Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Honor MagicWatch 2

De Honor MagicWatch 2 is een veelzijdige smartwatch met een uitzonderlijk lange accuduur van 14 dagen. Je kan met dit slimme horloge van alles op het gebied van activiteiten realtime in de gaten houden zoals slaap, stress en hartslag.

Uiteraard kun je met de MagicWatch 2 ook je workouts bijhouden via verschillende trainingsschema's bestaande uit buiten- en binnensporten. Je kan je telefoon gewoon thuislaten want het apparaat heeft GPS ingebouwd. Verder kun je op de MagicWatch 2 kiezen uit 13 professionele indoor- en outdoor-hardloopcursussen, geschikt voor beginners tot gevorderden.

In dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Honor MagicWatch 2 op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over deze smartwatch en kun je zelf beslissen of de Honor MagicWatch 2 iets voor jou is.

Honor MagicWatch 2 - de pluspunten

1. Groot en duidelijk afleesbaar AMOLED-scherm

Als eerste valt het mooie grote AMOLED-scherm (454 bij 454 pixels) van de MagicWatch 2 op. Dit Always On-scherm bevat in tegenstelling tot andere sporthorloges bijna geen schermranden waardoor het gehele scherm gebruikt wordt voor het weergeven van informatie. De helderheid staat standaard op automatisch en kan bij fel zonlicht misschien handmatig wat feller gezet worden, maar ik zou er verder niets aan tweaken.

Het scherm reageert verder goed op aanrakingen, en dat is niet bij iedere sporthorloge het geval (Polar Ignite).

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Garmin Venu (1,2 inch AMOLED, 43mm), Honor MagicWatch 2 (1,39 inch AMOLED, 46mm), Polar Ignite (1,7 inch LCD, maat S)

2. Gezondheidsmonitoring

Honor heeft een aantal technieken ontwikkeld die het monitoren van bepaalde activiteiten verbeteren zoals Huawei TruSeen 3.5 en de hartslagsensor die gezamenlijk je hartslag vierentwintig uur per dag monitoren, Huawei TruRelax dat je stresslevel gedurende de dag in de gaten houdt en Huawei TruSleep dat je slaapgegevens analyseert. Zelfs 'napjes', die je zondagmiddag op de bank doet, worden bijgehouden.

Daarnaast worden je stappen, calorieën, stress, gewicht en je trainingen zowel op het horloge als in de in de Huawei Health-app bijgehouden en geanalyseerd. Je kan rapporten opvragen en ook medailles voor bepaalde prestaties ontvangen. Die medailles kunnen je motiveren om net dat stapje extra te doen.

Ook de workouts worden geanalyseerd op voldoende zaken zoals tempo, cadans, hoogte, duur, gemiddelde hartslag en meer. Je kan per training mooie grafieken in de app bekijken en alle informatie delen met anderen. Wil je juist kalmeren, dan biedt het horloge ademhalingsoefeningen.

De app ondersteunt de thema's in Android 10 en ze kleurt mooi zwart als je het donkere thema instelt.

3. Eenvoud siert de pols

Ook het design van het klokje, in mijn geval de Charcoal Black-uitvoering van 46mm, mag er zijn. Het horloge is eenvoudig van uiterlijk met twee knoppen aan de zijkant voor het starten van apps of een workout, en een decoratieve tachymeter op de rand. Zelfs de grote variant ziet er om mijn smalle pols niet opzichtig uit en dat heb ik nog niet eerder gezien.

Voor de heren is er ook nog een uitvoering met een zilverkleurige kast en een lederen bandje. Beide zijn 46mm groot en hebben een 1,39 inch groot scherm. De twee uitvoeringen voor de dames (42mm/1,2 inch-scherm) komen later in Nederland uit en hebben een afgeronde kast zonder tachymeter op de rand. Deze uitvoering is beschikbaar in het zwart en rosé gold.

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

3. Accuduur van 14 dagen

Deze MagicWatch 2 kan genieten van 14 dagen van gebruik met één enkele oplaadbeurt. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Kirin A1-processor die ook in de Huawei Watch GT2-horloge te vinden is. In die twee weken kun je één workout van 90 minuten met GPS monitoren en 30 minuten muziek luisteren. Je kan tevens de hartslagmeting aan laten staan. Als je vaker dan 90 minuten GPS-workouts vastlegt, zal de accuduur iets verkort worden.

De kleinere variant kan overigens 7 dagen mee op één oplaadbeurt maar dat is nog altijd langer dan de meeste Wear OS-smartwatches van tegenwoordig.

4. Bellen en notificaties

Ja kan met de Honor MagicWatch 2 via Bluetooth en een hoofdtelefoon of de ingebouwde luidspreker en microfoon iemand bellen. Dat kan ook als je tot 150 meter van je smartwatch verwijderd bent. De kleinere variant ondersteunt het bellen via Bluetooth helaas niet.

Daarnaast toont de smartwatch pushmeldingen van sms'jes, e-mails en agenda-notificaties. Je kan dit in de Huawei Health-app per app instellen.

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

5. Muziek

De Honor MagicWatch 2 biedt 4 GB interne opslag, waarvan 2 GB beschikbaar is voor muziekopslag. Je kan dus 2 GB aan nummers op het apparaat opslaan en via de muziek-app bedienen tijdens je workout. Niet veel smartwatches in deze prijs-kwaliteit-categorie hebben deze mogelijkheid.

6. Hartslagmeting bij het zwemmen

De Honor MagicWatch 2 is waterbestendig tot 50 meter diep. Hierdoor kun je ermee onder de douche maar ook je rondjes in het zwembad of open water laten analyseren op hartslag, SWOLF-score (bestaande uit de hoeveelheid slagen, afstand en snelheid) en verbrande calorieën.

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Honor MagicWatch 2 - de minpunten

1. Geen appwinkel

Honor gebruikt voor deze smartwatch zijn eigen software genaamd LiteOS. Er is dus geen appwinkel waar je apps naar keuze kunt installeren op de MagicWatch. Dat beperkt je ook in het aanbod van wijzerplaten. Er zijn er nu 12 waar je uit kunt kiezen en van een enkeling kun je de parameters aanpassen.

Met één van de wijzerplaten kun je een foto die je zelf hebt gemaakt, op het horloge weergeven. Dat is een optie die ik niet zo vaak op smartwatches tegenkom. Omdat je hier ook meerdere foto's in kunt opslaan, wordt elke keer dat je je pols optilt een andere foto weergegeven.

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Je 'moet' het dus doen met de apps die Honor mee levert en dat zijn onder anderen een contacten-app, telefoonlogboek-app, barometer-app, kompas-app, muziek-app, stopwatch, timer-app en een weer-app. Daarnaast is er een zaklamp-app die van pas kan komen als je in het donker je sleutels zoekt, en een zoek mijn telefoon-app voor de verstrooiden onder ons.

2. Hoeveelheid workouts beperkt

De Honor MagicWatch 2 is uitgerust met 15 verschillende fitnessmodi, bestaande uit acht buiten- en zeven binnensporten, die variëren van rennen, hiken, fietsen, triathlons tot (binnen) zwemmen, vrije (indoor) training en roeien op de roeimachine. Verder biedt het apparaat 13 professionele indoor en outdoor hardloopcursussen (parcoursen), geschikt voor beginners tot gevorderden. Bij deze laatste optie kun je onder andere kiezen uit een langzame duurloop, vetverbranding of een HIIT-loop.

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Ik ben van de Polar Ignite gewend om te kunnen kiezen uit een hele waslijst aan workouts zoals bootcamp, yoga, crosstrainer, mountainbiken, volleybal of kickboksen. Op de Honor-smartwatch kun je alleen kiezen uit:

> Binnen of buiten hardlopen

> Binnen of buiten wandelen

> Binnen of buiten fietsen

> Zwemmen in zwembad of open water

> Klimmen

> Berg hike

> Trail run

> Triathlon

> Crosstrainer

> Overige

Zit je regelmatig in de sportschool op verschillende apparaten of beoefen je een groepssport, dan is het nog maar de vraag of deze met dit horloge bijgehouden kan worden. Je kan natuurlijk dan ook voor 'overige' kiezen maar het naampje van de workout achteraf aanpassen is helaas niet mogelijk. Je kan verder ook geen details ervan aanpassen of een foto eraan toevoegen.

Honor focust zich met dit horloge dan ook voornamelijk op de hardlopers en wil hen overhalen om niet voor een Garmin-horloge te gaan maar voor deze MagicWatch 2. Zo is er voor de hardlopers een functie genaamd 'Virtual Pacesetter' die een bepaald tempo adviseert om zo je vooraf gestelde eindtijd te behalen en bepaling van je VO2max.

Ik ken veel hardlopers die bij een atletiekvereniging zitten of zelf hardloopschema's met verschillende duurlopen en intervallen volgen. Voor deze mensen is dit horloge niet geschikt. Je kan namelijk zelf geen schema invoeren (eventueel via een webinterface) of intervallen instellen. Je kan alleen kiezen tussen de gegeven opties. Kun je je vinden in de aangeboden workouts, dan is MagicWatch 2 uiteraard een prima optie.

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Alle workouts kunnen overigens uitgevoerd worden met een Amerikaans Engelssprekende audiocoach die door het volume behoorlijk aanwezig is. Passanten willen nog wel eens hun hoofd draaien als je voorbij komt draven met je virtuele coach.

3. Reageren op meldingen

Je ziet op veel smartwatches maar ook fitnesstrackers de mogelijkheid om met aanpasbare voorgeïnstalleerde teksten te reageren op binnenkomende berichten. Helaas kun je op de MagicWatch 2 niet reageren op de meldingen zoals WhatsApp'jes of sms'jes. Je kan meldingen alleen lezen.

4. Geen NFC

De MagicWatch 2 heeft geen NFC. Je kan er dus niet contactloos mee betalen.

Conclusie

De Honor MagicWatch 2 beschikt over een mooi Always On-scherm en een heerlijk lange accuduur. Het horloge komt ook met opties die je in deze prijscategorie niet vaak ziet zoals het opslaan van muziek en wijzerplaten gebaseerd op je foto's. Daarnaast bevat de smartwatch speciale trainingen en opties voor beginnende en gevorderde hardlopers waarmee de doelgroep grotendeels bepaald is.

Aan de andere kant is het aanbod in verschillende workouts beperkt en zal niet iedereen zijn of haar sport kunnen selecteren. Daarnaast is het met deze wearable 'what you see is what you get'. Je kan geen extra apps, wijzerplaten of workouts downloaden. De Honor-smartwatch is ook niet op alle gebieden 'smart'. Reageren op meldingen is niet mogelijk en je kan er niet contactloos mee betalen. Maar je kan er wel weer mee bellen dankzij de ingebouwde luidspreker en microfoon en je hartslag laten meten tijdens het zwemmen.

De Honor MagicWatch 2 is een ja of een nee, een tussenweg is er niet, want je kan verder niet veel personaliseren, behalve die ene watchface en de bandjes. Als het apparaat een ja voor jou is, dan krijg je voor een relatief lage prijs een mooie smartwatch met een uitstekend AMOLED-scherm, een zeer lange accuduur en muziekopslag.

'What you see is what you get' is dus mijn conclusie. De Honor MagicWatch 2 en de bijhorende app blinken uit in eenvoud.

Honor MagicWatch 2: dit zijn de plus- en minpunten

Honor MagicWatch 2 kopen

Honor MagicWatch 2 is in twee afmetingen (42mm en 46mm) en in verschillende uitvoeringen in Nederland beschikbaar is voor een verkoopadviesprijs van 189 euro bij de Honor-webshop. Je krijgt een gratis Honor-t-shirt bij je bestelling.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk