Review: Huawei Watch definieert stijl voor smartwatches

Review: Huawei Watch definieert stijl voor smartwatches

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Lange weg

Huawei heeft een lange weg afgelegd met de Huawei Watch, waar de initiële aankondiging al begin maart plaatsvond tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Nu, vele maanden later, is de Huawei Watch beschikbaar (vanaf eind september) en is er dus weer een nieuwe smartwatch op Android Wear toegevoegd aan de steeds groter wordende collectie wearables.

Design: ingetogen en stijlvol

We zien een nieuwe trend in de wereld van de wearables. Waren smartwatches kort geleden nog vooral weggelegd voor geeks, worden buzzwoorden als craftmanship nu meermaals gebruikt om aan te geven dat watches ook 'fashionable' zijn.

Huawei heeft daarvoor ook zijn best gedaan en een horloge ontworpen waarvan de eerste reacties over het algemeen zijn: 'Oh, is dat een smartwatch?'. Dit soort reacties uit mijn omgeving impliceren wel dat de Chinese fabrikant daar in geslaagd is. Een andere, veelgehoorde reactie is dat de Huawei Watch wel wat dik is met zijn 11,4mm. Nu heb ik daar zelf weinig last van, ook met mijn kleine polsen, maar het is wel iets dat opvalt.

Huawei Watch

De horlogekast die gebruikt is, heeft een diameter van 42mm en de versie die ik als reviewsample heb ontvangen is zilver van kleur. Hieraan zit een zwart bandje bevestigd, dat eventueel geruild kan worden voor een andere stijl zoals een metalen band. Deze zijn los verkrijgbaar en makkelijk te verwisselen met een schuifje aan de onderzijde.

Het frame van de Huawei Watch is gemaakt van roestvrijstaal en heeft aan de zijkant een iets mattere afwerking. Zoals aangegeven, deze smartwatch heeft veel weg van een regulier horloge en dat kan ik waarderen. Uiteraard is de look enerzijds afhankelijk van het bandje, anderzijds van de gebruikte watchface, die het geheel weer een compleet andere uitstraling kan geven. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de watchface 'Chic', maar hier is genoeg keuze voor iedereen.

Huawei Watch

Kortom, de Huawei Watch is een smartwatch, maar dan met de looks van een regulier horloge. Customizen met bandjes is een trend die we nu meer zien in wearable-land en Huawei biedt hier dan ook genoeg opties in aan die variëren in prijs.

Accuduur: voldoende

De Huawei Watch beschikt over een accu met een capaciteit van 300 mAh en dit is voldoende om het einde van de dag mee te halen. In ongeveer 90% van de gevallen had ik nog zo'n 20-30% over aan het einde van de dag. Voor mij was dit net te weinig om nog eens een volledige dag mee door te komen, dus elke nacht laden was wel een vereiste.

Qua laders heeft Huawei met ons meegedacht: er zitten twee laders in de doos van de Huawei Watch. Eigenlijk heel slim: dan heb je een eigen lader op bijvoorbeeld kantoor en één voor thuis. Dit omdat smartwatches over het algemeen niet opgeladen kunnen worden met een reguliere microUSB-aansluiting, is dit een voorbeeld dat andere fabrikanten zeker mogen overnemen.

Huawei Watch

Android Wear en scherm

Over Android Wear hebben we natuurlijk al veel geschreven, het besturingssysteem van Google is nog volop in ontwikkeling. Inmiddels zijn alle basisfuncties aanwezig en kun je watchfaces wijzigen, zijn er steeds meer third-party-apps die ondersteuning voor Android Wear bieden en zien we ondersteuning voor WiFi terugkomen.

Android Wear functioneert goed, de zaken die aanwezig zijn werken zoals het zou moeten, maar er is zeker nog ruimte voor Google om dit OS voor wearables verder uit te breiden. Handig is wel de eerder genoemde WiFi-verbinding die gemaakt kan worden met de Huawei Watch. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld meldingen binnen te krijgen als de watch verbonden is met een WiFi-netwerk, ook al ligt de smartphone bijvoorbeeld een paar honderd kilometer verder. Er is dan geen actieve Bluetooth-verbinding noodzakelijk, zolang beide devices maar verbinding met internet hebben. Op deze manier wordt de range om het toestel te gebruiken veel groter, alhoewel in praktijk de toestellen niet ver van elkaar af zullen liggen. Praktisch gezien zou het ook werken als je op een andere verdieping bent en de smartphone beneden ligt.

Natuurlijk kan Android Wear allerlei spannende en uitgebreide functies toevoegen, maar op dit moment is er één hoofdbestanddeel: het ontvangen van notificaties. Dit is voor mij persoonlijk dan ook de functie die ik het vaakst gebruik waardoor mijn smartphone minder screen-on-time heeft. Het ontvangen van notificaties gaat vrijwel direct en kunnen bekeken worden door over het scherm te swipen, maar ook door met je pols te draaien. Deze functie werd geïntroduceerd bij Android Wear 5.1, vergt even wat oefening, maar is prettig als je het onder de knie hebt.

Huawei Watch

De Huawei Watch reageert snel op acties en het scherm is hierbij geen beperkende factor. Ook het gebruik van de knop aan de zijkant geeft direct een actie nadat deze wordt ingedrukt. Onder de motorkap van deze stijlvolle watch vinden we de Qualcomm APQ8026 in combinatie met 512MB RAMgeheugen en 4GB opslag. Dit lijkt in dit geval meer dan voldoende om het geheel soepel te laten draaien.

Het gebruikte AMOLED-scherm heeft een diameter van 1,4 inch en geeft heldere kleuren. De helderheid kan vrij ver opgeschroefd worden, maar heeft dan weer de nodige invloed op de accuduur. Opvallend is wel dat de autobrightness-mode ontbreekt op de Huawei Watch.

Bekijk ook onze hands-on met de Huawei Watch in Berlijn.

Conclusie

De Huawei Watch is zeker een stijlvolle smartwatch, die meerdere opties heeft om te customizen. Ook het scherm is helder, het geheel reageert goed op uitgevoerde acties, maar de hartslagmeter is niet altijd even accuraat.

Ook blijft de prijs een struikelblok voor velen, maar dat is natuurlijk maar net hoe je erin staat. Ben je op zoek naar een gadget die als smartwach functioneert, dan is een vanafprijs van € 399 misschien net iets te stevig. Ben je op zoek naar een horloge met smartfuncties, waarbij vooral de looks een belangrijke factor zijn, dan is de Huawei Watch misschien wel betaalbaar, afhankelijk van smaak en budget natuurlijk. Al met al, Huawei heeft een interessante smartwatch neergezet die samenwerkt met zowel Android als iOS.

+ Stijlvol design

+ Meerdere stijlen mogelijk

- Relatief hoge prijs

- Hartslagmeter niet altijd accuraat

Huawei Watch kopen

De Huawei Watch is verkrijgbaar vanaf € 399 waarbij de zilveren kast met zwartlederen band geleverd wordt, maar er zijn nog meerdere andere opties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk