Kobo Elipsa e-reader review: dit zijn de plus- en minpunten

Kobo Elipsa e-reader review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Kobo Elipsa is de allernieuwste e-reader van Kobo. Je kan niet alleen e-boeken op dit apparaat lezen maar ook notities maken en stukken tekst markeren met de bijgeleverde pen. Is deze e-reader iets voor jou? Je leest het in deze review.

Kobo Elipsa

Rakuten Kobo Inc., of kortweg Kobo, is een Canadees bedrijf dat e-books, audioboeken, en e-readers verkoopt. Kobo werkt sinds 2017 samen met Bol.com Kobo Plus geeft de boekenliefhebber toegang tot meer dan 250.000 digitale boeken, van nieuwe releases en bestsellers tot de tijdloze klassiekers van Nederlandstalige en internationale bodem. Het bedrijf biedt een hele serie e-readers aan waarop de boeken gelezen kunnen worden en het Kobo Elipsa Pack is de nieuwste toevoeging aan de serie.

Het Kobo Elipsa Pack bestaat uit de Kobo Elipsa e-reader, de Kobo Stylus en de Kobo Elipsa SleepCover. Daarmee is de e-reader de eerste van Kobo met een pen. Met deze stylus kan je onder andere notities maken in e-books en pdf-bestanden en Kobo noemt de Elipsa dan ook een notitieblok en boekwinkel in één.

Kobo Elipsa met SleepCover en Kobo Stylus

Kobo Elipsa met SleepCover en Kobo Stylus

Specificaties

Scherm: 10,3 inch e-ink, 1404 x 1872 pixels, touchscreen, 227 ppi
Talen:  Engels, Frans, Frans (Canada), Duits, Spaans, Spaans (Mexico),Italiaans, Catalaans, Portugees, Portugees (Brazilië), Nederlands,Deens, Zweeds, Fins, Noors, Turks, Japans, Traditioneel Chinees  
Afmetingen en gewicht:  19.3 cm x 22.75 cm x 0.76 cm, 383 gram
Bestandsformaten: EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
Werkgeheugen: 1 GB
Opslaggeheugen: 32 GB
Connectiviteit:  Wi-Fi 802.11 ac/b/g/n
Accuduur: Weken
Extra's:  ComfortLight, stylus-pen, stylus-pen
Adviesprijs: 399,99 euro

Wat zit er (niet) in de doos

 • Kobo Elipsa
 • SleepCover
 • 1x Kobo Stylus
 • Usb-a naar usb-c kabel
 • Handleiding
Kobo Elipsa met Kobo Stylus

Kobo Elipsa met Kobo Stylus

Kobo Elipsa: de pluspunten

1. Heerlijk groot scherm en toch niet te zwaar

De Kobo Elipsa heeft het grootste scherm in de Kobo-e-reader-serie. Het gaat om een 10,3 inch E Ink Carta 1200-touchscreen. Je kan het schermformaat makkelijk vergelijken met die van een tablet. Ik heb zelf een hele kleine Kobo e-reader en om dan dit apparaat te mogen gebruiken, is toch wel een verademing. Vanwege het formaat zou je denken dat de e-reader te zwaar is, maar dat is met 383 gram zeker niet het geval. Je kan de Elipsa met gemak een lange tijd in je hand vasthouden zonder er last van te krijgen, ook als je op je zij ligt (bijvoorbeeld in bed).

Dit touchscreen met de Carta 1200 E Ink-technologie zorgt ervoor dat de pagina's eruit zien als die van een fysiek boek. Zonlicht is geen enkel probleem, de tekst is erg goed leesbaar in alle omstandigheden. Het scherm reageert daarnaast snel en je kan de Elipsa draaien om een boek in landschapsmodus te lezen.

Kobo Elipsa

Kobo Elipsa

De Elipsa komt ook met wat handige extraatjes voor tijdens het lezen. Zo kan je tijdens het lezen woorden eenvoudig selecteren en opzoeken op Google of Wikipedia. Het is ook mogelijk om het lettertype- en grootte evenals de regelafstand en marges aan te passen. En als het donker wordt, kan je de helderheid aanpassen met ComfortLight om beter te kunnen lezen en schrijven en is zelfs een donkere modus.

Al met al heeft de Elipsa een heerlijk groot scherm om boeken op te lezen, is niet te zwaar en de e-reader is ook erg makkelijk in gebruik.

Tekst selecteren op de Kobo Elipsa

Tekst selecteren op de Kobo Elipsa

2. Markeren en noteren met de stylus

Zoals aangegeven is de Elipsa is de eerste e-reader van Kobo met een pen. Met deze Kobo Stylus kun je heel makkelijk aantekeningen maken boeken, essays of bijvoorbeeld huiswerkopdrachten. Je kan de pen ook gebruiken om belangrijke passages te onderstrepen, omcirkelen of markeren. Schiet je een idee te binnen? Dan schrijf je die op in de marges.

Met de Kobo Stylus kan je direct op de pagina schrijven, net zoals met een pen op papier. De Kobo Elipsa past de dikte van je handschrift aan, afhankelijk van hoeveel druk je uitoefent. Je kan makkelijk tekst wissen, onderstrepen en markeren met de knoppen op de pen. Met de onderste knop op de stylus schakel je de markeerfunctie in en de bovenste is de gum. Het gummen werkt met een kleine vertraging.

Let wel, in pdf's met Digital Rights Management (DRM) of beperkte rechten kunnen geen markeringen of notities worden gemaakt. Dat kan ook het geval zijn voor boeken die je importeert naar de e-reader.

Tekst markeren en notities maken in de kantlijn

Tekst markeren en notities maken in de kantlijn

De ingebouwde notitiefunctie van de Kobo Elipsa zit onder het middelste tabblad Mijn Notitieblokken. Hier kun je al je aantekeningen, ideeën en to-dolijstjes kwijt. Je kan notities weggummen, de achtergrond aanpassen, en tussen de pagina's vegen om te bladeren in het notitieblok. Er zijn ook verschillende pennen om uit te kiezen zoals een vulpen en een kalliegrafiepen.

Daarnaast kan je je handschrift met een dubbeltik omzetten in getypte tekst in een zogenaamd Uitgebreid notitieblok. Hiervoor moet je wel binnen de lijnen schrijven en een leesbaar handschrift hebben, twee eigenschappen waar ik nog aan kan werken. Het omzetten van het handschrift in getypte tekst gaat overigens erg snel en is - belangrijker nog - ook vrijwel altijd correct. Naast tekst kan je in deze notitieblokken trouwens ook diagrammen, rekensommen, tekeningen en vrije vorm-secties kwijt en daarmee heeft de Kobo Elipsa toch wel een erg complete notitiefunctie.

3. Alles-in-een SleepCover

De SleepCover in de doos geeft extra bescherming voor het scherm van de e-reader, en bevat ook een inkeping om de stylus in op te bergen. Daarnaast kan je de e-reader er ook mee 'verhogen' zodat je er makkelijk op kunt schrijven. Wil je even een pauze nemen? Dan sluit je de SleepCover om de Kobo Elipsa in de slaapstand zetten.

De cover is dus multifunctioneel en ik heb ze dan ook vaak gebruikt om de e-reader even te verhogen.

Kobo Elipsa met SleepCover

Kobo Elipsa met SleepCover

4. Dropbox en Sudoku

De Kobo Elipsa heeft onder het tabblad Meer Dropbox-ondersteuning verstopt. Hiermee synchroniseer je je documenten en notities in het door jou gewenste bestandstype met Dropbox. Je kan zo makkelijk delen met collega's of klasgenoten. Er is ook Pocket-ondersteuning waarmee je verhalen, artikelen, nieuwsberichten op de Elipsa kunt lezen.

Onder de knop Meer zitten ook een hele verzameling bètafuncties, waaronder een drietal leuke spelletjes zoals Solitaire en Sudoku. Daarnaast kan je er een webbrowser starten, maar die kun je niet vergelijken met de browser op je telefoon en heb ik niet zoveel gebruikt.

Dropbox en spelletjes

Dropbox en spelletjes

5. Het is een e-reader

In vergelijking tot de 'ouderwetse' papieren boeken, kun je op een e-reader tientallen boeken mee op vakantie nemen, zonder dat je hoeft bij te betalen op het vliegveld. Ik ben een tijdje terug overgeschakeld op een e-reader en lees voornamelijk nog e-books. De Elipsa is er voor de boekenverslinder want het apparaat heeft met 32 GB opslagruimte vier keer zoveel als de meeste e-readers.

Navigatie op de Kobo Elipsa

Navigatie op de Kobo Elipsa

Kobo Elipsa: de minpunten

1. SleepCover

De SleepCover is een multifunctioneel onderdeel van de Kobo Elipsa, zoals je hierboven zag, maar staat ook op nummer één bij de minpunten. Dat komt omdat de SleepCover meteen een hele lading gewicht aan de e-reader toevoegt. Je kan dus niet meer met gemak een uurtje lezen in bed zonder dat je je pols gaat voelen. De SleepCover zorgt er dus in feite ervoor dat de Elipsa alsnog verandert in een zware tablet. Je zal het ermee moeten doen want de Elipsa is alleen met de SleepCover verkrijgbaar.

Kobo Elipsa met SleepCover

Kobo Elipsa met SleepCover

2. Onbedoelde aanrakingen

Net als de afgeronde schermranden op bepaalde telefoons, kan je ook op de Kobo Elipsa wel eens een actie per ongeluk activeren tijdens het maken van notities bij een boek. Denk aan het openen van een menu of het omslaan van een bladzijde. Je kan eventueel de bediening via het scherm in de instellingen hiervoor aanpassen, als je hier last van hebt.

3. Stylus met batterijen

De stylus wordt gevoed door een AAAA-batterij, zo'n batterij die je nooit op voorraad hebt thuis. Zorg er dus voor dat je die meteen aanschaft, zodat je niet zonder komt te zitten tijdens het gebruik.

Donkere modus op de Kobo Elipsa

Donkere modus op de Kobo Elipsa

4. De prijs

De Kobo Elipsa komt met een Kobo Stylus en SleepCover en daar betaal je wel een aanzienlijk bedrag voor, namelijk 400 euro. Daarmee behoort de Elipsa tot één van de duurdere e-readers van dit moment.

Conclusie

De Kobo Elipsa is met recht een high-end e-reader. Het apparaat komt met een stijlvolle SleepCover, maar liefst 32 GB aan opslagruimte, en een pen voor het markeren van tekst en het maken van eenvoudige maar ook zeer uitgebreide notities. Inderdaad Kobo, de Elipsa is een boek, notitieblok en boekwinkel in één. Daarnaast is de Elipsa ook nog eens erg snel en erg gebruikersvriendelijk.

De Kobo Elipsa is tevens een niche-product, dat wil zeggen dat de e-reader niet iedereen meteen zal aanspreken. De aanschafprijs heeft hiermee te maken en ook de stylus. Lees je af en toe een e-book? Wil je geen aantekeningen maken tijdens het lezen en gebruik je een notitie-app op je telefoon om notities te maken? Dan is deze e-reader niet voor jou bestemd. De Kobo Elipsa is wel bestemd voor de mensen die veel boeken verslinden en daarvoor veel opslaggeheugen nodig hebben. De Elipsa is ook erg handig voor studenten die veel notities willen maken en ruimte willen besparen in hun tas. Daarnaast is de e-reader erg geschikt voor degenen die een snelle e-reader zoeken. De SleepCover en stylus krijg je er dan bij. Ga jij voor de Kobo Elipsa of toch een andere e-reader?

Voor wie is de Kobo Elipsa bestemd?

 • Voor de mensen die e-books verslinden en veel opslaggeheugen willen
 • Voor de mensen die e-books lezen willen combineren met markeren
 • Voor de mensen die op zoek zijn naar een snelle e-reader
Achterkant van de Kobo Elipsa

Achterkant van de Kobo Elipsa

Kobo Elipsa Pack kopen

Het Kobo Elipsa Pack met daarin de Kobo Elipsa e-reader, de Kobo Stylus en de Kobo Elipsa SleepCover heeft een adviesprijs van 399,99 euro.

Kobo Plus abonnementen

Je kan e-boeken en audioboeken los kopen, maar ook voor een abonnement kiezen zodat je onbeperkt boeken kunt lezen en/of beluisteren.

 • Kobo Plus Lezen - meer dan 280.000 e-books - 9,99 euro per maand

Je kan met dit abonnement onbeperkt online en offline boeken lezen op een Kobo e-reader of vanuit de Bol.com Kobo-app op je telefoon of tablet. Boeken worden automatisch gesynchroniseerd.

 • Kobo Plus Luisteren - meer dan 10.000 audioboeken - 9,99 euro per maand

Je kan met dit abonnement onbeperkt online en offline boeken beluisteren via de Bol.com Kobo-app op je telefoon of tablet. Ook hier worden de boeken automatisch gesynchroniseerd.

 • Kobo Plus Lezen & Luisteren - meer dan 280.000 e-books en meer dan 10.000 audioboeken - 12,99 euro per maand

Met dit abonnement kun je boeken lezen (op een Kobo e-reader) en beluisteren via de Bol.com Kobo-app.

Alle abonnementen kun je de eerste 30 dagen gratis proberen en zijn maandelijks opzegbaar. Een abonnement is gekoppeld aan een Bol.com-account of Kobo-account. Je kan beide overigens ook koppelen zodat je met je Bol.com-account voortaan kunt inloggen. Je kan aan je persoonlijke account in totaal 5 apparaten tegelijk koppelen.

Bol.com Kobo - eBooks en luisterboeken

Bol.com Kobo - eBooks en luisterboeken

De speciale Bol.com Kobo-app kan worden gebruikt om digitale boeken te lezen op tablets en smartphones. In de app kun je nieuwe e-books ontdekken en deze o ..
Kobo Elipsa e-reader review: dit zijn de plus- en minpunten

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk