Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Huawei Watch GT 2e

De Huawei Watch GT 2e is de sportieve opvolger van de Huawei Watch GT 2 en komt met een erg lange accuduur, 100 verschillende workouts, een SpO2-sensor en nog veel meer voor een aantrekkelijke adviesprijs van 159 euro.

Ik heb de Graphite Black-uitvoering een tijdje mogen testen en in dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Huawei Watch GT2e op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over deze smartwatch en kun je zelf beslissen of de Huawei Watch GT 2e iets voor jou is.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei Watch GT 2e - de pluspunten

1. Mooi AMOLED-scherm in een eenvoudige behuizing

De Huawei Watch GT 2 komt met een rond AMOLED-scherm met een diameter van 1,39 inch en een resolutie van 454 bij 454 pixels. Rondom het scherm zit een dunne schermrand met daarin de weergave van tientallen minuten. Het bandje loopt mooi over in de horlogekast en dat maakt dat het geheel er eenvoudig maar strak uitziet.

- Afmetingen: 53 x 46,8 x 10,8 mm

- Waterbestendigheid: waterdicht tot 50 meter (5 ATM)

- Gewicht: 43 gram zonder bandje

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Het scherm van de Watch GT 2e is weliswaar niet zo goed afleesbaar in direct zonlicht als de transflectieve kleurenschermen van bijvoorbeeld Polar- en Garmin-sporthorloges, maar het is desondanks goed te gebruiken in dergelijke omstandigheden. Dat geldt ook voor ruimtes waar het minder goed verlicht is. De Watch GT2e is ook dan goed afleesbaar.

- Scherm: 1,39 inch AMOLED 454 x 454 HD

2. Activering scherm werkt prima

Je brengt je pols omhoog om het scherm van het horloge te activeren en dat gaat stukken beter dan bij de Polar Ignite. Dit vind ik zeker een pluspunt omdat het de gebruiksvriendelijkheid van het horloge erg ten goed komt. Ik heb vorig jaar mijn Ignite verkocht, onder andere vanwege dit punt.

Je kan het scherm ook altijd aan hebben, Always On. Dit halveert de accuduur. De polsbeweging om het scherm te activeren wordt dan uiteraard uitgeschakeld.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Registratie hartslag en andere data

De 24-uurs hartslagmeting op de Watch GT2e en de hartslagmeting tijdens de training zijn behoorlijk accuraat. Tenminste, de metingen komen vrijwel overeen met de metingen van de Polar Grit X. Er zit soms maar een aantal slagen per minuut verschil tussenbeide. Ook andere data zoals GPS, snelheid, hoogte en afstand wijken niet veel af. Vergeleken bij het Polar-horloge is de Watch GT2e dus vrij accuraat.

4. Inzicht in je gezondheid via de app

Alhoewel je een smartwatch nooit als medisch hulpmiddel moet zien, kan het zeker een mooi inkijkje geven in je gezondheid. Huawei doet dat ook via de Watch GT2e in combinatie met zijn app. Een oude bekende is de Huawei TruSeen 3.5-techniek en de hartslagsensor die gezamenlijk je hartslag vierentwintig uur per dag monitoren. Daarnaast is er Huawei TruRelax dat je stresslevel gedurende de dag in de gaten houdt. Via ademhalingsoefeningen kun je je stresslevel naar beneden krijgen.

Dan is er ook Huawei TruSleep 2.0. Een techniek die je slaapgegevens analyseert. Deze techniek kan veelvoorkomende slaapproblemen opsporen en diagnosticeren en suggesties geven voor een betere nachtrust. En terwijl je slaapt, bewaakt het horloge jouw hartslag, analyseert het jouw ademhaling en geeft het een score op jouw algehele slaapkwaliteit.

De Huawei Gezondheid-app ondersteunt de thema's in Android 10

Je kan in de app ook terecht voor het aantal gezette stappen, het aantal verbrande calorieën, stress, gewicht en je hardloopschema's, trainingen en meer. Je kan er wekelijkse en maandelijkse verslagen bekijken en medailles voor bepaalde prestaties ontvangen. Die medailles vind ik echt een pluspunt (Polar heeft ze niet). Ze motiveren je om net dat stapje extra te doen.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

De app is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Voor eenieder die net begint met sporten of op basisniveau aan het trainen is, biedt ze meer dan voldoende mogelijkheden.

5. Tientallen workouts bijhouden

Maar je gebruikt de Huawei Watch GT2e natuurlijk voornamelijk om je workouts bij te houden. En voor wat betreft keuze in workouts spant dit horloge de kroon. Je drukt op de onderste knop om meteen een workout te selecteren. Je kan hier ook een sport toevoegen aan je favorieten. Hiervoor zul je door een ontzettend lange lijst moeten scrollen want de keuze is reuze (tot wel 100 sporten!). Van crossfit tot brug met gelijke leggers, van Tai Chi tot Sepak Takraw, van vliegeren tot parachutespringen. Goed gedaan, Huawei.

Helaas staan nu net de sporten die ik beoefen (mountainbiken/wielrennen en kickboksen), er niet bij. Outdoor fietsen en boksen heb ik als alternatief gebruikt.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

De Huawei Watch GT 2e beschikt over 15 zogenaamde professionele modi inclusief 8 outdoor workouts (hardlopen, wandelen, bergbeklimmen, wandelen, trailrunning, fietsen, zwemmen in open water, triatlon) en 7 workouts voor binnen (wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen in het zwembad, vrije training, elliptische machine, roeitrainer). In de professionele modus worden voor deze workouts tot 190 verschillende soorten data geanalyseerd.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Ook de workouts worden geanalyseerd op voldoende zaken zoals tempo, cadans, hoogte, duur, gemiddelde hartslag en meer. Je kan per training mooie grafieken in de app bekijken en alle informatie delen met anderen. Het horloge geeft ook de hersteltijd na een training weer en mijn VO2 max komt ook redelijk in de buurt van dezelfde meting op de Polar Grit X.

6. Accuduur van 14 dagen

Deze gaat 14 dagen mee met één enkele oplaadbeurt. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Kirin A1-processor die ook in de Huawei Watch GT2-horloge en de Honor MagicWatch 2 te vinden is. Huawei geeft aan dat die 2 weken kunnen worden gehaald als:

- het horloge 24 uur per dag gedragen

- hartslagmeting ingeschakeld is

- HUAWEI TruSleep ingeschakeld om te slapen

- er 90 minuten per week getraind wordt (GPS ingeschakeld)

- berichtmeldingen ingeschakeld is (50 sms-berichten, 3 alarmen per dag)

- scherm 200 keer per dag ingeschakeld wordt

- elke week 30 minuten muziek beluisterd wordt

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Als je vaker dan 90 minuten GPS-workouts vastlegt, zal de accuduur uiteraard verkort worden. Ik train ongeveer drie tot vier keer in de week, waarvan twee met GPS. Ik krijg meldingen binnen, maar luister geen muziek via het horloge. Met deze condities kom ik uit om een accuduur van ongeveer 1,5 week. Dat heb ik net gehaald met de 429,90 euro kostende Polar Grit X in volledige trainingsmodus.

Accu: 455 mAh

Hiermee overtreft de Watch GT2e vele duurdere sporthorloges. Daarnaast kan de gemiddelde Wear OS-smartwatch bij lange na niet tippen aan deze accuduur.

7. Muziek op je smartwatch

De Huawei Watch GT2e beschikt over 4 GB interne opslag en volgens Huawei is dat voldoende opslaggeheugen voor 500 mp3'tjes. Je kan dus tijdens je workout via oordopjes muziek luisteren en bedienen via de Watch GT2e. Je kan dan je telefoon gewoon thuislaten. Niet veel smartwatches in deze prijs-kwaliteit-categorie hebben deze mogelijkheid.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Muziek uploaden naar het horloge verloopt heel eenvoudig via de Huawei Gezondheid-app. Je kan er zelfs afspeellijsten aanmaken. Verbinding maken met muziekdiensten van derden zoals Spotify als Deezer is helaas niet mogelijk. Dus voor de liefhebbers van mp3'tjes is de Huawei Watch GT2e een uitkomst.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

8. Tientallen watchfaces

De Huawei Watch GT2e beschikt over tientallen wijzerplaten die je zowel via het horloge als de app kunt instellen. Op een aantal van deze wijzerplaten kun je de je de parameters aanpassen. Op deze manier kan je het horloge helemaal eigen maken.

Eén van de wijzerplaten (Gallery) maakt het mogelijk om een foto die je zelf hebt gemaakt, op het horloge weer te geven.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei Watch GT 2e - de minpunten

1. Bediening via het touchscreen

Het scherm bedien je met de twee knoppen aan de zijkant en via het touchscreen. De bediening via het touchscreen werkt helaas niet altijd even nauwkeurig. Je moet met je vinger op de juiste plek op het scherm vegen, anders wordt de aanraking niet of onjuist geregistreerd. Het duurt soms een fractie van een seconde even voordat je met een veegbeweging een scherm verder bent. Tijdens een workout kan dat wel eens voor frustraties zorgen.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Geen appwinkel, geen Strava

Huawei gebruikt voor deze smartwatch zijn eigen software genaamd LiteOS. Er is dus geen appwinkel waar je apps naar keuze kunt installeren op de MagicWatch. Dat betekent dat je niet zoals bij Wear OS- en Samsung-smartwatches apps van derden kunt installeren. Er is dus geen ondersteuning voor apps als Strava en Spotify.

Huawei heeft wel een aantal apps op de Watch GT 2e voorgeïsntalleerd: activiteitgegevens, barometer, kompas, muziek, stopwatch, timer, berichten wekker, zaklamp, zoek telefoon en weer.

Er is ook nog een Cycluskalender voor het bijhouden van je menstruatiecycli. Hiervoor moet je wel de 'Snelle app-center'-app uit de AppGallery van Huawei installeren. Je moet overigens eerst de AppGallery en HMS Core installeren op telefoons met Android 10 (LG Velvet) en Android 11 (Pixel 4 XL), voordat je Huawei Gezondheid-app aan de praat krijgt. Hopelijk wordt dit nog opgelost.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Inzicht in je gezondheid via het horloge

Je ziet op het horloge, hoe lang je geslapen hebt, hoeveel stress je hebt, hoeveel stappen je hebt gezet en details over je hartslag. Je kan helaas niet op het betreffende scherm tikken om meer details te bekijken. Hiervoor moet je bij de app zijn.

4. SpO2-sensor

De Huawei Watch GT2e komt tevens met een SpO2-sensor die het zuurstofgehalte in je bloed meet. Helaas werkt deze sensor niet als slaapregistratie is ingeschakeld. De sensor is alleen beschikbaar voor on-demand metingen op het horloge zelf. Dat betekent dat het je niet helpt vroege tekenen van ademhalingsstoornissen zoals slaapapneu te detecteren, en dat is net juist wat je wilt weten. Het is een spelbreker, want daar zijn dit soort sensoren het handigst.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

5. Reageren op meldingen

Je ziet op veel smartwatches maar ook fitnesstrackers de mogelijkheid om met aanpasbare voorgeïnstalleerde teksten te reageren op binnenkomende berichten. Helaas kun je op de Watch GT2e niet reageren op app'jes of sms'jes. Je kan meldingen alleen lezen en ze wegvegen.

6. Bellen en betalen is niet mogelijk

De Huawei Watch GT 2e heeft geen speaker. Je kan er dus niet mee bellen via Bluetooth en een hoofdtelefoon of de ingebouwde luidspreker en microfoon iemand bellen. Dat kan ook als je tot 150 meter van je smartwatch verwijderd bent. De kleinere variant ondersteunt het bellen via Bluetooth helaas niet. De smartwatch heeft geen NFC. Je kan er dus niet contactloos mee betalen.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

De Huawei Watch GT 2 kwam op de markt voor 229 euro (42mm) en 249 euro (46mm). Huawei heeft aan de GT2e een aantal nieuwe mogelijkheden weten toe te voegen en daarbij de prijs weten te verlagen naar 159 euro.

Voor dat bedrag krijg je een horloge met een mooi, goed afleesbaar scherm in een strakke behuizing die waterbestendig is tot 50 meter, en over GPS en de mogelijkheid om muziek af te spelen beschikt. Concurrenten in deze prijsklasse zoals de Fitbit Versa 2 moeten het nog stellen zonder GPS. De Huawei Watch GT2 heeft ook tientallen workouts en watchfaces om uit te kiezen, een ontzettend lange accuduur, en een goede registratie van hartslag, GPS, tempo en andere data.

Maar er zijn ook concurrenten zoals de Samsung Galaxy Watch Active 2 die met dezelfde mogelijkheden mogen, inclusief app-winkel van waaruit apps van derden te downloaden zijn. Ook valt de werking van de SpO2-sensor op de Huawei Watch GT2 wat tegen en kan de touchscreenbediening net wat nauwkeuriger. Daarnaast is de term smartwatch wellicht wat teveel van het goede aangezien je niet kan reageren op notificaties. Je kan er tevens niet mee bellen of contactloos betalen.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

Voor wie is de Huawei Watch GT 2e dan bestemd? Voor de actieve mensen die hun dagelijkse activiteiten en gezondheid in de gaten wil houden. Voor de beginnende of recreatieve sporters die tijdens het zwemmen, hardlopen, fietsen of één van de vele andere workouts gegevens over VO2 max, het trainingseffect, de hersteltijd, trainingsintensiteit en meer wil zien. Maar dan wel zonder alle uitgebreide en complexe statistieken die met de sporthorloges van Polar en Garmin komen.

De Huawei Watch GT 2e kun je net boven de fitnesstracker positioneren, op gelijke hoge met de horloges van Fitbit maar onder de sporthorloges van Garmin, Suunto en Polar. Deze smartwatch komt dus met functies uit het lage en hoge segment en kan daarmee een heel groot publiek bedienen. Wil je dus van de bank af komen, en aan de slag met je conditie? Dan is de Huawei Watch GT2e een prima stok achter de deur.

Huawei Watch GT 2e kopen

De Huawei Watch GT 2e is verkrijgbaar in de kleuren Graphite Black, Lava Red, Mint Green en Icy White voor een adviesprijs van 159 euro. De kast is gemaakt van stainless steel en het bandje van fluoro rubber. Je koopt de smartwatch onder ander bij de Vmall van Huawei, Bol.com, Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue en Mobiel.nl.

Huawei Watch GT 2e review: dit zijn de plus- en minpunten

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk