Review Huawei P9: focus op sterke Leica-camera's, software nog steeds onscherp

Review Huawei P9: focus op sterke Leica-camera's, software nog steeds onscherp
Met de Huawei P9 komt de Chinese fabrikant met een nieuw vlaggenschip op de markt, waar flink ingezet wordt op de camera. Of deze ook echt goed presteert en of de Huawei P9 het aanschaffen waard is, lees je in deze review.

Huawei P9

Huawei was een aantal jaren geleden nog een grote onbekende op de smartphonemarkt, maar heeft zich inmiddels omhoog geknokt naar de derde plaats als het om verkopen gaat. Na de successen van de P-serie, moest ook de Huawei P9 weer goed presteren. Hierbij hebben ze vooral groot ingezet op de camera die samen met Leica werd ontwikkeld. De afgelopen week heb ik de nodige foto's genomen en de rest van het toestel aan een grondige test onderworpen. Reviewtijd! Allereerst nogmaals de preview van vlak voor de lancering.

Design

Als je snel kijkt, dan kun je de Huawei P9 aan de voorkant eenvoudig verwarren met zijn voorganger, de Huawei P8. Dit is wat mij betreft niet erg, de looks zijn nog steeds in orde. Het toestel is volledig gemaakt van metaal en geeft het geheel een premium uitstraling.  De randen zijn licht afgerond waardoor de grip prettiger is geworden dan bij zijn voorganger. Aan de achterzijde zien we wel de nodige wijzigingen waaronder de toevoeging van de vingerafdrukscanner. 

Huawei P9

Huawei staat bekend om zeer goed werkende en vooral snelle vingerafdrukscanners en dat hebben ze dit jaar wederom waar gemaakt. Daarnaast hebben ze een extra beveiligingslaag toegevoegd aan de scanner, waardoor deze een hogere certificering heeft gekregen. Ook de camera valt erg op aan de achterzijde, niet alleen door de dubbele lens, maar ook door de merknaam Leica die prominent in beeld is gebracht. Later meer over de cameradetails. 

Het toestel is verder vrij rustig gehouden met de power- en volumebuttons aan de linkerzijkant en aan de onderzijde is ruimte voor de USB-C-aansluiting, speaker en 3,5 mm jack voor een headset. De powerbutton heeft een klein reliëf, waardoor deze goed te vinden is, ook zonder te kijken. Jammer is dat Huawei in de P9 niet direct ruimte zag voor een dubbele speaker, hetgeen de kwaliteit niet direct ten goede komt in vergelijking met andere vlaggenschepen. Het geluid is zeker niet slecht, maar een topprestatie is het ook niet.

Huawei P9

Al met al heeft Huawei weinig spannende designbeslissingen genomen en hebben ze veel nadruk gelegd op de camera in het design. Dit is dan ook het USP (Unique Selling Point) waar in de presentatie en de marketinguitingen de meeste nadruk op wordt gelegd. De looks heeft Huawei goed voor elkaar bij de P9.

De looks heeft Huawei goed voor elkaar bij de P9

Scherm en prestaties

De Huawei P9 is uitgerust met een 5,2 inch full HD-scherm (1920x1080) en doet daarmee niet mee aan de trend om vlaggenschepen te voorzien van QHD-schermen. Dit zorgt voor een minder scherp beeld, maar in de praktijk merk je hier weinig van. Dit verschil is pas echt te zien als beide types naast elkaar liggen. Voordeel van het full HD-scherm is dat de accu langer mee zou moeten gaan doordat er minder stroom verbruikt wordt. 

Huawei P9

Los daarvan levert het scherm goede prestaties en is de helderheid goed te noemen, iets beter dan bij de Huawei P8.

Huawei rust smartphones over het algemeen uit met chipsets uit eigen fabriek. Ook bij de Huawei P9 is dat weer het geval. Zo vinden we onder de motorkap de Kirin 955-chipset in combinatie met 3GB RAMgeheugen. Er is ook een versie die voorzien is van 4GB RAMgeheugen, maar deze hebben we niet kunnen testen.

In de praktijk zijn er geen haperingen merkbaar bij het gebruik van de P9. Dit geldt voor het navigeren door de menu's, maar ook het openen van apps en games gaat voldoende snel. Gedurende de reviewperiode heb ik ook regelmatig games gespeeld en ook hier heb ik geen issues ondervonden. Ook al presteert de Huawei P9 en de daarbij behorende Kirin 955 goed, toch blijkt dit niet altijd uit de benchmarks. Bij AnTuTu wordt een score behaald van 94.835, waar bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7 Edge een score haalt van 130.218. 

Zoals aangegeven, hier zul je gedurende dagelijkse bezigheden weinig van merken, maar ben je echt een bijzonder intensieve gamer, zul je hier bij veelvuldig gebruik wellicht een kleine hinder van kunnen ondervinden.

huawei p9

Software

Nu is het geen groot geheim dat ik - en velen met mij - geen fan zijn van de software van Huawei en ook dat werd weer bevestigd bij de P9. Elke keer begin ik weer vol goede moed aan mijn reviewperiode en dwing mezelf EmotionUI (EMUI) te gebruiken. Hoe enthousiast ik ook begin, toch huil ik zachtjes van binnen bij dagelijks gebruik van de software van Huawei. Nu heeft dit niets met de prestaties of functies te maken, zeer zeker niet, maar wel met het uiterlijk. 

Hoe enthousiast ik ook begin, toch huil ik zachtjes van binnen bij dagelijks gebruik van de software van Huawei.

Gelukkig zijn er oplossingen in de vorm van andere launchers en icoontjes, maar toch blijft een deel niet aanpasbaar zoals de looks van de instellingen en notificaties. Waar ik mezelf bijvoorbeeld aan irriteer bij de software is het feit dat Huawei achtergronden toevoegt aan icoontjes in bijvoorbeeld de appdrawer of op het startscherm. Vaak is dat juist de charme van een icoontje, de transparante achtergrond en dat wordt teniet gedaan door Huawei, erg jammer. Maar goed, genoeg over de looks van de software van Huawei, je moet er nu eenmaal van houden.

Huawei P9

Het geheel is gebaseerd op Android 6.0 en draait op de laatste versie van de grafische schil EMUI 4.1. Standaard zijn er een aantal Gameloft-games geïnstalleerd, die beperkt speelbaar zijn alvorens een betaalde versie aan te schaffen. 

Wel viel mij nog één ding op tijdens de testperiode van de P9. Er waren specifieke apps, waaronder Slack, die simpelweg geen notificaties toonde. Hierbij heb ik uiteraard alle instellingen nagelopen. Gaf Slack consequent geen meldingen, kwamen WhatsApp-berichten en soms ook Hangouts niet of later aan. Soms was er wel een vertraging van een klein uur. Nu is dit niet de eerste keer dat ik dit ervaar op een Huawei-device, dit was ook op de P8 al het geval. Het lijkt er dus op dat deze sporadische software-bug nog niet verholpen is door Huawei.

Mocht je voor een Huawei-device gaan en andere opties qua software overwegen, een nieuwe launcher doet al wonderen. 

[readmore article="179745"]

Accu

Ook op het gebied van de accu heeft Huawei een upgrade uitgevoerd. Er is gekozen voor een 3000 mAh-exemplaar die zijn werk naar behoren doet. Er waren maar weinig dagen dat ik moest bijladen voor het einde van de dag. Wel was het toestel rond 23.00 uur vaak zo goed als, of volledig leeg. Op zich geen probleem, want dan heeft de accu het toch het grootste deel van de dag volgehouden. Dit was bij vrij intensief gebruik, alle synchronisaties/WiFi en locatie de hele dag en en regelmatig bellen en gebruik maken van social media en af en toe een game spelen. De Huawei P9 is hiermee geen hoogvlieger, maar presteert wel naar behoren.

Camera

De camera van de Huawei P9 is gemaakt in samenwerking met Leica. Dit smartphonemerk staat bekend om zijn bijzonder goede camera's en lenzen, waarbij vooral de zwart/wit-exemplaren geroemd worden. In de Huawei P9 is er gekozen voor een dubbele camera, die ervoor moet zorgen dat er beter scherpte/diepte onderscheiden kan worden. Dit is overigens niet de eerste keer dat Honor dit doet, ook in de Honor 6+ was dit aanwezig.

Ook de camera-interface is samen met Leica ontworpen en is erg gebruiksvriendelijk. De camera-app bevat een aantal basisinstellingen op het hoofdscherm en de mogelijkheid om een groot scala aan opties en filters tevoorschijn te toveren met een slidebeweging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan monochroom, schoonheid, HDR, panorama, nachtopname, timelapse en meer.

Huawei P9

De opzet van de dubbele camera aan de achterzijde is interessant. Hierbij is er gekozen voor twee keer een 12 megapixel-exemplaar, maar er zijn wel onderlinge verschillen. Eén camera maakt de opnames in kleur, terwijl de tweede monochrome beelden vastlegt. Door deze twee te combineren komt zal er een foto ontstaan die meer details bevat en waarbij de scherpte/diepte aangepast kan worden. Dit kan tijdens het schieten  van de foto's met het bokeh-effect, waarbij de achtergrond al dan niet waziger gemaakt kan worden, maar ook na het schieten. Dan kan de foto bewerkt worden om bijvoorbeeld de focus te verleggen. 

Vooral met het bokeh-effect heb ik als niet-fotograaf veel plezier beleefd. De plaatjes die daaruit kwamen riepen de nodige 'Ohhh'-momenten op. Wel moet ik hierbij aangeven dat bij een bijna compleet wazige achtergrond de randen van de voorwerpen of personen soms ook wat geblurd werden. Neemt niet weg dat de algemene fotokwaliteit, vooral als je op zoek bent naar net dat beetje extra, erg goed is. 

Er wordt niet voor niets nadruk gelegd op de camera van de Huawei P9 en mede door de 'publiekstrekker', het bokeh-effect, zullen veel gebruikers enthousiast worden over de camera van de Huawei P9.

Ook het maken van reguliere foto's is geen probleem voor de Huawei P9, waarbij er scherpgesteld kan worden met onder andere autolaserfocus. Alhoewel deze goed werkte, is dit niet de snelste op de markt. De camera van de Samsung Galaxy S7 kan sneller scherp stellen. Wel opvallend is het ontbreken van Optical Image Stabilization (OIS), waardoor de beelden tijdens het filmen niet gestabiliseerd worden. Dit zorgt al snel voor wat schokkerige beelden. 

Er wordt niet voor niets nadruk gelegd op de camera van de Huawei P9 en mede door de 'publiekstrekker', het bokeh-effect, zullen veel gebruikers enthousiast worden over de camera van de Huawei P9.

Huawei P9Huawei P9

Conclusie

De Huawei P9 is een prettige smartphone om te gebruiken, ook dit jaar heeft de Chinese fabrikant weer een potentiële topper in handen. Mede door de prijsstelling van het 32GB-model, € 599, zitten ze hiermee voorlopig onder de toptoestellen van dit moment. Ook de dubbele Leica-camera doet zijn werk erg goed, vooral het bokeh-effect (met de achtergrond geblurd) zorgt voor mooie kiekjes. Over de prestaties, vingerafdrukscanner en het design kan ik kort zijn: dit heeft me zeker niet teleurgesteld. De software heeft dat (wederom) wel gedaan, jammer. Als Huawei ooit een nieuwe softwareversie maakt met nieuwe looks, of misschien gebruikers de keuze geeft om te kiezen tussen stock-Android en EMUI, dan hebben ze nog betere toestellen in handen. 

+ Prettig design en ligt goed in de hand

+ Camera

+ Voldoende prestaties

+ Vingerafdrukscanner werkt erg goed

- Enkele speaker voor reguliere versie

- Missende notificaties

- Software :(

- Ontbreken van OIS (Optical Image Stabilization) 

Huawei P9 kopen

De Huawei P9 is vanaf 22 april beschikbaar in Nederland en heeft een vanafprijs van € 599. Onderstaand een actueel overzicht van de beste aanbiedingen voor de Huawei P9.

[tds=4205]

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Fitbit wil bloeddrukmetingen mogelijk maken op zijn smartwatches

Bloeddrukmetingen zijn normaliter alleen weggelegd voor dure apparatuur die men gebruikt in ziekenhuizen of huisartsenposten....

‘Dit is de Samsung Galaxy S21 FE, vertoont bekend ontwerp’

Samsungs populairste Galaxy S-serie telefoon van 2020 lijkt ook dit jaar terug te keren in de vorm van de Galaxy S21 FE. Voor...

‘Xiaomi en OPPO gaan Google achterna met eigen smartphone-chipsets’

Het werken aan eigen 5G-chipsets om de afhankelijkheid van Qualcomm te beperken lijkt tot een nieuwe trend te leiden. Na Goog...

App van de week: voorspel direct het weer met Today Weather

Hebben we in Nederland eigenlijk wel een weerbericht nodig? Als je zegt dat de zon soms zal schijnen, er bewolking is en het...

Lees meer

Net binnen

App van de week: voorspel direct het weer met Today Weather

Hebben we in Nederland eigenlijk wel een weerbericht nodig? Als je zegt dat de zon soms zal schijnen, er bewolking is en het...

‘Xiaomi en OPPO gaan Google achterna met eigen smartphone-chipsets’

Het werken aan eigen 5G-chipsets om de afhankelijkheid van Qualcomm te beperken lijkt tot een nieuwe trend te leiden. Na Goog...

‘Dit is de Samsung Galaxy S21 FE, vertoont bekend ontwerp’

Samsungs populairste Galaxy S-serie telefoon van 2020 lijkt ook dit jaar terug te keren in de vorm van de Galaxy S21 FE. Voor...

Fitbit wil bloeddrukmetingen mogelijk maken op zijn smartwatches

Bloeddrukmetingen zijn normaliter alleen weggelegd voor dure apparatuur die men gebruikt in ziekenhuizen of huisartsenposten....

Gegevens van 500 miljoen LinkedIn-gebruikers online te koop aangeboden

Na een immens datalek bij Facebook, lijkt het ditmaal mis te zijn gegaan bij LinkedIn. Via een bekend hackersforum wordt name...

Lees meer