Huawei Ascend Mate 7: grote smartphone met één functie die iedereen wil hebben

Huawei Ascend Mate 7: grote smartphone met één functie die iedereen wil hebben

Huawei

Huawei is nog maar relatief kort op de Nederlandse markt, maar is wereldwijd een grote speler. In Azië verkoopt het bedrijf vele smartphones maar is ook erg groot in netwerk-technologie en veel zendmasten in Nederland komen dan ook uit de fabrieken van Huawei. Tijdens een persconferentie in Berlijn werd onder andere de Huawei Ascend Mate 7 aangekondigd, wij hebben deze uitvoerig voor je getest en in deze review vind je onze bevindingen.

Er zijn twee versies verkrijgbaar, een 16 GB-exemplaar met 2 GB-geheugen en een Mate 7 met 32 GB opslag en 3 GB geheugen. Wij hebben het de 2 GB-versie getest.

Design

De Huawei Ascend Mate 7 is aan de buitenkant misschien niet direct het meest spannende apparaat, maar zodra je hem in je handen hebt, voelt hij wel direct goed aan, mede door het gebruik van metaal. De Mate 7 is relatief dun 7,9 millimeter en ligt daarmee lekker in de hand, ook al is hij aan de grote kant om met één hand te bedienen. Om maar meteen de vergelijking te maken met de Galaxy Note 4 van Samsung: de Mate is 3,5 mm langer en 2,4 mm breder maar ook 0,6 mm dunner. Hou er hierbij wel rekening mee dat de Mate 7 over een 6 inch-scherm beschikt, de Galaxy Note 4 'slechts' 5,7 inch. Qua formaat doet hij dus niet veel onder voor zijn toch wel grote concurrent, maar 6 inch is wel groot, daarover later meer.

Het design van de Huawei Ascend Mate 7 deed mij direct aan een andere smartphone denken, vooral als we naar de achterzijde kijken. Deze heeft mede door de vingerafdruk-scanner wel iets weg van de HTC One Max die vorig jaar gelanceerd werd. De Mate 7 heeft deze ook aan de achterkant gepositioneerd met daarboven de camera en flitser. Onderaan vinden we het Huawei-logo samen met de speakers. De randen (bezels) aan de voorzijde van het toestel zijn vrij dun en de buttons aan de zijkant om het volume aan te passen en het toestel aan- en uit te zetten steken iets uit. Kortom, de Huawei Ascend Mate 7 ziet er goed uit, maar verwacht geen spannende design-elementen of andere baanbrekende design-features.

Prestaties

Onder de motorkap van deze phablet vinden we een HiSillicon Kirin 925 octocore-chipset die het geheel moet aandrijven met in combinatie met 2 GB aan RAM-geheugen. Huawei is redelijk trots op deze chipset, in de perspresentatie werd tot in detail uitgelegd hoe de vier snellere kernen samenwerken met de vier kleineren kernen. Natuurlijk is dit op papier interessant om te bekijken, maar wij zijn vooral benieuwd hoe deze in de praktijk presteert. Na een testperiode van ruim een week zijn we meer dan tevreden over de prestaties van de gekozen onderdelen in dit toestel.

We waren wel een beetje bang voor de grafische prestaties, er wordt gebruik gemaakt van een grafische chip (Mali-T628) die uit 2012 komt. Het spelen van grafisch zwaardere games is echter geen probleem voor de Mate 7.

De algemene prestaties van dit toestel zijn simpelweg goed te noemen, er zijn weinig tot geen merkbare vertragingen en het navigeren door de menu's en apps gaat met voldoende snelheid. Wel valt op dat de dialer het vaker moeilijk heeft, als je via de T9-invoer een telefoonnummer opzoekt, duurt het tot maximaal twee seconden voordat er een naam verschijnt. Nu is dit wellicht op te lossen in de software, maar dit was er opvallend. Ditzelfde geldt ook voor de notificaties, het duurt wel vaker even voordat deze geopend of getoond worden op het toestel. Hierbij moeten we wel opmerken dat er op de zijkant van ons toestel te lezen valt dat het een engineering sample is, dus wellicht nog niet de uiteindelijke versie.

Natuurlijk hebben we ook weer wat benchmarks gedraaid op waarbij AnTuTu een score van 42278 gaf en 3DMark, voor de grafische prestaties, kwam tot 13412. Tegenwoordig hechten we vanwege manipulatie door fabrikanten niet meer zoveel waarde aan de resultaten, maar mocht je deze scores willen vergelijken met die van je huidige toestel, dan zijn ze nog wel nuttig.

De Huawei Ascend Mate 7 beschikt over de snelle variant van 4G (class 6), iets waar we in Nederland en België nog geen gebruik van kunnen maken, maar dit toestel is in ieder geval klaar voor de (verre) toekomst. Uiteraard kan het toestel wel verbinding maken met de 4G-netwerken die we momenteel in de Benelux hebben.

Software

De Huawei Ascend Mate 7 is het eerste toestel dat uitgerust is met Emotion UI 3.0 gebaseerd op Android 4.4.2, die eveneens gepresenteerd werd in Berlijn. Deze is minder kleurrijk en iets platter geworden ten opzichte van de vorige versies. Wel hebben ze vastgehouden aan het principe geen app-drawer te gebruiken en alle apps naast elkaar te zetten, zodat er makkelijk doorheen te swipen is.

Emotion UI 3.0 is een grote vooruitgang wat mij betreft, het geheel oogt strakker en beter doordacht. Een interessant onderdeel is bijvoorbeeld de gebruikte tijdlijn in de notificatie-balk. Hier worden de notificaties in chronologische volgorde getoond op volgorde van binnenkomst met hiervoor de tijd. Dit neemt vaak wel vrij veel plaats in, maar het is wel een mooie en vooral unieke toevoeging voor het Android-systeem. Dit is bijvoorbeeld ook terug te vinden in de galerij-app, hier worden de gemaakte foto's ook langs een tijdlijn getoond.

Het instellingen-menu van de Mate 7 is clean en simpel opgezet, alle mogelijke aanpassingen kunnen snel gedaan worden. Standaard worden er een aantal apps meegeleverd zoals bijvoorbeeld ToDoist, een to-do-app waarbij ook nog eens een jaar premium cadeau gedaan wordt en Bitcasa, een cloudopslag-dienst. Verder zijn er ook een aantal games geïnstalleerd zoals Asphalt 8, Dragon Mania en Spider-Man. Deze games zijn slechts een beperkte duur volledig te spelen, het betreft dus een demo-versie.

Zoals aangegeven, Huawei heeft stappen gemaakt met het uiterlijk van Emotion UI 3.0, deze is ook iets meer gericht op de niet-Aziatisch markt. Persoonlijk kan ik nog steeds niet enthousiast worden van het ontbreken van de app-drawer, maar het installeren van een nieuwe launcher lost dit probleem makkelijk op.

Vingerafdrukscanner

Op de achterzijde vinden we een vingerafdrukscanner en ik moet hierbij eerlijk bekennen dat deze mij niet goed bevallen is op de Samsung Galaxy S5. Tot mijn verbazing werkt het exemplaar op de Huawei Ascend Mate 7 vele malen beter en is het een kwestie van kort de vinger erop leggen en het scherm is ontgrendeld, direct. Als back-up dient er uiteraard wel altijd een pincode ingesteld te worden, om in geval van een verloren vingerafdruk (?!) toch een bruikbaar toestel te hebben. Dit is één van de functies op dit toestel waar ik weinig van verwachtte, maar uiteindelijk erg goed blijkt te werken.

Accu

By far het aller, allerbeste onderdeel van deze grote smartphone is de accu. Hier zit iedereen op te wachten, echt! Deze krachtpatser van 4000 mAh zorgt ervoor dat je met veel gemak het einde van de dag haalt, ook al wordt het toestel zeer intensief gebruikt. Sterker nog, het is me met zwaar gebruik (volledige dag internet, synchronisatie, uur bellen, vele berichtjes, social media en natuurlijk meer dan gemiddeld het scherm aan) niet gelukt om lager dan 20% uit te komen. Dus een actieradius van een kleine twee dagen moet zeker haalbaar zijn bij gemiddeld gebruik. Wat mij betreft is dit de allerbeste functie van deze smartphone, je hoeft je dus nooit druk te maken of er nog wel genoeg accu in het toestel zit.

Wel vreemd is het opladen gedurende de nacht, ook met de originele lader en kabel, het toestel was 's ochtends niet altijd volledig vol. Dit na een uurtje of 7 laden, maar er waren ook dagen dat dit wel het geval was.

Camera

Huawei heeft een 13 megapixel-camera aan de achterzijde van het toestel geplaatst die bediend kan worden met een uiterst simpele en duidelijke interface. Sterker nog, de looks van de camera-app zouden niemand in verwarring moeten brengen en het switchen tussen foto, video, selfie-cam en stel alles scherp is dan ook erg eenvoudig.

Deze stel-alles-scherp-modus stelt je in staat om achteraf op een ander voorwerp te focussen. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld portretten, maar ook in andere situaties kan dit gebruikt worden. Na een aantal korte tests met deze functie blijkt deze goed te werken. Het achteraf scherpstellen op een ander voorwerp werkt naar behoren, maar de resultaten zijn niet altijd overduidelijk.

In de reguliere modus maakt de Huawei Ascend Mate, vooral bij goede lichtomstandigheden, goede foto's. Het scherpstellen gaat zoals je dat zou verwachten en het resultaat mag er zijn. Bij minder licht heeft dit toestel, net als andere smartphones, wat meer moeite om duidelijke foto's te maken. Wel valt op dat kleuren niet altijd even natuurgetrouw worden weergegeven.

Een andere handige functie die Huawei ook al gebruikte bij eerdere toestellen zoals bijvoorbeeld de Ascend P7, is het snel maken van een foto. Dit kan gedaan worden als het scherm uit staat door de volume-down-button even ingedrukt te houden. Hierbij verschijnt ook nog een teller die aangeeft hoe snel de foto daadwerkelijk gemaakt is. Uiteraard is handmatig scherpstellen hierbij niet aanwezig.

Conclusie

Met de Mate 7 heeft Huawei wederom een goede prestatie geleverd. Natuurlijk moet je kunnen omgaan met een dergelijk groot scherm, want 6 inch is groot, heel groot. Los daarvan, de accuduur is fenomenaal, de prestaties zijn ruim voldoende en het design is niet spannend, maar wel in orde. Persoonlijk vind ik het toestel te groot, de 5,5 inch LG G3 voelt als een mini-versie na de review-periode. Maar ben je op zoek naar een groot device en ben je niet bereid € 800 te betalen voor bijvoorbeeld de Galaxy Note 4, dan is de Mate 7 zeker een goede optie.

Pluspunten

→ Accuduur

→ Goed werkende vingerafdrukscanner

→ Grote vooruitgang in software

→ Voelt ondanks formaat toch erg dun aan

Minpunten

→ Erg groot, één hand bediening is lastig

→ Soms wat kleine vertragingen merkbaar

→ Opladen niet altijd even snel

Beschikbaarheid

De Huawei Ascend Mate 7 is beschikbaar in de kleuren zwart en wit (16GB) en goud (32GB). De 16 GB-versie zal eerst op de markt komen voor een prijs € 499, van de 32 GB-versie is nog niet bekend of deze naar Nederland zal komen.

Lees meer over:
Huawei

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties