HTC One (M8) hands-on: dubbele camera's, full hd-scherm en 'gunmetal'-finish

HTC One (M8) hands-on: dubbele camera's, full hd-scherm en 'gunmetal'-finish

HTC One (M8): What's in a name?

Twee jaar geleden begon HTC met zijn One-serie. Deze serie bestond toen uit het vlaggenschip de HTC One X, met daarnaast de One S en de One V. We hebben inmiddels meer toestellen met een lettertoevoeging gezien en ook het snellere broertje van de One X, de One X+. Vorig jaar speculeerden we over de naam van de opvolger van de HTC One X(+) die we kenden onder de codenaam M7. Dat bleek uiteindelijk de HTC One te zijn geworden, het toestel met aluminium-buitenzijde.

Maar hoe volg je nu een toestel op dat One heet? In eerste instantie dachten we HTC One Plus of One+, maar dat zou geen recht doen aan een echte opvolger, aangezien de HTC One X+ slechts een kleine update was ten opzichte van de One X. Ook kwam er net een ander bedrijf op de markt met de naam OnePlus, geen geschikte naam dus. Ook deed de naam the all new One de ronde, maar ook dat bleek het niet te worden. HTC heeft er voor gekozen de opvolger van de HTC One... gewoon HTC One te noemen. Omdat het dan lastig zou kunnen zijn de twee HTC One's uit elkaar te houden, heeft het Taiwanese bedrijf er voor gekozen om het toestel de toevoeging (M8) te geven en niet (2014) zoals ik verwacht had.

Het eerste HTC One-model zal de toevoeging M7 krijgen, naar zijn codenaam. Het model dat vandaag aangekondigd is, krijgt de toevoeging M8. Wanneer de M7 uitgefaseerd is, zal HTC alleen de naam HTC One gaan gebruiken in zijn communicatie.

De HTC One (M8)

Wanneer we naar de ruwe specs van dit nieuwe toestel kijken, zal je in eerste instantie opvallen dat deze ten opzichte van de M7 geen sprong vooruit hebben gemaakt, maar 'slechts' stappen. De HTC One (M8) heeft een full HD-scherm, net als zijn voorganger, dat iets groter gemaakt is: van een 4,7 inch-scherm is de afmeting naar 5 inch gegaan. Doordat het scherm iets groter is, zou het beeld net iets minder scherp moeten zijn, maar gelukkig merk je dat in de praktijk niet.

De nieuwe HTC One heeft wel een snellere chipset dan zijn voorganger, namelijk een Qualcomm Snapdragon 801-chipset met quad-core-processor met een kloksnelheid van 2,3 GHz. De concurrentie, de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z2, gebruiken ook een variant van deze chipset, waarbij de chipset van de Samsung Galaxy S5 net wat hoger geklokt is. De HTC One (M8) heeft 2 GB aan RAM-geheugen aan boord en is voorzien van 16 GB aan opslagruimte. Daarnaast maakt, surprise surprise, de SD-kaart zijn rentree bij HTC. Nadat de One X(+) en One geen SD-kaartslot hadden heeft HTC er nu voor gekozen om de opvolger wel van een SD-kaartslot te voorzien. Het eerste HTC-toestel in lange tijd met een microSD-kaartslot was de 5,9 inch HTC Max.

De HTC One (M8) is volgens HTC de ultieme 'selfie'-phone. Nee, de M8 heeft geen draaibare camera zoals de Oppo N1, maar het toestel heeft wel een 5 megapixel-camera aan de voorzijde met een camera met grote hoek. Hierdoor passen er meer mensen op de foto, of, mocht je een fors hoofd hebben, dan past je hele hoofd met gemak op de foto.

Het toestel is verder voorzien van Bluetooth 4.0 (met aptX), WiFi IEEE 802.11 a/b/g/n/ac en beschikt over NFC. Het toestel heeft een 2600 mAh-accu die binnen een uur tot 80% is op te laden met de quickcharge-technologie van Qualcomm. De accucapaciteit is met 13% toegenomen ten opzichte van die van de M7, maar door het grotere scherm lijkt het in eerste instantie misschien logisch dat de accu sneller leeg zou gaan. Dat is volgens HTC niet het geval: door de nieuwe chipset en softwareverbeteringen zou het toestel tot 40% langer op één lading mee moeten gaan.

--new-page--

Uiterlijke veranderingen

De HTC One (M8) komt in eerste instantie in drie kleuren op de markt. Als we HTC een beetje kennen dan zal dit kleurenpallet in de toekomst zeker nog wel uitgebreid worden: de One (M7) kreeg naast een zilveren en zwarte uitvoering ook een rode en blauwe variant. Goed, in eerste instantie komt de M8 in het zilver, in het zilver en in het goud op de markt. Dat lees je goed: er komen twee zilveren uitvoeringen. De ene uitvoering heeft dezelfde kleuren en afwerking (Glacial Silver) als de M7 en de andere is een geheel nieuwe variant. Deze nieuwe kleur zilver (Gunmetal Grey) zullen we tegen gaan komen op de posters en in de commercials van HTC. De kleur is een stuk donkerder dan Glacial Silver en de buitenzijde heeft horizontale groefjes, zodat het toestel een geborsteld staal-look&feel heeft. De gouden uitvoering heet Amber Gold en zal een maand na de andere modellen op de markt komen.

HTC heeft er voor gekozen om geen zwarte uitvoering van het toestel uit te brengen. Volgens HTC omdat je bij de zwarte uitvoering de metaal-uitstraling mist. Dat klopt ook wel, de One (M7) had in zijn zwarte uitvoering wel veel weg van de zwarte HTC One X+. Aan de andere kant zal het wellicht voor sommige mensen niet uitmaken dat niet op een afstand te zien is dat het een metalen toestel is, maar dat het gevoel belangrijker is.

Wanneer je snel naar de HTC One (M8) kijkt, zul je misschien denken dat het gaat om de M7. Wanneer je beter naar het toestel kijkt, zul je zien dat het toestel wat afgeronder is. De zijkanten lopen nu ook door, het metaal is gebogen tot het scherm, waardoor het toestel meer aanvoelt als één geheel. De M8 ligt dan ook prima in de hand. Zoals al direct opgemerkt werd naar aanleiding van de vele gelekte foto's, is dat er geen hardwareknoppen meer op het toestel zitten, maar dat de rand aan de onderzijde wel gebleven is. Inderdaad, dat de rand onderin groot genoeg is om hardwareknoppen te herbergen, maakt het verplaatsen van de knoppen naar het scherm niet echt logisch. Wel moet ik zeggen dat je in de praktijk geen last hebt van het feit dat het toestel wat hoger is, zoals ik al zei ligt het prima in de hand.

Drie camera's?

En ja, we kunnen natuurlijk niet om het feit heen dat de HTC One (M8) maar liefst drie camera's aan boord heeft. Naast de 5 megapixel-camera aan de voorzijde, zijn aan de achterzijde ook twee camera's te vinden. De onderste camera maakt foto's met een maximale resolutie van 4,1 megapixel. Deze camera heeft dezelfde sensor als de HTC One (M7) en heeft een grotere lichtopbrengst doordat de individuele pixels op de sensor groter zijn dan bij menig andere smartphonecamera. Misschien is deze resolutie een teleurstelling voor veel mensen, ondanks dat het qua fotokwaliteit niet alleen aantal megapixels gaat. Veel andere smartphonecamera's hebben namelijk wel een update gekregen qua resolutie van de sensor en leveren een betere fotokwaliteit dan de vorige generatie smartphonecamera's. De HTC One (M8) is voorzien van een dubbele flitser, waarbij de twee leds een andere kleur hebben. Hierdoor kan de flitser in verschillende lichtomstandigheden zorgen voor de juiste belichting.

Nee, het bijzondere van de HTC One-camera's is de bovenste camera. Deze heeft een 2 megapixelresolutie, maar wordt niet gebruikt om foto's mee te maken. Wanneer er een foto genomen wordt met de onderste camera, slaat de bovenste camera dieptegegevens op. Met deze dieptegegevens kun je allerlei leuke bewerkingen doen aan je foto's. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, wordt informatie opgenomen over waar bepaalde voorwerpen zich bevinden op een foto. Zo kun je bijvoorbeeld bij een familieportret de achtergrond onscherp maken. Daarnaast kun je ook de achtergrond vervangen (en je familie zo bijvoorbeeld 'op het strand zetten'). Daarnaast zijn er nog leuke effecten die je toe kunt voegen. Je kunt door op het scherm te drukken bepalen welk object je in focus wilt zetten. Uiteraard hebben we dit even uitgeprobeerd en het werkte redelijk, maar niet perfect. Af en toe was de focus alsnog te breed (of te smal). Het is overigens ook mogelijk om handmatig objecten onscherp te maken met een normale smartphonecamera, maar dit duurt een stuk langer dan deze eenvoudige één-kliks-opdracht bij de HTC One M8. Deze twee camera's samen worden 'Duo Camera' genoemd.

HTC heeft ook verbeteringen aangebracht aan de dual-speakers aan de voorzijde van het toestel. Naast een nieuwe DSP-chip die voor het geluid zorgt, heeft HTC er voor gezorgd dat de speakers 25% harder kunnen dan die van de M7. De nieuwe DSP-chip zorgt er voor dat de tonen over de hele linie verbeterd worden weergegeven en dat hebben we zelf ook kunnen ondervinden. De dual-speakers van de M7 gaven al goede geluidskwaliteit, maar toen we beide apparaten naast elkaar hoorden, was het toch wel duidelijk dat de M8 een veel voller geluid gaf.

--new-page--

HTC Sense 6

De HTC One (M8) draait op Android 4.4.2 met de eigen grafische schil van het Taiwanese bedrijf, HTC Sense. HTC Sense 6 gaat weer verder waar het bedrijf mee begonnen was: het vereenvoudigen van de grafische schil. Zo zijn er onder meer wat verbeteringen in de thema's voor het toestel doorgevoerd. Het is bijvoorbeeld nu mogelijk om het systeemlettertype aan te passen, bijvoorbeeld met pakketten die nu al in de Google Play Store te vinden zijn.

Uiteraard is de camera-ervaring van het toestel door de toevoeging van de tweede camera aan de achterzijde verbeterd, maar er zijn ook andere softwarematige wijzigingen aangebracht. De camera-ervaring van de HTC One (M7) heette Zoe, maar er werd vooral naar Zoe verwezen als men het had over de automatische video-functies van het toestel, waarbij een compilatie van filmpjes en video's van een bepaalde dag gemaakt werd. Een soortgelijke functie heeft Google+ overigens tegenwoordig ook geïntegreerd.

HTC heeft er voor gekozen om Zoe, zoals de video-highlight-mogelijkheid nu officieel heet, ook naar andere (niet-HTC) toestellen te brengen. Het wordt nu ook mogelijk om samen met anderen een Zoe-video aan te maken. Zo krijg je een leuke, persoonlijke video van bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje of ander samenzijn. Het bedrijf is van plan meer applicaties los te trekken van het systeem, waardoor updates van het onderliggende Androidsysteem sneller kunnen worden gedaan.

De chipset van de HTC One (M8) heeft een speciale processor die sensoren in de gaten houdt, maar daarbij maar weinig stroom verbruikt. Hierdoor kunnen de sensoren altijd worden uitgelezen en weet de telefoon bijvoorbeeld wanneer het toestel in je broekzak zit. Wanneer je deze uit je zak haalt, kun je het scherm 'wakker maken' door dubbel op het scherm te tikken. Dit kennen we al van de LG G2 en is de favoriete manier van de telefoon wekken van een aantal van onze redactieleden. Deze sensoren worden ook gebruikt voor een stappenteller die geleverd wordt door niemand anders dan Fitbit. Dit bedrijf kennen we van de fitnesstrackers/stappentellers. De software van Fitbit wordt nu gebruikt om stappen te tellen met de HTC One (M8).

Flipcase

De M8 krijgt, net als zijn voorganger, een doubledip-cover waardoor het toestel beschermd is. In de doos wordt overigens ook al een case meegeleverd: een doorzichtige rubberen cover. Ook is er een hele interessante nieuwe accessoire aan de portfolio van het bedrijf toegevoegd. Het gaat om een flipcover waar je de telefoon in drukt. Wanneer je het hoesje sluit, zie je door de gaatjes aan de voorkant een klok en weersinformatie, dit omdat het scherm aan staat. Deze informatie krijgt, door de gaatjes, een retro-uiterlijk en dit geeft een erg bijzonder effect. Naast het weer en de tijd laat de case ook inkomende gesprekken zien. Deze zijn dóór het hoesje, dus met gesloten cover aan te nemen of af te slaan. Het scherm kan ook door de cover heen worden geactiveerd.

Toegegeven, bij een LCD3-scherm als dat van de HTC One (M8) maakt het niet uit of je slechts een klein gedeelte van het scherm gebruikt of het volledige scherm van het toestel wat betreft stroomverbruik, maar de flipcase ziet er wel ontzettend cool uit. De case zal €39,95 gaan kosten, wat dan wel weer een redelijk forse prijs is.

Video

Na onze hands-on hadden we een gesprek met Graham Wheeler, Director of Commercialisation Product Management bij HTC. Hij vertelde zijn kijk op de sterke punten van de HTC One (M8).

Beschikbaarheid

De HTC One (M8) zal vanaf 4 april al in de Nederlandse winkels liggen. Het gaat dan om twee van de drie uitvoeringen: Glacial Silver en het paradeplaatje: Gunmetal Grey. De gouden uitvoering (Amber Gold) ligt een maand later in de winkels. Het toestel krijgt, ongeacht de kleur, een adviesprijs van 699 euro mee. Weten waar de HTC One M8 te koop is, bekijk dan dit overzicht.

Meer weten of discussiëren over de HTC One M8, check dan ons HTC One M8-forum.

Lees meer over:
HTC M8

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Telefoons met één camera zijn de afgelopen jaren stilaan van de markt verdwenen, terwijl telefoons met drie, vier of soms wel...

Tele2 verlaagt de prijzen voor deze abonnementen

Tele2 heeft de prijzen van enkele telefoonabonnementen verlaagt. Het gaat om tweejarige contacten met 1, 10 of 20 GB aan mobi...

AW Poll: waarvoor gebruik jij je tablet in de eerste plaats?

Tablets zijn een ideale oplossing voor wie een Android-ervaring wil op een groter scherm. Alleen kan je die extra schermruimt...

Fitbit en Google Fit werken straks met de Assistent en Nest Hub

Google laat je straks sport- en gezondheidsdata vragen aan de Google Assistent. Er komt een integratie met Fitbit en de Googl...

7 nieuwe bèta-apps van Google werken niet: dit is er aan de hand

Google heeft voor zes van zijn apps nieuwe bètaprogramma's gelanceerd. Het gaat om onder meer Google Klok, Nieuws, Wear OS en...

YouTube Music kan nu eindelijk muziek streamen op je Wear OS smartwatch

Het heeft jaren geduurd voordat Google YouTube Music naar Wear OS bracht, zodat smartwatch-bezitters muziek konden downloaden...

Nederlandse gadget moet afleiding door je telefoon voorkomen

Unpluq, een Nederlandse start-up heeft een nieuw product uitgebracht dat je helpt om geconcentreerd te werken. Je gebruikt je...

Lees meer

Net binnen

Nederlandse gadget moet afleiding door je telefoon voorkomen

Unpluq, een Nederlandse start-up heeft een nieuw product uitgebracht dat je helpt om geconcentreerd te werken. Je gebruikt je...

7 nieuwe bèta-apps van Google werken niet: dit is er aan de hand

Google heeft voor zes van zijn apps nieuwe bètaprogramma's gelanceerd. Het gaat om onder meer Google Klok, Nieuws, Wear OS en...

YouTube Music kan nu eindelijk muziek streamen op je Wear OS smartwatch

Het heeft jaren geduurd voordat Google YouTube Music naar Wear OS bracht, zodat smartwatch-bezitters muziek konden downloaden...

AW Poll: waarvoor gebruik jij je tablet in de eerste plaats?

Tablets zijn een ideale oplossing voor wie een Android-ervaring wil op een groter scherm. Alleen kan je die extra schermruimt...

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Telefoons met één camera zijn de afgelopen jaren stilaan van de markt verdwenen, terwijl telefoons met drie, vier of soms wel...

Lees meer