Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Jabra Elite 75t

Als je ooit binnen een callcenter hebt gewerkt - of juist vaak een vergaderzaal passeert - dan is Jabra mogelijk nog niet zo’n vreemde voorbijganger. Dat geeft echter wel wat normaliter het publiek is van Jabra: bedrijven. Desondanks heeft Jabra steeds meer producten voor consumenten, te beginnen bij de Jabra Elite Sport. Een opvolger werd gevonden in de Jabra Elite 65t’s: een succesverhaal voor het zakelijke bedrijf. Succes verdient opvolging, zo vindt Jabra.

Vandaar dat het bedrijf in 2019 op de proppen kwam met een nieuw setje draadloze oortjes, ditmaal met modelnaam ‘Elite 75t’. Voor Jabra stond er een flink pakket met vereisten, de concurrentie had immers niet stilgezeten. Apple introduceerde bijvoorbeeld zijn AirPods met een lange batterijduur; hetzelfde bedrijf wist actieve ruisonderdrukking (ANC) in zijn oortjes te verwerken. Jabra zegt mee te kunnen komen op het gebied van batterijduur; tegelijkertijd moeten de Elite 75t’s het stellen zonder actieve ruisonderdrukking.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Met de Jabra Elite 65t’s wist de fabrikant men te verrassen met sublieme geluidskwaliteit, een app in de Play Store en microfoons die de concurrenten omverwierpen. Het is echter de vraag of Jabra zijn concurrerende positie kan vasthouden, of dat de fabrikant zijn voorsprong is verloren. Na een lange testperiode, neem ik je mee door mijn bevindingen. Hieronder lees je de plus- en minpunten van deze volledig draadloze oortjes.

Jabra Elite 75t - de pluspunten

1. Compact ontwerp

Wat bij de Jabra Elite 65t nog enigszins tegenviel, was het formaat van de oortjes. Jabra koos bij de 65t’s voor een extra uitstulping om de microfoons in te plaatsen. Bij de nieuwe draadloze oortjes, is deze ‘knobbel’ flink afgezwakt. Dat geldt overigens voor de oortjes als geheel, ze zijn iets kleiner en ook het gewicht is licht afgenomen.

Voor het draagcomfort van de oortjes levert dat overigens geen grote veranderingen op. Zelfs nadat de Elite 75t’s voor lange tijd in je oren hangen, krijg je geen last van de oortjes. Dat was eigenlijk ook al zo bij de Elite 65t’s, wat er onder andere voor zorgde dat de oortjes immens populair waren. Als je geen fan bent van oortjes die ver uit je oren steken, of er zelfs een stokje onder hangen, dan hebben de Elite 75t's de perfecte pasvorm.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Bovengemiddelde batterijduur

Ik herinner mij nog de tijd dat volledig draadloze oortjes nog twee of drie uur mee konden gaan op één batterijlading. In de loop der tijd is dit flink verbeterd, dat bewijst Jabra met de 75t’s. Volgens de fabriekstesten zou de Elite 75t tot 7,5 uur mee moeten gaan op één lading; dat is exclusief de case, die de oortjes nog eens bijna drie keer volledig op kan laden. Uit mijn praktijktesten kwam naar voren dat je 7 uur en 15 minuten met de 75t’s kan doen, alvorens de batterij opgeladen dient te worden.

Uit het hoesje kon ik meestal zo’n 19 uur halen, net iets minder dan drie volledige (extra) laadbeurten. In totaal kon ik de oortjes daarmee, zonder het hoesje tussendoor bij te laden, iets meer dan 26 uur gebruiken. Daarmee scoren de oortjes bijvoorbeeld beter dan de Plantronics BackBeat Pro 5100, die ik eerder mocht testen voor Androidworld.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Een saillant detail van de laadcase van de Jabra Elite 75t’s, is dat je de oortjes kan snelladen. Nadat je de oortjes voor 10 minuten in het meegeleverde hoesje plaatst, gaan ze een volledig uur mee. Als het oplaadhoesje eenmaal is geleegd, kan deze opgeladen worden via zijn usb-c-poort. Jabra mist in het geval van de standaard Elite 75t’s nog een draadloos oplaadbaar oplaadhoesje. Die is inmiddels aangekondigd, en bij verschillende winkels in de Benelux verkrijgbaar.

3. Vier krachtige microfoons

Jabra verraste vriend en vijand met de microfoons op de Elite 65t’s, en doet dat wederom met de 75t’s. In totaal bevatten de oortjes vier microfoons die gebruikmaken van beamforcing, waardoor de oortjes stemgeluiden beter kunnen opvangen en ze omgevingsgeluiden buiten kunnen sluiten. Tijdens telefoongesprekken, maar ook bij het opnemen van geluid via de microfoons van de oortjes, blijkt de rijke kennis die Jabra heeft met het maken van microfoons.

Windgeruis blijft een lastige, maar in alle andere gevallen was ik aan de andere kant van de lijn goed te verstaan. Wat aan de andere kant van de lijn vaak positief opviel, was dat de ruisonderdrukking voor telefoongesprekken er niet voor had gezorgd dat mijn stem blikkerig klonk. Dat is een klacht die ik vaak te horen krijg bij andere volledig draadloze oortjes, maar dat was bij Jabra’s Elite 75t dus niet het geval.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Uitgebreide Sound+-app

Misschien klink ik wel heel erg positief, maar de Jabra Elite 75t’s zijn nou eenmaal erg fijne oortjes. Ik kan dan ook niet anders dan Jabra complimenteren met zijn app, genaamd Sound+. Indien je de 75t aan wilt schaffen, dan kan ik het aanraden om eveneens de Sound+-app te downloaden. Daarmee kan je onder andere updates downloaden voor de volledig draadloze oortjes. In mijn testperiode zijn meerdere problemen via software-updates opgelost; waaronder problemen met het hoesje van de oortjes.

Buiten de software-updates, biedt de app verschillende EQ-instellingen. Als je de applicatie voor het eerst opent, zijn er zes EQ-profielen ingesteld. Elk profiel heeft zijn eigen doel, zoals het versterken van spraak – een profiel dat goed van pas kan komen bij podcasts. Passen de voorgestelde profielen niet bij je gewenste geluidsprofiel, dan kan je er gemakkelijk zelf een aanmaken en opslaan via Sound+. Wat opvalt is dat Jabra zelfs tijd heeft gestoken in geluidsprofielen voor telefoongesprekken, je kan daarbij kiezen uit ‘standaard’, ‘treble boost’ en ‘bass boost’.

Tot slot biedt de app functies zoals MySound om op basis van je eigen gehoord een geluidsprofiel op te stellen, de mogelijkheid om de functies van de knoppen op de draadloze oortjes aan te passen en een zogenoemde ‘HearThrough’-modus. Middels de modus, die inmiddels terug te vinden is op steeds meer oortjes, kan je omgevingsgeluid horen terwijl je de oortjes in hebt. Vanwege de vier microfoons op de Elite 75t, werkt deze functie precies zoals je zou verwachten en moest ik er soms nog bij nadenken dat ik de oortjes in had.

5. Gewoon goed geluid?

Er is nog één positief punt waar ik het nog niet over heb gehad in deze review, en dat heeft gelijk te maken met de geluidskwaliteit van de in-ear volledig draadloze oortjes. Ik begon mijn testperiode op de Jabra Elite 75t’s zonder de MySound-functionaliteit. Daarmee kon ik de oortjes testen zonder dat ik een persoonlijk geluidsprofiel had ingesteld. Let wel, ik heb voor deze testen geen aanpassingen in de EQ van de app gemaakt, dus stond hij op de standaard EQ-preset (‘Smooth’).

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Met het standaard geluidsprofiel van de Elite 75t’s is op te merken dat bass niet overheersend is, al zijn dit niet de oortjes voor mensen die hun voorkeur geven aan de beste geluidskwaliteit. Tijdens de testperiode heb ik verschillende genres beluisterd, van pop, tot rock, klassiek en techno. Onder de streep klinken de 75t’s simpelweg heel erg goed. Uiteraard blijft dat persoonlijk, iedereen heeft zijn persoonlijke preferenties als het op geluid aankomt, maar voor alledaags gebruik zie ik geen reden om punten weg te strepen voor het geluid van de 75t’s.

Jabra MySound

Wel heb ik een toevoeging voor de Jabra MySound-optie in Sound+. Middels deze functionaliteit kan je een persoonlijk geluidsprofiel aanmaken. Per oor laat de Sound+ geluiden horen, waarmee het de vooraf meegeleverde profielen kan aanpassen. Afhankelijk van je leeftijd en hoe vaak je naar hard (zeg gerust te hard) geluid luistert, kan het zo zijn dat je gehoor verschillende frequenties niet meer of heel slecht kan verstaan. Uit de doos houden de oortjes daar (uiteraard) geen rekening mee.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Op de vraag of ik tevreden ben met de aanpassingen van MySound, kan ik eigenlijk reageren met de gemengde gevoelens die ik had nadat ik de functie voor het eerst gebruikte. “Nee, dit is niks”, dacht ik. Te veel bass, waardoor instrumenten op de achtergrond juist minder goed te differentiëren zijn. Voor de goede orde, ik heb de testen meermaals uitgevoerd, maar kon geen meerwaarde halen uit de functie. Niets mis mee, want uit de doos klinken de Jabra Elite 75t’s bovengemiddeld goed voor het prijspunt van de oortjes.

Jabra Elite 75t - de minpunten

1. Beperkte waterbestendigheid

Wat ik als het grootste nadeel ervaar bij de Jabra Elite 75t’s, is de beperkte waterbestendigheid. Op de productpagina spreekt Jabra over ‘stofbescherming en waterdicht’. Dat zijn echter beweringen die niet passen bij de IP55-richtlijnen. Stofbescherming klopt, maar waterdicht gaat in dit geval toch een stap te ver. De tweede 5 in IP55 staat immers voor ‘sproeidicht’. In de praktijk kan je daarmee in een fikse regenbui wandelen, zonder direct schade te berokkenen.

Jabra heeft op dat ‘probleem’ overigens wel een antwoord geformuleerd, in de vorm van de Elite Active 75t’s. Dat zijn in principe meer ‘sportoortjes’, maar bieden dezelfde functionaliteiten als de reguliere 75t. Toch zou het fijn zijn, al is het maar vanwege het uiterlijk van de oortjes, dat ook de non-Active versie voldoet aan een hogere IP-standaard. Ik heb overigens geen problemen gehad met de oortjes bij het sporten of tijdens het reizen, zelfs al kwamen er wel een flinke plons water op en in de oortjes.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Koop je deze oortjes, dan hoef je je dus niet direct zorgen te maken, maar enige voorzichtigheid kan geen kwaad.

2. Behuizing mist enige textuur

Soms pak ik de Jabra Elite 75t’s weer uit mijn tas en weet ik precies waarom ik ze zo vaak liet vallen: de behuizing van de oortjes is gemaakt van glad plastic, wat toch wel erg snel uit je handen glijdt. In principe niet zo erg als je binnen staat en de oortjes vallen op de grond, maar als je buiten staat en je let niet goed op – waardoor de oortjes uit je handen vallen – dan is het toch net iets minder ideaal.

Ondanks dat de oortjes meermaals op straat zijn gevallen, ziet de behuizing er overigens nog tiptop uit, daar mag ik echt niet over klagen. Misschien ben ik de enige persoon met deze ‘klacht’ en zijn mijn handen te gladjes, maar een ietwat rubberachtige behuizing zou geen kwaad kunnen. Al is het maar om de vingerafdrukken, en zweet op de oortjes, tegen te gaan. Zeker als ik de oortjes langer in mijn oren heb, merk ik dat ik toch wel begin te zweten en dat het er nogal vies uitziet op de plastic behuizing.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

De behuizing is overigens gemaakt van een mat materiaal, daar alvast nog wat extra punten voor Jabra. Met glanzende oortjes zou dit nog vele malen erger zijn. In vergelijking met de Jabra Elite 65t is deze situatie overigens niet gewijzigd, dus ik heb weinig hoop ervoor dat ze ervoor gaan kiezen om het rubberen materiaal – mogelijk in een andere kleur – van de Elite Active 75t’s naar de ‘standaard’ Elite’s te brengen.

3. Knoppen zijn gevoelig

Tot slot is mij negatief opgevallen dat de Jabra Elite 75t’s wel erg gevoelige knoppen hebben. Dat is in sommige gevallen een handige bijkomstigheid, maar in de meeste gevallen was het toch niet heel erg handig. Je hoeft maar heel even – met heel weinig kracht – de zijkant van de oortjes te passeren en er wordt een aanraking geregistreerd. In mijn geval heb ik enorm vaak HearThrough geactiveerd, met het linkeroortje. Of de muziek gepauzeerd met het rechteroortje.

Hartstikke handig als je het ook daadwerkelijk zo bedoeld had, maar het kwam mij iets te vaak voor dat het onbedoeld gebeurde. Het is een bijkomstigheid van de kleine hoeveelheid ruimte die Jabra in zijn oortjes had om knoppen in te bouwen, zo gok ik. Je kan de knoppen ook niet ver indrukken. Ik heb de keuze gemaakt om via ‘MyControls’ alle functionaliteiten van de knoppen uit te schakelen.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Voordat je de oortjes niet koopt vanwege de knoppen: het is werkzaam als je de knoppen ook echt zou willen gebruiken. In mijn geval is dat niet zo en was het dus net zo gemakkelijk om de knoppen via Sound+ uit te schakelen. Als je de oortjes net iets langer gebruikt dan mijn testperiode, dan raak je er waarschijnlijk wel aan gewend. Ondanks dat het knoppen zijn die ik zelf niet gebruik, hoop ik dat Jabra bij nieuwe oortjes werk maakt van ‘gebalanceerde knoppen’ die net iets meer kracht in beslag nemen om in te drukken.

Conclusie

Jabra wist zich met de Elite 65t te bewijzen als waardig concurrent voor volledig draadloze oortjes in het segment vlak onder de 200 euro. Met de komst van betere oortjes, verloor Jabra zijn grip en kon het niet anders dan de Elite-lijn te voorzien van een nieuwe telg, de Elite 75t. Noise cancelling is nog niet aanwezig, maar de oortjes weten wel te overtuigen met ‘n batterijduur van iets meer dan 7 uur per laadbeurt. Mede door de bijna drie extra laadbeurten, kan je iets meer dan 26 uur lang luisteren naar muziek.

Er zijn oortjes, zoals de Apple AirPods, die op het gebied van de batterijduur nog iets beter scoren. In de praktijk houd ik het echter niet veel langer dan vijf of zes uur met volledig draadloze oortjes in. Of ze nu heel licht zijn of juist wat zwaarder zijn, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik kan wel stellen dat je in de meeste situaties voldoende zal hebben aan de batterijduur van de oortjes zelf. Mocht het niet voldoende zijn, dan laad je ze in tien minuten weer voldoende op voor één uur luisterplezier. Claims van fabrikanten klinken leuk, maar deze claim heb ik in de praktijk herhaaldelijk waar kunnen maken.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Gelukkig gaat het bij oortjes niet alleen om de batterijduur, zeker als je bijna 160 euro wegtikt zijn er wel belangrijkere dingen om aan te denken. Neem bijvoorbeeld de geluidkwaliteit van de Elite 75t’s. Ik heb enorm genoten van mijn testperiode: het geluid is helder, instrumenten zijn voldoende van elkaar te onderscheiden en er is ‘voldoende bass’ aanwezig, zonder dat het drammerig wordt. Dat is nog wel eens het geval bij oortjes van Sony. Is het geluid van de Jabra Elite 75t’s toch niet op smaak, dan kan je via Sound+ parameters aanpassen, onder andere via meegeleverde EQ-presets.

Buiten de geluidskwaliteit, weet Jabra menig gebruiker te verbazen met de goede microfoons van de Jabra Elite 75t’s. In totaal bevatten de oortjes vier microfoons die gebruikmaken van beamforcing – op die manier word je stem beter opgevangen en meer omgevingsgeluid weggefilterd. In de praktijk levert het telefoongesprekken op met helder geluid. Buiten de Elite 65t’s heb ik nog nooit draadloze oortjes getest met zulke goede microfoons. Moet je vaak bellen, dan kan ik deze oortjes dus alvast aanraden (mits je ook op zoek was naar volledig draadloze oortjes).

Niet alles is in kannen en kruik. Ik vind het bijvoorbeeld een gemiste kans dat deze oortjes slechts de beperkte IP55-certificatie hebben ontvangen. In de praktijk betekent het dat de oortjes een regenbui kunnen overleven, maar echt vertrouwd voelt het niet. Een IP57-certificaat, zoals Jabra bij de Elite Active 75t’s biedt, zou ik ook graag terugzien op de ‘normale’ 75t’s. Mijn wensenlijstje kan, nu we het toch over de Active-varianten hebben, worden aangevuld met een rubberen behuizing. Ik laat de oortjes nu, in vergelijking met andere oortjes, snel vallen omdat de oortjes te glad zijn.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Of dat een dealbreaker is, blijft uiteraard erg persoonlijk. Voor mij betekent het dat ik nog iets beter op moet letten bij het beetpakken van de oortjes. Ik ben in elk geval erg tevreden over het geluid, de batterijduur, de microfoons en het softwarepakket van Jabra: Sound+.

Uiteraard is 160 euro een flink bedrag, maar in vergelijking met oortjes zoals de AirPods van Apple, legt Jabra toch een behoorlijke concurrent in de winkelschappen. Jabra is daarbij ook nog een fabrikant die, in tegenstelling tot sommige concurrenten, inmiddels voldoende ervaring heeft met de productie van volledig draadloze oortjes. Over de kwaliteit van de oortjes, hoef je je dus ook niet direct zorgen te maken.

Als je de prijs-kwaliteitsverhouding vergelijkt, dan koop je met de AirPods een rijtjeshuis, en met de Elite 75t’s een 'vrijstaande villa'. Tenzij je enorm gehecht bent aan het Apple-ecosysteem, zijn er maar weinig redenen om de Elite 75t’s, net zoals zijn voorganger, in de winkelrekken te laten hangen.

Jabra Elite 75t review: dit zijn de plus- en minpunten

Jabra Elite 75t kopen

Je kan de Jabra Elite 75t’s aanschaffen voor hun huidige adviesprijs van 156 euro. Daarvoor krijg je in de Benelux het hoesje dat geen ondersteuning biedt voor draadloos opladen. Je kunt kiezen uit drie kleuren: Titanium Zwart, Zwart en Goud Beige. Wil je wel ondersteuning voor draadloos laden, dan ligt de prijs op 199 euro en kun je kiezen uit Titanium Zwart en Zwart.

> Jabra Elite 75t (zonder draadloos laden): Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel en HiFi Klubben.

> Jabra Elite 75t (met draadloos laden): Coolblue, MediaMarkt en de Jabra Store.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer