Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Huawei P30 Lite New Edition

De P30 Lite New Edition is een variant op de eerder gelanceerde P30 Lite. Huawei lanceert deze telefoon 'opnieuw' vanwege het grote succes van de P30 Lite. De nieuwe editie lijkt grotendeels op zijn succesvolle voorganger maar beschikt wel over een aantal extra's zoals meer werkgeheugen en opslaggeheugen en een verbeterde selfiecamera.

Alle andere specificaties zijn gelijk gebleven zoals de Kirin 710-processor, een 3340 mAh-accu (die met een 18 watt snellader kan worden opgeladen) en een 6,156 inch LCD-scherm met een Full HD-resolutie van 2312 bij 1080 pixels. In het scherm zit een waterdruppelinkeping waar de selfiecamera in verwerkt is. Verder gebruikt Huawei wederom de 48 MP hoofdcamera, de 8 MP groothoekcamera en de 2 MP dieptecamera voor deze New Edition.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

In dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Huawei P30 Lite New Edition op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over deze middenklasser en kun je zelf beslissen of de Huawei P30 Lite New Edition misschien wel iets voor jou is.

Huawei P30 Lite New Edition - de pluspunten

1. Goed afleesbaar LCD-scherm

De Huawei P30 Lite New Edition heeft een groot 6,15 inch FullView scherm met een kleine notch bovenin. Hierdoor heb je een groot schermoppervlak tot je beschikking om series op Netflix te bekijken of te gamen. Het scherm is ook weer niet te groot, waardoor je de telefoon goed met één hand kunt bedienen.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Het 6,15 inch van de Huawei P30 Lite New Edition

2. Voldoende geheugen

Huawei is erg genereus geweest met het geheugen van deze telefoon. Zo kreeg de P30 Lite 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslag, de P30 Lite New Edition is uitgerust met 6 GB werkgeheugen en 256 GB opslag. Hierdoor kun je voldoende apps, games, foto's, video's en bestanden op de telefoon kwijt en veel apps zonder haperingen tegelijkertijd opstarten. In de praktijk merk je ook dat de telefoon erg snel is met multitasken en dat kun je zeker niet van elke telefoon in deze prijsklasse zeggen. De P30 Lite New Edition kan op het gebied van geheugen zeker een aantal jaren vooruit.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Opslaggeheugen op de P30 Lite New Edition

3. Veel camera-mogelijkheden

De P30 Lite New Edition heeft aan de voorzijde een verbeterde 32 MP selfiecamera gekregen. Aan de achterzijde is er een 48 MP hoofdcamera, een 8 MP groothoekcamera en een 2 MP dieptecamera. Met de hoofdcamera maak je 'gewone' foto's en met de groothoekcamera kun je extra veel objecten in één foto kwijt zoals gebouwen of je vriendengroep. De dieptecamera kun je gebruiken om portretfoto's mee te maken. Hierdoor is het voorwerp op de voorgrond scherp en de achtergrond wazig.

Met de camera's van de P30 Lite New Edition kun je prima foto's maken die geschikt zijn voor bijvoorbeeld Instagram. Verwacht geen topprestaties maar daar is de prijs ook niet naar.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Portretfoto

De camera-app op de P30 Lite New Edition komt ook met een aantal leuke features zoals 3D Qmoji en effecten voor selfies, een Pro-modus, een Lichtschilderij, slowmotion-foto's en nog veel meer. Daarnaast kan de app documenten inscannen en opslaan. Via de informatie-knop wordt elke functie kort uitgelegd.

3. Snelle vingerafdrukscanner

Veel telefoons worden tegenwoordig geleverd met een in-screen vingerafdrukscanner. Dat is een vingerafdrukscanner in het scherm. Dat ziet er fancy uit maar in realiteit is deze scanner vaak lang niet zo snel als de fysieke scanner in de behuizing van de telefoon.

De Huawei P30 Lite New Edition heeft ook zo'n fysieke vingerafdrukscanner aan de achterkant en hiermee ontgrendel je de telefoon in minder dan een seconde. Via de vingerafdrukscanner beveilig je deze telefoon en kun je het apparaat ook razendsnel weer ontgrendelen.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei P30 Lite New Edition - de minpunten

1. Android 9.0 Pie

De Huawei P30 Lite New Edition ondersteunt Google Mobile Services waardoor het alle apps en diensten van Google aan boord heeft samen met EMUI 9.1 dat gebaseerd is op Android Pie. Helaas wordt de telefoon niet direct met de nieuwste Androidversie geleverd, Android 10. Je kan dus geen gebruik maken van de nieuwe functies van deze Androidversie zoals het systeembrede donkere thema, de privacyfuncties met tijdelijke toestemmingen, de nieuwe gestures en meer.

Ik heb Huawei Nederland gevraagd opheldering te geven omtrent beveiligings- en Android-versie-updates. Dit is hun officiële reactie: "Alle Huawei-smartphones en -tablets die verkocht zijn, en die wereldwijd nog op voorraad zijn, zullen software- en beveiligingsupdates blijven ontvangen. Voor de Huawei P30 Lite New Edition geldt hetzelfde. De eerstvolgende grote update naar Android 10 zal eerdaags beschikbaar zijn. Je kunt de update vinden via de HiCare-app."

2. Veel overbodige apps

Huawei-telefoons komen vaak met een serie aan eigen apps en apps van derden. De Huawei P30 Lite New Edition is hier geen uitzondering op. Veel Huawei-apps zijn nuttig zoals de weer-app of FM Radio-app maar het nut van de Spiegel-app is voor mij nog altijd een raadsel. De meeste Huawei-apps kun je niet verwijderen, apps van derden wel.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

3. Meldingen komen laat binnen

De accubesparing van Huawei staat er om bekend erg agressief te werk te gaan. Dat zorgt enerzijds voor een langere accuduur, maar anderzijds krijg je ook vaak geen meldingen van je WhatsApp of andere (sociale media-)apps, en worden zelfs sommige apps (zoals muziekspelers) gestopt kort nadat het scherm is uitgeschakeld.

Dat is uiteraard heel vervelend en veel Huawei-gebruikers gaan dan ook op zoek naar manieren hoe je de accu-optimalisatie kunt uitzetten voor een bepaalde app. Wij hebben deze manieren uiteraard al voor je in een stappenplan gezet zodat je direct aan de slag kunt. Door deze stappen kwamen alle meldingen meteen weer door en worden apps die in de achtergrond actief moeten blijven niet meer automatisch gestopt door de software van Huawei.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

De Huawei P30 Lite New Edition is uitgerust met behoorlijk wat geheugen en dat zie je niet veel in deze prijsklasse. De telefoon kan met 6 GB RAM en 256 GB opslag dan ook een aantal jaren vooruit. Het scherm is daarnaast niet te groot en niet te klein en de fysieke vingerafdrukscanner is razendsnel. Verder bevat de telefoon veel camera-opties zodat je voor elke situatie wel een geschikte camera of functie hebt.

Aan de andere kant is het updatebeleid voor deze telefoon onduidelijk. De telefoon draait namelijk nog op het verouderde Android Pie. Er worden ook weer behoorlijk veel Huawei-apps meegeleverd waar niet iedereen altijd wat aan heeft. Deze apps zijn niet allemaal te verwijderen. De agressieve accubesparing van Huawei zorgt ook op deze telefoon voor het niet of vertraagd binnenkomen van meldingen maar dit is gelukkig te verhelpen.

De Huawei P30 Lite New Edition presteert prima in zijn prijsklasse (vanaf 339 euro) en is een goede keuze voor degenen die willen opwaarderen van een Huawei P Smart of een vergelijkbare telefoon. Heb je de Huawei P30 Lite al in je bezit? Dan is opwaarderen niet echt nodig, behalve als je meer geheugen en een betere selfiecam wil.

Huawei P30 Lite New Edition: dit zijn de plus- en minpunten

Huawei P30 Lite New Edition kopen

De Huawei P30 Lite New Edition is te koop voor een adviesprijs van 349 euro in de kleuren Peacock Blue, Midnight Black en Breathing Crystal. Je koopt deze telefoon onder andere via Bol.com, Belsimpel, Coolblue en Mobiel.nl en deze winkels.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=7464]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk