Review: Huawei Watch 2 heeft alle specs in huis maar geen wow-factor

Review: Huawei Watch 2 heeft alle specs in huis maar geen wow-factor

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Verschillende uitvoeringen

De Huawei Watch die in 2015 werd gelanceerd, was en is voor velen nog steeds de mooiste Android Wear-smartwatch die er momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Wij vonden in onze review van destijds dat deze wearable de stijl definieerde voor smartwatches.

Dit jaar is er een tweede generatie Huawei Watch aangekondigd waarbij er keuze is in verschillende uitvoeringen. De verschillen betreffen de kast, kleur, bandje, gewicht (zonder bandje) en de prijs.

Huawei Watch 2 - uitvoeringen

Huawei Watch 2

Alle uitvoeringen beschikken over NFC, Bluetooth, GPS en een IP68-certificering wat inhoudt dat het stof- en waterdicht is. Verder is er GPS aanwezig om je locatie te controleren en een hartslagmeter die continu kan meten hoe het met de hartslag staat.

Alleen de Huawei Watch 2 4G beschikt dus over een nano-SIM, zodat de wearable een eigen dataverbinding kan opzetten en een smartphone hiervoor niet meer een vereiste is. Met deze uitvoering kan dus ook gebeld worden zonder dat de smartphone hiervoor in de buurt moet zijn. Huawei heeft aangegeven deze uitvoering voorlopig nog niet in Nederland en België op de markt te brengen, onder andere vanwege ontbrekende ondersteuning van providers.

Design: dertien-in-een-dozijn

De Huawei Watch 2 in Carbon Black-uitvoering die wij hebben mogen testen is in design-opzicht niet te vergelijken met zijn voorganger. Deze sportwatch moet de sportieve gebruikers aanspreken die willen hardlopen met een Watch 2 om de pols. Degene die een opvolger zoeken voor de twee jaar oude Huawei Watch zullen bedrogen uitkomen of wellicht vallen voor de Huawei Watch 2 Classic.

Huawei Watch en Huawei Watch 2

Boven: Huawei Watch 2 Onder: Huawei Watch

De kast is gemaakt van plastic en een metalen plaat achter, het bandje is ook van plastic. Het geheel maakt dat het horloge goedkoop aanvoelt. Daarnaast is de sierrand met een indicatie van minuten behoorlijk prominent aanwezig, vooral in combinatie met het kleinere scherm. De Watch 2 is ook behoorlijk dik. De Huawei Watch werd door sommigen als wel wat dik bestempeld met zijn 11,4mm, wel de Huawei Watch 2 is 12,6mm dik.

De bandjes (20 mm) zijn wel wisselbaar maar Huawei biedt zelf niet veel keuze, de Huawei Watch 2 Classic heeft wel ruim keuze in verschillende bandjes. Andere leveranciers zullen speciaal voor dit horloge bandjes moeten produceren (de aansluiting is niet standaard) die ook nog eens passen bij de zwart gekleurde kast. Wil je variëren met deze smartwatch? Dan is het afwachten of er meer passende bandjes op de markt komen.

Voor wat betreft design staat de Watch 2, in tegenstelling tot zijn voorganger, zeker niet voor een stijlvolle horloge. Deze smartwatch valt eerder in de categorie dertien-in-een-dozijn, hij valt niet echt op. Qua uiterlijk is deze variant misschien nog het best te vergelijken met de LG Watch R alleen dan wat robuuster en minder stijlvol.

Scherm en bediening

De nieuwe Huawei Watch 2 is kleiner dan zijn voorganger (1,4 inch) met zijn 1,2 inch AMOLED-scherm. Dit scherm heeft een resolutie van 390x390 pixels. De eerste generatie beschikt over een schermresolutie van 400x400 pixels.

Het scherm is wat kleiner dan die van de eerste generatie, dit in combinatie met de grote rand op de kast, maakt het de bediening van het touchscreen niet altijd even makkelijk. Er is soms gewoonweg te weinig ruimte om een actie uit te voeren op het kleine scherm omdat de rand in de weg zit.

Helaas heeft Huawei geen gebruik gemaakt van de optie in Android Wear 2.0 die ondersteuning biedt voor meerdere fysieke knoppen, zoals een digitale kroon vergelijkbaar met die op de Apple Watch. De LG Watch Style heeft ook een 1, 2 inch groot scherm maar is wel voorzien van zo'n kroonknop, waardoor het dus naast spraak en aanraking ook bediend kan worden door middel van deze kroonknop aan de zijkant.

Er zijn wel twee fysieke knoppen maar deze zijn voor het openen van de app-drawer en het openen van een gekoppelde app. Deze functioneren overigens prima en de onderste knop is instelbaar, er kan dus een andere app aan gekoppeld worden.

De Watch 2 heeft ook een Ambient light sensor en kan dus in verschillende lichtcondities automatisch de schermhelderheid aanpassen.

Huawei Watch 2 - pols

Android Wear 2.0 en software

De smartwatch draait op de recentelijk aangekondigde Android Wear 2.0, de aangepaste versie van Android voor wearables, waardoor je onder andere notificaties voor oproepen, sms'jes, e-mails of messenger-apps op de smartwatch te zien. Het is even wennen als je de oude versie van Android Wear gewend bent, vooral ook omdat het naar links vegen op de Watch 2 geen app-drawer oplevert maar diverse watchfaces. Persoonlijk vind ik Android Wear 2.0 er net wat gelikter uitzien, vooral de notificaties.

Ook kun je apps boven in de app-drawer vastzetten, erg handig voor veel gebruikte apps. Daarnaast bevat deze versie een Play Store zodat apps meteen op de smartwatch worden gedownload en kan er via NFC en Android Pay betalingen verricht worden. Vooralsnog kan dit alleen in België, Android Pay is in Nederland nog niet geïntroduceerd.

Huawei levert zelf een aantal apps mee zoals app om de accuduur te verlengen, Daily tracking-app die allerlei data gedurende de dag registreert, zoals je hartslag en afgelegde stappen en Workout die bijvoorbeeld je fitness- en hardloop-uurtjes bijhoudt. Ook is er een app voor het meten van je hartslag. Deze heb ik niet gebruikt, ik ervaar hartslagsensoren meer als een gimmick dan als een nauwkeurig meetinstrument.

Prestaties en accuduur

De watch wordt aangedreven door de Snapdragon Wear 2100, dezelfde processor als die van de LG Watch Sport en Style. Er is 768MB RAM aanwezig en 4GB opslaggeheugen in het apparaatje aanwezig om applicaties te installeren. De Huawei Watch 2 handelt taken overigens prima af. Veel haperingen heb ik niet kunnen opmerken.

De accu heeft een capaciteit van 420 mAh beschikbaar. Deze gaat ruim 2 dagen mee dat wil zeggen dat hij van de lader afgaat om 7.30 uur en om een uurtje of 22.00 weer aan de lader gaat. Hij staat dan gemiddeld nog op 50% aan capaciteit.

Huawei Watch 2

Conclusie

De Huawei Watch 2 is overduidelijk ontworpen voor de sportieve gebruiker zonder daarbij zijn voorganger in het achterhoofd te hebben. Vrijwel niets van het succes van de eerste generatie is overgenomen, een echt vergelijk is er dan ook niet te maken. De Watch 2 voelt wat goedkoop aan en valt niet echt op. Daarnaast is de bediening lastig door de combinatie van het kleine scherm en de hoge rand. Een kroonknop was hier een uitkomst geweest.

Wel heeft deze smartwatch NFC, Bluetooth, GPS, IP68, een hartslagsensor en Android Wear 2.0 in huis. Er is zelfs een variant met 4G alleen komt die voorlopig hier nog niet op de markt. Ook de accuduur en het scherm presteren goed. Wat dat betreft krijg je met de Huawei Watch 2 een smartwatch om je pols die alle specs in huis heeft, maar in de massa zul je zeker niet opvallen.

+ Veel opties: NFC, Bluetooth, GPS, hartslagsensor, Android Wear 2.0

+ Prima accuduur

+ Scherm met Ambient light sensor

- Goedkoop uiterlijk

- Bediening is lastig

- Geen kroonknop

- Niet officiële 20 mm bandjes zullen vanwege aansluiting niet mooi zitten

Huawei Watch 2 kopen

De Huawei Watch 2 is leverbaar in Nederland voor een adviesprijs van €329,-. De Huawei Watch 2 Classic komt op de markt met een adviesprijs van €399,-.

- Belsimpel - Huawei Watch 2 Carbon Black - €329,-

- Coolblue - Huawei Watch 2 Carbon Black - €329,-

- Coolblue - Huawei Watch 2 Concrete Grey - €329,-

- Belsimpel - Huawei Watch 2 Classic Titanium Grey - €399,-

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk