Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro: een eerste indruk

Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro: een eerste indruk
Een week voor de lancering kon ik in Londen al proeven van de nieuwe Mate 20 en de Mate 20 Pro. In dit artikel bespreek ik alvast mijn eerste indruk over deze telefoons.

Mate-reeks

Huawei gaat een heel duidelijke richting uit met de Mate-reeks. In de presentatie die ik samen met de andere journalisten te zien kreeg, was het woord 'business' de rode draad. De P20-reeks is bedoeld voor de creatieveling met speciale gradient-kleuren en een interessante camera die vijf maanden na de lancering nog steeds bovenaan de DxOmark-ranglijst staat te pronken. De Mate daarentegen is precies op maat van de zakenman dankzij high-end specificaties, een stevige batterij en features die je het werk en leven gemakkelijker kunnen maken.

Onlangs heb ik ook al in mijn review uitgebreid de nieuwe Mate 20 Lite getest die als voorsmaakje gelanceerd werd afgelopen zomer. Dat toestel was eigenlijk een licht verbeterde versie van de Huawei P Smart+, want de telefoon neemt eigenlijk niets over van de vele unieke features die samen met de Mate 20 en de Pro-versie komen, maar laten we ons verder op die laatste twee 'maten' focussen.

[readmore articles="195163,194977,194858"]

Huawei Mate 20 Lite

De Mate 20 Lite heeft qua uiterlijk vooral gelijkenissen met de Mate 10 van vorig jaar

Design en scherm

Voor de Mate-reeks heeft Huawei bewust gekozen voor een toestel met een bijna symmetrische design. Hoofdzakelijk zien we een glazen behuizing bij beide telefoons met gebogen schermranden die in de behuizing verdwijnen. Aan de achterkant zien we wat Huawei een camera-eiland noemt. De drie camera's van de telefoon worden in een vierkantig blok symmetrisch gepositioneerd samen met de flits met kleurtemperatuursensor. Toch zijn er opvallende verschillen tussen de Mate 20 en de Mate 20 Pro

Als eerste is er de notch, want voor de Mate 20 koos Huawei voor een waterdruppelnotch, maar de Pro-versie krijgt dan weer een heel brede notch omdat die features krijgt die zorgen voor een snellere gezichtsherkenning. De Mate 20 Pro heeft een 6,39 inch QHD Oled-scherm met een resolutie van 3120 bij 1440 pixels. Het scherm ondersteunt HDR en heeft een 18:5:9 beeldschermverhouding. Het scherm van de Mate 20 is mooier door kleine notch, maar verder eenvoudiger. Het gaat om een 6,53 inch LCD-paneel met een Full HD-resolutie en een 18:7:9-verhouding. 

Mate 20 pro

Een ander verschil zit hem in de IP68-waterdichtheid die met de Mate 20 Pro komt, maar niet met de gewone Mate 20. Ten slotte is een laatste opvallend designverschil de vingerafdrukscanner op de achterkant onder de camera's die bij de Pro-versie ontbreekt. Dat toestel heeft namelijk een sensor die onder het scherm werd ingebouwd. Later in dit artikel meer daarover. 

Patroon en kleurenopties

Hoewel de gradient-kleur van de P20-reeks populair waren - Het populairste model volgens Huawei - werd de Mate getrakteerd op een eigen variatie van een glazen achterkant. Het Chinese bedrijf is er in mijn ogen in geslaagd om de nieuwe Mate-telefoons een eigen accent te geven dat perfect aansluit bij de performante, meer praktisch gerichte stijl die het voor de Mate-telefoons voor ogen heeft. De glazen behuizing kreeg een zogenaamd Hyper Optical Pattern, een patroon in de glazen behuizing die voor meer grip zorgt en minder vingerafdrukken achterlaat.

Op het eerste gezicht blijkt uit mijn beperkte tijd die ik met de nieuwe Mate kon doorbrengen dat de telefoon die belofte ook waarmaakt. Al wordt dat patroontje niet bij elk model toegepast. De Mates verschijnen in de kleuren Pink Gold, Midnight Blue, Emerald Green, Twilight en Black. Bij de modellen Midnight Blue en Emerald krijg je het Hyper Optical Pattern. 

Mate 20 Pro

De ribbeltjes die je ziet, zijn het Hyper Optical Pattern

Prestaties

De Huawei Mate 20 en de Pro-versie worden beide gelanceerd met Huawei's langverwachte 7 nanometer chipset de Kirin 980 die komt met een dubbele Neural Processing Unit (NPU). Het idee van de NPU is dat de processor niet belast wordt voor rekenwerk bij kunstmatige intelligentie (AI)-toepassingen zodat alles vlotjes blijft werken op de telefoon. De nieuwe chipset zou de prestaties bij dergelijke toepassingen 134 procent verbeteren en ook de batterijprestaties werden daarbij met 88 procent verbeterd. 

Voor een zogenaamde business-telefoon zijn prestaties alles en dat geldt ook voor internetsnelheden. De modem van de Mate 20 Pro kreeg daarom een categorie 21 LTE-modem die downloadsnelheden toelaat tot 1,4Gbps. De gewone Mate moet het met Cat 15 LTE doen dat downloadsnelheden tot 800 Mbps toelaat.

Cameraprestaties

AI is natuurlijk een erg vaag begrip, en daarom legde Huawei uit wat de twee NPU's meer kunnen waarmaken dan de vorige chipset. Volgens het Chinese bedrijf kan AI nu realtime en bij bewegende beelden toegepast worden op een geavanceerdere manier. Dat gebeurt in 10 verschillende lagen die gecombineerd worden tot een geheel.

Als we voordien de AI-camera-functie zagen dan stelde die bijvoorbeeld vast dat er herfstbladeren op de foto te zien waren. Vervolgens kreeg je een reeks 'verbeteringen', een soort scène die specifiek op herfstbladeren zijn afgestemd. De camera hield geen rekening met andere elementen in de foto van zodra hij die herfstbladeren heeft vastgesteld. Met de Multi Layer AI Image Optimization en de twee NPU's kan de telefoon nu verschillende elementen combineren en hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. 

Mate 20 pro

Features

Huawei heeft met de Mate 20 ook naar eigen zeggen meer gefocust op video, omdat de chipset nu krachtig genoeg is om in real-time effecten toe te passen op filmpjes. Het bedrijf pakt uit met een nieuwe instellingen waarbij je kan filmen in een 21:9-resolutie in plaats van de gebruikelijke 16:9-ratio. 21:9 zou veel beter geschikt zijn voor het bekijken van video-content. 

Een van de nieuwigheden is bijvoorbeeld AI Cinema waarbij de camera zelf het onderwerp vaststelt en die plaatst tegenover een zwart-wit achtergrond. Ik  kon daarbij tijdens een hands-on foto's nemen van een man in een opvallend rood pak die een paraplu vasthield. Het erg felle pak dat de man aanhad werd netjes en mooi gebracht tegenover een zwart-wit achtergrond, maar toch ging de telefoon voor een stukje in de mist. Zoals ik al zei had de man een paraplu vast, waarbij de telefoon het pak van de man tot aan zijn bouw in kleur plaatste en de hand en paraplu van de man mee zwart-wit maakte.

Als ik later de functie uitprobeerde in minder ideale omstandigheden, los van het 'testonderwerp' zag ik de telefoon tijdens het maken van beelden moeite hebben met het bepalen van welke onderdelen bij het onderwerp horen en welke niet. Dat is erg jammer, maar mogelijk kan de feature nog softwarematig verbeterd worden. 

Telefoto en (ultra) wide-angle

Ik was veruit het meeste onder de indruk van de zoom-functionaliteiten van de telefoon. Smartphonelenzen zijn door hun compacte formaat erg beperkt in hun mogelijkheden qua composities. Vaak zien we dat een tweede cameralens zorgt voor 2 x optische zoom om zo meer mogelijkheden te bieden. Huawei heeft dat concept met de Mate 20-reeks nog slimmer aangepakt. Een groothoek 40MP-lens met een f/1.8 diafragma wordt gecombineerd met een 83mm telefotolens met 3 x optische zoom. Ten slotte werd de typische lens met monochrome sensor gedumpt voor een ultra wide-lens. 

Mate 20 pro

Het resultaat van dat lenzensamenspel vond ik echt indrukwekkend. Het is nog vroeg om het te zeggen, maar ik denk ik dat Pixel 3-eigenaars er misschien spijt van zullen krijgen dat hun telefoon maar één lens aan de achterkant heeft, als ze zien wat voor verschillende composities de Mate 20 laat zien. Dit kan je gewoon niet met louter software evenaren. Met een druk op de knop van de camera-app schakel je tussen verschillende lenzen waardoor het leven van een smartphone-fotograaf een stuk eenvoudiger wordt gemaakt.

De ultra wide-lens wordt ook gebruikt in een macromodus zodat je foto's vanop slechts 2,5cm kan schieten, een erg leuke feature. Hieronder zie je in  galerij respectievelijk een wide-angle foto, een met hybrid zoom waarbij optische en digitale zoom gecombineerd worden tot 5 x zoom, een foto met 3 x optische zoom en een ultra wide angle-foto.

Batterij

De Huawei Mate 20 Pro heeft met zijn 4200 mAh-batterij een grotere accu dan zijn voorganger, de Mate 10 Pro, en daarbij komt dat je het volgens Huawei  snel kan opladen via SuperCharge. De lader van die telefoon is maar liefst een van 40 watt, dat is hetzelfde als de stroom die gebruikt wordt om sommige notebooks op te laden. Huawei legt mooie prestaties neer, want de reusachtige batterij van de Mate 20 Pro zou je in een halfuur tijd voor 70 procent kunnen opladen. 

Huawei maakte een belangrijk punt van draadloos laden, dat jammer genoeg net als SuperCharge alleen beschikbaar is voor de Mate 20 Pro. Een hekelpunt van draadloos laden was altijd snelheid, en Huawei meent dat hun oplossing van draadloos laden wel goed presteert op dat vlak. het bedrijf maakte daarvoor maar al te graaf een vergelijking met de iPhone X, want de Mate 20 Pro zou 160 procent sneller opladen dan die telefoon het bedraad kan. Natuurlijk moet de batterij en de oplader eerst getest worden in een review alvorens we hier een oordeel over kunnen maken. 

Ontladen

Daarnaast pakte Huawei uit met een feature waarbij de je Mate 20 Pro en zijn stevige accu ook kan gebruiken om andere telefoons die draadloos laden ondersteunen via een qi-chip een duwtje in de rug te geven. De Mate 20 Pro kan je met zijn achterzijde tegen zo'n telefoon houden, en vervolgens begint hij van zijn eigen capaciteit te ontladen.

Ik had meteen enkele bedenkingen hierbij. De Mate 20 Pro heeft 200 mAh meer dan de Mate 10 Pro, maar daarnaast heeft hij wel een scherm met een QHD-resolutie. Het is dus nog maar de vraag of je wel veel capaciteit overhoudt om andere verder te helpen. Dat zal moeten blijken uit een volledige review. Daarnaast is het jammer dat we de feature niet terugzien bij de gewone Mate 20 of zelfs de Mate 20 Lite. Het had leuk geweest als de Mates elkaar konden opladen, nu kan alleen de Mate 20 Pro draadloos op- en ontladen. 

Beveiliging

Gezichtsontgrendeling

Een telefoon die bedoeld is als een krachtpatser in de handen van een zakenman moet ook veilig zijn, en daarom heeft Huawei -voor de Mate 20 Pro althans - de gezichtsontgrendeling onder handen genomen. Op de meeste telefoons is dat niet meer dan een gimmick die wordt toegepast nadat de functie populair werd gemaakt door Face ID op de iPhone X. Bij veel toestellen werkt het ook niet sneller dan een vingerafdruk en het faalt vaak bij slechte lichtomstandigheden.

Huawei wil met dat alles komaf maken en in de brede notch van de Mate 20 Pro zit dan ook een heleboel techniek die door Huawei 3D Face Unlock wordt genoemd. Bovenaan het scherm zit naast de 24 MP-selfiecamera ook een DOT projector, TOF Proximity sensor en de IR Blaster die ontgrendelen met je gezicht niet alleen erg snel, maar ook veiliger dan ooit tevoren moet maken. Jammer genoeg kregen we niet de gelegenheid tijdens onze hands-on om dit even uit te testen. Verder wil Huawei zijn gezichtsontgrendeling ook inzetten om specifieke apps of bestanden te vergrendelen op je telefoon. Op die manier zorg je dat ze versleuteld worden, en dat jouw gezicht als sleutel dient. Dat lijkt me een erg leuke feature. 

Een snellere en veiligere gezichtsherkenning of een kleinere notch? Aan jou de keuze

In-screen vingerafdrukscanner

Waar we wel een demo van kregen, is van de vingerafdrukscanner die onder het scherm van de Mate 20 Pro werd geplaatst. Het gaat daarbij om een optische sensor. De gewone Mate 20 een vingerafdrukscanner achteraan het toestel onder de camera.

Het werkt zo. Van zodra je vinger zich vlakbij het scherm bevindt detecteert je telefoon dat en wordt er op het schermpaneel een zone weergegeven waar je je vinger moet plaatsen. Vervolgens ontgrendelt het scherm. Ik heb de functionaliteit niet uitgebreid genoeg kunnen testen, maar hoewel de toepassing goed lijkt te werken, lijkt de technologie nog altijd minder snel dan een vingerafdrukscanner aan de achterkant. Ook op dit gebied zal een test moeten uitwijzen of de scanner even aangenaam is in gebruik als een vingerafdrukscanner aan de achterkant.

Mate 20 pro

Mate 20 versus Mate 20 Pro

Een punt dat vaak terugkeert doorheen dit artikel is dat er grote verschillen zijn tussen de mate 20 en de Mate 20 Pro. Ze hebben onder meer totaal verschillende schermen, andere gezichtsontgrendeling, een verschil in batterijgrootte, beeldschermverhouding, draadloos laden, camera, vingerafdrukscanner, waterdichtheid en een andere LTE-snelheid. Zowat de enige gelijkenis op het gebied van hardware zit hem in de motor, de Kirin 980.

Ik vroeg aan Huawei waarom de verschillen tussen beide telefoons zo enorm groot zijn, en ik kreeg als antwoord dat het absoluut de bedoeling was. De Mate 20 Pro moet ook echt een 'Pro-versie' zijn. Toch denk ik dat de Mate 20, die dit keer wel in Nederland wordt gelanceerd, ook op voldoende aandacht van de consument zal kunnen rekenen. Het blijft een uiterst high-end toestel die nog steeds een razendsnelle vingerafdrukscanner aan de achterkant heeft en een prachtig scherm met een minimale notch. Langs de andere kant zijn IP68 waterdichtheid, draadloos opladen, krachtigere camera's en een grotere batterij grote troeven die de Mate 20 Pro in handen heeft. 

Welke Mate is jouw beste vriend, de Pro of de 'gewone'? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel. Laat ons weten wat je van de telefoons vindt, en of ze het volgens jou tegen de concurrentie kunnen opnemen. 

Mate 20

Lees meer over:
Huawei Mate 20

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Aanbieding: twee Google Nest Audio's voor maar 129 euro

De Nest Audio is Googles nieuwste slimme speaker en deze speaker koop je nu met extra bundelvoordeel. Koop je er twee? Dan kr...

Themaweek op Androidworld: alles wat je moet weten over de chat-app Signal

Androidworld staat deze week in het teken van de chat-app Signal. Deze chat-app is ontzettend populair geworden vanwege aanpa...

Samsung Galaxy Note 10 ontvangt Android 11 in Nederland

Het lijkt er steeds meer op dat Samsung bezig is met het veroveren van een plek in de top 3 van fabrikanten die het snelst An...

‘Huawei in gesprek om zijn P- en Mate-merknamen te verkopen’

Huawei zou de mogelijkheden bekijken om zijn premium smartphonemerken te verkopen. Dit betekent dat het bedrijf uiteindelijk...

AW Poll: Gboard verslaat Swiftkey in race voor ‘beste toetsenbord’

Toetsenborden op Android zijn de afgelopen jaren maar weinig geëvolueerd: Androidworld nam in 2015 voor het laatst een peilin...

‘Sony blaast de Xperia Compact in 2021 nieuw leven in’

De Xperia Compact-serie staat bekend om zijn compacte formaat en high-end specificaties. Enkele jaren gelede stopte Sony met...

Aanbieding: Motorola Edge vandaag met flinke korting te koop

Met de Edge-reeks keerde Motorola weer terug naar het hoge segment van smartphones. De Edge en zijn watervalscherm zijn vanda...

WhatsApp-fraude zorgt voor meeste meldingen Fraudehelpdesk

Vorig jaar zorgde WhatsApp-fraude voor de meeste meldingen bij de Fraudehelpdesk. Het aantal gevallen nam sterk toe en crimin...

‘Samsung Galaxy Watch 4 kan bloedsuiker diabetes monitoren’

Samsung komt met een nieuwe sensor die diabetici helpt om hun bloedsuikerspiegel te meten. Op die manier is er geen prik meer...

Bitwarden-kluis is in noodgevallen toegankelijk voor bepaalde contacten

De wachtwoordbeheerder Bitwarden krijgt ondersteuning voor toegang voor derden in het geval van nood. Premium-abonnees kunnen...

Lees meer

Net binnen

Netflix brengt nu geluid van "studiokwaliteit" op telefoons

Netflix heeft een nieuwe geluidscodec waarmee de kwaliteit van geluid wordt verbeterd. Series zijn beter te verstaan in luidr...

‘Samsung Galaxy Watch 4 kan bloedsuiker diabetes monitoren’

Samsung komt met een nieuwe sensor die diabetici helpt om hun bloedsuikerspiegel te meten. Op die manier is er geen prik meer...

Bitwarden-kluis is in noodgevallen toegankelijk voor bepaalde contacten

De wachtwoordbeheerder Bitwarden krijgt ondersteuning voor toegang voor derden in het geval van nood. Premium-abonnees kunnen...

Aanbieding: Motorola Edge vandaag met flinke korting te koop

Met de Edge-reeks keerde Motorola weer terug naar het hoge segment van smartphones. De Edge en zijn watervalscherm zijn vanda...

Themaweek op Androidworld: alles wat je moet weten over de chat-app Signal

Androidworld staat deze week in het teken van de chat-app Signal. Deze chat-app is ontzettend populair geworden vanwege aanpa...

Lees meer