Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

HTC prijst zich uit de markt

Review HTC One A9: een prijzige verrassing

· 28 oktober 2015

De HTC One A9, een nieuwe mid-end premium smartphone met vingerafdrukscanner en opmerkelijke looks. In deze review checken we HTC One A9: houdt HTC het nog vol?

HTC One A9: design en 'herkenbaarheid'

Oké, laten we maar meteen beginnen met het punt waar veruit het meeste over wordt gesproken als het over de HTC One A9 gaat. De looks. Niet de looks op zichzelf, maar de gelijkenis met de iPhone 6 en ik moet eerlijk bekennen: die is erg groot. Nu geeft HTC in haar uitingen aan dat ZIJ de trendsetters zijn van dit design, waarbij de HTC One bedoeld wordt. Maar afgelopen week hebben meerdere mensen mij gevraagd waarom ik een iPhone gebruikte. 

De gelijkenis is groot, de materiaalkeuze, de 'antenne-lijnen' op de achterkant en de speakergrill onderaan het toestel. Objectief gezien, zonder de iPhone in gedachten, kan ik zeggen dat het best een mooi toestel is. Maar de gelijkenis met de iPhone is gewoon groot, te groot! Zou HTC gedacht hebben: 'Als we ze niet kunnen verslaan, zullen we ze dan namaken?' In principe vreemd, vooral gezien het feit dat HTC nogal benadrukte tijdens de aankondiging van de One A9 dat veel fabrikanten HTC-functies en design geïmiteerd hebben.

HTC One A9

Dit gezegd hebbende, de HTC One A9 ziet er goed uit en ligt bovenal lekker in de hand. Het voelt als één geheel. Misschien wel hierdoor voelt de A9 wat glad aan en is het een kandidaat om sneller uit je handen te vallen. Anders dan bij bijvoorbeeld de HTC One M9 en eigenlijk de andere smartphones in de One-serie zijn er andere designkeuzes gemaakt. Zo zit de camera nu hoger en is er gekozen voor afgeronde hoeken. Al dan niet toevallig is dit ook het geval bij de iPhone. Waar de achterkant van de One-serie altijd licht gebogen was, is deze nu ook recht gemaakt. Misschien heb je inmiddels wel een vermoeden bij welk toestel dit nog meer het geval is. 

De powerbutton en volumetoetsen zijn aan de rechterkant van het toetsel gepositioneerd. Hierbij valt op dat de powerbutton zoveel textuur heeft dat deze niet te missen is, wat mij betreft een pluspunt. Als we kijken naar het gewicht is de HTC One A9 met 143 gram niet heel zwaar voor een metalen toestel en dit lijkt exact het juiste gewicht te zijn om het toestel goed te bedienen en vast te houden. 

Op de HTC One A9 is er gekozen voor een hardwarebutton, die dienst kan doen als homebutton (instelling) en vingerafdrukscanner. De button zit onderaan, waar deze ook bij andere concurrende smartphones te vinden is. De vingerafdrukscanner werkt goed en herkent in vele gevallen direct de vingerafdruk. Persoonlijk heb ik hierbij weinig aan te merken. Via de instelling kan ervoor gekozen om het aanraken van de homebutton met de juiste vinger te laten resulteren in een scherm dat aangaat en de ontgrendeling van de A9. 

Naast de vingerafdrukscanner is er gekozen voor software-buttons, waarbij ook een homebutton aanwezig is. Dus ook al gebruik je de scanner niet, heb je het volledige knoppengamma tot je beschikking zonder de fysieke, capacitieve button te gebruiken.

HTC One A9

Scherm en prestaties

Eén van de pluspunten is het scherm van de HTC One A9, deels omdat het een AMOLED-paneel is, maar ook omdat het formaat prettig werkt. Het 5 inch-scherm van de HTC One A9 is net iets kleiner dan de concurrenten en is verpakt in een relatief kleine behuizing. Daardoor wordt het toestel handzaam. 

Ook wat het scherm betreft heeft HTC weer een nieuwe keuze gemaakt. Ze hebben besloten een AMOLED-scherm te gebruiken, zoals we dat kennen van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S6. Het kenmerk hiervan is dat zwart ook echt diep-zwart is en de kleuren helder en diep worden weergegeven. Dit is ook op de HTC One A9 het geval, waarbij de standaard-instellingen iets minder diepe kleuren weergeven dan de Samsung-toestellen. Wat mij betreft overigens een prettige instellingen. 

Met een 5 inch full HD-scherm komen we uit op een PPI (Pixels Per Inch) van 440. De overstap naar AMOLED doet HTC goed, het scherm is simpelweg prettig om mee te werken en heeft goede kijkhoeken. 

Over de prestaties was ik enigszins sceptisch toen ik het toestel in gebruik nam. Het geheel wordt aangedreven door de Snapdragon 617, de opvolger van de niet-zo-gewaareerde Snapdragon 615. Maar, geloof het of niet, de prestaties van de HTC One A9 zijn ver boven verwachting. Bij reguliere taken is er weinig tot geen verschil te merken met toestellen die uitgerust zijn met bijvoorbeeld de Snapdragon 810 of vergelijkerbare Exynos-chipset. Dit in combinatie met de 2GB RAM die in het Nederlandse model wordt meegeleverd. De Amerikaanse versie van de A9 beschikt over meer opslag en 3GB geheugen. 

Natuurlijk zit er wel een limiet aan de prestaties van de HTC One A9. Bij grafische zware games heeft de A9 het soms zwaar, maar komt nog steeds zonder al teveel kleerscheuren door de test. Waar de HTC One M9 geteisterd werd door (warmte-)problemen met de chipset (Snapdragon 810) lijkt de keuze voor de nieuwe 617 van Qualcomm goed uit te pakken. 

Het bedienen van het toestel en verder dagelijks gebruik zoals het openen en gebruiken van apps, browsen en andere gangbare taken kan de A9 aan zonder enig probleem. 

HTC One A9

Software en accu

HTC was trots op het feit dat de HTC One A9 het eerste niet-Nexus-toestel was met Android 6.0 Marshmallow. Nu is dit feitelijk niet helemaal correct, omdat inmiddels de Poolse LG G4 de update ook al heeft ontvangen nog voordat de A9 in de winkels ligt, maar dat even terzijde. 

Android 6.0 wordt vergezeld door HTC's Sense 7.0. De Taiwanese fabrikant heeft al aangegeven de grafische schil verder af te zwakken en dat is ook weer deels terug te zien op het toestel. Er staan weinig overbodige zaken op en mocht je toch nog aanvullingen op HTC Sense zoeken, dan kun je tegenwoordig ook in de Play Store terecht voor HTC-apps. Er is in ieder geval voor gezorgd dat er weinig 'dubbele functies' te vinden zijn. Hiermee bedoel ik een app van Google en de fabrikant om dezelfde actie uit te voeren.

Na een kleine dag wennen aan het feit dat er weinig visueel merkbaar was van Android 6.0 ben ik eigenlijk steeds enthousiaster geworden over HTC Sense. Het is clean, uniform en werkt snel. De Quick Settings zijn zelfs volledig in stijl van Android 6.0 Marshmallow gebleven, een leuk punt van herkenning. Misschien is dit één van de onderdelen die aangepakt zijn om te zorgen dat de update-belofte nagekomen kan worden. Zo zouden geselecteerde HTC-toestellen binnen 15 dagen na Nexus-toestellen de betreffende update ontvangen. Als de fabrikant dit na kan komen, hebben ze een (vooralsnog) mooie unieke propositie wat dat betreft.

Ook in deze versie van Sense zijn thema's aanwezig, waarmee het geheel naar wens is aan te passen. Denk hierbij aan achtergronden, icoontjes en indeling. Ook de dubbel tik om het scherm te activeren is weer aanwezig op de A9.

Een spraakmakende functie in Android 6.0 is Doze, hiermee wordt in standby veel accu bespaard. Dit zou wel tot 30% kunnen schelen op een hele dag. Dit houdt ook in dat als je gaat slapen met 48% accu, je waarschijnlijk wakker zult worden met de teller op 47%. Ook deze functie geïntegreerd in de HTC One A9. Alvorens ik dieper inga op de accuduur, eerst een kleine frustratie van de software, die mogelijk met Doze te maken heeft.

Op mijn smartphone ontvang ik de hele dag door talloze meldingen. Deze komen, over het algemeen, direct binnen bij bijvoorbeeld Hangouts of WhatsApp. Dit was niet altijd het geval. Soms kwamen er pas berichten binnen na het openen van de betreffende app, of 15-30 minuten na ontvangst ervan via een melding. Uiteraard heb ik geprobeerd voor de getroffen apps Doze uit te schakelen, maar dit gaf geen verschil. Of dit verholpen kan worden met een software-update, of dat ik een maandagochtend-model heb wat dit betreft, is op dit moment niet bekend.

De accuduur op zichzelf is redelijk tot goed te noemen, ook al is de accu slechts 2150 mAh. Sterker nog, de accu houdt het nog iets langer vol dan de reguliere Samsung Galaxy S6. Bij gemiddeld gebruik, haalde ik er eenvoudig het einde van de dag mee. Bij instensief gebruik was het rond een uur of 19.30 vaak einde oefening. Dit met een screen-on-tijd van iets minder dan 3,5 uur. Een stevige prestatie voor een 2150 mAh-accu. 

Het opladen van de HTC one A9 gaat via QuickCharge van Qualcomm. Vooralsnog wordt versie 2.0 ondersteund, maar na een software-update vanuit HTC zal er ook ondersteuning geboden worden voor QuickCharge 3.0. Hou er wel rekening mee dat de lader die meegeleverd is enkel ondersteuning voor 2.0 lijkt te hebben.

HTC One A9

Camera en audio

Tot dusver is de HTC One A9 eigenlijk best een goede smartphone, als we de prijs even achterwege laten. Maar niet alles is helemaal zoals het hoort te zijn. Voor HTC-begrippen is de camera van de A9 redelijk tot goed en is er ook afscheid genomen van de Ultrapixel-camera (ein-de-lijk) op de achterkant. De foto's die gemaakt worden met de 13 megapixel-camera zijn redelijk tot goed te noemen, zolang er voldoende licht is. Nu presteren de meeste smartphone-camera's beduidend minder bij slecht licht, hier kan de A9 de concurrentie niet bijbenen. Jammer.  Ook zien we dan de nodige ruis verschijnen op het eindresultaat. De frontcam is nog wel een 4 Ultrapixel-exemplaar, maar voor wat selfies is dat goed genoeg.

HTC One A9

Er is wel een professionele modus aanwezig en kunnen foto's in RAW-formaat opgeslagen worden. Verder is er ook gekozen om OIS (Optical Image Stabilization) toe te voegen aan het geheel. Dit zorgt er onder andere voor dat de video's minder schokkerig zijn. 

Het fotograferen van licht bewegende objecten kan een uitdaging zijn en dat is het zeker voor de One A9. Doordat deze er, wederom in vergelijking met de concurrentie zoals de LG G4, relatief lang over doet om een foto te maken, zijn foto's soms bewogen. Onderstaand een aantal voorbeeldfoto's.

HTC One A9 voorbeeld
HTC One A9 voorbeeld

Qua audio heeft HTC een naam hoog te houden wat betreft geluid en audio. HTC Boomsound is jarenlang het hoogst haalbare geweest op smartphone-gebied, maar komt hier niet echt uit de verf. Het is niet altijd even prettig om naar te luisteren, alhoewel er qua volume weinig mis mee is. De mindere prestaties op het gebied van audio heeft onder andere met de positie van de speakers te maken, die onderop het toestel zijn geplaatst.

Conclusie

Als we naar de gehele linie kijken en de iPhone niet had bestaan, dan was de HTC One A9 een goed toestel. Premium bouwkwaliteit, een strak uiterlijk en ligt goed in de hand. Het 5 inch AMOLED-scherm is een verbetering en de ingetogen HTC Sense 7.0 skin gebaseerd op Android 6.0 werkt prettig en snel. Ook de accuduur is bewonderingswaardig, maar de camera is minder optimaal, vooral in slechte lichtomstandigheden. De prestaties zijn ruim voldoende voor deze midranger met premiumprijs. Dat is misschien wel het grootste pijnpunt, de prijs van € 599. Voor ~ € 400-€ 450 was de HTC One A9 een potentieel toptoestel waar grote aantallen van verkocht zouden worden, maar voor de huidige adviesprijs, prijst HTC zichzelf uit de markt, jammer. 

+ Premium looks, ligt goed in de hand

+ 5 inch AMOLED-scherm 

+ HTC Sense / Android 6.0

+ Accuduur

+ Prestaties

- Camera

- Audio 

- Prijs

- Gelijkenis met de iPhone

- Meldingen komen niet altijd door 

HTC One A9 kopen

De HTC One A9 is te koop vanaf november met een adviesprijs van € 599 voor een los toestel. Onderstaand de actuele prijzen met een abonnement bij de verschillende providers.

Review HTC One A9
Score: 4,00 / 5
De nieuwste artikelen over HTC One A9

Android 7.0 Nougat-update voor HTC One A9 van start in Nederland

HTC begint uitrol Android 7.0 Nougat voor One A9

HTC zal HTC 10, One A9 en One M9 voorzien van Android Nougat

Snelle instellingen-menu HTC One A9 bevat geen Sense-sausje

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (38)
Bezig met laden van reacties...