Review Huawei P10 Lite: betaalbare middenklasser met stijlvol uiterlijk

Review Huawei P10 Lite: betaalbare middenklasser met stijlvol uiterlijk

Huawei P10 Lite

De Lite-serie van Huawei biedt jaarlijks een goedkoper alternatief voor de duurdere vlaggenschepen die het Chinese bedrijf op de markt brengt. Huawei kan zich op deze manier in meerdere lagen van de smartphonemarkt positioneren en zodoende de vraag van meerdere klanten bedienen.

Design

De Huawei P10 Lite is qua uiterlijk duidelijk een broertje van de P10 en P10 Plus, alleen beschikt het toestel niet over de dubbele camera. De witte variant die wij hebben mogen testen heeft een champagnekleurige metalen rand en een metalen achterkant waar een glaslaag overheen ligt. Diezelfde glaslaag ligt ook op de voorkant van het toestel. De rand waar het cameragedeelte zich bevindt heeft solide kleur, terwijl de rest van de achterkant een textuur bevat die er erg mooi uit ziet.

Het geheel ziet er erg stijlvol uit en borduurt qua design voort op dat van de voorganger, de Huawei P9 Lite maar ook de Huawei P8 Lite (2017). Het design is stijlvol maar niet vernieuwend. Daarbij is de glaslaag op de achterkant gevoelig voor vingerafdrukken en wellicht ook voor schade, maar dat hebben we gelukkig nog niet ondervonden.

Huawei P10 Lite

Aan de bovenkant van het toestel bevindt zich de 3,5mm koptelefoonaansluiting, aan de linker zijkant de sleuf voor de simkaart en de microSD-kaart en rechts de volumeknoppen en aan/uit-knop. Aan de onderkant bevindt zich de speaker en de microUSB-ingang. Helaas heeft Huawei hier niet gekozen voor een USB C-mogelijkheid, we hebben dus weer een ouderwetse microUSB-oplader in huis liggen. De vingerafdrukscanner zit aan de achterkant, onder de camera.

Scherm en camera

De Huawei P10 Lite is voorzien van een 5,2 inch-scherm met een full HD-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het IPS-scherm is helder en kleurrijk, de kleurtemperatuur bij de instellingen hoeft niet aangepast te worden daar de balans goed is. De HD-resolutie is voldoende maar springt er niet uit. Daarbij is het scherm wel goed leesbaar in de zon en dat is prettig.

De camera's van de P10 Lite zijn een 12-megapixel-sensor aan de achterzijde en een 8-megapixel-sensor voor de selfies. Beide camera's presteren in automatische modus redelijk goed overdag, waarbij de camera voor met zijn 8MP toch aardig wat ruis vertoont. Ook is de belichting niet altijd even goed afgesteld. Het is dus aan te raden om wat te spelen met de handmatige instellingen in de camera-app. Zo is er voor zowel foto als video een Pro-modus die je daar goed bij kan helpen. Daarnaast kan de belichting met wat aanpassing in deze modus sterk verbeterd worden.

De verschillende Modi die Huawei heeft toegevoegd aan de app zijn erg uitgebreid, van 'Goed eten' tot 'Watermerk' en van 'Audionotitie' tot 'Panorama'. Daarnaast kun je voordat je een foto maakt alvast filters uitproberen en is de schoonheidsmodus ook weer van de partij. Er is genoeg keuze en dat maakt deze camera-app aantrekkelijk voor de creatieve smartphonefotograaf.

LG G6: foto van cactus

Foto gemaakt met de LG G6

Huawei P10 Lite: foto van cactus

Foto gemaakt met de Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite: foto van vergezicht

Foto gemaakt met de Huawei P10 Lite

Prestaties, hardware en accu

De Huawei P10 Lite wordt aangedreven door een eigen chipset van Huawei, de HiSilicon Kirin 655. Er is 4GB aan werkgeheugen aanwezig en het toestel heeft 32GB aan opslaggeheugem. In het dagelijks gebruik hebben we geen problemen ondervonden tussen het schakelen van de vele geopende apps en het spelen van (zware) games. 32GB opslag is voldoende als je veel werkt in de cloud, anders is er de optie het geheugen uit te breiden tot maximaal 256GB met een microSD-kaartje.

De accucapaciteit van de P10 Lite is 3000 mAh, gelijk aan die van de P9 Lite en de P8 Lite (2017). We halen met gemak het eind van de dag bij intensief gebruik, dat is dan vanaf 8.00 uur tot en met 22.30 uur. Opladen gaat snel, binnen een paar uur is het toestel weer volledig opgeladen. Wil je nog langer met de P10 Lite aan het werk, schakel dan de Energiebesparingsmodus of Ultra in. De eerste beperkt de activiteiten van apps in de achtergrond, alsook bepaalde visuele effecten en geluiden. Bij de laatste ga je in de extreme modus en kun je maar zes apps gebruiken.

De vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel reageert, zoals we vaker bij Huawei- en Honortoestellen zien, erg goed en snel. Ook het geluid dat speaker produceert valt op, deze is opvallend goed voor een middenklasser.

Huawei P10 Lite

EMUI 5.1

De Huawei P10 Lite draait op Android 7.0 Nougat met EmotionUI 5.1, de softwareschil die Huawei gebruikt voor zijn toestellen. Deze software was tot aan versie 3.0 bedoeld als launcher gericht op de Aziatische markt. Maar deze markt heeft geheel andere wensen dan de Amerikaanse en Europese markt, en er was dan ook veel kritiek vanuit laatste twee op EMUI. Huawei heeft daarop rondetafelgesprekken met consumenten gevoerd om huiswerk te doen. Het bedrijf wilde weten wat de klant in Europa en Amerika wilde zien op softwaregebied.

Sindsdien is de softwareschil stukken verbeterd, het oogt een stuk rustiger dan voorheen en biedt veel mogelijkheden, zoals thema's, om het uiterlijk aan te passen. De appdrawer is ook weer terug, al moet deze wel ingesteld worden als 'Startschermstijl' via de instellingen.

Een negatief punt aan de software op dit toestel is de hoeveelheid bloatware die meegeleverd wordt. In het eerste screenshot hierboven zijn alle Huawei-apps te zien, waarvan nog tien extra in een mapje. Daarnaast worden ook SwiftKey, TripAdvisor, News Republic en een drietal games voorgeïnstalleerd. Tevens zal niet iedereen blij zijn met apps als Spiegel en Kompas. Gelukkig kan bijna alles verwijderd of uitgeschakeld worden.

Een opvallende detail, de knoppen in de navigatiebalk onderin het scherm zijn naar onze smaak klein uitgevallen en daarom niet altijd makkelijk te bedienen. Dit is een persoonlijke kwestie en zal niet door iedereen als zodanig ervaren worden.

Conclusie

Voor een vanafprijs van € 349 haal je met de Huawei P10 Lite een degelijk Androidtoestel in huis dat er stijlvol maar niet vernieuwend uitziet. Het toestel kan op een acculading ruim een dag mee en de speaker produceert goed geluid. Ook EMUI 5.1 is een stuk prettiger in gebruik en bevat veel handige functies.

De automatisch modus van de camera valt qua belichting tegen, dit is wel handmatig te verbeteren met de Pro-modi in de instellingen van de app. Helaas levert Huawei veel apps mee, maar deze kunnen wel verwijderd worden. De USB C-aansluiting ontbreekt, daar valt mee te leven maar aangezien veel apparaten opgeladen worden via USB C is een microUSB-oplader erbij toch jammer.

Huawei P10 Lite

Positieve punten

+ Uitgebreide camera-mogelijkheden

+ Prima accuduur

+ Geluid speaker

Negatieve punten

- USB C-aansluiting ontbreekt

- Bloatware

- Glazen achterkant is een vingerafdrukmagneet

Huawei P10 Lite kopen

De Huawei P10 Lite kan voor 349 euro worden aangeschaft in de kleuren zwart, wit, blauw en goud.

Opvallend is dat dit jaar ook de Huawei P8 Lite (2017) is aangekondigd, deze middenklasser heeft een adviesprijs van € 249 en is daarmee € 100 goedkoper dan de P10 Lite. Dit toestel verschilt alleen in werk- en opslaggeheugen van de P10 Lite (3GB in plaats van 4GB + 16GB in plaats van 32GB). Mocht € 349 te hoog zijn gegrepen, dan kan de P8 Lite wellicht een optie zijn. Onderstaand een overzicht van de actuele prijzen van de Huawei P10 Lite

[tds=5500]

Lees meer over:
Huawei P10 Lite

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties