereldpakket geeft je uiteraard toegang tot de hele Komoot-planeet.

De Komoot-kaart laat de belangrijkste wegen zien, zoals snelwegen, hoofdwegen, proviciale wegen, wandelpaden, fietspaden en meer. Een overzicht van de legende vind je hier.

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Dan is er ook Komoot Premium. Dit terugkerende abonnement van 59,99 euro bevat heel veel extra's zoals sport-specifieke kaarten. Dat zijn dus kaarten met speciale tracks voor fietsers, mountainbikers of wandelaars die ik hierboven heb besproken. Op deze kaarten zie je officiële mountainbikepaden en alle lange-afstand-fietsroutes. Je ziet tevens in één oogopslag alle paden die op jouw moeilijkheidsgraad aansluiten. Daarnaast kun je de routes bewaren voor offline gebruik en heb je meteen het Wereldpakket ontgrendeld.

Komoot Collecties 

Nog meer voordelen van Komoot Premium zijn de meerdaagse planner, het realtime weerbericht tijdens de tour en de persoonlijke Collecties. Met deze Collecties kun je je tours en Highlights overzichtelijk bundelen. Tours worden weergegeven in voltooide en geplande tours en Collecties vul je met tours en Highlights. Bijvoorbeeld van je laatste vakantie in de Zwitserse bergen. Op deze manier kun je makkelijk een wandel- of fietsroute terugvinden.

Komoot is de route-app voor outdoor-sporters

Conclusie

Het plannen van een tour in de app is daadwerkelijk een fluitje van een cent. Je kan eenvoudig van A naar B fietsen, wandelen of hardlopen. En met behulp van waypoints en Highlights kun je tussendoor interessante plekken bezoeken of, praktischer nog, via e-bike-oplaadpunten, openbare toiletten of restaurants fietsen.

Van tevoren en tijdens de rit krijg je veel informatie te zien die het mogelijk maken om je rit te optimaliseren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Alhoewel, ik heb wel eens mijn mountainbike over een hek moeten tillen. Dit stond niet op de route aangegeven. Wil je een uitgebreide tour maken? Dan adviseer ik je om deze via je laptop of pc in te voeren. Dat werkt net wat nauwkeuriger.

Al met al is Komoot een ontzettend uitgebreide app/tool voor de outdoor-liefhebber en de actieve sporter die het liefst buiten traint. Ik heb hierboven eigenlijk nog alleen maar de hoofdzaken benoemd van de mogelijkheden van Komoot. Er is namelijk nog veel meer mogelijk. Is dit voor jou allemaal teveel van het goede? Dan is de Route.nl-app wellicht een goed alternatief.

Is het alleen maar halleluja? Nee, Komoot is best prijzig als je gebruik wilt maken van alle mogelijkheden die het biedt. Als je zoals ik een mountainbiker bent, dan wil je natuurlijk wel het liefst kaarten zien met daarop de officiële mountainbikepaden en singletracks. Komoot Premium is dan een vereiste. Dat kost je dan 59,99 euro per jaar maar ik reken het liever terug naar een maandbedrag. Dat is 5 euro per maand en dat vind ik Komoot waard.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk