Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Jaybird Vista

Sinds ik de Jabra Elite Sport mocht testen, bij zijn introductie in 2017, ben ik volledig overgestapt op oortjes met een bluetooth-verbinding. Soms met en soms zonder draad – beide varianten hebben zo hun voors en tegens. Oortjes met een audiokabel voor een telefoon, heb ik in geen tijden meer in de praktijk gebruikt. Al komt dat mogelijk, doordat mijn telefoons geen audiopoort bevatten. Dan kan je wel kiezen voor een usb-c naar 3.5 mm-adapter, maar een optimale situatie is dat ook niet. Vandaar dus de overgang naar draadloos (bluetooth) – waar deze Jaybird Vista’s alvast perfect bij aansluiten.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Het is inmiddels de derde poging van Jaybird voor het creëren van ‘goede’ volledig draadloze in-ear oortjes. Eerder brachten ze al de Jaybird Run en Run XT op de markt, helaas zonder succes. In twee generaties kan je gelukkig veel aanpassen. Of, laten we het goed vaststellen, volledig veranderen. Er is immers weinig DNA overgenomen van de oude oortjes; enkel de Jaybird-app mag blijven. Opladen gaat voor het eerst via usb-c, via het meegeleverde doosje. Het bedienen van de oortjes gaat verder via de ‘knoppen’ aan de zijkanten, via de app is dit (gelukkig) ook allemaal naar wens aan te passen.

Design en bouwkwaliteit

Design is uiteraard erg persoonlijk, maar de oortjes zien er wat mij betreft prima uit. Wat bij mij erg positief overkomt, is het relatief simpele design. Sommige sportoortjes zijn iets te expressief, wat in mijn geval ertoe zou leiden dat ik ze enkel tijdens het sporten gebruik. De Jaybird’s gebruik ik in elke situatie – van dagen op school tot reizen in het openbaar vervoer. Mijn testexemplaar is zwart, maar er is ook nog een ‘blauwe’ en ‘witte’ variant te koop. Een saillant detail is dat het hoesje in de kleur van de oortjes is uitgerust – het hoesje zelf is voorzien van een ‘matte’ laag, net zoals bij de oortjes.

Om nog terug te komen op de oortjes: aan de buitenkant is op beide oortjes het Jaybird-logo goed te zien. Aan de bovenkant is op beide oortjes te zien in welke oor ze moeten, als laatste zien we aan de binnenkant, duidelijk de drie contactpunten voor het opladen van de Vista’s in het geleverde hoesje. Bovenop vinden we als laatste de oorhaken, die moeten voorkomen dat de oortjes zomaar uitvallen tijdens het hardlopen. Op het draagcomfort komt later nog terug, dus daar zal ik vooralsnog niks op zeggen. Wat duidelijk moge zijn, is dat de oortjes met de oorhaken alsnog wel een redelijk sportief uiterlijk hebben.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

De bouwkwaliteit van het hoesje valt op sommige punten wel een beetje tegen

Als laatste is het belangrijk om de bouwkwaliteit van de oortjes en het hoesje te belichten. Om maar met het meegeleverde hoesje te beginnen, het is mij net iets te fragiel. Het klepje voelt niet zo sterk, waardoor je het gevoel krijgt dat het af kan breken. Wel is het erg fijn dat de magneten in het hoesje de oortjes vasthouden, zodat ze er niet uitvallen als je het hoesje opent. De Vista’s zelf voelen stevig aan, al heb ik soms toch wel het gevoel dat ze net iets té licht zijn.

[readmore articles="200909"]

Draagcomfort

Jaybird heeft zijn concurrenten goed in de gaten gehouden. Ten minste, als het op gewicht aankomt. De Jaybird Vista’s wegen namelijk slechts zes gram per oortje. Als je de oortjes voor de lange duur in je oren houdt, merk je dat ook. Bij sommige oortjes, bijvoorbeeld de Jabra Elite 65t’s, voelt het soms alsof je gewicht aan het vervoeren bent in je oren. Jaybird weet dat aan te pakken, en dat merk je: of juist niet. Zelfs al droeg ik de oortjes uren achtereenvolgend op elkaar, je merkt het niet. Zoals ik dus al aangeef: zoiets zien we ook wel eens anders, zoals bij de duurdere Bose Soundsport Wireless-oortjes.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Ondanks het formaat, vallen de oortjes niet heel erg op in je oren

Waar het bij de Jaybird’s echter om gaat is een uurtje tijdens het sporten, niet achter een bureau. In de praktijk, weet het daar nog altijd een goed resultaat neer te zetten. Met de oorhaken op de Vista, is het zo goed als uitgesloten dat de oortjes uit je oren vallen. Uiteraard zit er een selectie van extra oordopjes bij, zodat je de beste selectie voor je eigen oren kan maken. Wat wel opvalt, is Jaybird ervoor heeft gekozen om de oorhaken vast te maken aan de oordopjes. Op die manier kan je de Vista's dus niet gebruiken zonder de oorhaken. Wat betreft het draagcomfort, zitten ze daardoor soms net iets minder goed.

[readmore articles="196795"]

Geluidskwaliteit

Als je de Jaybird’s gaat gebruiken, wil je de eerder behandelde aspecten natuurlijk wel weten: toch is er nog iets, wat nog wel belangrijker is. Als het geluid van de oortjes niet fijn is om naar te luisteren, dan kan de rest wel perfect zijn – je moet ze dan alsnog niet kopen. Daar heb ik de afgelopen weken voornamelijk naar gekeken, met een positief verhaal: de oortjes klinken erg fijn. Voor de testen heb ik een losstaande afspeellijst, met een mix van klassiek, rock, pop en trap-muziek. De testen voer ik altijd uit op de standaard-instellingen – zonder te ‘tweaken’ aan de EQ-instellingen van de oortjes.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Vanaf het begin van mijn testen, heb ik gemerkt dat het gaat om sportoortjes. Dat is niet per se een negatieve gedachte: Jaybird richt zich immers op de sportieve doelgroep. Daar gaat meestal wel wat extra bass naar binnen; precies wat de Vista’s bieden. Het frequentiebereik van de oortjes is vrij vlak, al zie je wel dat er de nadruk op de lage (bass-) tonen. Stemmen zijn verder helder, en instrumenten zijn ook goed te horen. Voor de échte audioliefhebber, zijn dit niet dé beste oortjes. Je kan dan beter Sony achtervolgen, voor zijn WF-1000XM3-oortjes – die komen ook nog eens met noise cancelling (ANC).

Waar Jaybird eerder nog last van had, bij de Run en Run XT – oortjes die respectievelijk in 2018 en in 2019 op de markt verschenen – was een flinke audiovertraging. Dat had te maken de wijze waarop de oortjes verbinding maken met telefoons of laptops. Slechts één oortje was daadwerkelijk met het apparaat verbonden. Het andere oortje, moest het geluid weer ontvangen van het oortje dat met het apparaat in verbinding stond. Met de Vista’s is dat opgelost door twee losse bluetooth-verbindingen: het is een succes. Als een ‘gewone’ kijker van video’s, zie ik immers geen audio-vertraging meer.

[readmore articles="194757"]

Microfoon

Wat mij – of, eigenlijk iedereen aan de andere kant van de lijn – tijdens het telefoongesprek met de Jaybird Vista’s opviel, was de vrij slechte kwaliteit van de microfoons. Je merkt dat de oortjes daar in elk geval niet voor zijn gemaakt. Om te beginnen klinkt het geluid van de microfoons onnatuurlijk en er wordt ontzettend veel achtergrondgeluid meegenomen. Daardoor kan het – als er iets van geluid is op de achtergrond – dat de persoon aan de andere kant van de lijn je niet kan verstaan. Als je niet via bluetooth-oortjes wilt bellen, dan maakt het niet uit, anders is het toch wel een serieus nadeel.

Meegeleverde app

Jaybird bundelt al jaren een specifieke app bij zijn draadloze oortjes, de ‘Jaybird MySound’-app. In de praktijk is het een app gericht op gebruikerservaring. Als je de app opent, kan je direct alles in de app overzien. In de onderste balk, vind je de verschillende secties van de MySound-app. Open je de app, dan kom je automatisch op de pagina met de verschillende EQ-presets. Jaybird heeft er zelf de nodige samengesteld. Wat Jaybird echter zo speciaal maakt, is de ‘Discover more presets’-sectie, om nog veel meer presets te vinden. Deze presets zijn in veel gevallen gemaakt binnen de Jaybird-community.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Ondanks dat ik bij het testen niet zo snel speel met de EQ, heb ik wel de nodige voorkeuren. Dat is namelijk zo fijn aan de presets, ze zijn beschikbaar voor elke Jaybird in ear-hoofdtelefoon. Wissel je van Jaybird-oortjes, dan ben je dus al snel weer terug bij je favoriete EQ-instelling. Elke preset, is in de app ook aan te passen op basis van je eigen smaak. Wil je meer bass? Dan kan je beslissen om de lage tonen iets aan te passen. Het heeft ook een behoorlijk effect op het geproduceerde geluid van de oortjes – zijn de basisinstellingen niet naar wens? Dan pas je het altijd, met gemak, weer aan.

Dan is er nog iets anders in de app, waar je waarschijnlijk wel gebruik van wilt maken. Dat heeft te maken met de optie om de acties van de knoppen naar eigen wens in te stellen. Normaliter is het als volgt geregeld: bij het afspelen van muziek, zorgt eenmaal klikken ervoor dat je muziek start of stopt – bij telefoongesprekken neem je daarmee op, of hang je op tijdens het bellen. Klik je tweemaal, dan weiger je een telefoongesprek – of in het geval van muziek, dan speel je door naar het volgende nummer. Houd je de knop lang ingedrukt? Dan schakel je de oortjes uit.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Wil je liever dat de knoppen anders werken, dan heeft Jaybird daar ook aan gedacht. In de app zijn de knoppen namelijk makkelijk aan te passen. Om te beginnen, moet je naar het ‘headphones’-tab navigeren. Daaronder vind je een sectie voor ‘Button Controls’. Binnen de sectie, is het mogelijk om de drie losse acties te aan te passen: eenmaal klikken, tweemaal klikken en lang ingedrukt houden. Lang ingedrukt houden, heb ik persoonlijk aangepast naar volumebediening, wat je anders alsnog via je telefoon moet doen – voor de rest stond alles logisch, en heb ik niks aan hoeven te passen.

Batterijduur

Wat betreft de batterijduur van de Jaybird Vista’s, ben ik niet ontevreden. Toch kan ik niet zeggen dat ik enorm tevreden ben. Dat heeft te maken met de positie die Jaybird inneemt en de groei die de markt de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Tot voorheen was het nog logisch dat oortjes tot drie of misschien vier uur meegingen op een acculading. Jaybird perst er nu maximaal 6 uur uit in één enkele lading van de volledig draadloze oortjes. In mijn testen, kom ik uit op gemiddeld 5,5 uur. Daarmee kom je op één case, iets meer dan 14 uur vooruit. Netjes, maar niet leidinggevend.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Opladen gaat 'razendsnel' via de usb-c-poort van het oplaadhoesje

Kijk bijvoorbeeld naar de prestaties van Apple met zijn AirPods, maar ook Jabra met zijn Elite 75t’s. Volgens de fabrieksopgave, gaan de laatstgenoemde oortjes binnenkort tot 7,5 uur mee op één lading. In totaal zou je de oortjes – inclusief case – ongeveer 28 uur kunnen gebruiken. Tweemaal zoveel als bij de Vista, terwijl de prijs vergelijkbaar zal zijn. Wat je wel mee moet wegen, is dat het geen sportoortjes zijn en pas later op de markt verschijnen. Gebruik je ze puur voor het sporten en soms bij het reizen, dan is er niks mis met de batterijduur van de Vista’s. Met de batterijduur kom je gemakkelijk door de week.

Conclusie

Echte sportliefhebbers gaan bij Jaybird op zoek voor hun sportoortjes. Er zijn veel fabrikanten die in de markt voor sportoortjes zijn gestapt; niet altijd even succesvol. Na de Jaybird Run en Run XT, die niet zo bevielen, zijn we ditmaal aangekomen bij de Jaybird Vista’s. Met een gewicht van 6 gram heb ik in vrijwel geen van de gevallen last gehad van de oortjes. Geluidskwaliteit is meer dan prima, zelfs in de standaard EQ-modus, zonder aanpassingen vanuit de app. Fijn is de gedachte van Jaybird, dat niet elke sporter uit elkaar geschud hoeft te worden door bass; zoals we bij andere oortjes wel eens zien.

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Wat betreft de batterijduur, zijn er betere opties in zijn segment. Als je nog even kan wachten, dan is de Jabra Elite 75t een erg fijne hoofdtelefoon, met een veel betere batterijduur. Komen we terug op het sport-aspect, dan zijn er toch niet heel erg veel, vergelijkbaar geprijsde, oortjes die op hetzelfde niveau presteren. Neem bijvoorbeeld de Beats PowerBeats Pro. Testen wijzen uit, dat het erg fijne oortjes zijn. De prijs ligt echter weer op het niveau van de Sony WF-1000XM3's; die niet gericht zijn op sport … maar wel ondersteuning bieden voor Active Noise Cancelling-technologie.

Met de Jaybird Vista’s krijg je wat je wilt bij sportoortjes: een no-thrills ervaring, voor de juiste prijs. Nee, je sportervaring barst niet uit zijn voeten, maar de oortjes zijn wel gewoon goed. Koop je de Vista’s, doe je gesprekspartner dan een lol en schakel over naar de microfoon van je telefoon. Oh, en ga in de praktijk netjes om met de case: die voelt niet enorm stevig aan. De rest is wel stevig, terwijl je bij de prijsstelling niet meteen grijze haren krijgt. Sport je niet met de oortjes, koop ze dan niet. Daar is Jaybird het misschien niet mee eens, maar dan zijn er toch echt wel betere oortjes in de verkoop (voor de prijs, that is)...

Jaybird Vista review: zijn het de beste draadloze sportoortjes?

Positieve punten

+ Niet té opvallend

+ Geluidskwaliteit is meer dan prima

+ Batterijduur volstaat

Negatieve punten

- Bouwkwaliteit meegeleverde case

- Je zit altijd met de oorhaken

- Niet de sterkste bluetooth-verbinding

Jaybird Vista kopen

De Jaybird Vista’s zijn vanaf heden verkrijgbaar bij diverse webwinkels in Nederland, waaronder Coolblue, bol.com en de Jaybird-webwinkel, voor een adviesprijs van 179 euro. Er zijn in totaal drie opties verkrijgbaar: black, Nimbus Gray en Mineral Blue. Het meegeleverde hoesjes krijgt de kleur mee van je oortjes. In de doos zitten drie verwisselbare oordopjes, zodat de Vista's ten slotte altijd goed in je oren passen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk