Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

De kopie is beter dan het origineel

Review Huawei P20 Pro: de overtreffende trap

· 21 april 2018

O, wat wilden ze het zoooo graag. Apple en Samsung naar de kroon steken op mobiel gebied. Ik heb het dan natuurlijk over Huawei. En weet je wat? Met de P20 Pro zijn de Chinezen er ook eindelijk in geslaagd. Met verve zelfs!

Huawei P20 Pro

Wie net zoals ik dacht dat de innovaties in de markt van smartphones stilaan op z’n einde liepen, moet zijn mening wellicht bijstellen. Ja, de toptelefoons zijn een stuk duurder geworden, maar daartegenover staat vaak wel dat je onnoemelijk veel mogelijkheden in één toestel verenigd krijgt. In het bijzonder de fotokwaliteit gaat er de laatste tijd met rasse schreden op vooruit.

In die mate zelfs dat ik me de vraag stel in hoeverre compactcamera’s en zelfs betaalbare spiegelreflex- en systeemcamera’s nog enige meerwaarde bieden voor de doorsnee gebruiker. Hoge resoluties, optisch zoomen, grote diafragma’s en geslaagde bokeh-effecten zijn dingen die je terugvindt in een aantal van de betere smartphones. Niet toevallig zijn het stuk voor stuk eigenschappen die de P20 Pro van Huawei, het toestel dat ik hier bespreek, in zich heeft.

Mijn eerste ervaring met de P20 Pro was op de voorstelling in Parijs eind maart. En zoals wel vaker bij Huawei, legde het tijdens de presentatie behoorlijk de nadruk op het feit dat het zijn concurrenten op alle vlakken weet af te troeven. Althans, op papier.

Zo heeft de P20 Pro méér camera’s, méér megapixels, een groter schermoppervlak en méér (vul zelf in) dan de vlaggenschepen van Samsung en Apple. Vooral de befaamde DxO prestatiescores inzake camerakwaliteit bleken beter dan die van de concurrentie en dus reden genoeg voor Huawei om er zwaar de nadruk op te leggen. Om maar te zeggen dat Huawei de directe vergelijking niet schuwt. Ik maakte van de presentatie van de P20 Pro in Parijs trouwens een timelapsefilmpje waar je een aantal van de gemaakte vergelijkingen in terugvindt:

Als fabrikant moet je begrijpelijkerwijze hoog van de toren blazen, maar het kwam me daar in Parijs allemaal nogal ongeloofwaardig en vooral ‘pusherig’ over. De marketingmachine van Huawei moest duidelijk gevoed worden. Als je mijn mening als reviewer vraagt moet vooral het totaalplaatje kloppen: de prijs, mogelijkheden en prestaties van een telefoon horen in balans te zijn. Wetende dat de P20 Pro voor 899 euro wordt verkocht, leg ik de lat dus erg hoog voor Huawei. Na drie weken testen volgt dan eindelijk het verdict.

Behuizing en design

De afgelopen weken liep ik naast de P20 Pro ook rond met de Mate 10 Pro in m’n broekzak, die andere verrassende topper van Huawei. De Mate 10 Pro is een erg fijn toestel waarvan heel veel goede eigenschappen ook in de P20 Pro terug te vinden zijn. De P20 mag dan wel de principiële opvolger van de P10 zijn, toch deelt hij de meeste eigenschappen met de Mate-reeks. Sterker nog: ik durf te stellen dat Huawei met de P20 Pro zijn huidige vlaggenschip, de Mate 10 Pro, compleet overbodig heeft gemaakt. Zo goed is de P20 Pro, kan ik je nu al verklappen.

Huawei P20 Pro

Qua uiterlijk en design blijken de P20 Pro en de Mate 10 Pro echter twee heel verschillende toestellen. De Mate 10 Pro voelt nog net iets degelijker en steviger aan dan de P20 Pro, en de eerste heeft ook meer een eigen smoel. De P20 Pro zit wat looks betreft duidelijk in het vaarwater van de telefoons van Apple, en dan in het bijzonder de iPhone X. Dat heeft natuurlijk veel te maken met uitsparing aan de bovenkant van het scherm (de zogenaamde notch), maar ook de plaatsing van de camera’s aan de achterkant. In combinatie met de afgeronde hoeken zorgen deze zaken voor een (soort van) Apple-look. De enige frivoliteit die Huawei zich veroorlooft is een rood streepje op de aan-uitknop van de P20 Pro. Dat valt toch een beetje uit de toon, Huawei.

Huawei P20 Pro

De opvallend slanke P20 Pro is net een millimetertje dunner en smaller dan de Mate 10 Pro. En dat maakt een wereld van verschil. De P20 Pro met 6,1-inchscherm laat zich nét met één (lange) duim bedienen. De tijd van de overmaatse phablets ligt duidelijk helemaal achter ons. De P20 Pro biedt wat schermgrootte en hanteerbaarheid betreft het beste van twee werelden, en dat kan ik alleen maar toejuichen. Het past ook volledig in dé smartphonetrend van het afgelopen jaar: extra grote schermen in een al bij al hanteerbaar, ja zelfs kleiner, formaat dan voorheen.

In deze prijsklasse van telefoons ontkom je ook niet aan een glazen voor- en achterkant en ook bij de P20 Pro is dat het geval. Veel voordelen heeft het gebruik van glas niet: het fraaie spiegeleffect van glas is er vooral voor de bling-bling. De nadelen: continu zichtbare vingerafdrukken, het is erg krasgevoelig en bovendien zorgt een val meteen voor heel wat schade.

De enige manier om dat alles (min of meer) te voorkomen is de aanschaf van een hoesje, wat de spiegeling dan weer teniet doet. Toch raad ik een hoesje sterk aan, al was het maar om de gladheid op te vangen waar ook de P20 Pro wat last van heeft. Het is niet zo extreem als bij de Galaxy S8, maar je houdt er toch best rekening mee.

In tegenstelling tot de Mate 10 Pro, levert Huawei deze keer geen eigen beschermhoesje mee. Dat is jammer. Standaard zit er wel een vrij dikke schermbeschermer op de P20 Pro, dus dat is dan weer wel leuk meegenomen.

Ik testte overigens de zwarte variant van de P20 Pro, en kreeg ook de kans om even de bijzondere paarsige Twilight-kleur te aanschouwen: dat is een heuse kameleon die continu van kleur verandert naargelang de lichtinval en kijkhoek. Het is een ronduit fantastisch effect. Wil je met je telefoon opvallen, dan moet je die versie van de P20 Pro absoluut overwegen.

Huawei P20 Pro

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Een van de onderscheidende factoren van duurdere telefoons is dat ze met de beste schermen worden uitgerust. Een hoge helderheidsgraad en contrastweergave, samen met brede kijkhoeken zijn de typische kenmerken van een goed scherm. En wat dat betreft levert de P20 Pro helemaal wat je zou verwachten, inclusief mooi gesatureerde kleuren.

Het OLED-scherm van de P20 Pro is wat mij betreft dan ook minstens even goed als dat van de Mate 10 Pro. Ook de maximale helderheidsgraad is ruim voldoende om zelfs in vol zonlicht toch nog iets op het scherm te kunnen aflezen.

Enkel de resolutie van 2.240 bij 1.080 pixels is misschien niet zo hoog in vergelijking met de concurrentie. Dat spreekt echter eerder voor dan tegen de P20 Pro omdat je het verschil met het blote oog toch niet kunt zien en vooral ook omdat het een positieve invloed heeft op de accuduur.

Huawei P20 Pro

En dan is er natuurlijk nog de notch. De notch van het P20 Pro-scherm is veel minder breed dan bij de Apple iPhone X, en valt bijgevolg ook minder op. Het feit blijft wel zo dat de ruimte in de notificatiebalk creatief ingevuld moet worden (lees: de pictogrammen staan dichter op elkaar), én dat niet alle applicaties er zich even vlot aan laten aanpassen.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat apps geüpdatet zijn om met de notch rekening mee te houden. Mij stoorde de notch totaal niet, en uiteindelijk dient deze toch vooral om een groter scherm in een kleinere behuizing mogelijk te maken.

BenchmarksSamsung Galaxy Note 8OnePlus 5THuawei P20 Pro
Antutu Benchmark   
Score176598179497208250
PCMark   
Work 2.0569968387382
Computer Vision381833773438
Storage4514488714348
Work669484139355
3DMark   
Sling Shot353050303324
Sling Shot Unlimited353349923581
Ice Storm Unlimited325764157731634
Basemark OS II   
Overall333736993300
System540557476088
Memory293738984010
Graphics616162423817
Web126913391273
Geekbench 4v4.2.0v4.2.0v4.2.0
CPU: Single-Core Score201419551916
CPU: Multi-Core Score681066626758
GFXBench OpenGL v4
Car Chase on-screen (fps)202322
Ookla Speedtest.net   
Download (best of 5) Mbit/s190,27190,88191

Prestaties

De centrale motor in de P20 Pro is dezelfde Kirin 970-soc die we kennen van de Mate 10 Pro. Zelf had ik stiekem gehoopt dat Huawei een nieuwere soc zou hebben gebruikt. De Kirin 970 blijft voorlopig Huawei’s krachtigste en trouwens helemaal zelf ontwikkelde chipset.

Huawei laat je graag geloven dat in de chipset een dosis AI-technologie zit, en dat zal ongetwijfeld ook wel zo zijn, maar als gebruiker heb je er totaal geen zicht op omdat alles achter de schermen gebeurt. De AI wordt onder andere ingezet bij het beheer van het stroomverbruik, het bepalen van de camera-settings, en voor specifieke apps.

Ik heb de achtkoppige Kirin 970 dezelfde benchmarks laten doorlopen als enkele andere recente telefoons, en de resultaten daarvan vind je in de tabel hierboven. Benchmarks zeggen zoals je misschien weet lang niet alles.

Als ik mijn eigen ervaringen tijdens het gebruik van de P20 Pro erbij neem, dan kan ik alleen maar concluderen dat er niets is dat de Kirin 970 momenteel op de knieën krijgt. Ik heb alleszins geen enkel moment geweten waarbij er sprake was van haperingen of enige andere vertraging. De P20 Pro reageerde altijd direct, wat ik ook aan het doen was. En zo hoort het voor een vlaggenschip.

Accuduur

Om de accuduur van een telefoon in kaart te brengen, ga ik niet alleen af op mijn eigen ervaringen en buikgevoel, maar baseer ik me ook op data afkomstig van de app AccuBattery. Die app is actief in de achtergrond en verzamelt data die zijn gebaseerd op mijn persoonlijke gebruik gedurende één week.

Bij jouw specifieke gebruikspatroon kan de accuduur helemaal anders uitvallen, dus hou daar rekening mee. In het kort zijn bij mij Bluetooth, Wi-Fi en 4G continu ingeschakeld, en stel ik de automatische stand voor schermhelderheid in. Ook configureer ik de P20 Pro met donkere achtergronden en menu’s, en zijn er in totaal zo’n 120 apps geïnstalleerd op het toestel.

Anderzijds twijfel ik er niet aan dat de 4.000 mAh sterke batterij van de P20 Pro zowat elk gebruiksscenario met gemak aankan. Huawei heeft zijn energiebeheer dan ook uitstekend op orde en deze telefoon zal je met gemak 1,5 tot 2 dagen kunnen bedienen zonder te moeten herladen. Net zoals bij de Mate 10 Pro durf ik met de P20 Pro gerust enkele uren te Wazen zonder deze telefoon aan de lader te hangen.

Moest de batterij onverwachts toch sneller dan verwacht ontladen, wat altijd kan, dan zet de meegeleverde snellader je in geen tijd weer op weg. Kortom, qua batterij hoef je je absoluut geen zorgen te maken met de P20 Pro.

Huawei P20 Pro

Vingerafdrukscanner

Over vingerafdrukscanners en vooral hun plaatsing is al veel gezegd en geschreven. Bevindt zoiets zich nu best op de voorkant of de achterkant? Of misschien wel aan de zijkant, zoals bij Sony? Huawei staat bekend om z’n flitsend snelle en vooral accurate vingerherkenning, en dat is op de P20 Pro niet anders. Alleen zit de vingerafdruklezer (die trouwens dubbelt als home-knop) aan de voorkant, onderaan het scherm. Hij is niet zo groot, maar dat doet er niet toe want zelfs met een halve vingeraanraking detecteert ie nog alles zoals je dat verwacht. Persoonlijk had ik de vingerafdrukscanner liever aan de achterkant gezien, net zoals bij de Mate 10 Pro.

Daarmee gaat Huawei toch een beetje in tegen de huidige trend bij vlaggenschepen die volledig ‘scherm-only’ zijn en aan de voorkant geen knoppen meer hebben. Voor de keuze van de vingerafdrukscanner geeft Huawei drie redenen. De eerste is dat de ene helft van de mensen een vingerafdrukscanner aan de voorkant fijner vindt, en de andere helft aan de achterzijde. Huawei wil beide groepen graag bedienen en heeft met de Huawei Mate 10 Pro al een smartphone met een scanner op de achterkant. De tweede reden is dat de vingerafdrukscanner aan de voorkant consistent is met wat de Huawei P-serie tot nu toe heeft gehad. Ten slotte laat een scanner aan de voorkant het toe om deze te gebruiken als vervanger van de on-screen navigatieknoppen door middel van gestures. Deze keuze kan de gebruiker zelf maken.

De (voor mij) niet optimale plaatsing van de vingerafdrukscanner zorgde dat ik al vlug de ingebouwde gezichtsherkenning inschakelde om de P20 Pro automatisch te kunnen unlocken. Dat systeem is niet zo geavanceerd als dat van de iPhone X, maar werkt beter dan bij de OnePlus 5T: draai het scherm naar je gezicht, en de telefoon ontgrendelt zich vanzelf. Je hoeft dus niet eerst een knop in te drukken, zoals bij de 5T.

Over het algemeen werkt Huawei’s systeem van gezichtsherkenning prima. In 75% van de gevallen ontgrendelde de telefoon in een vingerknip. In de andere gevallen is er iets meer tijd nodig (1 tot 1,5 seconde) of wilde de telefoon mijn gezicht pas herkennen na een tweede poging. Heel soms lukt het gewoon niet.

Er valt niet echt een patroon te ontwaren wanneer of waarom de herkenning af en toe spaak loopt. Misschien ligt het aan het feit dat ik een bril draag? Of was de lichtinval op die momenten toevallig niet ideaal? Ik heb het herkenningssysteem alvast niet kunnen omzeilen door het een foto van mezelf te tonen, dus wat basisbeveiliging betreft zit het wel goed.

Geluid

Ik ben niet iemand die z’n telefoon vaak als jukebox inzet, dus voor mij persoonlijk is de kwaliteit of het volume dat de luidsprekers produceren niet meteen een groot aankoopargument. Je krijgt met de P20 Pro alleszins stereoluidsprekers die behoorlijk hard gaan en waar ook nog eens een verrassend aangenaam geluid uit voortkomt. Ik ontwaar zelfs lage- en middentonen, iets waar de Mate 10 Pro bijvoorbeeld helemaal niet toe in staat is. Die telefoon klinkt daardoor veel scheller dan de P20 Pro. Qua geluid zit het met de P20 Pro dus meer dan snor.

Wil je een headset of koptelefoon aansluiten, dan zal dat moeten gebeuren via Bluetooth (met ondersteuning voor de kwalitatieve aptX-codec) of via de meegeleverde USB-C-naar-analoog adapter die Huawei netjes mee in de doos stopt. Tot spijt van velen wellicht maar volledig in lijn met veel andere vlaggenschepen voorzag Huawei geen klassieke, analoge geluidsuitgang op de P20 Pro. Voor mij is dat absoluut geen dealbreaker, maar dat is dus persoonlijk.

Huawei P20 Pro

Camera

Foto’s

Tijdens de voorstelling van de P20 Pro ging veruit de meeste aandacht naar de fotocapaciteiten van deze telefoon... en dat is helemaal terecht. Huawei rustte de P20 Pro immers uit met vier (!) camera’s met in totaal 92 megapixels: 24 megapixels voor de selfiecamera, en voor de drie camera’s aan de achterkant gaat het om respectievelijk 8 (tele), 40 (kleur) en 20 (zwartwit) megapixels.

Het verhaal van de camera’s, en hoe ze samenwerken, is wel behoorlijk complex. In de praktijk worden de beelden van meerdere camera’s gecombineerd, afhankelijk van de modus die je kiest. Er zit verder een drievoudige optische zoom in de kleurencamera.

Huawei P20 Pro

De optische zoom werkt jammer genoeg niet in de 40-megapixelmodus; je moet eerst terugschakelen naar 10 megapixel voordat je optisch kan zoomen. En die optische zoom is toch wel verdraaid handig, hoor. Ik heb hem alvast heel vaak gebruikt en het heeft me enkele mooie foto’s heeft opgeleverd die ik anders niet had kunnen maken. Zelfs als je verder gaat dan 3x optische zoom, blijft de P20 Pro zijn best doen om tot aan 5x zoom (hybride) de pixels niet te zichtbaar te maken. Knap.

Huawei P20 Pro

Ga je niet zoomen en schakel je de volle 40 megapixels in, dan kun je foto’s naar hartelust gaan croppen (bijsnijden). Croppen is een mooi alternatief voor de optische zoom, en je zal merken dat het detailniveau waarmee de P20 Pro de dingen waarneemt erg hoog is. Weet wel dat deze modus ook zijn beperkingen heeft. Zo merkte ik dat tijdens een trampolinesessie met de kids deze 40 megapixelsmodus ontoereikend was om echt scherpe foto’s te maken. Daarvoor waren de bewegingen te snel.

Ook in enkele rechtstreekse vergelijkingen tussen de 40- en de 10-megapixelmodus zijn er gevallen waarin die laatste toch scherpere beelden oplevert. Ik kan het niet meteen verklaren hoe dat komt.

Huawei P20 Pro

Samsung heeft met de Galaxy S9 als voornaamste onderscheidende factor op fotovlak de variabele diafragmagrootte. Dat heeft Huawei (nog?) niet, maar ik betwijfel of het veel uitmaakt. Waarom? De P20 Pro is de eerste telefoon die zelfs bij de allerdonkerste scènes er nog in slaagt om een prima plaatje te maken. Zeker de speciale nachtmodus is ronduit spectaculair. Je moet dan wel vier seconden geduld hebben maar het resultaat is meestal fenomenaal.

Zelfs in het pikkedonker weet de P20 Pro nog aanvaardbare foto’s te maken (zie foto van de douche), uiteraard met de nodige ruis, maar het blijft allemaal heel aanvaardbaar. Dit is gewoon ongezien voor een smartphonecamera, en meteen een grote stap voorwaarts.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Het enige dat me een tikkeltje tegenviel als het op foto’s aankomt, is de selfiecamera van de P20 Pro. De selfiecamera is met zijn 24 megapixels op papier indrukwekkend. In de praktijk is het duidelijk de mindere van de vier camera’s met vooral veel zichtbare ruis, en niet al te scherpe beelden.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Tot slot wil ik nog opmerken dat de automatische AI-modus, die scènes herkent en de camerainstellingen daaraan aanpast, wel eens wil overdrijven als het op kleurweergave aankomt. Detecteert de AI een grasperk, dan mag je er zeker van zijn dat het supergroen van kleur zal zijn. Idem voor blauwe hemels die plots veel blauwer lijken dan je voor ogen had.

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Huawei P20 Pro

Video’s

De P20 Pro maakt ook indruk als het op video aankomt. Uiteraard ondersteunt hij 4K opnames (weliswaar zonder stabilisatie) en alle vier de camera’s zijn gestabiliseerd. Dat levert haarscherpe en stabiele beelden op, zoals je kunt zien in het filmpje dat ik maakte van een (zeer actieve) kikkerpoel.

Ook heel leuk om mee te spelen op de P20 Pro is de superslowmotionmodus. Die kan opnemen aan maximaal 960 frames per seconde (fps) ofwel een 32-voudige vertraging. Op zich is zo’n modus met een dergelijk hoge fps niets nieuws. Onder andere Sony doet het al langer, alleen dan wel in Full HD-resolutie. De P20 Pro blijft hier beperkt tot een HD-resolutie (720p) wat zorgt voor niet al te scherpe beelden.

Mijn belangrijkste kritiek op de slowmotionmodus is echter dat het een beetje gissen is wanneer de vertraging in gang treedt. De opnametijd met 960 fps is één seconde, waardoor je amper kunt timen en het moment in veel gevallen (net) mist. Dat heeft Samsung op de S9 dan toch beter voor elkaar: daar begint de slowmotion pas op het moment dat er beweging wordt waargenomen in een vast gedeelte van het scherm.

Camera-app

Met al die camera’s aan boord zou je denken dat een kiekje maken een hele bedoening wordt. Gelukkig valt dat reuze mee. Huawei sleutelde immers aan de eigen camera-app door hem verder te vereenvoudigen voor dagelijks gebruik. Vooral de verschillende modi zijn nu doordachter gegroepeerd, met minder verwarrende opties. Het bokeh-effect zit bijvoorbeeld enkel onder de cameramodussen genaamd ‘Diafragma’ en ‘Portret’, wat logischer is.

Wie volop wil sleutelen en experimenteren met de camera’s, kan dat ten volle. De volledig manuele modus is immers nog altijd aanwezig en dat is goed nieuws voor de fotografen onder ons. De manuele modus werkt overigens ook voor video, alleen blijkt jammer genoeg dat je daar veel minder instelmogelijkheden hebt dan bij foto's.

Software

Voorgeïnstalleerde apps

Qua software neemt Huawei al een tijdje de moeite om al hun nieuwe telefoons minstens te voorzien van Android versie 8 (Oreo). Voor de P20 Pro is dat zelfs de nieuwste Android 8.1 en dat is altijd een mooi begin. De EMUI8-skin biedt bovendien heel wat instelmogelijkheden en extra’s, al zitten sommige wel heel diep verstopt (zoals de always-on schermfunctie). Ook jammer is dat met EMUI8 binnenkomende notificaties op een vergrendeld scherm zich niet meteen laten bekijken. Je moet daarvoor de telefoon dus eerst ontgrendelen.

Eén dingetje wil ik hier ook even kwijt: de automatische uploadfuncties van Google Foto’s en Dropbox werkten bij mij niet helemaal zoals het hoort op de P20 Pro. Foto’s worden pas geüpload als ik deze apps expliciet opende. De (te) streng afgestelde werking van achtergrondapps is typisch voor Chinese telefoons, maar zelfs na het configureren van de batterij-instellingen van individuele apps, bleef het probleem bij die apps overeind. Wie de gouden tip heeft, laat het me maar weten in de reacties onderaan.

Huawei P20 Pro

Extra mogelijkheden

Wat extra’s betreft zijn er niet zoveel zaken waarmee de P20 Pro zich onderscheidt. Enkel de ingebouwde IR-blaster kan handig zijn voor wie de telefoon als afstandsbediening wil gebruiken. Ik mis verder ondersteuning voor Bluetooth versie 5.0, iets dat de concurrentie wél heeft.

In de doos vind je verder een lader met USB-C-kabel waarmee je de P20 Pro in pakweg 30 minuten quasi volledig kunt opladen. Een simpel headsetje zit er ook nog bij. Ik vind het wel onnozel dat al die accessoires volledig in het wit zijn uitgevoerd, en dus niet echt passen bij het toestel zelf.

Conclusie

In de inleiding gaf ik het al een beetje weg: de P20 Pro is de indrukwekkendste telefoon die ik het afgelopen jaar in handen heb gehad. Dat heeft voornamelijk te maken met de camera’s. Bijna dagelijks verbaasde ik mij over de kwaliteit van de foto’s die de P20 Pro voortbracht. Er zaten echte pareltjes bij. En dit zonder hopeloos te moeten zoeken naar de juiste instellingen of veel experimenteren. Dat Huawei daarbij de (kleur)waarheid geweld durft aan te doen, neem ik graag voor lief. Ook op de meeste andere vlakken gooit de P20 Pro hoge ogen: hij is echt heel snel, beschikt over bakken opslagcapaciteit, en de batterij is onvermoeibaar.

De P20 Pro is niets minder dan een statement. Eindelijk hijst Huawei zich op hetzelfde hoge niveau als Apple en Samsung… en weet het die fabrikanten zelfs op een aantal punten te overtreffen. Dit is een bijzonder straf toestel, al blijft het met een prijs van 899 euro natuurlijk een dure vogel. Qua merk heeft Huawei ook nog lang niet hetzelfde aura als Apple en Samsung dat hebben, maar als het op deze manier blijft innoveren, dan gaan de Amerikanen en Koreanen echt wel op hun tellen moeten passen. Proficiat Huawei met de P20 Pro: het is een meer dan waardig vlaggenschip!

Score: 4,5/5

Positieve punten

+ Android 8.1 Oreo
+ Camerakwaliteit en creatieve mogelijkheden
+ Fantastisch scherm
+ Ergonomie en bouwkwaliteit
+ Zeer lange accuduur
+ Krachtige luidsprekers mét bas
+ 128 GB opslagcapaciteit

Negatieve punten

- Geen draadloos opladen
- Achterste camera’s steken ver uit
- Selfiecamera overtuigt niet
- Geen Bluetooth 5.0

Huawei P20 Pro kopen

De P20 Pro kost 899 euro en is beschikbaar in drie kleurtjes: zwart, paars en blauw. Je vindt hem onder andere bij BelsimpelCoolblue en Mobiel.

Hieronder vind je meer aanbiedingen met of zonder abonnement.

Review Huawei P20 Pro
Score: 4,50 / 5
De nieuwste artikelen over Huawei P20 Pro

Huawei P20 (Pro) ontvangt Android 10 in Nederland

‘Huawei: Android 10-update voor P20 Pro rolt uit vanaf maart 2020’

Huawei P20 Pro ontvangt de nieuwe EMUI 9.1-software

Koopgids: 5 high-end smartphones die minder dan 500 euro kosten (juli 2019)

Koopgids: 5 high-end smartphones die minder dan 500 euro kosten (juni 2019)

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (28)
Bezig met laden van reacties...