Huawei P40 Pro eerste indrukken: nu al de de beste camera van 2020?

Huawei P40 Pro eerste indrukken: nu al de de beste camera van 2020?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei P40 Pro

Met vier zijn ze dit jaar, de toestellen van de P40-reeks. 'Mate' staat voor allround toestellen en productiviteit, maar met de P40-toestellen draait het om cameraprestaties, design en creativiteit. De Huawei P40 (799 euro), P40 Pro (999 euro) en de P40 Pro Plus (1399 euro) moeten die belofte waarmaken.

[readmore articles="206030"]

Als we de specificaties van de P40-reeks erbij nemen, dan worden we weer omver geblazen door de cijfers, maar dat vertelt lang niet het hele verhaal, want geen enkel cijfer kan de uitdagingen uitdrukken waar Huawei voor staat met zijn Huawei Mobile Services of HMS. De P40 Pro is de telefoon die het moet doen. Het is toestel dat tegenover het grote publiek een statement moet maken, dat HMS klaar is voor de concurrentie met al die andere vlaggenschepen die wel alle Google-diensten aan boord hebben. Hier lees je over onze eerste indrukken van de Huawei P40 Pro.

Specificaties

Afmetingen: 158,2 X 72,6 X 9 mm

Scherm: 6,58 inch FHD 2640 x 1200 OLED, 90 Hz

Processor: Kirin 990 5G

RAM: 8 GB werkgeheugen

Opslag: 256 GB niet uitbreidbaar

Selfiecamera: 32 MP met f/2.2

Hoofdcamera: 50 MP met f/1.9, 12 MP telecamera met f/3.4 en 5x optische zoom en 40 MP groothoekcamera met f/2.2

Accu: 4200 mAh

Softwareversie: EMUI 10, gebaseerd op Android 10

Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, 40 watt snellader, 5G, draadloos opladen, IP 68

Scherm en design

Design

Ik hou ervan om veel verschillende ontwerpen van telefoons te zien, want dat duidt op durf en creativiteit bij de fabrikant en het geeft tegelijk de gebruiker meer keuzevrijheid. Voor de Android-liefhebber is je keuze van telefoon bijna onbedoeld een weerspiegeling van je persoonlijkheid en daarom is het veel prettiger om te kunnen kiezen uit een waaier van ontwerpen, kleuren en verschillende materiaalsoorten.

Huawei biedt die keuzevrijheid, want de nieuwe P40 Pro lijkt in geen geval op de Mate-reeks. Terwijl de Mate groter en hoekiger is van ontwerp met de stevige ogende randen van het watervalscherm is de P40 Pro kleiner en lichter met zachte, afgeronde hoeken waardoor hij veel prettiger in de hand ligt. De P40 Pro is beschikbaar in de varianten Black, Ice White en Deep Sea Blue, en ik kon die laatste testen.

Huawei kiest verder voor een rechthoekig en indrukwekkend camera-eiland en een meer blinkende en weerspiegelende glazen afwerking in tegenstelling tot de haast geribbelde afwerking van de Mate 30 Pro. Het nadeel hiervan is dat je meer vingerafdrukken ziet op de P40 Pro en dat de telefoon iets gladder aanvoelt in ruil voor wat meer 'bling bling'.

Het is daarnaast opmerkelijk dat de kleine waterdruppelinkeping plaats maakt voor een pilvormige scherminkeping in de linkerhoek van het scherm, en die heeft niet één maar twee camera's die ook nog eens ver van elkaar verwijderd zijn. Wie dacht dat we met de S10 Plus die zwarte pil voor het laatst hebben gezien, komt bedrogen uit.

Ik ben persoonlijk weinig enthousiast over deze keuze, omdat Huawei gaat naast een dieptecamera als tweede lens ook voor een infraroodscanner gebruikt om zo een veiligere gezichtsherkenning te introduceren. Veel liever had ik dan alleen een groothoekcamera gezien die selfies neemt in een brede hoek, tenminste als je het echt niet kan laten om een tweede camera toe te voegen. Bovendien is de nieuwe vingerafdrukscanner van deze telefoon zo goed dat hij de gezichtsherkenning overbodig maakt. De scanner is sneller én nauwkeuriger geworden met de P40 Pro.

[readmore articles="205973"]

Het ontwerp van deze P40 Pro straalt ongetwijfeld klasse uit, vooral door de mooie camera-opstelling en mooie details in het design, maar toch is het niet het beste wat we al van Huawei hebben gezien. De telefoon ligt prettig in de hand, maar andere fabrikanten slagen er vandaag in om vingerafdrukken bij hun vlaggenschepen minder zichtbaar te maken en voor extra grip te zorgen in de hand. Het ontbreken van modellen met een afwerking van keramiek voelt als een gemis aan, en als je zo'n afwerking wil dan moet je automatisch kiezen voor de duurdere P40 Pro Plus.

Scherm

De P30 Pro kwam vorig jaar met een sterk scherm, maar deze telefoons moeten op dit gebied meestal licht het hoofd buigen voor de Mate-reeks. Huawei komt dit jaar met de nodige verbeteringen die we verwachten, maar het bedrijf blijft ook bij de P40-reeks diezelfde lijn volgen.

Huawei P40 Pro eerste indrukken: nu al de de beste camera van 2020?

De P40 Pro kreeg een 6,58 inch OLED-scherm dat nog steeds komt met een Full HD+-resolutie, dit keer van 2640 bij 1200 pixels, ofwel een 19:8:9-verhouding. Huawei's nieuwe pronkpaardje presenteert ook een 90 Hz-refreshrate die animaties vloeiender moet maken op het nieuwe scherm. Nu we een hogere refreshrate krijgen, is het ook iets minder erg dat dit vlaggenschip geen hogere QHD-resolutie heeft, want beide technologieën zouden samen een significante invloed hebben op de accuduur van de toestellen.

Het scherm van de P40 Pro is duidelijk minder helder dan de Mate 30 Pro, maar het is nog steeds goed leesbaar in sterk zonlicht en vanuit schuine kijkhoeken. De kleuren zijn ook levendig, maar ze zijn niet overgesatureerd. De pilvormige scherminkeping links trekt wel de aandacht, en dat lijkt meer zo te zijn dan bij Mate 30 Pro omdat daar de steile hoek van het knappe watervalscherm de aandacht opslurpt. Samengevat: je haalt met de P40 Pro een goed scherm in huis, maar je kan het wel onmogelijk het beste in zijn prijsklasse noemen.

Prestaties en accu

Huawei stopt de Kirin 990 voor de tweede keer in een vlaggenschip nadat de Mate 30 Pro hem voor het eerst mocht demonstreren. We konden slechts een beperkt aantal benchmarks uitvoeren op die telefoon door het ontbreken van de Google-diensten, maar alles wees erop dat de prestaties van de chipset grofweg in lijn zijn met die van andere vlaggenschepen.

Huawei kiest standaard voor 8 GB aan werkgeheugen samen met 128 GB opslag en verder krijgt de telefoon ook een upgrade naar het snellere LDDR5-geheugen en UFS 3.0-opslag. Dat zijn allemaal goede keuzes voor een modern premium toestel.

We merken dat de P40 Pro in verhouding een kleinere accu heeft dan de Mate 30 Pro met zijn 4200 mAh batterij in tegenstelling tot de 4500 mAh van die telefoon, maar tijdens onze korte testperiode konden we nog niet bepalen of je dat ook in de praktijk zal voelen. Huawei brengt ten slotte nog steeds de 40 watt snellader die we al kennen sinds eind 2018 met de Mate 20 Pro. Al moet ook gezegd worden dat die naar hedendaagse normen nog steeds de meeste van zijn concurrenten een figuurlijk pak slaag verloopt.

Sterk is ook dat Huawei stevig uitpakt met 40 watt draadloos opladen en dat is echt een significante verbetering met wat het bedrijf liet zien met het 27 watt draadloos opladen van de Mate 30 Pro. Huawei brengt ten slotte nog steeds de 40 watt bedrade snellader die we al kennen sinds eind 2018 met de Mate 20 Pro. Al moet ook gezegd worden dat die naar hedendaagse normen nog steeds de meeste van zijn concurrenten een figuurlijk pak slaag verloopt.

Camera

Dat brengt ons bij le moment suprême en dat is in dit geval de cameravergelijking, ofwel het punt waar de P40 Pro echt moet gaan schitteren. Huawei komt met een verbeterde hoofdcamera die dit keer 50 megapixel heeft en een grote 1/1,28 inch sensor.

[readmore articles="205291"]

Dat is de grootste camerasensor die ooit bij een Android-telefoon werd gebruikt, en hij is daarmee groter dan de 1/1,33 inch sensor van de duurdere Samsung Galaxy S20 Ultra en de 1/1,43 inch sensor van de Find X2 Pro OPPO. Het beste is dat Huawei zijn zogenaamde SuperSensing-camera ook gebruik in de goedkopere P40 die 799 euro kost, want grote camerasensors staan doorgaans garant voor een betere beeldverwerking en meer lichtinval.

Net als bij de P30 Pro gebruikt heeft deze camera ook opnieuw een RYB-sensor (Red, Yellow en Blue) die volgens Huawei meer licht opvangt dan de RGB (Red, Green en Blue)-standaard. We waren bij de P30 Pro al ontzettend enthousiast over die technologie, omdat die telefoon in de standaard fotostand erg goede foto's maakt 's nachts.

Verder is er naast de hoofdcamera een 12 MP telecamera met 5x optische zoom en een f/1.9-diafragma. Net zoals we enthousiast zijn over de nieuwe hoofdcamera die naar alle P40-varianten komt, zo teleurgesteld zijn we ook dat een periscoopcamera met 10x optische zoom enkel bestemd is voor de P40 Pro Plus. Naast de telecamera is er nog een 40 MP groothoekcamera zoals bij de Mate 30 Pro en een ToF-camera.

Huawei pakt ook met softwarematige cameraververbeteringen zoals Golden Snap. Die functie kan voorbijgangers door middel van kunstmatige intelligentie uit je foto's verwijderen of weerspiegeling van glas wegwerken. Daarnaast neemt de camera foto's voor en na een druk op de sluiterknop zodat je achteraf het beste beeld kan kiezen. De P40 pro zet ook in op het nemen van actiebeelden in beweging. We kijken ernaar uit om deze functies te testen in de volledige review.

Hieronder zie je telkens links foto's die genomen zijn met de Huawei P40 Pro, gevolgd door rechts beelden van de Mate 30 Pro. Je ziet als eerste de groothoekcamera en vervolgens de hoofdcamera, telecamera met 5x zoom, 10x hybrid zoom en de maximale digitale zoomafstand. Bij de P40 Pro is die maximale afstand 50x zoom, tegenover 30x zoom bij de Mate.

We zien bij de foto's met de groothoekcamera dat de Mate 30 Pro er beter in slaagt om de voorgrond te belichten, al is er een kleine overbelichting op de achtergrond die we bij de P40 Pro niet zien. De nieuwe Huawei-telefoon legt ook meer details vast in zijn beelden.

Huawei haalt ook sterk uit met de nieuwe 50 MP hoofdcamera die beduidend meer details toont en ook hier de betere belichting van de twee heeft. We kijken ernaar uit om de verschillen tussen de hoofdlenzen nog meer te gaan opzoeken met de volledige review van de P40 Pro.

Daarnaast drukt Huawei zijn stempel met de zoomprestaties van de nieuwe P40 Pro, want die zijn opnieuw subliem. We zien dat de telefoon meer realistische kleuren toont, een beter dynamisch bereik heeft en veel meer details toont dan bij de Mate. Die laatste heeft dan ook een telecamera met 3x optische zoom en dat laat zich duidelijk voelen. De kers op de taart is de foto met digitale zoom waar de P40 Pro onlangs de grotere zoomafstand erin slaagt om meer details bij het onderwerp van de foto te tonen.

[readmore articles="204792"]

Voor smartphonefanaten is de camera van de P40 Pro gewoonweg adembenemend goed. Hoewel de ijzersterke OPPO Find X2 Pro nog moeite heeft om de Mate 30 Pro van zich af te af te schudden in onze cameratest, slaagt de P40 Pro daar veel beter in en zeker als het op de telecamera aankomt. Huawei blijft de camera-opstelling van zijn vlaggenschepen verbeteren aan een tempo waar andere fabrikanten gewoon niet aan kunnen tippen.

Software

Androidworld kon de voorbije maanden als een van de eersten aan de slag met Huawei Mobile Services op de Mate 30 Pro, en je leest onze bevindingen bij Huawei's alternatief voor de Google-diensten in dit artikel. We besloten toen dat Huawei op de goede weg is en alvast een grote inspanning heeft gedaan om het gemis van de Play Store en enkele populaire apps op te vangen, maar ondanks alles was het nog niet genoeg.

[readmore articles="204878"]

Ondertussen heeft Huawei in geen tijd opnieuw zulke reuzensprongen gemaakt. Het bedrijf lanceert een alternatief voor Spotify en YouTube Music met zijn Huawei Muziek en daarnaast toont het op het startscherm handige aanbevelingen voor goede apps uit de AppGallery. We zien bijvoorbeeld apps als Deezer en Tidal verschijnen voor muziek, SQUID voor nieuws en Aquamail voor e-mail. De apps zijn voor alle duidelijkheid niet voorgeïnstalleerd maar met een druk op de knop kan je ze wel downloaden.

Verder maakt Huawei het ook gemakkelijk om webpagina's van populaire diensten zoals Facebook toe te voegen aan je startscherm vanuit de browser. Gebruikers die wat meer ervaring met smartphones kunnen zich ook behelpen met een tool als AppSearch of zelfs een complete workaround waarmee je alsnog de Google-diensten op het vlaggenschip installeert.

Huawei P40 Pro eerste indrukken: nu al de de beste camera van 2020?

Screenshot van het EMUI 10-startscherm

Toch moet je HMS beoordelen zonder te kijken naar dergelijke trucs die Huawei niet officieel ondersteunt en dan merk je dat de software nog steeds een aantal steken laat vallen, noodgedwongen door de beperkte tijd waarin Huawei zijn eigen ecosysteem in elkaar heeft gebokst. Er is bijvoorbeeld nog geen volwaardig alternatief voor Google Maps of Netflix en dat soort van diensten zijn wel essentieel in de ogen van veel gebruikers.

[readmore articles="206033"]

Daarnaast kan je je vragen stellen bij de methodiek die Huawei aanbeveelt om met een nieuwe telefoon aan de slag te gaan. Bij het instellen kan je de apps van je oude telefoon overzetten op de P40 Pro, ook als ze geen deel uitmaken van de AppGallery. Vervolgens zie je dat sommige apps niet of gedeeltelijk werken en dat ze bovendien geen updates krijgen.

Voorlopige conclusie

De P40 Pro is een waardige opvolger van de P30 Pro. Het is goed om te zien dat Huawei een eigen designtaal aan de telefoon geeft en ook het scherm krijgt de nodige verbeteringen, net als de prestaties met snellere opslag en werkgeheugen en een krachtige chipset met 5G-ondersteuning.

Veel eigenaars van andere dure vlaggenschepen zullen ook jaloers lonken naar de cameraprestaties die deze telefoon kan voorleggen, want hoewel we die nog beperkt hebben kunnen testen, wijst alles erop dat Huawei mogelijk opnieuw de sterkste cameratelefoon ter wereld heeft gebouwd, de P40 Pro Plus doet daar nog eens een schepje bovenop.

Toch moeten we bekennen dat de P40 Pro volgens onze korte test op geen enkel ander gebied buiten de camera echt baanbrekend is. Huawei levert nog steeds kwaliteit voor een lagere prijs dan sommige andere premium telefoons, maar op het gebied van scherm, prestaties en design zal deze telefoon mogelijk de hete adem voelen van sommige voordelige budgetvlaggenschepen die eraan komen.

[readmore articles="205848"]

Als laatste is er nog de software. EMUI 10 ziet er visueel mooier uit dan ooit en Huawei heeft in vergelijking met onze test van de Mate 30 Pro nog meer stappen voorwaarts gezet op een erg korte tijd. Ondanks dat is er nog steeds geen werkbaar alternatief voor elke app die de gemiddelde gebruiker nodig heeft, en dat kan Huawei voorlopig blijven achtervolgen. Al zijn we ervan overtuigt dat HMS en het aanbod in de AppGallery in de komende maanden opnieuw sterk zal verbeteren.

We kijken ernaar uit om uitgebreid met deze telefoon en met HMS aan de slag te gaan, maar voorlopig lijkt deze telefoon vooral interessant sterk voor bepaalde nichedoelgroepen. Ik denk dan aan gebruikers die maar weinig verschillende apps gebruiken en die bereid zijn om een premium prijs te bepalen voor een uitstekende cameratelefoon. Een andere mogelijke doelgroep is dan weer de smartphoneliefhebber die er niet voor terugschrikt om aan de hand van trucs en workarounds het onderste uit de kan te halen bij dit toestel.

Je leest binnenkort onze volledige review van de P40 Pro hier op Androidworld. Wat denk jij van de P40-reeks? Vertel ons ook wat jij vindt van de cameraprestaties en het Google-alternatief dat Huawei aanbiedt. Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Huawei P40 Pro kopen

De Huawei P40 Pro is te koop vanaf 999 euro voor het model met 8 GB RAM en 128 GB opslag. Je kan hem kopen in de kleuren: Black, Ice White, Deep Sea Blue, Gold Blush en Silver Frost. Vanaf 7 april is de telefoon via MediaMarkt, Mobiel.nl en Bol.com aan te schaffen.

Bij aankoop van een Huawei P40 of P40 Pro krijg je nu tijdelijk witte Huawei FreeBuds-oortjes 3 ter waarde van 179 euro cadeau.

[tds=7426]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk