Honor 9X Pro eerste indrukken: een mooie upgrade met één hele grote “maar”

Honor 9X Pro eerste indrukken: een mooie upgrade met één hele grote “maar”

Mathieu van Sluis

door Mathieu van Sluis

Laatst geüpdatet

Ondanks dat het Mobile World Congress dit jaar geannuleerd is door de dreiging van het coronavirus heeft Honor zijn persconferentie toch door laten gaan in Barcelona. Tijdens dit evenement werd onder andere de Honor 9X Pro aan de pers gepresenteerd. Namens Androidworld was ik ter plekke voor een eerste hands on met dit toestel en dit zijn mijn eerste indrukken.

Dit artikel is geschreven door Mathieu van Sluis, één van onze testers uit het AW Beta Team.

Honor 9X Pro eerste indrukken: een mooie upgrade met één hele grote “maar”

Specificaties

Afgelopen november heb ik de Honor 9X mogen reviewen en nu is de Honor 9X Pro aan de X-serie van Honor toegevoegd. Als we naar de specificaties van het toestel kijken zien we dat deze ten opzichte van de normale 9X op een aantal vlakken een flinke upgrade hebben gehad.

Zo heeft de Honor 9X Pro een 2,27 GHz Kirin 810-processor meegekregen ten opzichte van de 2,2 GHz Kirin 710G in de Honor 9X. Ook het werkgeheugen is gestegen van 4 GB naar 6 GB. Het intern opslaggeheugen is verdubbeld naar 256 GB opslag en is middels een geheugenkaartje uit te breiden met maximaal 512 GB.

Een aantal zaken zijn hetzelfde gebleven. Zoals een 6,59 inch “randloze” LCD-scherm met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Randloos staat tussen aanhalingstekens omdat deze nog steeds fors zijn. Ook de 4000 mAh-accu is hetzelfde gebleven. Geheel nieuw is de waterkoeling die de chipset koel moet houden. Een mooie toevoeging voor de gaming-liefhebbers.

Geen Google-apps

Op de Honor 9X Pro draait Android 9.0 Pie met Huawei’s EMUI 9.1 softwareschil. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat Honor haar nieuwe toestellen niet kan leveren met apps uit de Play Store. In de perspresentatie werd dit vrij snel naar voren gebracht en omschreven als “the elephant in the room”. De spreekwoordelijke olifant is een probleem dat overduidelijk aanwezig is, maar waar niemand het echt over wil hebben. Honor adresseerde dit probleem vrijwel direct door te melden dat de Honor 9X Pro voorzien is van Huawei’s App Gallery en dat Huawei druk bezig is om met Huawei Mobile Services ontwikkelaars ertoe aan te zetten meer apps beschikbaar te maken in de Huawei App Gallery. Het is dus maar de vraag of je favoriete apps op de Honor 9X Pro beschikbaar zijn wanneer deze in maart in de winkels ligt.

Honor 9X Pro eerste indrukken: een mooie upgrade met één hele grote “maar”

Design

De 9X Pro ziet er op het eerste gezicht hetzelfde uit als zijn voorganger. Er is echter één belangrijk verschil op de achterzijde zichtbaar. De vingerafdrukscanner is van de achterzijde verhuist naar de powerknop op de rechterzijde van het toestel. Bij de reguliere Honor 9X-telefoon had ik nog wel eens moeite om de vingerafdrukscanner op de achterzijde te bereiken, aangezien het een fors toestel is. Bij de Honor 9X Pro is dit dus gelukkig opgelost. Hoe goed de afdrukscanner op zichzelf werkt, heb ik niet goed kunnen testen. Nog een verschil is dat de achterzijde ditmaal van glas is en daardoor een tikkeltje meer premium oogt en voelt. Ook de Honor 9X Pro is in twee kleuren beschikbaar. Dit maal in het prachtige Phantom Purple en het minder spannende Midnight Black.

Camera

De cameraset-up van de Honor 9X Pro is ten opzichte van de Honor 9X ongewijzigd. De hoofdcamera is 48 MP met een f/1.8 diafragma. Daarnaast is er de 120 graden groothoeklens van 8 MP en een 2 MP dieptecamera voor het nemen van foto’s met bokeh. In mijn review van de 9X heb ik aangegeven dat de kwaliteit van de foto’s sterk van elkaar kunnen verschillen. Vooral bij slechtere lichtomstandigheden was ik daar niet over te spreken. De vraag is of de betere chipset nog van invloed gaat zijn op de fotokwaliteit van de 9X Pro. Dit heb ik in de persruimte niet kunnen testen en zal bij de uitgebreidere review moeten blijken.

Honor 9X Pro eerste indrukken: een mooie upgrade met één hele grote “maar”

Voorlopige conclusie

Mijn eerste indrukken van de Honor 9X Pro zijn positief. Dat komt omdat het toestel ten opzichte van de Honor 9X een aantal flinke verbeteringen heeft gehad: een mooie glazen achterzijde in Phantom Purple en een goed bereikbare vingerafdrukscanner aan de rechterzijde en meer werkgeheugen en opslagruimte. Zaken zoals kwaliteit van de foto’s en de werking van de vingerafdrukscanner zullen in een uitgebreide review onderzocht moeten worden. Andere zaken had ik liever anders gezien zoals het gebruik van het LCD-scherm en de nog steeds forse schermranden.

De Honor 9X had al een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar de Honor 9X Pro heeft een nog betere. De telefoon komt in de winkel te liggen voor 249 euro. Dat is maar een paar tientjes meer dan waarvoor de Honor 9X een lange tijd te koop was. Het is de ideale telefoon voor de jeugd (wat ook Honor’s doelgroep is), als werktelefoon of bijvoorbeeld voor de prijsbewuste gebruikers onder ons. Maar let wel, dit is een voorlopige conclusie en de hierboven beschreven spreekwoordelijke olifant staat nog steeds midden in de kamer die de telefoon kan maken of breken.

Honor 9X Pro eerste indrukken: een mooie upgrade met één hele grote “maar”

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk